Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ
  • [03] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΠΕΡΓΙΩΝ Η ΧΩΡΑ
  • [04] ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ
  • [05] ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Α. ΡΟΝΤΟΥ
  • [06] ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [08] ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [10] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [11] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
  • [12] ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [13] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [14] ΟΡΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ
  • [15] ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
  • [16] ΤΗΝ 8η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [17] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΙ ΚΑΓΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
  • [18] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩΜΗ
  • [19] Η BSkyB ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ "ΤΗΛΕΦΩΝΟ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" ΤΟ 2001
  • [20] ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΡΑΚ
  • [21] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [22] ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [23] ΑΜΡΙΚΑΝΟΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΩΣ "ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ" ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ MIR
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2000 (14:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Η Ευρώπη παραμένει ένας πόλος σταθερότητας και ανάπτυξης, παρ΄όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις, και το γεγονός αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστή Στεφανόπουλο ενώπιον των δημοσιογράφων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στη Νίκαια, τη Σύνοδο στο Ζάγκρεμπ και τις εξελίξεις σχετικά με την εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας για να κάνει τη χώρα ισχυρή και να της διασφαλίσει μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η συζήτηση για την εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας και υπογράμμισε:"Στο Ζάγκρεμπ συζητήσαμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, είναι ένα σημαντικό θέμα για μας γιατί η Ελλάδα παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή και αυτό το ρόλο θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε. Οσον αφορά την οικονομία έχουμε δημιουργήσει τις προυποθέσεις, είμαστε μέλη της ζώνης του ευρώ, για σταθερή ανάπτυξη, υπάρχει το πλαίσιο για τις επενδύσεις στα επόμενα χρόνια, θέλουμε να δραστηριοποιήσουμε επιχειρήσεις, ιδιώτες, σε ένα πλαίσιο ακριβώς επιτάχυνσης της ανάπτυξης . Ελπίζουμε ότι στην πορεία αυτή θα προχωρήσουμε σταθερά με κοινωνική κινητοποίηση. Η εξέλιξη των θεμάτων είναι μια εξέλιξη που δείχνει ότι ο στόχος μας είναι και παραμένει και προχωρούμε σ αυτόν να δώσουμε στην Ελλάδα μεγαλύτερη δύναμη, να παίξει περισσότερο ρόλο".

    [02] ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2000 (12:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπριζόλες

    Να αποφεύγουν οι καταναλωτές το μυελό των οστών, την σπονδυλική στήλη και το κεφάλι των ζώων συνέστησε ο καθηγητής Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αντώνης Μάντης, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι".

    Ο κ.Μάντης με αφορμή το σάλο που ξέσπασε με τη νόσο των τρελών αγελάδων τόνισε ότι μετά από πειράματα αποδείχτηκε πως το βοδινό κρέας είναι ακίνδυνο.

    [03] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΠΕΡΓΙΩΝ Η ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2000 (10:16 UTC+2)

    Διήμερος απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα στο δημόσιο, με αιχμή τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ αύριο οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Προβλήματα αναμένεται να σημειωθούν στη λειτουργία των νοσοκομείων όλης της χώρας σήμερα λόγω της κινητοποίησης των νοσηλευτικών υπαλλήλων. Επίσης με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος συσσώρευσης σκουπιδιών καθώς σήμερα άρχισε η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούν αυξήσεις στις αποδοχές τους, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση για το 2000. Η σύμβαση υπεγράφη από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως οι αορίστου χρόνου και οι έκτακτοι εργαζόμενοι των δήμων έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους και διεκδικούν μεγαλύτερες αυξήσεις.

    Αύριο και η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με βασικό οικονομικό αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων είναι η καταβολή διορθωτικής αύξησης για το τρέχον έτος και μεγαλύτερες αυξήσεις για το 2001, ενώ οι κλάδοι υγείας αντιτίθενται και στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

    [04] ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Ουάσιγκτον, 27 Νοεμβρίου 2000 (10:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αλ Γκορ

    Τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ανακήρυξε νικητή της εκλογικής μάχης στη Φλόριδα, αλλά και της αμερικανικής προεδρίας, η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας, Κάθριν Χάρις.

