Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΕΝΤΗΡΑ ΣΤΗ ΓΑΔΑ
  • [02] ΜΕΓΑΛΕΣ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [03] Τ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ:38 ΩΡΕΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001
  • [04] AΠΑΝΤΗΣΗ ROMTELECOM ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
  • [05] ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] ΤΟ ΚΚΕ ΖΗΤΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
  • [07] ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [08] ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [09] ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
  • [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2-3
  • [11] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΕΡΑΓΕΒΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [12] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Π.ΠΕΤΡΙΔΗ
  • [13] ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [14] H ΠΟΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ" ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
  • [15] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΗΣ NIGICO ΑΠΟ ΤΗΝ SMDATA
  • [17] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ "ΠΡΩΙΝΗ"
  • [18] ΣΟΦΙΑ: ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [19] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΟΑΣΕ
  • [20] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [21] Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ
  • [23] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΣΕΡ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΥΡΙΟ

  • [01] ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ:ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΕΝΤΗΡΑ ΣΤΗ ΓΑΔΑ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (09:29 UTC+2)

    Πρωτοβουλίες συνεννόησης με την ΕΣΗΕΑ για τα αρνητικά πρότυπα που προβάλλονται από την τηλεόραση, ανήγγειλε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον απόηχο της τραγωδίας και της λεωφοροπειρατείας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, εκλήθη από την αστυνομία και ενήργησε βάσει σχεδίου, ενώ αναγνωρίζει ότι είναι πρόβλημα για την αστυνομία η αυτοκτονία του δράστη μέσα στη Γενική Ασφάλεια.

    [02] ΜΕΓΑΛΕΣ ,ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσλαονίκη, 6 Νοεμβρίου 2000 (10:19 UTC+2)

    Μεγάλες μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων αναμένεται να ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία που διαμορφώνονται από την πτώση του δολαρίου και στις τιμές του μαύρου χρυσού στη διεθνή αγορά, η βενζίνη και το πετρέλαιο θα πωλούνται φθηνότερα, τουλάχιστον κατά 12 δρχ. το λίτρο.

    [03] Τ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ:38 ΩΡΕΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (10:04 UTC+2)

    Κατηγορηματικός παρουσιάζεται σε σημερινή συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας πως σε όλες τις χώρες οι αλλαγές στο εργασιακό σύστημα δεν έγιναν χωρίς αντιδράσεις αλλά επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, καθώς αποκλειστικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας.

    Σύμφωνα με τη συνέντευξη του κ. Γιαννίτση προς Τα Νέα, όλοι οι Έλληνες θα δουλεύουν από το 2001, 38 ώρες και όπως εξηγεί οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας είναι δύο και αφορούν στην κατάργηση των πέντε ωρών υπερεργασίας την εβδομάδα και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που θα συμφωνήσουν σε μια πιο ευέλικτη χρήση του χρόνου εργασίας, που θα περιλαμβάνει την αποδοχή του 38ώρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

    Η αναζήτηση συναίνεσης, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, αν και είναι επίπονη διαδικασία, είναι όμως απαραίτητη για την εφαρμογή των εκάστοτε αλλαγών. Μιλώντας για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο του, επισημαίνει ότι αυτές αφορούν πολύ λιγότερο στις εργασιακές σχέσεις και περισσότερο στο χρόνο απασχόλησης αλλά και στα μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης εργασίας.

    Ο κ. Γιαννίτσης, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα μπορεί να καταπολεμηθεί με "έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό πολιτικών που αφορούν το παραγωγικό μας σύστημα, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις σύγχρονες υποδομές, μια εκπαίδευση προσανατολισμένη στις σύγχρονες γνώσεις και ένα νέο πρότυπο ρύθμισης για το παραγωγικό σύστημα".

    Καταλήγοντας ο ίδιος, αναφέρεται και στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες για νεοφιλελευθερισμό "δεν τον αφορούν", καθώς "το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι οι ταμπέλες αλλά το αποτέλεσμα".

    [04] AΠΑΝΤΗΣΗ ROMTELECOM ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2000 (14:01 UTC+2)

    Πρόθυμη να διευκολύνει οποιαδήποτε έρευνα γύρω από το παρασκήνιο της ιδιωτικοποίησης της ROMTELECOM, εμφανίζεται η διοίκηση της εταιρίας, μετά τις καταγγελίες πολιτικών προσώπων της Ρουμανίας για υπόγειες διεργασίες στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

    Στις καταγγελίες -τις οποίες διέψευσε ρητά με ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ- προέβη ο Σερμπάν Σαντουλέσκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας Ιδιωτικοποίησης της Romtelecom και ανεξάρτητος γερουσιαστής. Ο κ.Σαντουλέσκου υποστήριξε στην ολομέλεια της Γερουσίας ότι τα μέλη της επιτροπής που συντόνισαν την ιδιωτικοποίηση, μπορούσαν να λάβουν προμήθεια ύψους 67,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Απαντώντας στις καταγγελίες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι θεωρεί ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα και είναι έτοιμο να προσκομίσει κάθε απαραίτητο έγγραφο, για την απόδειξη της αλήθειας. Ωστόσο, η διοίκηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αντισταθεί στην αποκάλυψη πληροφοριών που αντιβαίνουν στα συμφέροντα και τα οφέλη της εταιρίας.

    Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας υποστήριξε ότι η επιχείρηση έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άδεια λειτουργίας και τη συμφωνία των μετόχων. Ειδικότερα:

    - Το 1999 η εταιρία επένδυσε 550 εκατ. δολ και εγκατέστησε 570.000 νέες ψηφιακές τηλεφωνικές γραμμές, από τις οποίες οι 170.000 αντικατέστησαν αναλογικές και χειροκίνητες γραμμές

    -Μέχρι το τέλος του 2000 η ROMTELECOM προβλέπεται να επενδύσει πάνω από 700 εκατ. δολ, για την εγκατάσταση 700.000 ψηφιακών τηλεφωνικών γραμμών και την επέκταση του ψηφιακού δικτύου σε όλη τη χώρα

    -Το Μάιο του 2000 εγκαινιάστηκε η COSMOROM, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, οι επενδύσεις της ROMTELECOM για την περίοδο 1999-2000 ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες, εν συγκρίσει με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα πριν από την ιδιωτικοποίησή της (1997-1998)

    -Το διοικητικό συμβούλιο κπόνησε νέο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της εταιρίας, προκειμένου να προσφέρει καλύτερης ποιότητας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ηδη, αποφασίστηκε η επένδυση 2,7 δισ,. δολ, για την εγκατάσταση 2,65 εκατ. τηλεφωνικών γραμμών, την επέκταση του δικτύου και την εγκατάσταση δημόσιων τηλεφώνων σε όλους τους οικισμούς της υπαίθρου με περισσότερους από 100 κατοίκους, μέχρι το 2003.

    [05] ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ξάνθη, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Τα Πομακοχώρια επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, πραγματοποιώντας την πρώτη τέτοια επίσκεψη υπουργού από το 1996, όταν τα είχε επισκεφτεί ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο στρατός παρέχει ισονομία σε όλους τους Ελληνες πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της ΕΤ3 να εγκαταστήσει πομπό στην περιοχή για να φτάνει στην περιοχή η κρατική τηλεόραση, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

    Η υποδοχή των μουσουλμάνων κατοίκων της ορεινής Ξάνθης προς τον κ. Τσοχατζόπουλο ήταν θερμή, ενώ ο υπουργός άκουσε τα προβλήματά τους και συζήτησε τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ.Τσοχατζόπουλος βρέθηκε σε έναν πομάκικο γάμο, όπου δοκίμασε ρακί και συνομίλησε μεταξύ άλλων με έναν υπερήλικα που πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και στην εθνική αντίσταση.

    [06] ΤΟ ΚΚΕ ΖΗΤΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ζήτημα ανέλκυσης του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα" και της συνέχισης της διαδικασίας των ερευνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, έθεσε το ΚΚΕ, το οποίο τόνισε ότι γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά που μένουν αναπάντητα σχετικά με τις καταγγελίες για την αλλοίωση και απόσπαση στοιχείων από το "Εξπρές Σάμινα".

    Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την πολιτική "που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα και τα κέρδη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων", ενώ είχε επισημάνει τους κινδύνους συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών και των υπευθύνων της ναυτικής τραγωδίας.

    [07] ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Το θέμα της επανένταξης της Γιουγκοσλαβίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας η οποία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Μπενίτα - Φερέρο - Βάλντνερ και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Η κ. Φερέρο - Βάλντνερ δήλωσε ότι ο κ. Κοστούνιτσα διαβίβασε επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας του στον ΟΑΣΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι βάσει των διαβουλεύσεων που είχε μέχρι στιγμής με τις χώρες - μέλη έχουν υπερνικηθεί όλα τα εμπόδια για τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στον Οργανισμό. Οπως είπε αναμένει το αίτημα της Γιουγκοσλαβίας να αντιμετωπιστεί θετικά στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στις 27 - 28 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

    Η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κοστούνιτσα να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη και να υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του Ελσίνκι και των Παρισίων, (που αφορούν το σεβασμό των κρατικών συνόρων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) καθώς και τη διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης (που αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια).

    Η κ. Φερέρο Βάλντνερ απηύθυνε επίσης εκ μέρους του Αυστριακού Προέδρου Τόμας Κλέστιλ πρόσκληση στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να επισκεφθεί την Αυστρία.

    Αναφερόμενη στις σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με τις γειτονικές χώρες τόνισε επιδοκίμασε την επίσκεψη του κ. Κοστούνιτσα στη Βοσνία και εξέφρασε την ελπίδα η Γιουγκοσλαβία να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Βοσνία και τη Σλοβενία.

    Ανακοίνωσε τέλος ότι με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κοστούνιτσα τις επικείμενες εκλογές στη Σερβία στις 23 Δεκεμβρίου θα παρακολουθήσουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

    Η κ. Φερέρο Βάλντνερ είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βελιγράδι ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βιέννης.

    [08] ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Εκατομμύρια Αμερικανοί προσέρχονται αύριο το πρωί στις κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2000, τερματίζοντας έτσι τη μαραθώνια προεκλογική περίοδο που διήρκεσε ένα χρόνο. Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν για πρόεδρο και αντιπρόεδρο, για τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο του σώματος της Γερουσίας και για άλλες τοπικές εκλογές.

