Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ Μ. ΓΙΛΜΑΖ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [03] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΟΙ-ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [04] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΤ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [05] ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
  • [06] ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [07] ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Ο ΠΙΝΟΣΕΤ
  • [08] ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ
  • [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [10] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΕΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ
  • [11] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
  • [12] ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΑΡΚΩΝ
  • [13] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ"
  • [14] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΙ ΣΟΥΧΑΡΤΟ
  • [15] ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"
  • [16] ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΕ 12 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
  • [17] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ FINANCIAL TIMES: ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 2004»
  • [18] ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [19] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [20] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [21] ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ... ΞΑΝΘΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΑΡΗΣ
  • [22] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [23] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [24] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ HANDS-FREE

  • [01] ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ Μ. ΓΙΛΜΑΖ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (14:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ- Κώστας Σημίτης

    Σε φιλικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, στην οποία υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρρωθυπουργός τόνισε :

    Τη σταθερή βούληση της Ελλάδος είναι οι σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας με την Τουρκία προς όφελος και των δύο λαών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Ελλάδα στο Ελσίνκι για την αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν, καλύτερα και αποτελεσματικότερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πνεύμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε, εδώ και καιρό συνομιλίες για θέματα "χαμηλής πολιτικής" (τουρισμός, περιβαλλοντικά κ.α.). Όπως αποδείχθηκε, οι συνομιλίες αυτές ήταν παραγωγικές. Ηδη υπογράψαμε εννέα σημεία (εννέα συμφωνίες "χαμηλής πολιτικής") που θα τεθούν προς έγκριση από την ελληνική Βουλή.

    Οι τελευταίες εξελίξεις με τη νατοϊκή άσκηση επέδρασαν αρνητικά στην ελληνική κοινή γνώμη, εξαιτίας των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς. Ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχουν δηλώσεις που θα βλάπτουν το κλίμα και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Βουδαπέστη για την εξέταση των ΜΟΕ ήταν ικανοποιητική. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει εταιρική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, η οποία θα αντανακλά τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι. Στη βάση αυτή η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Περιμένουμε από πλευράς της συγκεκριμένα βήματα καλής θέλησης, τα οποία όμως δεν έχουν γίνει.

    Για το Κυπριακό ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτό δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Είναι διεθνές. Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά σαφή βήματα καλής θέλησης, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιλμάζ είπε για τις ελληνοτουρκικές θέσεις ότι η

    Τουρκία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα εξετάσει την υπέρβαση των δυσκολιών που υπάρχουν με την Ελλάδα. Επιθυμούμε να κλείσει θετικά η εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ υπάρχει αισθητή αλλαγή κλίματος στην τουρκική κοινή γνώμη, που θέλει σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με την Ελλάδα.

    Ο κ. Γιλμάζ τόνισε ότι εξεπλάγησαν θετικά από το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Τουρκία.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (12:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Εμφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Ανάπτυξη και απασχόληση. Ο κόσμος της εργασίας μπροστά στη νέα εποχή".

    "Εχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ελπίδες των ανέργων", είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε:"Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα κάνει το καθήον της απέναντι στην κοινωνία. Γιατί η ανεργία δεν είναι ένα αφηρημένο ζήτημα για θεωρητική συζήτηση και ιδεολογική αντιπαράθεση. Οι άνεργοι είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Μισό εκατομμύριο και πλέον (520.000) άνεργοι στη χώρα μας είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Εχουμε δεσμευτεί για 300.000 νέες θέσεις απασχόλησης και μείωση της ανεργίας".

    Προς την κατεύθυνση αυτή τα όπλα για την αύξηση της απασχόλησης είναι:

    -Η σταθεροποίηση και ισχυροποίηση της οικονομίας.