    Η κ. Χάρις ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κέρδισε τους 25 εκλέκτορες της πολιτείας με διαφορά 537 ψήφων από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Αλ Γκορ.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ δήλωσε ότι θα αρχίσει να ετοιμάζεται για την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων και κάλεσε τον Αλ Γκορ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα.

    Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι έκδηλη η απογοήτευση, αλλά το επιτελείο του αμερικανού αντιπροέδρου δήλωσε ότι θα καταφύγει δικαστικά κατά των κομητειών του Μαϊάμι Ντέιτ και ενδεχομένως του Ντιβάλ, που δεν προχώρησαν στη διά χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για μια τέτοια διαδικασία.

    Ο Τζο Λίμπερμαν, υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κ. Χάρις πιστοποιούν απλά μια ατελή και ανακριβή καταμέτρηση και πρόσθεσε ότι αυτό που τίθεται ουσιαστικά σε κίνδυνο μέσα από όλη αυτή την εξέλιξη είναι το δικαίωμα της ψήφου των αμερικανών πολιτών.

    Σ.Π.

    [05] ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Α. ΡΟΝΤΟΥ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με τις αποκαλύψεις του συμβούλου του, Αλέξανδου Ρόντου, σε συνέντευξή του στη σημερινή "Ελευθεροτυπία" με τίτλο "Πως πείσαμε τον Κοστούνιτσα να κατέβει στους δρόμους" κατέθεσε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι ο κ. Ρόντος περιγράφει ξεκάθαρα ότι η πολιτική που ασκήθηκε στη Γιουγκοσλαβία ήταν του ίδιου, υπό την εποπτεία του κ.Παπανδρέου, χωρίς όμως άλλα στελέχη του υπουργείου να γνωρίζουν το παραμικρό και ότι η Ελλάδα "μιλούσε με άλλη δημόσια φωνή προς το τότε καθεστώς και με άλλη προς την αντιπολίτευση".

    Παράλληλα, αναφέρει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ρόντου ότι η Ελλάδα συνέστησε στη σερβική αντιπολίτευση να μη δεχθεί την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για συνομιλίες και ότι "Ελληνες ανήκαν σε σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες".

    Μετά από τις αποκαλύψεις αυτές η κ. Μπακογιάννη ζητά διευκρινίσεις για τα κριτήρια βάση των οποίων "ασκήθηκε κρυφίως η βαλκανική πολιτική της χώρας σε ένα μόνο άτομο" και αν αληθεύει ότι η Ελλάδα είχε δύο πολιτικές - επίσημη και ανεπίσημη - προς τη γειτονική χώρα. Διευκρινίσεις ζητά επίσης για τη διακηρυσσόμενη πολιτική της κυβέρνησης για "από κοινού δράση με τη Ρωσία" σε σχέση με το γιουγκοσλαβικό και αν αληθεύει συμμετοχή Ελλήνων σε παραστρατιωτικές ομάδες.

    Τέλος, καλεί τον κ. Παπανδρέου να εξηγήσει γιατί καταργεί την πάγια τακτική των χωρών να αποκαλύπτουν μετά από 20 - 50 χρόνια τα απόρρητα στοιχεία για την άσκηση της πολιτικής τους και από την άλλη επιτρέπει την τακτική αυτή την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η βαλκανική κρίση.

    [06] ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ελσίνκι, 27 Νοεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Η εφημερίδα HELSINGIN SANOMAT, δημοσιεύει άρθρο για τις πρωτοβουλίες, τις δραστηριότητες και τα μελλοντικά σχέδια του φινλανδού παιδαγωγού και ορθόδοξου θεολόγου Risto Aikonen στην Κύπρο, στον τομέα της διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης στα παιδιά.

    Το άρθρο έχει τίτλο "Ένας θεολόγος διδάσκει τα παιδιά στην Κύπρο" και αναφέρει:

    "Ο Risto Aikonen έχει επισκεφθεί τελευταία πολλές φορές την Κύπρο, όπου έχει δώσει διαλέξεις στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, με θέμα την παιδαγωγική της ορθόδοξης πίστης. Σημειώνεται ότι αυτό που ενώνει την Φινλανδία με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι ότι στα δημόσια σχολεία τους διδάσκεται η ορθόδοξη πίστη. Στην Φινλανδία, το πανεπιστήμιο του Joensuu, στο οποίο διδάσκει ο Risto Aikonen, εκπαιδεύει παιδαγωγούς ορθόδοξης πίστης.

