Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΜΑΡΑΝΚ:ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [02] ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΒΟΕΙΔΗ
  • [03] ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΡΗΣ 1 - 0
  • [05] Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  • [06] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
  • [07] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ
  • [08] THN METΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] ΨΗΦΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΤΣΟΑΜΠΑ
  • [10] ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΥΛΩΤΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ
  • [13] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 2
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 - 2
  • [15] ΟΧΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 5 - 3
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2 - 0
  • [18] ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ" ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ
  • [19] ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΕ
  • [20] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [21] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ
  • [22] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [23] ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ HADEP

  • [01] ΣΑΜΑΡΑΝΚ:ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (11:33 UTC+2)

    Ανοησίες θεωρεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, όσα λέγονται πως μπορεί να μην γίνουν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αν κάποια πράγματα δεν πάνε καλά και στη συνέντευξη του στο "ΒΗΜΑgazino" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:"Εγώ αυτά τα θεωρώ ανοησίες. Οι μόνοι αρμόδιοι να μιλούν γι αυτά τα θέματα είμαι εγώ, ως πρόεδρος της ΔΟΕ, και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ο δρ Ρογκ. Η επίσημη φωνή της ΔΟΕ είμαστε εγώ και αυτός. Ο δρ Ρογκ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται πολύ σκληρά για να βοηθήσει την Οργανωτική Επιτροπή ώστε οι Ολυμπιακοί της Αθήνας να διεξαχθούν με επιτυχία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα γίνουν στην Αθήνα".

    Ο κ. Σάμαρανκ τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη διοργάνωση της Αθήνας και σημειώνει:"Είμαισ σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπόθεση πολύ σοβαρά και ο πρωθυπουργός-τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα-βλέπω ότι έχει κάνει πολλά πράγματα, ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Το οικονομικό επίπεδο της Ελλάδας σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και από αυτή την άποψη θεωρώ ότι η Αθήνα είναι τυχερή που δεν ανέλαβε τους Αγώνες του 1996. Η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων επιτρέπει την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν είχατε αναλάβει τη διεξαγωγή των Αγώνων του 1996 ίσως να μην τα βγάζατε πέρα. Για μένα πάντως δεν ήταν βέβαιο το αποτέλεσμα τότε".

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ μιλάει εγκωμιαστικά για τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα ενώ δηλώνει θαυμαστής της προέδρου του οργανισμού "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου. Ο διάλογος για την κ. Αγγελοπούλου έχει ως εξής:

    -Ερ. Αλήθεια έχω παρατηρήσει ότι έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την κυρία Αγγελοπούλου. Τι σας συνδέει;

    -Απ. Είμαι θαυμαστής της. Τη θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα. Είναι πανέξυπνη και ικανή για πολλά πράγματα, για όλα... Είναι μια γυναίκα που άνετα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του ηγέτη.

    -Ερ. Του πολιτικού ηγέτη;

    -Απ. Γιατί όχι; Αργότερα ίσως και σε αυτό να αποδειχθεί ιδιατέρως ικανή. Πέρεα από όλα αυτά όμως παραμένει μια όμορφη και ιδιαιτέρως γοητευτική γυναίκα".

    [02] ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΒΟΕΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (11:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπριζόλες

    Σε εφαρμογή τέθηκαν οι απαγορευτικές διατάξεις της χώρας μας για τα εισαγόμενα βοοειδή και κρέατα απο τη Γαλλία, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    Ηδη, στη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκαν 55 τόννοι εισαγόμενων κρεατάλευρων και έξι τόννοι γαλλικού βοδινού με κόκκαλο.

    Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει η Ενωση Κρεοπωλών, οι οποίοι απειλούν με κλείσιμο των καταστημάτων τους στη διάρκεια των εορτών και ζητούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το θέμα της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    Κρούσματα της νόσου των "τρελών αγελάδων" εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία και στη Γερμανία. Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για τρία πιθανά κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ενώ η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση ζωικών αλεύρων στις ζωοτροφές, ζητώντας την επέκταση της απαγόρευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [03] ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Βελιγράδι, 26 Νοεμβρίου 2000 (11:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κρις Πάτεν - Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Στη Βιέννη μεταβαίνει αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στην σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    Στο περιθώριο της συνόδου, ο Κοστούνιτσα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ, τον καγκελάριο Βόλφγκαγκ Σούσελ και την υπουργό Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο-Βάλτντερ.