    Οι ΗΠΑ έχουν την μεγαλύτερη σε διάρκεια προεκλογική περίοδο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο διεξάγονται οι συνελεύσεις των κομμάτων, όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους τα στελέχη κάθε κόμματος που θέλουν να κατεβούν υποψήφιοι για την προεδρία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνονται τα συνέδρια των κομμάτων και ο νικητής των προκριματικών παίρνει το χρίσμα για τη προεδρία. Τον Οκτώβριο γίνονται τα προεδρικά ντιμπέιτ και κάθε πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, όπως ορίζει το σύνταγμα είναι η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

    Αύριο οι Αμεριικανοί θα προχωρήσουν στην εκλογή του σώματος των εκλεκτόρων. Στα μέσα Δεκεμβρίου οι εκλέκτορες- που ουσιαστικά αυτοί εκλέγουν τον πρόεδρο και όχι ο λαός - συγκεντρώνονται στις πρωτεύουσες των πολιτειών τους και ψηφίζουν. Στην προκειμένη περίπτωση τον Ιανουάριο του 2001 θα ανακοινωθούν στο Κογκρέσο οι ψήφοι των εκλεκτόρων και στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

    Το λόμπι των Εκλεκτόρων αποτελείται από 538 μέλη. Η καθεμία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχει τους δικούς της εκλέκτορες, οι οποίοι ισοδυναμούν με τον αριθμό των γερουσιαστών και των βουλευτών της. Στις περισσότερες πολιτείες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το κάθε κόμμα ανακοινώνει τη δική του λίστα εκλεκτόρων, οι οποίοι δεσμεύονται να στηρίξουν τον υποψήφιο τους.

    Για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος πρέπει το Δεκέμβριο στην ψηφοφορία των εκλεκτόρων να συγκεντρώσει 270 ψήφους.

    Οι ψήφοι εκλεκτόρων ανά πολιτεία έχουν ως εξής:

    Αλαμπάμα 9

    Αλάσκα 3

    Αριζόνα 8

    Αρκάνσας 6

    Καλιφόρνια 54

    Κολοράντο 8

    Κονέκτικατ 8

    Ντέλαγουερ 3

    Περιφέρεια Κολούμπια 3

    Φλόριντα 25

    Τζόρτζια 13

    Χαβάη 4

    Αϊντάχο 4

    Ιλινόις 22

    Ιντιάνα 12

    Αϊόβα 7

    Κάνσας 6

    Κεντάκι 8

    Λουϊζιάνα 9

    Μέιν 4

    Μέριλαντ 10

    Μασαχουσέτη 12

    Μίσιγκαν 18

    Μινεσότα 10

    Μισισιπή 7

    Μιζούρι 11

    Μοντάνα 3

    Νεμπράσκα 5

    Νεβάντα 4

    Νιου Χάμσαϊρ 4

    Νιου Τζέρσεϊ 15

    Νιου Μέξικο 5

    Νέα Υόρκη 33

    Β. Καρολίνα 14

    Β. Ντακότα 3

    Οχάιο 21

    Οκλαχόμα 8

    Όρεγκον 7

    Πενσιλβάνια 23

    Ρόουντ Αϊλαντ 4

    Ν. Καρολίνα 8

    Ν. Ντακότα 3

    Τενεσί 11

    Τέξας 32

    Γιούτα 5

    Βερμόντ 3

    Βιρτζίνια 13

    Ουάσιγκτον 11

    Δυτ. Βιρτζίνια 5

    Γουσκόνσιν 11

    Γουαϊόμινγκ 3

    Ο.Κ.

    [09] ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Κάιρο, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Tελέστηκε χθες στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου, Παλιού Καίρου, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρου Ζ' και συλλειτουργούντων των μελών της Ενδημούσης Συνόδου Μητροπολιτών Λεοντοπόλεως κ. Διονυσίου, Πηλουσίου κ. Ειρηναίου, Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου και Ζιμπάμπουε κ. Μακαρίου καθώς και των Βοηθών Επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοφυλάκτου και Νιτρίας κ. Αλεξίου και του κλήρου της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Προιστάμενος της Ιεράς Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος.

    Πριν το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη το μέλος της αδελφότητας της Μονής, Ιερομόναχο Δαυίδ Τσαπάρα.

    Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος έθεσε στη διάθεση του κοινού το ανακαινισμένο Μουσείο της Ιεράς Μονής στο οποίο φυλάγονται εκθέματα και κειμήλια του ιστορικού μνημείου της Ι. Μ. του Αγίου Γεωργίου. Στη Θεία Λειτουργία και στα θυρανοίξια του Μουσείου παρευρέθηκαν και πολλοί προσκυνητές από την Αλεξάνδρεια.

    Ακολούθησε Τράπεζα στην οποία μεταξύ άλλων παρεκάθησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο Δ. Κωνταντίνου και ο Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο Α. Ιερομονάχου.

    [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2-3

    Πάτρα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Πολύτιμη νίκη με 3-2 στην Πάτρα από την Παναχαϊκή πήρε ο Ιωνικός, συνεχίζοντας τις καλές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα της εθνικής κατηγορίας. Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν με πάθος και έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τους Μπρούστερ, Κομπαγιάσι και Βιλανάκη πήραν τους τρεις βαθμούς της νίκης.

    Στο 12' ο Κομπαγιάσι σημαδεύει το δοκάτι της εστίας του τεματοφύλακα της Παναχαϊκής, ενώ στο 45' ο Μπρούστερ με κεφαλιά έγραψε το 0-1.Σε αυτήν τη φάση τραυματίστηκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι ο Μπαλτιμάς. Στο 58' ο Κομπαγιάσι με δυνατό σουτ ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 0-2. Η γηπεδούχος ομάδα προσπάθησε και κατάφερε μειώσει με πέναλτι του Σολάκη στο 64' (1-2) Στο 70' ο Βιλανάκης πλάσαρε τον Αμπαδιωτάκη και σημείωσε το 1-3.Οι Πατρινοί μείωσαν στο 76' με απευθείας χτύπημα φάουλ του Βούκσεβιτς.