    Χάριν των πρωτοβουλιών του Risto Aikonen, τα παιδιά της Κύπρου που έχουν Φινλανδέζες μητέρες, έχουν σήμερα την δυνατότητα να διδάσκονται την ορθόδοξη πίστη και στην φινλανδική γλώσσα. Στο προσεχές μέλλον την ίδια δυνατότητα θα έχουν και τα παιδιά στην Ελλάδα που έχουν έναν γονέα από την Φινλανδία. Φέτος το φθινόπωρο, δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Joensuu δίδασκαν στην Πάφο και στην Λεμεσό, μια φορά την εβδομάδα, τα παιδιά αυτά, μέσα στους χώρους του Φινλανδικού σχολείου. Η διδασκαλία χρηματοδοτείται από το Φινλανδικό σχολείο, από το πανεπιστήμιο του Joensuu και από την φινλανδική ορθόδοξη εκκλησία. Η εκκλησία της Κύπρου παραχώρησε στην Λεμεσό τον χώρο διδασκαλίας των παιδιών.

    Υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της δραστηριότητας αυτής και στην Ελλάδα. Ο Risto Aikonen συνδέεται με τον ελληνικό κόσμο από τότε που σπούδασε θεολογία στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τότε έμαθε καλά την ελληνική γλώσσα, η οποία του είναι απαραίτητη στην δουλειά του.

    Οι ανταλλαγές φοιτητών, γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος Σωκράτης-Έρασμος της ΕΕ. Στην Κύπρο ενδιαφέρονται για τις γνώσεις του Risto Aikonen στον τομέα της παιδαγωγικής και έτσι αυτός επισκέπτεται συχνά την Κύπρο για να δίνει διαλέξεις. Στo Joensuu o κ. Aikonen έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό πρόγραμμα με το όνομα ''OrtoWeb'', στο οποίο υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό για την διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης.

    Η ιδέα του κ. Aikonen για την διοργάνωση μια πανορθόδοξης συνεδρίασης για την παιδαγωγική της ορθόδοξης πίστης, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στην Κύπρο το 2002. Οι διοργανωτές αυτής της συνεδρίασης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τα πανεπιστήμια του Joensuu, της Αθήνας και της Κύπρου, όπως και κάποιες κεντρικές ορθόδοξες εκκλησίες."

    [07] Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Η εφημερίδα της Σόφιας ΣΤΑΝΤΑΡΤ δημοσιεύει συνέντευξη του νεοδιορισμένου Πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Σόφια Λιούμπισα Γκεοργκίβσκι, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

    "Το πιο επίκαιρο πρόβλημα της χώρας μου είναι η οριοθέτηση των συνόρων μας με την Γιουγκοσλαβία. Ελπίζω, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο Βελιγράδι να επιλύσουμε σύντομα και αυτό το θέμα.

    Το πρόβλημα με την ονομασία ΠΓΔΜ και την στάση της Ελλάδας, καθώς και τα ήδη γνωστά ελληνικά επιχειρήματα μας απασχολούν εδώ και πολύ καιρό. Χάρη στην λογική και ρεαλιστική πολιτική των δύο κυβερνήσεων, οι διμερείς μας σχέσεις, ιδίως οι οικονομικές, είναι άριστες. Παρά τις διαφωνίες γύρω από την ονομασία, η Ελλάδα διαδραματίζει, ολοένα και περισσότερο, τον ρόλο στρατηγικού οικονομικού εταίρου της Μακεδονίας, ενώ οι επενδύσεις της γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες."

    [08] ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ρώμη, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Η εφημερίδα IL MESSAGGERO δημοσιεύει άρθρο της Rita Sala με τίτλο "Ελλάδα και Ιταλία εργάζονται μαζί για την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων" το οποίο αναφέρεται σε συνέντευξη που πήρε από την Αναπληρωτή Υπουργό, κα Ελισάβετ Παπαζώη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τελευταίας στη Ρώμη.