    Στη σύνοδο θα παραβρεθεί και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο. Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β2-92, παραμένει άγνωστο αν τελικά η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί, καθώς η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα παραμείνει μόνο λίγες ώρες στη Βιέννη.

    Ε.Π.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΡΗΣ 1 - 0

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ο Μπεναλί πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης στο 73' λεπτό και ο Εθνικός Αστέρας κέρδισε στην Καισαριανή τον Αρη με σκορ 1 - 0 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι πρόσθεσαν τρεις νέους βαθμούς και παραμένουν σε πολύ καλή βαθμολογική θέση, ενώ αντίθετα οι κίτρινοι έχασαν νέο έδαφος στην προσπάθεια που κάνουν για έξοδο στην Ευρώπη.

    Η αναμέτρηση της Καισαριανής ήταν δυνατή από τα πρώτα λεπτά. Οι δύο ομάδες δημιούργησαν ευκαιρίες όμως δεν μπόρεσαν να τις εκμεταλλευτούν κατάλληλα. Ο Αρης προσπάθησε, όμως οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ δεν έβρισκαν το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Εθνικός Αστέρας ήταν επικίνδυνος και κατάφερε σε ένα μπέρδεμα της άμυνας του Αρη να στείλει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα και να γράψει το 1 - 0.

    Στη συνέχεια, οι κίτρινοι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν και να ισοφαρίσουν ούτως ώστε να κατακτήσουν τον ένα βαθμό.

    [05] Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Για κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη για το θέμα του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στην ελληνική κοινωνία. Η κ. Κανέλλη εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στην απόφαση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη να μην επιτρέπεται η είσοδος στις κάμερες σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής.

    Αναφερόμενη στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και της σχετικής προετοιμασίας της Αθήνας, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως όλα τα έργα γίνονται στην Αττική με πρόσχημα την Ολυμπιάδα την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν δύο από τις έντεκα φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Εξέφρασε δε το φόβο της ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα γίνουν αφορμή για μεταφορά έργων από την επαρχία στην Αθήνα.

    [06] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Γιορτάστηκε σήμερα σε όλη τη χώρα η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης. Στις εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα οκτώ χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, κατά τη διάρκεια της κατοχής από τον γερμανό κατακτητή, παρέστησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε πως στην εκπνοή του αιώνα το μήνυμα του Γοργοποτάμου αγγίζει ακόμα τις καρδιές και τη συνείδησή μας. "Η ελευθερία και η ανεξαρτησία παραμένουν τα κυριότερα ιδανικά του έθνους μας" είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: ""Είμαστε στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχουν πια δεξιοί και αριστεροί, δεν υπάρχουν εθνικόφρονες και μιάσματα, δεν υπάρχουν όλοι εκείνοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί που ήταν προϊόντα μίσους και αντιπαράθεσης".

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στη Θεσσαλονίκη εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης από εκπροσώπους των κομμάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων.

    Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Λυσσαρίδης, επισήμανε ότι στην Εθνική Αντίσταση ο ελληνικός λαός έδωσε την απάντησή του απέναντι στην υπεροχή των όπλων. "Ο ελληνικός λαός με την ψυχή και το φρόνημά του έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα προάσπισης της ιδέας της ελευθερίας και της φιλοπατρίας, ιδέες που ο λαός μας πρωτοδίδαξε σε όλη την ανθρωπότητα από τα πανάρχαια ακόμη χρόνια", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Στην Εθνική Αντίσταση αναφέρθηκε και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή όλων των ηλικιών στον αγώνα κατά του ξένου κατακτητή στην Ελλάδα.