    -Οι αναμενόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

    -Οι επενδύσεις και δράσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    -Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που θα δώσουν την ευκαιρία κατάρτισης και απασχόλησης για δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διεύρυνση των μορφών επισφαλούς απασχόλησης, ενώ για τις αλλαγές που σχεδιάζει σημείωσε:"Τα μέτρα που προτείνουμε, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, πρέπει να προχωρήσουν, παίρνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάνει ή θα κάνουν. Είναι μέτρα που σε συνδυασμό με το σύνολο των πολιτικών μας ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην οικονομία μας. Κάθε εποικοδομητική πρόταση στην κατεύθυνση αυτή θα την αξιοποιήσουμε. Χρειαζόαμστε όλοι τη συνέργεια και την κοινή προσπάθεια με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της παραγωγής. Η κυβέρνηση πιστεύει και στηρίζει τον κοινωνικό διάλογο ". Επισήμανε, μάλιστα πως στο πεδίο της εργασίας, οι ακρότητες, τα λάθη και οι ιδεολογικές μονομέρειες πληρώνονται ακριβά. Και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι πιο αδύναμοι.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει όλοι μαζί να λύσουμε το "γόρδιο δεσμό" του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση έχει ως πάγια αξία την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική επένδυση, το κοινωνικό κέρδος. Αν κυβέρνηση, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, δεν πετύχουμε την απραγωγική αναδιάρθρωση γιατί εμμένουμε στα ξεπερασμένα πρότυπα του παρελθόντος, αν κρατήσουμε την οικονομία στη λογική του βολέματος και των κεκτημένων, τότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα συνεχούς κοινωνικής υστέρησης, αυξημένης ανεργίας και αναπτυξιακής καχεξίας. Αυτή την επιλογή, αυτή την κατάληξη, η κυβέρνηση δεν θα την αποδεχτεί.

    Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και οι λέξεις-κλειδιά για τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η παραγωγή, η απασχόληση και το κοινωνικό κράτος. Για την κυβέρνηση η επιδιωκόμενη ανάπτυξη δεν είναι η ανάπτυξη που προκύπτει από τους αυτοματισμούς των δυνάμεων της αγοράς. Θέλει η αναπτυξιακή διδικασία να μην αφήνει στο περιθώριο χαμένους. να μην δημιουργεί αποκλεισμούς. να ενσωματώνει και διανέμει τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την τρίτη ηλικία, τη νέα γενιά. να εμπεδώνει την αίσθηση μιας συνολικής πορείας ανάπτυξης και ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

    Τα επόμενα χρόνια η χώρα πρέπει να κάνει ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα, είπε ο κ. Σημίτης και παρατήρησε:"Το βάρος πέφτει σε μας, στο ΠΑΣΟΚ, στην Αριστερά, στον κόσμο της εργασίας. Γιατί εμείς στην Αριστερά είμαστε ανέκαθεν ανοικτοί στην πρόοδο, μακριά από αγκυλώσεις. Γιατί εμείς στηρίξαμε τις προόδους και τα επιτεύγματα στις δεκετίες που πέρασαν. Γιατί σε μας έχει εμπιστοσύνη η κοινωνία. Γιατί εμείς έχουμε το όραμα και την προσήλωση στο στόχο για να μη λοξοδρομήσουμε. Η προσπάθεια αυτή αρχίζει τώρα. Πρέπει να γίνει τώρα. δεν σηκώνει αναβολή. Η ακινησία εμπρός στις προκλήσεις το μόνο που κερδίζει είναι τον σίγουρο κατήφορο".

    [03] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΟΙ-ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (10:08 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υποβολή Τσετσένου πολίτη σε βασανιστήρια.

    Τριάντα απόρρητα σήματα για την παρουσία στην Ελλάδα μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχει αποστείλει, από τις αρχές του 2000, η ρωσική αστυνομία στις διωκτικές αρχές της χώρας μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα".

    Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τσετσένοι τρομοκράτες που φέρεται ότι συμμετείχαν σε πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις και οι οποίοι έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από την Ελληνική Αστυνομία.

    Επιπλέον, από τη ρωσική αστυνομία έχουν αποσταλεί -από την 1η Ιανουαρίου 2000- τριάντα ενημερωτικά σήματα για την παρουσία στην Ελλάδα Ρώσων μαφιόζων κατηγορούμενων για συμμετοχή σε δολοφονίες και 37 σήματα για την άφιξη στη χώρα μας εμπλεκομένων σε μεγάλες απάτες σε πόλεις της Ρωσίας.

    Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία των αστυνομικών υπηρεσιών ορίζουν πλέον την πυκνή παρουσία στη χώρα μας όχι μόνο ενός μεγάλου παραρτήματος της ρωσικής μαφίας, αλλά και δραστών αιματηρών τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της Ρωσίας. Και αυτή ακριβώς η ροή σημάτων που ορίζει τη συνεχή μετατροπή της χώρας μας σε "ασφαλές" καταφύγιο Ρώσων μεγαλοκακοποιών ή τρομοκρατών, αναγκάζει τους επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης την άμεση υπογραφή συμφωνίας αστυνομικής συνεργασία με τη Μόσχα με αντίστοιχο περιεχόμενο αυτών που υπεγράφησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με ΗΠΑ και Βρετανία.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα "Το Βήμα" ο προϊστάμενος του γραφείου της Ιντερπόλ στη Μόσχα, κ. Βλαντιμίρ Γκορντίενκο, ο οποίος μαζί με τον υψηλόβαθμο αξιωματικό της ρωσικής αστυνομίας, κ. Πέτρο Γκορόντοφ συμμετέχουν στην 69η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας, που πραγματοποιείται στη Ρόδο "η Ελλάδα έχει αποστείλει ως σήμερα, από τις αρχές του 2000, περίπου 350 σήματα αναζητώντας πληροφορίες για το εγκληματικό παρελθόν και τη δραστηριότητα ατόμων αλλά και εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα σας. Εμείς αποστέλλουμε ετησίως περίπου 400 ενημερωτικά σήματα στα οποία παρέχουμε πληροφορίες για την πιθανή παρουσία Ρώσων κακοποιών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουμε στενή συνεργασία για τη σύλληψη Ρώσων κακοποιών που κινούνται σε αυτά τα κράτη".

    [04] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΤ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 3 Νοεμβρίου 2000 (12:58 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρενέβη για δεύτερη φορά στις διεθνείς χρηματαγορές προκειμένου να δώσει ώθηση στο ευρώ, που κινείται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τον τελευταίο καιρό, όπως μεταδίδει το BBC.

    "Η ΕΚΤ παρενέβη σήμερα στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ισοτιμίας του ευρώ στην παγκόσμια αγορά, αλλά και για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει (η ισοτιμία) στη σταθερότητα των τιμών", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ παρενέβη για πρώτη φορά στις 22 Σεπτεμβρίου από κοινού με διάφορους τραπεζικούς κολοσσούς, όπως η τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά αυτή τη φορά έδρασε μόνη, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές που δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη μετά την προηγούμενη απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να μην προβεί σε αύξηση των επιτοκίων.

    Σ.Π.

    [05] ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Υπόνοιες ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για την αλλοίωση στοιχείων του ναυαγίου του "Σάμινα", δημιουργούνται μετά την διαπίστωση που έγινε σήμερα, από τους δύτες που έφτασαν στο κουφάρι του ναυαγίου, ότι όργανα του πλοίου απουσιάζουν, άλλα είναι κατεστραμμένα, ενώ το ραντάρ φέρει σημάδια βίαιης αποκόλλησης από τη βάση του.Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πλοίο έχει βιντεοσκοπηθεί με κάθε λεπτομέρεια, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διερευνηθεί ο χώρος του γκαράζ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, η κακοποίηση των οργάνων δεν μπορεί να αποδοθεί στην πρόσκρουση στις βραχονησίδες και στη βύθισή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο Αιγαίου, ο ειδικός ανακριτής αποδίδει τις φθορές στην περιδίνηση κατά τη βύθιση του πλοίου.

    Τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων ακολούθησε σωρεία καταγγελιών, ακόμη και για λεηλασία στο Σάμινα, που έχει να κάνει με τιμαλφή και χρήματα στις αποσκευές των επιβατών, αλλά και στα ταμεία του πλοίου

    [06] ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Οδηγός σχολικού λεωφορείου σκότωσε τρεις συναδέρφους του και αυτοκτόνησε σε δημοτικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, σκορπώντας τον πανικό ανάμεσα στα παιδιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο 59χρονος Μετίν Αλκάν, ο οποίος διαφωνούσε με τους συναδέρφους του σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που πρέπει να μεταφέρονται με τα σχολικά λεωφορεία μπήκε στον χώρο του σχολείου όπου βρίσκονταν οι άλλοι οδηγοί και άνοιξε πυρ εναντίον τους, μετέδωσε το πρακτορείο.