    Η κα Παπαζώη δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συνεργάζονται για την ανάπτυξη των πιο προβληματικών περιοχών όπως "στην Αλβανία για παράδειγμα η Ελλάδα και η Iταλία υποστηρίζουν τη χειραφέτηση της περιοχής τόσο σε οικονομικό όσο στο κοινωνικό και πολιτιστικό πεδίο παρά τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των εθνοτήτων που υπάρχουν ακόμα".

    Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς του 2004, η κα Παπαζώη ανέφερε ότι η Ελλάδα εργάζεται και θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς του 2004, οι οποίοι "θα διακρίνονται από απλότητα και κλασσική αγνότητα και θα επαναφέρουν το απλό και δηλωτικό στυλ της αρχαιότητας, μακριά από το τεχνολογικό μπαρόκ και την υπεραφθονία των τελευταίων Ολυμπιακών".

    Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν "συμφωνεί με την εθνικιστική θέση του Αρχιεπισκόπου που προσφάτως εκφράστηκε υπέρ της δημιουργίας ορθόδοξων σχολείων προκειμένου να διατηρηθεί η χριστιανική πολιτιστική ταυτότητα από την "εισβολή" του Ισλάμ", η κα Παπαζώη απάντησε ότι στους Έλληνες συνυπάρχουν δύο ψυχές: η κλασσική, του πολιτικού άνδρα και "η βυζαντινή που είναι συνδεδεμένη με τη θρησκεία, με μία θρησκεία και μία εκκλησία οι οποίες ωστόσο, παρέμειναν πάντοτε μακριά από τα παιχνίδια της εξουσίας και της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δηλαδή", είπε η κα Παπαζώη, "δεν νομίζω ότι ο Χριστόδουλος έχει κηρύξει σταυροφορία, ούτε ότι φοβάται πραγματικά το Ισλάμ".

    [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Ουάσιγκτον, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Ουάσιγκτοιν Ποστ", στο αθλητικό της τμήμα, με τίτλο "Ολυμπιακοί: Αυξημένη ασφάλεια" δημοσιεύει σύντομη πρακτορειακή ανταπόκριση που αναφέρει ότι στρατιωτικές περιπολίες, ειδικές μονάδες κομάντος και πάνω από 1.000 κάμερες παρακολούθησης θα αποτελέσουν μέρος των μέτρων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος "επιθέσεων και βομβιστικών ενεργειών", που βαραίνουν την Αθήνα.

    Ανησυχίες για βία κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουν αναγκάσει τις ελληνικές αρχές να προτείνουν τα πλέον επιθετικά αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ελλάδα, όπου η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να εξαρθρώσει τις ομάδες που επί χρόνια κατηγορούνται για δολοφονίες και άλλες επιθέσεις.

    Παρατίθεται δήλωση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Γ. Γεωργακόπουλου, ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί μείζον θέμα και ότι θα "πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την εγγύηση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [10] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η βρετανική εφημερίδα INDEPENDENT, αναφέρει ότι ο Τόνυ Μπλερ ενδέχεται να καθυστερήσει να επικυρώσει τη συμφωνία της Συνόδου της Νίκαιας μέχρι τη διενέργεια των επόμενων γενικών εκλογών , ώστε να αποφύγει την κριτική που του ασκούν οι ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία. Η πιθανότητα αυτή τρομοκράτησε ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Βρετανίας, που δήλωσαν χθες ότι κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε όλη τη συμφωνία. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού αρνήθηκε χθες να σχολιάσει αυτό το ενδεχόμενο.

    [11] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ο OBSERVER δημοσιεύει άρθρο του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, για το θέμα της δημιουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Το κοινό τους άρθρο, που όπως σημειώνει η εφημερίδα αποτελεί σπάνιο γεγονός, είναι η απόδειξη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, δίνουν εξαιρετική σημασία στην αναγκαιότητα να περάσουν ένα θετικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή δύναμη. Πηγές από την Ντάουνιγκ Στρητ και το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έκαναν σαφές ότι το άρθρο γράφτηκε με την απόλυτη υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος είχε μάλιστα και σχετική τηλεφωνική συνομιλία με το Βρετανό πρωθυπουργό.