    [07] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Με ένα βυτιοφόρο που μετέφερε γάλα συγκρούστηκε το πρωί μία νταλίκα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, κοντά στη διασταύρωση για Ασβεστοχώρι. Τα δύο οχήματα βγήκαν από το δρόμο και σταμάτησαν σε παρακείμενο χωράφι. Ο οδηγός της νταλίκας τραυματίστηκε και παρέμεινε εγκλωβισμένος για μία ώρα μέσα στο όχημά του. Δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν ενώ ο οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ατύχημα αποδίδεται σε υπερβολική ταχύτητα ή σε βλάβη των φρένων στη νταλίκα. Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για περισσότερες από τρεις ώρες.

    [08] THN METΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ουρανούπολη, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Την ανάγκη δυναμικής μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ο βουλευτής επικρατείας του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε συνεστίαση κομματικών στελεχών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

    Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μια νέα οργανωτική και λειτουργική δομή, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στόχος του επικείμενου συνεδρίου είναι το πέρασμα από το κόμμα των μηχανισμών και των επετηρίδων, στο κόμμα της κοινωνίας. "Το Συνέδριο δεν είναι αυτοσκοπός, όπως πιστεύουν ορισμένοι. Είναι το μέσο για να βελτιωθούμε, να γίνουμε καλύτεροι. Δεν είναι ο χώρος σύγκρουσης προσωπικών φιλοδοξιών. Αυτό αρκετά μας στοίχισε στο παρελθόν".

    Επόμενος στόχος για το κόμμα είναι σύμφωνα με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, η υπέρβαση του ποσοστού 43%, που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. "Οι συνθήκες είναι τώρα έτοιμες όσο ποτέ στο παρελθόν αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. Είναι στο χέρι μας να γίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής ο επόμενος πρωθυπουργός", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη εναρμόνισης των κινήσεων και συντονισμού των προσπαθειών των κομμάτων, με την εφαρμογή των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και μηχανισμών κοινής δράσης για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και για διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

    Οσον αφορά την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι η καθημερινότητα έχει γίνει αβάστακτη για όλους. Το κράτος περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης και λείπει εκεί που ο πολίτης το χρειάζεται, ενώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται κουρασμένη και αποκομμένη από την πραγματικότητα, συμπλήρωσε.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρρηκτο δέσιμο με συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως αποδεικνύεται από τις υποθέσεις του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της ακτοπλοίας και της μηχανοργάνωσης του δημοσίου και πρόσθεσε: "Μόλις τώρα θέτουν και πάλι σε εφαρμογή σχέδιο επιστροφής στους κουλοχέρηδες. Προσπαθούν να περάσουν διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν όσα τους αναγκάσαμε να εγκαταλείψουν πριν ένα χρόνο. Δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Δεν κατάφεραν να μας τρομοκρατήσουν τότε. Και δεν θα τα καταφέρουν τώρα".

    Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα βρίσκεται στη συνεχιζόμενη διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Περισσότεροι από 2 εκ. Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, 800 χιλιάδες είναι άνεργοι, ενώ τεράστια κοινοτικά κονδύλια για την απασχόληση χάθηκαν από την κακοδιαχείριση και την διαφθορά της κυβέρνησης, υπογράμμισε.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση αιχμαλώτισε με την πολιτικής της τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο, πλήττοντας τα συμφέροντα του δημοσίου και την αξιοπιστία του θεσμού. "Κατέγραψαν ρεκόρ αγοράς μετοχών, ρεκόρ παρέμβασης στη Σοφοκλέους την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές. Αναγκάστηκε να το ομολογήσει ο αρμόδιος υπουργός, σε ερώτηση που ο ίδιος του υπέβαλα. Διέθεσαν τεράστια ποσά, κατόπιν υπουργικών εντολών, όπως παραδέχτηκαν στη βουλή για να στηρίξουν προσωρινά τον δείκτη και τον άφησαν να καταρρεύσει αμέσως μετά τις 9 Απριλίου".

    Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος παρακάθισε το μεσημέρι σε γεύμα με τον νομάρχη Χαλκιδικής Βασίλη Βασιλάκη και 8 δημάρχους του νομού που εξελέγησαν με τη Νέα Δημοκρατία.