    Παναχαϊκή: Μπαλτιμάς (54' Αμπαδιωτάκης), Κωστής, Λιγνός, Κορδονούρης (70' Γιοβάνοβιτς), Γκίτσης, Ιωάννου, Κεφαλάς, Επαλέ, Σέμπουε (46' Κατσουράνης), Σολάκης, Βούκσεβιτς.

    Ιωνικός: Στρακόσια, Ξανθόπουλος, Βλάχος, Αφάς (90' Στογιάνοφ),

    Κομπαγιάσι (90' Μουτσοντρίγκο), Παχατουρίδης, Βιλανάκης, Ροντρίγκεζ, Μπρούστερ, Ντελγκάδο (81' Νταραγκλίτσης).

    [11] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΕΡΑΓΕΒΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Σύντομα θα αποκαταστηθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και Σεράγεβου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μετά από συνάντηση που είχε με τον ύπατο απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Βοσνία, Ζακ Κλάιν.

    "Η εδραίωση των διμερών σχέσεων είναι πολύ σημαντική και θα πραγματοποιηθεί σύντομα", είπε ο κ. Κλάιν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Κοστούνιτσα.

    Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Κοστούνιτσα στη Βοσνία στις 22 Οκτωβρίου συνέβαλε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών, οι οποίες πάγωσαν μετά τη λήξη του πολέμου το 1995.

    Ο κ. Κλάιν ζήτησε παράλληλα την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς όπως είπε είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    [12] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Π.ΠΕΤΡΙΔΗ

    Aθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Την όπερα του Ουμπέρτο Τζιορντάνο "Ανδρέα Σενιέ" παρακολούθησε χθες στην Εθνική Λυρική Σκηνή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Πριν από την παράσταση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, ο οποίος διετέλεσε από το 1989 μέχρι το 1994 πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής.

    Ο Παύλος Πετρίδης καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πέθανε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 54 ετών, από οξύ πνευμονικό οίδημα.

    [13] ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Σέρρες, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Μεγάλο φορτίο ναρκωτικών από τη Βουλγαρία, 500 γραμμάρια ηρωίνης και πέντε κιλά χασίς, το οποίο μετέφερε ένας μηχανοτεχνίτης από τη Σέρρες με αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, συνελήφθη λίγο μετά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον Προμαχώνα.

    Ο Ευάγγελος Λιόλιας είχε παραλάβει το φορτίο από Βούλγαρο, από σημείο της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, με σκοπό να τα διακινήσει στην ελληνική αγορά.

    Ο 40χρονος μηχανοτεχνίτης από τη Νιγρίτα συνελλήφθη από άνδρες της διωξης και συνοριοφύλακες, και δήλωσε ότι είναι χρήστης, αλλά οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Σερρών, από τον οποίο ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί.

    [14] H ΠΟΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ" ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις αρχές και να συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη των γεγονότων, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΥ, αναφερόμενη στην εμπλοκή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην "πειρατεία" του λεωφορείου.

    Τυχόν συμμετοχή σε ειδικές περιπτώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους σημαίνει παραίτηση του δημοσιογράφου από την επαγγελματική του ιδιότητα για την αξιοποίηση του γεγονότος, προσθέτει η ΠΟΕΣΥ.

    [15] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Ραούφ Ντενκτάς απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση οι συνομιλίες για το Κυπριακό να οδηγηθούν σε διαδικασία τύπου "Κάμπ Ντέϊβιντ" , υποστηρίζοντας ότι "το Κάμπ Ντέϊβιντ δεν είναι μαγικό ραβδί και για τις απευθείας συνομιλίες απαιτούνται κατάλληλες προετοιμασίες".

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δημοσιεύει ότι ο κατοχικός ηγέτης διατύπωσε την άποψη ότι "αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε έχει καλώς, δεν χρειάζονται πιέσεις από τον έναν ή τον άλλο. Εξ άλλου αλληλογνωριζόμαστε, δεν είμαστε ξένοι" και συμπλήρωσε ότι οι πρωταγωνιστές είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και δεν δέχεται άλλους πρωταγωνιστές.

    Όπως τονίζεται στα δημοσιεύματα, ο Ντενκτάς αρνήθηκε ότι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι στις έμμεσες συνομιλίες της Γενεύης συζητήθηκαν θέματα όπως του χάρτη και του εδαφικού. Αυτού του είδους οι πληροφορίες "δημοσιεύονται σκόπιμα στον ελληνοκυπριακό Τύπο" και επανέλαβε τη γνωστή και απαράδεκτη θέση του ότι "στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχει η εισήγησή του για συνομοσπονδία".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ραούφ Ντενκτάς σημείωσε ότι "συζητούν πάνω σε πραγματικότητες, οι συνομιλίες διεξάγονται για την προετοιμασία του εδάφους , ο δρόμος είναι μακρύς και μετά το τέλος του γύρου αυτού, θα πρέπει να γίνει συζήτηση της κατάστασης τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αγκυρα".

    Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Θα επιμείνει ώστε ο έκτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών διεξαχθεί στην Λευκωσία, όμως παραδέχθηκε ότι για κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετή η επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά σ' αυτό θα πρέπει να συγκατατεθούν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του περί συνομοσπονδιακής λύσης, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι "με την ομοσπονδία η ισχυρή πλευρά μπορεί να δημιουργήσει θέμα και να ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε προστριβή είναι εσωτερική υπόθεση του κράτους, ενώ στη συνομοσπονδία κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί".