    Ο Ακλάν βγήκε μετά έξω στην αυλή του σχολείου και πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Ακόμη τρία άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά του και το ένα από αυτά νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το σχολείο έκλεισε και τα παιδιά θορυβημένα επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    O.K.

    [07] ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Ο ΠΙΝΟΣΕΤ

    Σαντιάγο, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Στη Χιλή δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Αουγκούστο Πινοσέτ θα πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν είναι σε θέση να προσαχθεί στο δικαστήριο. Τα τεστ θα αφορούν τόσο τη ψυχολογική όσο και τη νευρολογική κατάσταση του πρώην δικτάτορα

    [08] ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

    Καμπάλα, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Ενας ακόμη πολίτης στη νότια Ουγκάντα προσβλήθηκε από τον ιό "έμπολα", σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν.

    Στο μεταξύ δυο άλλα άτομα στις βόρειες περιοχές της χώρας, έχασαν τη ζωή τους χθες το βράδυ από το θανατηφόρο ιό, ο οποίος έχει προκαλέσει το θάνατο 84 ατόμων. Συνολικά έχουν μολυνθεί 267 άτομα από τότε που ξέσπασε ο ιός στην Αφρική, το Σεπτέμβριο.

    Σημειώνεται ότι δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την ασθένεια, η οποία μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους και προκαλεί την εσωτερική αιμορραγία. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στην Ουγκάντα, όπου εξετάζουν εργαζόμενους σε νοσοκομεία και όσους ήχαν επαφή με τους ασθενείς.

    [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις του 15ου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών και του 3ου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 εθνικής γυναικών και της Α' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας ανδρών.

    Σημειώνεται ότι η Α1 εθνική ανδρών αρχίζει στις 25 Νοεμβρίου, η Α1 γυναικών στις 19 Νοεμβρίου, ενώ τα παιχνίδια της α' φάσης του κυπέλλου θα διεξαχθούν στις 13 Δεκεμβρίου και θα είναι νοκ άουτ.

    [10] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΕΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ

    Λονδίνο, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Στο Λονδίνο το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση ενήργησε παράνομα όταν εξόρισε -πριν από 30 χρόνια- το σύνολο του πληθυσμού από το νησί Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί αμερικανική αεροπορική βάση.

    [11] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

    Σεούλ, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα απείλησε ότι θα σταματήσει τις συναντήσεις ανάμεσα σε μέλη οικογενειών που δεν είχαν ειδωθεί επί δεκαετίες, από την εποχή του πολέμου της Κορέας. Αυτά μετά από σχόλια που διατύπωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Νότια Κορέα, που οργανώνει αυτές τις συναντήσεις. Ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελευθερία στη Βόρεια Κορέα.

    [12] ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΑΡΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    "Αερόπλοιο" εφοδιασμένο με σύγχρονα μέσα ταξιδεύει προς το Κοσσυφοπέδιο, όπου θα βοηθήσει τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να εντοπίσουν νάρκες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή.

    Το αερόπλοιο διαθέτει δορυφορικό σύστημα, το οποίο θα εντοπίσει τις νάρκες, θα τις σημειώσει σε ηλεκτρονικό χάρτη. Οι πληροφορίες θα δίνονται στο στρατό, ο οποίος θα επιχειρήσει στη συνέχεια να περισυλλέξει τις νάρκες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των απωλειών του στρατού στη σερβική επαρχία.

    Το ταξίδι του σκάφους ξεκίνησε από τη Γερμανία, πέρασε από την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία, και πέταξε πάνω από την Κέρκυρα, το Αγρίνιο και το Πολύκαστρο.

    Το αερόπλοιο είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, κινείται με 45 μίλια την ώρα και είναι ασφαλές.