    [09] ΨΗΦΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΤΣΟΑΜΠΑ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η επιμονή του "βασιλιά" των απανταχού αθίγγανων, Φλορίν Τσοάμπα, να ψηφίσει και η υπομονή που επέδειξε ανταμείφθηκαν, αφού η αστυνομικές αρχές του παρείχαν την απαραίτητη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ταυτότητα.

    Νωρίτερα, του είχε απαγορευθεί να ψηφίσει, καθώς προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μόνο με το διαβατήριό του, αλλά βάσει των τροποποιήσεων στον εκλογικό νόμο, οι Ρουμάνοι δεν μπορούν πλέον να ψηφίσουν εάν δεν έχουν προηγουμένως προμηθευτεί την ειδική εκλογική ταυτότητα.

    Ο Τσοάμπα ήταν όμως αποφασισμένος να ασκήσει πάση θυσία το εκλογικό του δικαίωμα και για το λόγο αυτό μετέβη σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σίμπιου προκειμένου να προμηθευτεί- όπως και τελικά έγινε την κατάλληλη εκλογική ταυτότητα.

    Σ.Π.

    [10] ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΥΛΩΤΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Καβάλα, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Φωτιά έβαλαν στις 4.30 τα ξημερώματα άγνωστοι εμπρηστές σε πυλωτή πολυκατοικίας, στην οδό Σαλαμίνας, στο κέντρο της Καβάλας. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και η φωτιά κατασβήστηκε εγκαίρως.

    Τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε διαμερίσματα του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Δέκα άνθρωποι κινδύνεψαν, μεταξύ των οποίων παιδιά και μία έγκυος γυναίκα.

    Η εμπρηστική αυτή επίθεση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Καβάλας που ζητούν καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής. Οι εμπρηστές είναι άγνωστοι και η πυροσβεστική δεν γνωρίζει πώς έδρασαν.

    [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Περισσότεροι από 1.000 Αλβανοί της Νότιας Σερβίας κατέφυγαν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, φοβούμενοι σερβικά αντίποινα για τη δράση του UCPMB στην περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 600 άτομα εγκατέλειψαν την κοιλάδα του Πρέσεβο, θορυβημένοι από τις συγκρούσεις μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και των ανδρών του UCPMB, της ένοπλης ομάδας των αλβανών αυτονομιστών της νότιας Σερβίας, που φέρει το όνομα "Απελευθερωτικός Στρατός των Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς".

    Ο επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, Πίτερ Ντεκ, εξέφρασε φόβους ότι η ροή των ατόμων που εγκαταλείπουν τη νότια Σερβία προς το Κοσσυφοπέδιο θα αυξηθεί.

    Σ.Π.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Στο θέμα που προέκυψε με τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    "Η τέως βασιλική οικογένεια μπορεί να ζητά ό,τι θέλει. Είναι ζήτημα πολιτικής βουλήσεως να τους πούμε ότι δεν δικαιούνται απολύτως τίποτε", είπε η κ. Κανέλλη. Εξέφρασε δε το φόβο της να συνδυαστεί η συμμετοχή του τέως βασιλιά στην ομάδα των "αθανάτων" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με το ενδεχόμενο δυνατότητας να διεκδικεί με έμμεσους τρόπους τη λεγόμενη βασιλική περιουσία.

    [13] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 2

    Πύργος, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Ο Γιόβαν Γκοίκοβιτς ήταν ο παίκτης - κλειδί για τη νίκη του Ηρακλή στον Πύργο. Ο Γηραιός κατάφερε να επικρατήσει επί του Πανηλειακού με σκορ 2 - 1 στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και να ανέβει στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα (ισοβαθμεί με τον Ολυμπιακό που έχει όμως ένα παιχνίδι λιγότερο).