    Στο άρθρο οι δύο υπουργοί αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις χρειάζεται να γίνουν περισσότερο κινητικές, ευέλικτες και αυτάρκεις. Πιστεύουν επίσης ότι, τα ευρωπαϊκά έθνη βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να αναπτύξουν πιο ικανές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις και τις αυριανές κρίσεις.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα SUNDAY EXPRESS , υπερασπίζεται τη δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης και τονίζει ότι δεν θα αντιπροσωπεύει κανενός είδους απειλή για το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας απορρίπτει επίσης τον χαρακτηρισμό ότι θα πρόκειται για έναν ''ευρωπαϊκό στρατό''. "Δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό στρατό περισσότερο από τις κοινές ευρωπαϊκές δυνάμεις στο Κόσοβο. Κανείς δεν αποκαλεί εκείνες τις δυνάμεις ευρωπαϊκό στρατό. Πρόκειται για πολυεθνική δύναμη που διοικείται από Ευρωπαίο διοικητή".

    [12] ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Η βρετανική εφημερίδα MAIL ON SUNDAY, σε άρθρο του Christopher Leake, αναφέρει ότι μετά τα ευρωπαϊκά διαβατήρια, τις ευρωπαϊκές άδειες οδήγησης και τα αμφιλεγόμενα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό στρατό, η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εναέριας Ασφάλειας , έχοντας καταθέσει τη σχετική πρόταση, με τον τίτλο

    "Δεκαπέντε χώρες: Ένας ουρανός". Η πρόταση έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στη Βρετανία και φόβους ότι θα μειώσει την αμυντική της ικανότητα και την ανεξαρτησία της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει στη συνέχεια πως υπάρχουν φόβοι ότι απεργίες από μαχητικούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας - ιδιαίτερα στην Ισπανία και τη Γαλλία- θα συντονίζονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Επίσης, οι Βρετανοί πιλότοι και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άσκησαν κριτική στην Ελλάδα για το πρωτόγονο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας που διαθέτει και το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις.

    [13] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βιέννη, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Στα άλυτα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο απέδωσε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα την επιδείνωση της κατάστασης στη νότια Σερβία και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    Σε συνέντευξή τύπου στη Βιέννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ ο κ. Κουστούνιτσα είπε ότι το πρόβλημα στη Νότια Σερβία δημιουργήθηκε επειδή δεν εξαλείφθηκε η βία στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι στη σερβική επαρχία δεν είναι παρουσία μόνο η εθνική βία, αλλά και η πολιτική.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι απέτυχαν να συγκρατήσουν το νέο κύμα βίας στο Κόσοβο και προειδοποίησε ότι η διαμάχη "μπορεί να πυροδοτήσει νέα ένταση στην ευρύτερη περιοχή".

    "Ούτε επιθυμώ, ούτε έχω το δικαίωμα να κρύψω την έντονη ανησυχία μου Είναι απόλυτα σαφές ότι η UNMIK και η KFOR απέτυχαν στην εκπλήρωση της αποστολής τους", τόνισε νωρίτερα στη διάρκεια της συνάντησης του ΟΑΣΕ.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι με επιστολές του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίλυση της κρίσης.

    Παράλληλα εκτίμησε ότι η κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου οφείλεται στο γεγονός ότι στο Βελιγράδι επικράτησαν στις πρόσφατες εκλογές οι δημοκρατικές δυνάμεις και έτσι αποφεύχθηκε απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου με βίαιο τρόπο.

    Ο κ. Κοστούνιτσα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέες δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές της Γιουγκοσλαβίας με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες συμφωνίες, το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συμφωνία του Κουμάνοβο και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας θα διευθετήσει το πρόβλημα.

    Ερωτηθείς για τις απειλές περί αποστολής των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Νότιας Σερβίας και Κοσόβου για την αντιμετώπιση των επιθέσεων Αλβανών ανταρτών τόνισε ότι στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας μπορούν να μετακινηθούν μόνο Σέρβοι αστυνομικοί με ελαφρύ οπλισμό και ότι θα γίνει σεβαστή η συγκεκριμένη διάταξη της στρατιωτικο-τεχνικής συμφωνίας.