    [13] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των στελεχών της διοίκησης της θυγατρικής εταιρίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας, "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ", για τα έσοδα της τρέχουσας χρήσης.

    Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της εταιρίας, Θανάσης Ξηρός, τόνισε ότι τα έσοδα των "Μακεδονικών Αερογραμμών" αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. δραχμές και τα κέρδη το 1,5 δισ. δρχ. Τα μεγέθη αυτά που προβλέπεται ότι θα επιτευχθούν είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς για το 1999 τα έσοδα ανήλθαν σε 9,3 δισ. δρχ. και τα κέρδη στο 1 δισ. δρχ., και το 1998 τα έσοδα των "Μακεδονικών Αερογραμμών" άγγιξαν τα 4,7 δισ. δραχμές, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 500 εκατ. δραχμές.

    Η εταιρία, εκτελεί ναυλωμένες πτήσεις προς και από το εξωτερικό και το εσωτερικό της Ελλάδας, ενώ έμφαση δίδεται - όπως τόνισε ο κ. Ξηρός - στην ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας. Ο στόχος αυτός, που αφορά κυρίως στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή οι "Μακεδονικές Αερογραμμές" θα προσθέσουν και νέα δρομολόγια για προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, δίδοντας έτσι την δυνατότητα στους επισκέπτες να μεταβαίνουν πιο συχνά στον προορισμό τους.

    Αναφερόμενος στο στόλο των "Μακεδονικών Αερογραμμών", ο κ. Ξηρός επεσήμανε ότι αποτελείται από τρία αεροσκάφη τύπου Boeing 737-400 τα δύο από αυτά με δυνατότητα αυτονομίας έξι ωρών, 167 θέσεων και δύο Β727-200, 159 θέσεων.

    Οι πτήσεις των "Μακεδονικών Αερογραμμών" γίνονται από ολη την Ευρώπη προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, καθώς επίσης και από τα κράτη της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Ενα σημαντικό αριθμό τουριστών θα μεταφέρουν και από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

    Οι "Μακεδονικές Αερογραμμές" συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και κατατάσσονται, για το έτος 2000, ένατη εταιρία σε διεθνές επίπεδο σε θέματα ανάπτυξης και απόδοσης.

    [14] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΙ ΣΟΥΧΑΡΤΟ

    Τζακάρτα, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Στην Ινδονησία χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του Τόμι Σουχάρτο, γιού του πρώην προέδρου της χώρας, μετά την καταδίκη του σε 18 μήνες φυλάκιση για οικονομικές ατασθαλίες. Ο κ. Σουχάρτο δεν βρέθηκε στην κατοικία του στη πρωτεύουσα Τζακάρτα, όταν οι αστυνομικοί πήγαν για να τον συλλάβουν, και καταζητείται τώρα από τις αρχές.

    [15] ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Συνεχιζόμενη αναξιοπιστία καταλογίζει στην κυβέρνηση και προσωπικά στην υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου η Παράταξη "Συνεργασία για ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση" που πρόσκειται στη Ν.Δ. και κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιείται στην Κω.

    Στην πρόταση ψηφίσματος της "Συνεργασίας για ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση" τονίζεται ότι "είναι διαπίστωση όλων των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας πως το τελευταίο διάστημα η Τ.Α. βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και μεγάλη αδυναμία να εκπληρώσει την αποστολή της".

    Επισημαίνεται ότι σε μία εποχή που η κυβέρνηση φορολογεί άγρια τον ελληνικό λαό και τον οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, σε μία εποχή που χρειάζεται η Τ.Α. στο νέο σχεδιασμό της χώρας η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας.

    Ειδικότερα η "Συνεργασία για ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση" διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση εξαπολύει καθημερινά ένα κύμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού της Τ.Α., ότι είναι όνειρο απατηλό η εξασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας της Τ.Α. και της οικονομικής της αυτοδυναμίας.