    Κατά την άποψή του, η συμφωνία το 1960 "ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ομοσπονδίας, αλλά η ισχυρή πλευρά (εννοεί την νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) δήλωσε ότι δεν της άρεσε και ότι δεν είναι αποδοτική και δεν προχωρεί. Συνεπώς το πρόβλημα συνεχίζεται εδώ και 37 χρόνια". Τέλος, ανέφερε ότι "τώρα θέλουμε μια λύση που να μην μπορούν να ισχυριστούν όλα αυτά και η λύση αυτή είναι η συνομοσπονδία".

    Η εφημερίδα "Αβρούπα" σχολιάζοντας την πρόθεση του Ραούφ Ντενκτάς να ζητήσει όπως οι συνομιλίες συνεχιστούν στη Λευκωσία , παρατηρεί ότι ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος "στενοχωρήθηκε στη Γενεύη, ζητώντας να γίνει ο νέος γύρος των συνομιλιών στη Λευκωσία" και προσθέτει ότι ο κατοχικός ηγέτης "θα επιμείνει σ' αυτό".

    Κατά την εφημερίδα, "το άσπρο περιστέρι που πετάξαμε στη Γενεύη έγινε στόχος ασυνείδητου κυνηγού. Δεν καθορίστηκε αν ο κυνηγός είναι από την Αγκυρα ή από την Αθήνα".

    [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΗΣ NIGICO ΑΠΟ ΤΗΝ SMDATA

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Στη σύναψη συμφωνίας αντιπροσώπευσης για τη Βόρεια Ελλάδα, με την εταιρία NIGICO - HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε, προχώρησε η SMDATA AE.

    Με την κίνηση αυτή στη "σκακιέρα" του τομέα πληροφορικής, η βορειοελλαδική εταιρία διευρύνει τις δυνατότητές της, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΜΠΕ, ο διευθυντής της SMDATA, Χρήστος Αλβανός.

    Η εταιρία NIGICO AEBE ασχολείται με τον σχεδιασμό, εγκατάσταση και υποστήριξη ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών ισχύος, προσαρμοσμένων στο σύγχρονο δικτυακό περιβάλλον.

    Εκτός του μεγάλου εύρους εγκαταστάσεων σε UPS, που ξεπερνάει τις 20.000 σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, η εταιρία NIGICO AEBE μπορεί να δώσει λύσεις για ανορθωτές, μετατροπείς, φορτιστές, σταθεροποιητές, power & line conditioners και safety systems.

    Η επιτυχία της εταιρίας οφείλεται όχι μόνο στην μεγαλύτερη γκάμα UPS που υπάρχει στην ελληνική αγορά (250 VA - 3600 KVA), αλλά και στην άμεση και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη. Χάρη στις συνεχείς εκπαιδεύσεις, το τεχνικό τμήμα είναι σε θέση να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

    Τώρα πλέον, υπογράμμισε ο κ. Αλβανός, δημιουργείται από την SMDATA A.E. κέντρο τεχνικής υποστήριξης με πλήρη γκάμα προϊόντων έτσι ώστε η υποστήριξη στην Βόρεια Ελλάδα να γίνεται άμεσα, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλβανός τόνισε ότι όλη η γκάμα προϊόντων της NIGICO AEBE θα προωθείται και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων DATASHOP.

    Τα DATASHOP, εκτός από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα της SMDATA, προσφέρουν και μια πλήρη γκάμα προϊόντων πληροφορικής (υπολογιστές, περιφερειακά, αναλώσιμα, λογισμικό, κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικά κέντρα, φωτοτυπικά μηχανήματα) στοχεύοντας στην πλήρη και άμεση εξυπηρέτηση τόσο του επαγγελματία όσο και του Home user. Με το τμήμα ολοκλήρωσης και υποστήριξης που διαθέτει κάθε DATASHOP είναι σε θέση να δώσει προτάσεις και λύσεις για κάθε απαίτηση του πελάτη στον τομέα της πληροφορικής.

    Βασικός στόχος των DATASHOP είναι η πλήρης υποστήριξη του πελάτη σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που ενδεχομένως θα παρουσιαστεί, αλλά και η παροχή υπηρεσιών για την βελτιστοποίηση των υπαρχουσών εφαρμογών.

    Ε.Σ.

    [17] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ "ΠΡΩΙΝΗ"

    Νέα Υόρκη, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στην ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή της Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο όραμά του για την Ελλάδα, την άποψή του για την ομογένεια και το ρόλο που μπορεί να παίξει, τη θέση του για την οικονομία και την παιδεία, δίνει όμως ιδιαίτερη έμφαση στις προσδοκίες του για τα εθνικά μας θέματα από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

    "Είχα την ευκαιρία, στη ΔΕΘ, θα το γνωρίζετε ασφαλώς, να εκθέσω το όραμα που έχω για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, το όραμά μας, που συνοψίζεται σε μια μικρή φράση, αλλά τόσο μεστή σε νόημα: Ισχυρή Ελλάδα με ισχυρή κοινωνία. Αυτό προϋποθέτει την ιεράρχηση σαφών προτεραιοτήτων στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου", τονίζει.

    Υπογραμμίζει ότι πρώτη προτεραιότητά είναι η οικονομική πολιτική.