    "Ούτε μία διάταξη, ούτε μία παράγραφος της στρατιωτικο-τεχνικής συμφωνίας έχει παραβιαστεί από τη σερβική αστυνομία και το στρατό μας και θα συνεχίσουμε να τηρούμε την ίδια στάση".

    Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψή του στη Βιέννη, ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι έχει διττή σημασία, λόγω της επιστροφής της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΑΣΕ, καθώς και της βελτίωσης των παραδοσιακά καλών διμερών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Γιουγκοσλαβίας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αυστρίας υπογράμμισε τη σημασία των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σερβία και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει άμεση βοήθεια στους πολίτες της χώρας.

    Ο κ. Κοστούνιτσα σήμερα το μεσημέρι αμέσως μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Κλέστιλ διέκοψε την επίσκεψή του στη Βιέννη και ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της αυστριακής κυβέρνησης εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη Νότια Σερβία.

    Κ.Γ.

    [14] ΟΡΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Τρεις όρους θέτουν οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψε ένα από τα μέλη της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι προϋποθέσεις που θέτει η Παλαιστινιακή Αρχή για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι:

    Η εφαρμογή των υποχρεώσεων του Ισραήλ για άμεσο και ολοκληρωτικό αποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

    Η έναρξη διμερών συνομιλιών για θέματα ασφαλείας, με στόχο την προστασία των Παλαιστινίων που δέχονται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό αλλά και από ένοπλους εποίκους.

    Η πραγματοποίηση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Κίνας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, με στόχο την επίτευξη δίκαιης και ευρέως αποδεκτής λύσης στην περιοχή.

    Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, απεύθυνε έκκληση από τη Γενεύη για αποστολή διεθνών παρατηρητών σε Δυτική Οχθη και Γάζα, κάνοντας λόγο για χρήση υπερβολικής βίας εκ μέρους του Ισραήλ.

    Νέα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια αποκαλύπτουν ότι οι πέντε Παλαιστίνιοι που έπεσαν νεκροί χθες το βράδυ από πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών ήταν άοπλοι.

    [15] ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Οι TIMES του Λονδίνου, σε ανταπόκριση του Martin Fletcher, αναφέρονται στη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλόγου με τις χώρες που παραβιάζουν τις οδηγίες της Κοινής Αγοράς. Η Ελλάδα είναι πρώτη στη σχετική λίστα, με ποσοστό 6,5%, σε 1459 οδηγίες που αναφέρονται στην Κοινή Αγορά, ενώ δεύτερη είναι η Γαλλία με ποσοστό 4,5%.

    [16] ΤΗΝ 8η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Καλά διαβασμένη αναχωρεί αύριο το πρωί για το Μινσκ η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, όπου θα δώσει τον 8ο αγώνα της για την ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2001 που θα διεξαχθεί στην Τουρκία. Ο Νίκος Σταυρόπουλος που κατασκόπευσε στην Λευκορωσία την Τσεχία έφερε και βιντεοκασέτα του αγώνα, προκειμένου ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετρόπουλος να είναι καλά διαβασμένος για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

    Στις γυναίκες, η νίκη στο Τελ Αβίβ επί του Ισραήλ έφερε την εθνική ομάδα κοντά στην πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2001. Το τελευταίο παιχνίδι στο οποίο θα κριθούν τα πάντα θα γίνει αύριο στον Κολινδρό κόντρα στη Βοσνία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Τσίτσκαρης για το αυριανό παιχνίδι δήλωσε: "Με την βοήθεια του κόσμου και με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει για την αγωνιστικότητα της ομάδας, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα".

    [17] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΙ ΚΑΓΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Σαρκάζει, η έγκυρη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" τις αξιώσεις που εγείρει ο έκπτωτος βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και αναρωτιέται αν, ως βασιλική περιουσία, θα μπορούσε να διεκδικήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, την Κωνσταντινούπολη ή τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων.