    Καταγγέλλει την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στην Τ.Α., την εγκατάλειψη των Καποδιστριακών Δήμων, τη συνεχή και αποσπασματική μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α. που έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, το μικρό (3%) ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού που δίδεται στην Τ.Α. και παραμένει στάσιμο εδώ και μία δεκαετία, τη στασιμότητα στην εκτέλεση του προγράμματος ΕΠΤΑ και Γ ' Κ.Π.Σ., την περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών με πρόσθετα φορολογικά βάρη, τον αντιδημοκρατικό ρόλο των περιφερειαρχών, οι οποίοι βραχυκυκλώνουν αναπτυξιακές δυνατότητες των ΟΤΑ της χώρας και χωρίς δημοκρατικό προγραμματισμό κατανέμουν έργα και πολιτικές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Η "Συνεργασία για ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση", όπως επισημαίνει στην πρόταση ψηφίσματος αξιώνει άμεση απόδοση στην Τ.Α. των 400 δισ. που οφείλει η κυβέρνηση από προηγούμενα έτη, διπλασιασμό της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή επιχορήγηση 1 τρισ. ετησίως, άμεση ακύρωση της απόφασης της υπουργού Εσωτερικών με την οποία παρακρατήθηκε το ποσό των 5,3 δισ. από τη ΣΑΤΑ, καμμία νέα αρμοδιότητα στην Τ.Α. χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων οικονομικών πόρων, άμεση υπογραφή του Π.Δ. της Δημοτικής Αστυνομίας με μεταφορά του συνόλου των απαραίτητων πόρων.

    Επίσης ζητά άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων, όπως αυτά καταγράφονται στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής, διπλασιασμό των δαπανών για το σύνολο των αναγκών των σχολείων της χώρας, κατάργηση της τροποποίησης του άρθρου 18 με συμμετοχή εκπροσώπων της Τ.Α., κατοχύρωση του τεκμήριου αρμοδιότητας υπέρ των Ο.Τ.Α. με βάση τις αρχές αλληλεγγύης και επικουρικότητας, συμμετοχή της Τ.Α. στο σχεδιασμό της χώρας με ισότιμη συμμετοχή της στο Γ΄ Κ.Π.Σ., άμεση εκταμίευση του υπολοίπου 35% του υπολοίπου του Προγράμματος ΕΠΤΑ με εντολές δημοσίευσης των προκηρύξεων σε 15 μέρες, άμεση στελέχωση των μικρών Καποδιστριακών Δήμων της χώρας, ικανοποίηση των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση της χώρας που αφορούν την Τ.Α. όπως αυτές ψηφίσθηκαν στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ και αφορούν τη συνταγματική κατοχύρωση των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, την εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α. και συγκεκριμένες πολιτικές που θα έχουν ως στόχο το σεβασμό του θεσμικού ρόλου της Τ.Α. και την ανακυττάρωση των ΟΤΑ.

    [16] ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΕ 12 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Κρυφές κάμερες τοποθέτησε η τροχαία Θεσσαλονίκης σε 12 σημεία της πόλης που θεωρούνται "καρμανιόλες", οι οποίες θα λειτουργούν από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα για να περιορίσουν τα δυστυχήματα στις μεγάλες πόλεις, ενώ οι κλήσεις θα στέλνονται στο σπίτι των παραβατών. Πρόκειται για πυλωτικό πρόγραμμα που εκπονεί για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Το φωτογραφικά ραντάρ καταγράφουν παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας (90 χιλιόμετρα) σε κεντρικούς άξονες της πόλης, όπως στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μοναστηρίου, η Λεωφόρος Νίκης, η Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Λαγκαδά, ο περιφερειακός και η Γεωργικής Σχολής.

    Η τροχαία ελπίζει ότι το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στα οποία η Ελλάδα κατέχει "την πρωτιά", με αποτέλεσμα καθημερινά να χάνονται ζωές.

    [17] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ FINANCIAL TIMES: ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 2004»

    Λονδίνο, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Στενεύουν τα περιθώρια για να αποδείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να διοργανώσει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υποστηρίζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, τονίζοντας πως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν εγκαίρως τις εσωτερικές έριδες και να εστιάσουν την προσοχή τους στο πώς θα ξεπεράσουν τις καθυστερήσεις στα αναγκαία για την Ολυμπιάδα έργα υποδομής, πριν από την συνάντηση τους στις 22 Νοεμβρίου με την αντιπροσωπεία της ΔΟΕ.