    Ο Ηρακλής άνοιξε το σκορ στο 12' λεπτό με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, που δείχνει πως βρίσκεται σε περίοδο φόρμας. Και ενώ οι φίλαθλοι του Ηρακλή που ακολούθησαν την ομάδα στο Πύργο πανηγύριζαν έξαλλα για την επίτευξη του τέρματος, ο Πανηλειακός ισοφάρισε στο 18' με τον Νεμπεγλέρα. Η αναμέτρηση συνεχίστηκε με αρκετές διαμαρτυρίες εκατέρωθεν προς τον διαιτητή κ.Βαλλιάνο για τα σφυρίγματα του.

    Ο διαιτητής στο 45' λεπτό απέβαλε από τον αγώνα με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων Χανιωτάκη, αναγκάζοντας έτσι τον Πανηλειακό να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο με δέκα παίκτες. Οι δύο ομάδες είχαν αρκετές ευκαιρίες στο β' ημίχρονο να προηγηθούν όμως κανένας δεν τις εκμεταλλεύτηκε σωστά. Ο Γιάννης Κυράστας στο 81' λεπτό έριξε στη μάχη του αγώνα τον Γιόβαν Γκοίκοβιτς στη θέση του Αλντίν Χατζί και ο γιουγκοσλάβος στο 83' βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και χάρισε τη νίκη στον Ηρακλή με σκορ 2 - 1.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 - 2

    Πάτρα, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Στο ντέρμπι της Πελοποννήσου η Παναχαϊκή έκαμψε την αντίσταση της Καλαμάτας. Η ομάδα της Πάτρας κέρδισε με σκορ 3 - 2 την Καλαμάτα στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και πρόσθεσε στο ...σακούλι της τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Οι δύο ομάδες είχαν την υπεροχή σε διαφορετικά ημίχρονα. Η Παναχαϊκή άνοιξε το σκορ στο 16' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σολάκη. Ακολούθησαν στο 21' και 26' δύο γκολ του Βούκσεβιτς που ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 3 - 0, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να οδηγηθούν στα αποδυτήρια με τον αέρα του φαβορί για τη νίκη.

    Στην επανάληψη, η Καλαμάτα μπήκε μεταμορφωμένη στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να αντιδράσει. Μείωσε μάλιστα στο 56' λεπτό σε 3 - 1 με τον Κώστα Φρατζέσκο. Οι φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να πιέζουν και στο 73' ο Νάστος έκανε το 3 - 2 με κεφαλιά. Οσο και αν προσπάθησε όμως η Καλαμάτα να ισοφαρίσει δεν τα κατάφερε και η Παναχαϊκή πήρε τους τρεις βαθμούς.

    [15] ΟΧΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Οι Ούγγροι της Ρουμανίας δεν θα προσέλθουν στις κάλπες εάν σε περίπτωση δεύτερου γύρου για την ανάδειξη προέδρου ο ένας εκ των δύο υποψηφίων θα είναι ο υπερ-εθνικιστής ηγέτης του κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας, Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ, όπως δήλωσε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ενωσης Ούγγρων και ένας εκ των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος, Γκιόργκι Φρούντα.

    "Σε περίπτωση δεύτερου γύρου με το δίδυμο Ιλιέσκου - Τούντορ, οι Ούγγροι της Ρουμανίας δεν πρόκειται να ψηφίσουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, ο Τούντορ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις του κατά των Εβραίων και των Ούγγρων της χώρας, είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, οι αντίπαλοί του δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

    Σ.Π.

    [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 5 - 3

    Ηράκλειο, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Βροχή έπεφταν σήμερα τα γκολ στην Κρήτη. Ο ΟΦΗ πήρε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα με αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν στην 8η αγωνιστική της Εθνικής κατηγορίας με σκορ 5 - 3 και πρόσθεσαν τρεις πολύτιμους βαθμούς στη συγκομιδή τους.

    Ο ΟΦΗ άνοιξε το σκορ μόλις στο 1' λεπτό με τον Μουνιόζ. Και ενώ οι κρητικοί πανηγύριζαν την επιτυχία τους στο 3' ο Αθηναϊκός ισοφάρισε σε 1 - 1 με τον Ζαβαντία. Οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι στο σκορ εκ νέου στο 38' με τον Ιορδανίδη, όμως στις καθυστερήσεις ο ίδιος παίκτης σημείωσε αυτογκόλ και ισοφάρισε σε 2 - 2 για την ομάδα του Αθηναϊκού.