    Σε κύριο άρθρο, με τίτλο "Τα δικαιώματα της βασιλείας", η Γκάρντιαν αναφέρεται στην υπόθεση της περιουσίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και μεταξύ άλλων σημειώνει:

    " Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Στρασβούργου δημιούργησε ένα ραδιούργο, δημοκρατικό προηγούμενο για τους έκπτωτους μονάρχες. Το δικαστήριο αντιμετώπισε τον Κωνσταντίνο ως ένα κοινό θνητό, ο οποίος αναγκάστηκε να διεκδικήσει το δίκιο του σαν ένας ιδιώτης και πολίτης της Ε.Ε., και όχι σαν ένας γαλαζοαίματος πρώην αρχηγός κράτους".

    Και η σύνταξη της εφημερίδας συνεχίζει: "Ο -όχι και τόσο Μέγας- Κωνσταντίνος, ισχυρίζεται ότι η Αθήνα του χρωστάει δισεκατομμύρια. Αλλά, οι Έλληνες σοσιαλιστές λένε , ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τα πάρει. Η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά από τη στιγμή που το Δικαστήριο επιμένει σε κάποιου είδους αποζημίωση, τι μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει ως αντάλλαγμα; Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Αυτά δεν είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσαν να του δώσουν την Κωνσταντινούπολη. Αλλά οι Τούρκοι είναι σίγουρο πως θα αντιδράσουν. Ίσως να πρέπει να τον τοποθετήσουν υπεύθυνο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Όπως πάνε τα πράγματα σε αυτό το μέτωπο, σίγουρα κάποιος χρειάζεται να τοποθετηθεί".

    [18] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους αγρότες της Επανωμής για την υπόθεση των 400 στρεμμάτων, που για περίπου 20 χρόνια αποτελούσε σημείο διαμάχης ανάμεσα σε αυτούς και τους συνεταιρισμούς που τα προόριζαν για οικόπεδα.

    Η γη είχε αγοραστεί από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίζει τα χωράφια ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση που είχε πάρει πρόσφατα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και ενέκρινε τη χωροθέτηση και οικιστική ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκτασης προκειμένου να εξυπηρετήσει τις στεγαστικές ανάγκες των συνεταιρισμών.

    Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αντιδρούν, αφού υποστηρίζουν ότι τις έχουν αγοράσει νόμιμα. Ο δήμος Επανωμής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και να αξιοποιηθεί τελικά η έκταση των 400 στρεμμάτων.

    [19] Η BSkyB ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ "ΤΗΛΕΦΩΝΟ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" ΤΟ 2001

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BSkyB ανακοίνωσε νέο σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας, η οποία θα επιτρέψει στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν έργα, ανάλογα με τις αιτήσεις που θα γίνονται τηλεφονικώς, ενώ θα παρέχει και γρήγορη πρόσβαση στο Internet.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, η BSkyB ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την βρετανική εταιρία τηλεπικοινωνιών, British Telecommunications Plc, καθώς και με άλλες εταιρίες, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

    Η νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται ADSL (ασυμμετρική, ψηφιακή γραμμή συνδρομητών), αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2001.

    [20] ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΡΑΚ

    Ιερουσαλήμ, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Κλίμα έντασης επικρατεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς ο ηγέτης του Λικούντ Αριέλ Σαρόν προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας από αυτό να ασκήσει πιέσεις στο κόμμα Εργασίας του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ να συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές αν η πλειοψηφία των βουλευτών ζητήσει αύριο κάτι τέτοιο στη βουλή.

    Ο Σαρόν ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να περάσει το νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές με απλή πλειοψηφία, στην πρώτη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κνεσέτ.

    Η βουλή θα αποφασίσει αύριο αν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για να υπάρξει νόμος θα πρέπει το νομοσχέδιο να εγκριθεί τρεις φορές από τη βουλή.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει μετά την αυριανή συνεδρίαση της βουλής αν η πλειοψηφία των 61 βουλευτών είναι αρκετή για να περάσει το νομοσχέδιο με τη πρώτη συνεδρίαση ή θα χρειαστούν και οι άλλες δυο.