    [18] ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Το Ευρώ ανέβηκε στα 87 σέντς σήμερα έναντι του δολαρίου, ενώ πριν από μία εβδομάδα η ισοτιμία του είχε φτάσει στο ναδίρ των 82 σέντς. Η ανάκαμψη του Ευρώ σημειώθηκε μετά τη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι παρενέβη στις διεθνείς αγορές συναλάγματος για να στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Είναι η δεύτερη προσπάθεια ενίσχυσης του Ευρώ, μετά την παρέμβαση που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    [19] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ιερουσαλήμ, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν σ' εφαρμογή τη συμφωνία εκεχειρίας, παρά τις συγκρούσεις που συνεχίζονται, ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινά στρατεύματα. Τελευταίο θύμα ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ έδωσε ήδη εντολές για την εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά προσθέτει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που διαπραγματεύθηκε την εκεχειρία με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, δήλωσε πως ο κ. Αραφάτ δεν είναι .... μάγος και πως δεν θα πρέπει επομένως να περιμένει κανείς θαύματα. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν και σήμερα σε κατάσταση επιφυλακής.

    [20] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία απέρριψαν το αίτημά του για απαγόρευση της συμμετοχής του μεγαλύτερου Σερβοβοσνιακού εθνικιστικού κόμματος στις εκλογές.

    "Θεωρώ ότι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) είναι εγκληματική οργάνωση και ότι πρέπει να αποπεμφθεί", δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ σε συνέντευξή του στη σερβοβοσνιακή εβδομαδιαία εφημερίδα "Nezavisne Novine".

    "Προσπάθησα αρκετές φορές να πείσω τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας Βόλφγκανγκ Πέτριτς να το κάνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αλλά αρνήθηκε", είπε ο κ. Χόλμπρουκ ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της συμφωνία ειρήνης το 1995 στη Βοσνία.

    Σημειώνεται ότι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύθηκε από το Σερβοβόσνιο στρατιωτικό ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία επιτηρεί την εφαρμογή των πολιτικών διατάξεων της Συνθήκης του Ντέιτον, με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία. Επίσης έχει το δικαίωμα να αποπέμπει αξιωματούχους και κόμματα, όταν κρίνεται πως εμποδίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Ο Χόλμπρουκ στη διάρκεια της παραμονής του στη Βοσνία την περασμένη εβδομάδα, κατηγόρησε τα κόμματα των τριών εθνοτήτων της χώρας Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων ότι εμποδίζουν την πρόοδο στην οικοδόμηση ευημερούς και πολυεθνικής κοινωνίας.

    Η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG) στην πρόσφατη έκθεσή της ζήτησε επίσης την απαγόρευση συμμετοχής του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου και στην πολιτική ζωή της χώρας γενικότερα.

    Ωστόσο, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

    "Σε περίπτωση που παραβιάζονται κατάφωρα οι νόμοι και οι διατάξεις μπορούμε να απαγορεύσουμε τη συμμετοχή κόμματος στις εκλογές. Στην περίπτωση του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Λούκε Ζάχνερ.

    Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα έχει το προβάδισμα τόσο για τη Σερβοβοσνιακή Βουλή, όσο και για την προεδρία.

    [21] ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ... ΞΑΝΘΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Το μεγάλο εμπόδιο του Άρη που λέγονταν ΠΑΟΚ ξεπεράστηκε με τον καλύτερο τρόπο μετά τη μεγάλη σε έκταση νίκη με 4-0. Τώρα το επόμενο εμπόδιο λέγεται Σκόντα Ξάνθη, όπου η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ θα κληθεί να την αντιμετωπίσει την ερχόμενη Κυριακή.