    "Πετύχαμε τα τελευταία χρόνια το στόχο της σταθεροποίησης, που μας επέτρεψε να ενταχθούμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας, γιατί μειώσαμε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος που συμπαρέσυραν προς τα κάτω και μάλιστα κατά τρόπο θεαματικό τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Οι συνθήκες σταθερότητας που διαμορφώσαμε ανοίγουν πια διάπλατα τις λεωφόρους της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Μια ανάπτυξη με έντονα τα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνική ευαισθησία, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας. Αυτά είναι, άλλωστε, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού για το 2001, δηλαδή ο αναπτυξιακός και ο κοινωνικός χαρακτήρας του. Από το 2001 αρχίζει, σταδιακά, η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των προηγμένων εταίρων μας, μέσα σε συνθήκες σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχοντας μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, για πρώτη φορά από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους, να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό πλεονασματικό. Ετσι, το υγιές πλεόνασμά του μας δίνει το "πράσινο φως" για την εξυπηρέτηση κοινωνικών στόχων και την ενίσχυση, με ποικίλους τρόπους, των χαμηλών εισοδημάτων. Αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, το οποίο δεν υφίσταται καν ως μέτρο ανακούφισης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς, φυσικά, να παραβλέψω και τις ποικίλες φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα. Συνεπώς, ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας.

    Μια δεύτερη προτεραιότητα ή αιχμή κυβερνητικής δράσης είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, τονίζει ο κ. Σημίτης.

    "Δεν είναι τυχαίο που έχουμε χαρακτηρίσει την παρούσα τετραετία "ως τετραετία της Απασχόλησης". Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των εργασιακών σχέσεων στις προκλήσεις της νέας εποχής βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας.

    Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε, μέσα από έναν ευρύτατο κοινωνικό διάλογο, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το δραστικό περιορισμό της ανεργίας που αποτελεί, πράγματι, τη χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας".

    Επισημαίνει ότι μια τρίτη προτεραιότητα είναι η παιδεία.

    "Θέλουμε μια κοινωνία της γνώσης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής οικονομίας. Είμαι βέβαιος, πως οι Έλληνες της Αμερικής, αντιλαμβάνονται άριστα τι θέλω να πω", αναφέρει, ενώ σημειώνει πως τέταρτη προτεραιότητα είναι οι μεταρρυθμιστικές τομές που πρέπει να γίνουν στη Υγεία και την Πρόνοια.

    "Θα ήταν βέβαια παράλειψή μου, εάν δεν αναφερόμουν στο κύριο μέσο, το κύριο εργαλείο που διαθέτουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα επενδυτικά προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Από την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ΚΠΣ ύψους 17,5 τρις δρχ (πρωτοφανούς ποσού για την ελληνική πραγματικότητα) εξαρτάται η αλλαγή της συνολικής εικόνας της χώρας. Και το 80% των πόρων πηγαίνουν στην Περιφέρεια. Έτσι θα πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη, έτσι θα πετύχουμε την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση", τονίζει.

    "Θα ήθελα ακόμη να αναφερθώ στις διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που κύριο στόχο έχουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ας είμαστε ρεαλιστές: Ζητούμε από τον ιδιωτικό τομέα να ρίξει το βάρος σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που προσελκύουν επενδύσεις, συμπιέζουν το κόστος παραγωγής και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Δεν πρέπει, επιτέλους , να χαράξουμε τον ίδιο δρόμο και για τις ΔΕΚΟ; Δεν πρέπει και αυτές να λειτουργούν με αμιγή ιδιωτικο οικονομικά κριτήρια; Κατά συνέπεια, η απελευθέρωση των αγορών, οι μετοχοποιήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η νεωτερικότητα και οι ριζικές αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας με την τοποθέτηση "μάνατζερς" που ήδη εφαρμόζουμε στις δημόσιες επιχειρήσεις και τις ΔΕΚΟ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και την επέκταση της δυναμικής παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές", σημειώνει.

    Τονίζει ότι όλο αυτό το εν εξελίξει εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας συναντά δυσκολίες και δυσλειτουργίες, που οφείλονται σε παρωχημένες αντιλήψεις, συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες, σε αγκυλώσεις του παρελθόντος και εν γένει πρακτικές και συμπεριφορές που παραπέμπουν συνειρμικά σε άλλες εποχές.

    "Ωστόσο, είμαι βέβαιος πως, μέσα από την πραγμάτωση γενικών συναινέσεων και την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, παράλληλα με την εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς, το στοίχημα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της χώρας θα το κερδίσουμε", υπογραμμίζει.

    Τονίζει για τη χώρα μας οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν μείζονος σημασίας γεγονός, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και επισημαίνει ότι αναμένει από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την εμπέδωση και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην ευαίσθηση περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

    Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναμένει από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να ασκήσει το κύρος του και την επιρροή του για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα προλειάνουν το έδαφος για την περαιτέρω συνοχή της Συμμαχίας και να συμβάλει ουσιαστικά, γιατί έχει τη δύναμη να το κάνει, στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις ταραγμένες περιοχές του πλανήτη.

    Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η εκκρεμότητά του όσο υφίσταται θα εξακαλουθεί να αποτελεί μόνιμη εστία έντασης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα να δυσχεραίνει σημαντικότατα την ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Σημίτης αναφέρει: ας δώσει λοιπόν τη δέουσα προσοχή η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναρμονίζοντας τις καλές προθέσεις της με συγκεκριμένες δράσεις.

    "Παρά τα μέχρι τώρα δείγματα καλών προθέσεων από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού. Παρά την καλή θέληση και τη διαπραγματευτική ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στους πολλαπλούς γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών παραμένει κενό γράμμα. Η εκκρεμότητα του Κυπριακού, όσο υφίσταται, θα εξακολουθεί να αποτελεί μόνιμη εστία έντασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα να δυσχεραίνει σημαντικότατα την ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας", τονίζει και συνεχίζει:

    "Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίζουν να στηρίζουν αποφασιστικά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η ενεργός στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς όλους εκείνους που εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση όλων των πτυχών του πολιτικού θέματος".