    Θέλοντας όμως να διορθώσει το λάθος του ο Ιορδανίδης σκόραρε και πάλι στο 50' και ο ΟΦΗ προηγήθηκε 3 - 2. Δύο λεπτά αργότερα ο Μάουρο έδωσε αέρα δύο τερμάτων στους κρητικούς και ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 4 - 2. Ο Αθηναϊκός όμως δεν παράτησε τα όπλα και στο 57' λεπτό με τον Μίτιτς μείωσε σε 4 - 3.

    Δέκα λεπτά πριν τη λήξη ο ΟΦΗ κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Διγκόζης που έγραψε το τελικό 5 - 3.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2 - 0

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Ο Ιωνικός πήρε μια ακόμη σπουδαία νίκη στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ αντίθετα ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να γευτεί τη χαρά της κατάκτησης του πρώτου εκτός έδρας θετικού αποτελέσματος. Στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Εθνικής κατηγορίας ο Ιωνικός κέρδισε δίκαια με σκορ 2 - 0 τους νεοσμυρνιώτες και πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 15' λεπτό με τον Γκρεγκ Μπρούστερ, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Μιχάλης Βλάχος βρήκε εκ νέου το δρόμο προς τα δίχτυα του Πανιωνίου και έγραψε το 2 - 0. Ο Ιωνικός χωρίς να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο πήρε το θετικό αποτέλεσμα, ενώ αντίθετα οι νεοσμυρνιώτες δεν απείλησαν σε κανένα σημείο την ομάδα της Νεάπολης.

    [18] ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ" ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:07 UTC+2)

    Δεν κατάφερε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο "βασιλιάς" των απανταχού αθίγγανων, Φλορίν Τσοάμπα, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της Ρουμανίας, δεν είχε φροντίσει να προμηθευτεί την ειδική εκλογική ταυτότητα, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στις ρουμανικές εκλογές.

    Ο Τσοάμπα προσήλθε σε εκλογικό κέντρο της πόλης Σίμπιου προκειμένου να ψηφίσει, έχοντας μαζί του μόνο την ταυτότητά του και όχι την ειδική εκλογική ταυτότητα.

    Πολλά μέλη της κοινότητας των αθίγγανων της Ρουμανίας δεν είναι καταγεγραμμένα στους καταλόγους των ληξιαρχείων της χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν ταυτότητα, όταν ενηλικιωθούν.

    "Αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται απλά και μόνο για να δυσφημιστούν οι αθίγγανοι", είπε ο Τσοάμπα, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 αυτοανακηρύχθηκε σε "βασιλιά" των απανταχού αθίγγανων.

    Σ.Π.

    [19] ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Κλείνουν στις 7 το απόγευμα οι κάλπες στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Η Εφορευτική Επιτροπή ενδέχεται να παρατείνει την ψηφοφορία αν υπάρξει προσέλευση μελών. Δικαίωμα ψήφου στα 144 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας, έχουν 75.000 μηχανικοί.

    Στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία διεξάγεται στο περίπτερο 7 της ΔΕΘ, σε 16 εκλογικά τμήματα, ενώ στους υπόλοιπους έξι νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, στις διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών των νομαρχιών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

    [20] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Μόσχα, 26 Νοεμβρίου 2000 (18:56 UTC+2)

    Στη Μόσχα μετέβη σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο ιταλός πρόεδρος θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον δήμαρχο της πόλης, Γιούρι Λουζκόφ, αλλά και με τον Πατριάρχη Αλέξιο.

    Εκτός της Μόσχας, ο πρόεδρος της Ιταλίας θα έχει επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί την Αγία Πετρούπολη και την πόλη Ταμποφ, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

    Η Ιταλία έρχεται δεύτερη σε επενδύσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στη Ρωσία, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών να ανέρχεται σε περίπου 4,9 δισ. δολάρια το 1999.

    Σ.Π.