    "Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ξεπεράσαμε με εντυπωσιακό τρόπο, το πρόβλημα αναβολής των αγώνων", επισήμανε ο προπονητής του Άρη και συνέχισε: "Οι ποδοσφαιριστές μου έκαναν το χρέος τους με τον καλύτερο τρόπο κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην ομάδα για φέτος. Αντιθέτως θα έλεγα ότι έχουν πολλαπλασιαστεί και στη συνέχεια χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε την Κυριακή στην Ξάνθη. Αφήνουμε πίσω μας ό,τι πετύχαμε μέχρι τώρα και θεωρούμε το παιχνίδι της Κυριακής μια ακόμη μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο".

    Επιστολή με την οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά του σε διοίκηση, ποδοσφαιριστές και προπονητικό τιμ απέστειλε σήμερα στην ΠΑΕ Αρης, ο επίτιμος πρόξενος της Αυστραλίας, Χρήστος Γανδάς.

    [22] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Βέροια, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση στη Βέροια με μαθητές που παρουσίαζαν ψεύτικα πιστοποιητικά για να εγγραφούν στα εσπερινά λύκεια και να επωφεληθούν από τα προνόμοια για να εισαχθούν ευκολότερα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από τις δεκάδες καταγγελίες γονέων στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα.

    Το θέμα αποκαλύφθηκε από την τοπική εφημερίδα "Λαός", όταν δέχθηκε καταγγελίες από γονείς που τα παιδιά τους δεν έγιναν δεκτά στο νυχτερινό σχολείο.

    Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Βέροιας, Χαράλαμπος Μωισίδης, ανέθεσε σε πταισματοδίκη να ερευνήσει αν είναι αληθή τα δημοσιεύματα, καθώς και ποιοι είναι αυτοί που έχουν χρησιμοποιήσει το προνόμοιο.

    Το μοναδικό εσπερινό σχολείο της Βέροιας έχει περίπου 250 μαθητές, στο οποίο φέτος έγιναν έξι μεταγραφές. Το προεδρικό διάταγμα για την πρώτη εγγραφή των μαθητών στα εσπερινά σχολεία απαιτεί δήλωση του εργοδότη ή βεβαίωση της υπηρεσίας του ότι εργάζεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες, πολλοί από τους ενδιαφερόμενους παρουσίασαν μία εικονική βεβαίωση.

    [23] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Προθεσμία εκατό ημερών θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρουμανία για να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της, όπως δήλωσε η υπεύθυνη του ευρωκοινοβουλίου για τη Ρουμανία, Εμα Νίκολσον.

    Η κ. Νίκολσον, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βουκουρέστι, τόνισε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αποτελούν πολύ σημαντικό γεγονός, αφού η Ρουμανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα ερχόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Η υπεύθυνη του ευρωκοινοβουλίου για τη Ρουμανία, ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της βιοτεχνίας και της γεωργίας, καθώς και στους τομείς των επενδύσεων και της κοινωνικής προστασίας, ενώ δήλωσε ότι η Ρουμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία σημείωσε οικονομική ανάπτυξη κατά 5% φέτος.

    Η κ. Νίκολσον θα έχει επαφές και με υπουργούς, ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωπους της εκκλησίας και απεσταλμένους της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Ρουμανία.

    [24] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ HANDS-FREE

    Λονδίνο, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Νέες ανησυχίες για τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση του συστήματος hands-free σε κινητά τηλέφωνα υπογραμμίζονται σε σχετική έρευνα της βρετανικής Ενωσης Καταναλωτών, η οποία υποστηρίζει ότι δημιουργούν εγκεφαλικά προβλήματα στους χρήστες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ακτινοβολίες που εκπέμπει το hands-free προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και ότι τα καλώδια του hands-free μεταφέρνουν περισσότερες ακτινοβολίες στον εγκέφαλο των χρηστών, από ότι η συσκευή.

    "Οι καταναλωτές δεν μπορούν να βασιστούν στη χρήση του hands-free για να εξασφαλίσουν τη μείωση των ακτινοβολιών που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα", είπε η συντάκτρια του περιοδικού ποιοτικής έρευνας προϊόντων, Χέλεν Πάρκερ, προσθέτοντας ότι οι έρευνες σχετικά με τη μείωση ραδιενεργών εκπομπών από κινητά τηλέφωνα θα συνεχιστούν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 3 November 2000 - 19:38:49 UTC