    "Εξάλλου, μια έντονη διπλωματική κινητικότητα από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, πιστεύω πως θα έδινε σαφές μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ότι συνέχιση της κωλυσιεργίας και της κακοπιστίας σε μια εν εξελίξει επίπονη προσπάθεια για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σημαίνει πέρα από τη διαιώνιση ενός διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής, κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους . Γιατί οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα βγουν τελικώς ωφελημένοι, εάν επικρατήσει η λογική. Ήδη η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι ανοίγει το δρόμο για την ειρηνική συμβίωση όλων όσοι κατοικούν στην Κύπρο. Ας δώσει, λοιπόν, τη δέουσα προσοχή η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εναρμονίζοντας τις καλές προθέσεις της με συγκεκριμένες δράσεις", επισημαίνει.

    Αναφορικά με τις κατηγορίες περί κινδύνου της τρομοκρατίας στη χώρα μας αναφέρει:

    "Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα. Σε όλα τα διεθνή βήματα έχουμε, κατ' επανάληψη, καυτηριάσει οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια, οπουδήποτε και αν συμβαίνει.

    Είμαστε μια χώρα ασφαλής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Έχουμε προχωρήσει στην αναμόρφωση των δομών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Πρόσφατα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και είχε πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα πάταξης της τρομοκρατίας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες και την αμερικανική κυβέρνηση.

    Οι, κατά καιρούς, διατυπούμενες κατηγορίες είναι ανυπόστατες και γελοίες. Δεν παρακολουθούμε τους κινδυνολογούντες, των οποίων οι όποιες "αιτιάσεις" έχουν στόχο την ίδια τη χώρα μας. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν οικτρά. Η Ελλάδα, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν ορισμένοι, παραμένει μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα με μια ζωντανή κοινωνία. Και αυτό έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα, που μας εμπιστεύθηκε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004".

    Στην ομογένεια ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για τη χώρα μας.

    "Η οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία της πατρίδας μας έχει αλλάξει. Και έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα του 2000 είναι διαφορετική από την Ελλάδα του '96. Η διεθνής θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί. Χάρη στις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε πια ισότιμα στο σκληρό πυρήνα των αποφάσεων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Βέβαια, η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ δεν λύνει ως δια μαγείας τα προβλήματά μας.

    "Πρέπει σταθερά να συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε. Να διατηρήσουμε τις επιδόσεις μας στον τομέα της οικονομίας. Να διατηρήσουμε το χαμηλό πληθωρισμό που έχουμε και ταυτόχρονα τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής μας (από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη) που μας επέτρεψαν να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Και στην πρώτη γραμμή πρέπει να παραμείνουμε. Και για να παραμείνουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να συναγωνιζόμαστε, να ανταγωνιζόμαστε. Να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της εποχής μας όχι με δέος και φόβο, αλλά με τόλμη και αποφασιστικότητα. Να τις θεωρούμε προκλήσεις. Να μην φοβόμαστε τους ανταγωνιστές μας, γιατί όποιος φοβάται τους ανταγωνιστές του, φοβάται τον εαυτό του", σημειώνει.

    Πέρα από τις σημαντικές προς το καλύτερο αλλαγές στον τομέα της οικονομίας, υπάρχει και σημαντική μεταβολή της νοοτροπίας στην κοινωνία μας. Παρωχημένες νοοτροπίες και λογικές του παρελθόντος δεν έχουν πια θέση στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί ο Έλληνας που σκέπτεται το παρόν και νοιάζεται για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του γνωρίζει ότι μόνο αν η Ελλάδα καταστεί χώρα ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της, θα πετύχει την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση με τους προηγμένους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογραμμίζει.

    Τέλος, θα ήθελα να στείλω μήνυμα ένθερμης συμπαράστασης προς τους ομογενείς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες που μάχονται επί των επάλξεων για την προάσπιση των συμφερόντων μας και την προβολή τους στη μεγάλη φίλη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σεις οι ομογενείς είσαστε, πράγματι, οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ζήλο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ελληνισμού στο σύνολό του.

    Η εποχή μας δεν είναι απαλλαγμένη από σύγχυση και αβεβαιότητα. Μέσα στο περιβάλλον αυτό εμείς, στην Ελλάδα, θα πορευτούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα. Για να έχουμε μια Ελλάδα ισχυρή, φάρο αλλά και στέγη φιλόξενη για όλους τους πολίτες, για να ακτινοβολούμε σε σας και να αντλούμε δύναμη από τις επιτυχίες σας. Μαζί να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα ατενίζει με εμπιστοσύνη το μέλλον. Να δώσουμε στον Ελληνισμό τη δυνατότητα να στρέφει το βλέμμα του με αυτοπεποίθηση στους νέους ορίζοντες της εποχής μας", καταλήγει.

    [18] ΣΟΦΙΑ: ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Τη λύπη της σκοπιανής κυβέρνησης για την επίθεση με πέτρες κατά της βουλγαρικής πρεσβείας στα Σκόπια, την οποία πραγματοποίησαν δυο νεαροί τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, εξέφρασε ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Σόφια Λιούμπισα Γκεοργκίεβσκι, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ εξέφρασε στον Σκοπιανό πρέσβη τη σοβαρή ανησυχία της Σόφιας για την αύξηση των αντιβουλγαρικών εκδηλώσεων στα Σκόπια και τόνισε πως το συγκεκριμένο συμβάν τάσσεται εκτός του πλαισίου της επιθυμίας των δυο χωρών να αναπτύσσουν σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας.