    Η τύχη του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί από τη στάση υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος ''Σας''. Αξιωματούχος του Λικούντ δήλωσε ότι αν το ''Σας'' αποφασίσει την τελευταία στιγμή να αποσύρει την υποστήριξή του προς το νομοσχέδιο θα "φέρει την βαριά ευθύνη ότι έσωσε την κυβέρνηση Μπάρακ".

    [21] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Υπογράφηκαν σήμερα τα κονδύλια της Ε.Ε. για το Γ' ΚΠΣ, το τρίτο και τελευταίο για την Ελλάδα, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, τον Επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ και την Ελληνίδα Επίτροπο, Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η υπογραφή ανοίγει το δρόμο για 6 τρισεκατομμύρια δραχμές που θα διατεθούν στη χώρα μας τα επόμενα εφτά χρόνια.

    Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, πρόκεται για μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς αυτό το κοινοτικό πλαίσιο είναι το τελευταίο και μεγαλύτερο που θα λάβουμε.

    Τα κονδύλια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, σε μία σειρά από τομείς, όπως τα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, παιδείας, υγείας και απασχόλησης, για την οποία διατίθενται δύο τρισεκατομμύρια.

    [22] ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 27 Νοεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Στις 5 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στο τουρκικό Kοινοβούλιο η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ετζεβίτ, την οποία κατέθεσε το Κόμμα της Αρετής σχετικά με το τραπεζικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου και αν η πρόταση υπερψηφιστεί, θα ακολουθήσει και δεύτερη συζήτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Για την πτώση της κυβέρνησης απαιτούνται οι ψήφοι 276 βουλευτών.

    Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει ομόλογα αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση δέκα μικρών τραπεζών, οι οποίες έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση μιας επιτροπής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Αγκυρα.

    [23] ΑΜΡΙΚΑΝΟΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΩΣ "ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ" ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ MIR

    Καλιφόρνια, 27 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Ο Αμερικανός ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για να ταξιδέψει στο διαστημικό σταθμό Mir, ως ο πρώτος "τουρίστας" στο διάστημα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιήσει το ταξίδι του, παρά την πρόσφατη απόφαση για την επιστροφή του Mir στη Γη το 2001.

    Ο 60χρονος σύμβουλος επενδύσεων, Ντένις Τίτο, πιστεύει ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επισκεφθεί το Mir, θα του δωθεί η ευκαιρία θα επισκεφθεί το νεό Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τίτο κατέθεσε εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία θα δωθούν αυτόματα στις ρωσικές διαστημικές αρχές μόλις απογειωθεί ο πύραυλος με τον οποίο θα μεταβεί στο διάστημα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αν και θεωρείται απίθανο οι ρωσικές αρχές να επιτρέψουν σε "τουρίστα" να συμμετάσχει στην αποστολή αυτή.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία του κ. Τίτο λήγει στις 30 Ιουνίου του 2001, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα μεταξύ των δυο χωρών για το θέμα αυτό.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Εποικοδομητική συζήτηση είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με την πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Ελλάδα, καθώς και οι δηλώσεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες ο Ζακ Ρογκ.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αγγελοπούλου δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δέχτηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για την ενημέρωση των εκπροσώπων της ΔΟΕ και του Ζακ Ρογκ, ενώ ο κ. Σημίτης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ωστόσο η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε τις αδυναμίες που εντόπισε ο κ. Ρογκ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για ενδεχόμενη "χαλάρωση" των κρατικών υπηρεσιών μετά τα εύσημα που απένειμε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ στην Ελλάδα. Ο κ. Ρογκ, προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι τώρα είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει όλα τα θέματα, όπως τα αθλητικά έργα και τα έργα υποδομής, ώστε οι Αγώνες του 2004 να στεφτούν με απόλυτη επιτυχία. Ο πρωθυπουργός μετά τις συγκεκριμένες ανησυχίες του κ. Αγγελοπούλου αναμένεται να καλέσει σύντομα όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και φορείς να εντατικοποιήσουν τις δράσεις τους για να μη χαθεί το πλεονέκτημα που κέρδισε η χώρα μας τους τελευταίους τρεις μήνες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 November 2000 - 22:16:22 UTC