    [21] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Σόφια, 26 Νοεμβρίου 2000 (18:50 UTC+2)

    Δύο χιλιάδες και πλέον Βούλγαροι διαδήλωσαν σήμερα στη Σόφια υπέρ της διαγραφής της χώρας τους από τη λεγόμενη "μαύρη" λίστα της συνθήκης του Σένγκεν.

    Σε μια καθαρά συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές "γκρέμισαν" ένα τείχος από χάρτινες κούτες, που είχαν προηγουμένως φτιάξει και στο οποίο είχαν δώσει την ονομασία "το τείχος του Σένγκεν".

    "Δεν θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας", είπε ο Κράσιμιρ Καρακασάνοφ, επικεφαλής του VMRO, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της διαδήλωσης και πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός και θέλουμε να τυγχάνουμε ίσης μεταχείρισης".

    Σ.Π.

    [22] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 26 Νοεμβρίου 2000 (18:49 UTC+2)

    Ξεκίνησε το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Αλεξάντερ Πάλας" των Σκοπίων η συνάντηση αντιπροσωπειών, σε ανώτερο επίπεδο, των πολιτικών κομμάτων Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, Δημοκρατική Εναλλαγή, του Βασίλ Τοπουρκόφσκι, PDP (κόμμα των Αλβανών) και VMRO (το νέο κόμμα VMRO). Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να αναζητηθούν τρόποι για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή με σκοπό να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση και αργότερα να γίνουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

    Χθες το βράδυ συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του κυβερνητικoύ κόμματος VMRO- DPMNE για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, του κόμματος του Βασίλ Τοπούρκοφσκι. Και στη συνεδρίαση αυτή κεντρικό θέμα ήταν το πώς θα εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στη Βουλή. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, χθες το βράδυ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση στην οποία θα επισημοποιηθεί η παραίτηση των πέντε υπουργών του κόμματος "Δημοκρατική Εναλλαγή" συμπεριλαμβανομένου του Βασίλ Τοπούρκοφκι που ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι το VMRO - DPMNE μαζί με το Δημοκρατικό κόμμα των Αλβανών (DPA) διαθέτουν στη Βουλή 54 έδρες, άρα τους λείπουν επτά έδρες για να έχουν πλειοψηφία 61 εδρών, δεδομένου ότι η Βουλή της χώρας έχει 120 έδρες.

    Η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών μαζί με τη Δημοκρατική Εναλλαγή έχουν 41 έδρες ενώ έχουν σίγουρες μία έδρα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και έξι έδρες του νέου VMRO. Υπολογίζουν μάλιστα και άλλες δέκα έδρες από το PDP. Mε όλες αυτές τις έδρες φτάνουν τις 59 έδρες και τους λείπουν δύο για να έχουν πλειοψηφία. Το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει τρεις έδρες και δεν είναι βέβαιο μια ποιά παράταξη θα συμπαραταχθεί.

    [23] ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ HADEP

    Αγκυρα, 26 Νοεμβρίου 2000 (18:44 UTC+2)

    Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία το συνέδριο του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP), δεκάδες μέλη του οποίου συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες από τις αστυνομικές αρχές, γεγονός που η ηγεσία του κόμματος ερμήνευσε ως κίνηση υπονόμευσης του συνεδρίου.

    Παρά τις συλλήψεις των προηγούμενων ημερών και την παρουσία 2.000 και πλέον αστυνομικών, περισσότερα από 30.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα για το τέταρτο συνέδριο του κόμματος από την ίδρυσή του, το 1994.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλί Τουράν Ντεμίρ, τόνισε ότι "το κράτος θα πρέπει επιτέλους να αποτινάξει τη φοβία της διάσπασης".

    Χθες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του HADEP, Αλί Ριζά Γιουρτσεβέρ, δήλωσε ότι για αρκετές ημέρες, τα μέλη του κόμματος δέχθηκαν σωρεία πιέσεων και έπεσαν θύματα συλλήψεων προκειμένου να μην έχει μεγάλη συμμετοχή το συνέδριο. Πρόκειται για επίθεση κατά ενός ελεύθερου κινήματος, είπε χαρακτηριστικά.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 November 2000 - 21:44:39 UTC