    Ο σκοπιανός πρέσβης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως το επεισόδιο κατά της βουλγαρικής πρεσβείας, αλλά και οι άλλες πρόσφατες αντιβουλγαρικές εκδηλώσεις στη χώρα του, δεν αποτελούν κρατική πολιτική της ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι το πρωί η βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια απέστειλε ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με αφορμή τον λιθοβολισμό.

    Κ.Κ.

    [19] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΟΑΣΕ

    Μπακού, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Σοβαρές παρατυπίες διαπιστώθηκαν από παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Αζερμπαϊτζάν.

    Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Μπακού έκανε λόγο για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές και για εκφοβισμό των υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

    Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το κυβερνών κόμμα Γένι Αζερμπαϊτζάν του προέδρου Χαϊντάρ Αλίγιεφ αναδείχτηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό άνω του 74%. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

    [20] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Γυμνάσιο στα Κάτω Πετράλωνα, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, εγκαινίασε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν παραδοθεί και τα 377 σχολεία όπου είχαν σημειωθεί ζημιές από το σεισμό και τα οποία αποκαταστάθηκαν πλήρως.

    "Τριακόσια εβδομήντα επτά κτίρια στην Αττική που στέγαζαν 610 σχολικές μονάδες καταγράφηκαν πέρσι με τρομερές βλάβες. Και τα 377 αποκαταστάθηκαν πλήρως σε πολύ καλύτερη εκδοχή από ό,τι ήταν πριν. Και ανήκουν θερμά συγχαρητήρια στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων που όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις για να παράγουν αυτό το αποτέλεσμα", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι προχωρά γρήγορα το πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για την κατάργηση της διπλής βάρδιας.

    Απευθυνόμενος σε δασκάλους, γονείς και μαθητές ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση της νέας γενιάς. "Χάρη στον Ελληνα εκπαιδευτικό, χάρη στις προσπάθειες που γίνονται συστηματικά για την ποιότητα της εκπαίδευσης, ακόμα και μέσα από αυτές τις δυσκολίες, πρέπει να ξέρουμε ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παράγει σωστά αποτελέσματα", είπε ο υπουργός.

    [21] Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών αθλητισμού των υπουργών Αθλητισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία της Γαλλίδας Υπουργού Μαρί Ζορζ Μπιφέ. Στη σύνοδο που γίνεται στο Παρίσι, συμμετέχει και η επίτροπος της κοινότητας, αρμόδια για θέματα πολιτισμού και αθλητισμού, Βίβαν Ρέντιγκ.

    Τα θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο είναι το μέλλον του αθλητισμού στην Ευρώπη, η μάστιγα του ντόπινγκ, αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες και αθλητισμός και γυναίκα. Επίσης συζητήθηκε το σχέδιο διακήρυξης των Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον αθλητισμό. Η διακήρυξη περιλαμβάνει θέματα, όπως η προστασία του ειδικού χαρακτήρα του αθλητισμού και του κοινωνικού ρόλου, ο ρόλος των εθνικών και διεθνών ομοσπονδιών και οι σχέσεις τους με τις δημόσιες αρχές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε παρέμβαση του ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί η αυτονομία των ομοσπονδιών, ενώ έθεσε επιτακτικά την ανάγκη να χαραχτούν τα όρια της δικαιοδοσίας τους. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην στάση της ΦΙΦΑ απέναντι στη έρευνα που διεξάγει η γερουσία της Βραζιλίας, για την διαφθορά στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, αλλά και στη στάση της για τον αθλητικό νόμο, που ομόφωνα ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο.

    "Ο προσδιορισμός των ορίων, το θέμα της δημοκρατίας μέσα στο αθλητικό κίνημα, καθώς και του δημοκρατικού ελέγχου του, εξ ονόματος της κοινωνίας είναι ανοικτό", επισήμανε ο κ. Φλωρίδης και συνέχισε: "Δεν θέλουμε υπερβάσεις εξουσίας από κανέναν. Ο πολιτικός ρόλος ανήκει στα κράτη και στη κομισιόν".

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ

    Μπάνια Λούκα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Μπάνια Λούκα πραγματοποίησε ο Μουσουλμάνος ηγέτης της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας, Χαλίντ Γκενγιάτζ.

    Ο Γκενγιάτζ αντικαθιστά προσωρινά των πρώην εκπρόσωπο των Μουσουλμάνων, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρία τον Οκτώβριο, ενώ ο διάδοχός του θα διοριστεί από τη νέα βουλή, μετά από τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βοσνία στις 11 Νοεμβρίου.

    [23] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη στην Πελοπόννησο του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του γραμματέα Οργανωτικού Αγγελου Μοσχονά και του μέλους της ΚΕ και υπεύθυνου Οργανωτικού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκου Παππά.

    Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Τρίπολη, την Σπάρτη και την Καλαμάτα, όπου μετείχε των διευρυμένων συνεδριάσεων των ΝΟΔΕ, ανέλυσε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της Περιφέρειας και μετέφερε προς τα τοπικά κομματικά στελέχη τις βασικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΣΕΡ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΥΡΙΟ

    Βερολίνο, 6 Νοεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Για το Βελιγράδι θα αναχωρήσει αύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Γκόραν Σβιλάνοβιτς και τον πρόεδρο της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η γερμανική υποστήριξη της δημοκρατικής αλλαγής και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Φίσερ θα μεταβεί και στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 November 2000 - 21:29:46 UTC