Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΛΜΑΖ
  • [02] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
  • [03] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [04] Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ Ρ. ΜΕΪΝΤΑΝΙ
  • [05] ΝΟΜΙΚΟ "OXI" ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΟΥ Π. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΛΥΚΕΙΑ
  • [07] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ 17 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [08] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [09] Ο ΜΠΑΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΑΧΗΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
  • [10] ΧΩΛΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΚΣΕΤ
  • [11] ΞΑΝΑΣΜΙΓΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΦΟ
  • [12] ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [13] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [15] ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
  • [16] ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [17] ΠΑΡΕΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ
  • [18] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2001
  • [19] ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ
  • [20] ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [21] ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΟΝΟ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΛΜΑΖ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2000 (16:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μεσούτ Γιλμάζ

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Με έντονο τρόπο θα θέσει η ελληνική πλευρά όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και κυρίως ο πρωθυπουργός, στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Πρόσθεσε δε ότι θα γίνουν σαφείς οι ελληνικές θέσεις για τις σχέσεις των δύο χωρών, θα επισημανθεί η στάση της Τουρκίας την τελευταία περίοδο, όπως η πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή άσκηση και θα γίνει με τον πιο σαφή τρόπο γνωστή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της εταιρικής σχέσης. Επίσης θα επισημανθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας, αν φιλοδοξεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., υποχρεώσεις που αφορούν την εναρμόνισή της με το πλαίσιο της απόφασης του Ελσίνκι.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας δήλωσε ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητο το κείμενο να περιλαμβάνει τρεις άξονες: τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας και τέλος το κυπριακό ζήτημα.

    Ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει σ' αυτή την πολιτική θέση κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει κόστος η ίδια.

    Τέλος, ερωτηθείς για την πρόσφατη συμφωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ και για το αν αυτή διευκολύνει στη σύνταξη του κειμένου της εταιρικής σχέσης, τόνισε ότι είναι μία συμφωνία επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας.

    Επανέλαβε ότι το μόνο θέμα διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα, επισημαίνοντας ότι "από εκεί και πέρα εμείς επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας".

    [02] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2000 (14:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Παρουσίαση του βιβλίου του ΜΠΕ "Βαλκάνια- Παρευξείνιες Χώρες- Ανατολική Ευρώπη" στο βιβλιοπωλείο "Ιανός"

    Αφιερωμένο στη μνήμη του πρόωρα εκλιπόντος προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητή Παύλου Πετρίδη, θα είναι το 6ο διαβαλκανικό δημοσιογραφικό συνέδριο που διοργανώνει το ΜΠΕ στις 24-25 Νοεμβρίου 2000, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: "Οι Νέες Τεχνολογίες στα ΜΜΕ για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας", με τη συμμετοχή Διευθυντών, Διευθυντών Σύνταξης και Αρχισυντακτών 60 και πλέον ΜΜΕ από όλες τις βαλκανικές χώρες και την Ελλάδα.

    Οι σύνεδροι θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα συζητήσουν για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους διαδικτυακούς κόμβους, ενώ στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών θα αναφερθούν ακόμη με εισηγήσεις τους, διαπρεπείς ξένοι και έλληνες καθηγητές της πληροφορικής.

    [03] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 2 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δεν θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα ειρήνης, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι Παλαιστίνιοι φέρονται να θεωρούν ότι έχουν εκπληρώσει όλους τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν με το Ισραήλ, και τώρα περιμένουν από την κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ να εφαρμόσει και αυτή από την πλευρά της τα συμφωνηθέντα.

    Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η Παλαιστινιακή Αρχή, καλούσε τον παλαιστινιακό λαό να χρησιμοποιεί ειρηνικά μέσα στον αγώνα κατά του Ισραήλ. Τώρα, η παλαιστινιακή ηγεσία φέρεται να δηλώνει ότι η ανακοίνωση αυτή καλύπτει τις υποχρεώσεις της και τώρα είναι η σειρά του Ισραήλ να προβεί σε ανάλογες κινήσεις.

    Στο μεταξύ, νέο επεισόδιο σημειώθηκε στον εβραϊκό οικισμό Τζίλο στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, εναντίον του οποίου άνοιξαν πυρ ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

    Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή απάντησαν με πυρά κατά των Παλαιστινίων που πυροβολούσαν από τη γειτονική παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Τζάλα στη Δυτική Οχθη και πρόσθεσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τη σύντομη ανταλλαγή πυρών.

    [04] Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ Ρ. ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Τίρανα, 2 Νοεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι δέχθηκε σήμερα το νέο Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα Δημήτρη Ηλιόπουλο, ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του.

    Στη συνάντηση του κ. Μεϊντάνι και του Πρέσβη της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Μπελούμ Μπλιούσι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρώμη.

    Ο Ελληνα πρέσβης συνοδευόταν από διπλωμάτες της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

    Ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε αποκλειστικά στο ΜΠΕ ότι η συνάντηση των κ. Μεϊντάνι και Ηλιόπουλου διήρκεσε 35 λεπτά.

    [05] ΝΟΜΙΚΟ "OXI" ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΟΥ Π. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Ο νομικός σύμβουλος του προέδρου της ΚΑΕ Ηρακλής, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, Γιώργος Γκεσίσης αποτελεί το... αγκάθι της χορηγίας της Μηχανικής ΑΕ στο τμήμα βόλεϊ του κυανόλευκου συλλόγου. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ με το τμήμα, ο κ. Γκεσίσης ήταν αυτός που πριν από λίγες ημέρες τάραξε τα νερά...

    Διεμήνυσε στον κ. Εμφιετζόγλου ότι όφειλε να έχει και την προεδρία της ομάδας, παράγοντας ανασταλτικός για τον επιχειρηματία, αφού δεν προλαβαίνει να αναλάβει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες λόγο φόρτου εργασίας. Αυτό και μόνο απομάκρυνε τον επιχειρηματία από την σκέψη. Αποτέλεσμα; Το ΤΑΠ Ηρακλής να χάνει για τους επόμενους 9 μήνες από 10 εκατομμύρια μηνιαίος.

    Όπως ήταν επόμενο η είδηση προκάλεσε έντονη δυσφορία στο τμήμα και στους ανθρώπους του, που τώρα ψάχνουν τρόπο να πείσουν τον κ. Εμφιετζόγλου, ότι την προεδρία θα συνεχίσει να την ασκεί ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αρταβάνης. Ο "μεσάζων" στις επικείμενες διαπραγματεύσεις είναι ο νομικός σύμβουλος του ΤΑΠ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο οποίος δηλώσει αισιόδοξος. "Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Εμφιετζόγλου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βοηθήσει την ομάδα. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. Αν το κάνει, τότε θα μιλούμε για το χτίσιμο μιας σούπερ ομάδας, που από το νέο πρωτάθλημα θα ψάχνει τον... δεύτερο στο πρωτάθλημα".

    Κ.Π.

    [06] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΛΥΚΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Απάτη ήρθε στο φως στη Βέροια με μαθητές που όπως φαίνεται βρήκαν το κατάλληλο "παράθυρο" στο νόμο του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζουν πλαστά πιστοποιητικά εργασίας, μετεγγράφονται σε Εσπερινά σχολεία και έχουν έτσι προβάδισμα για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    Μετά από τις καταγγελίες ανθρώπων που δεν έγιναν δεκτοί στα νυχτερινά σχολεία και σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου παρενέβη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπου Μωυσίδη, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι αληθή τα δημοσιεύματα και ποιοι έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

    Οι καταγγελίες αφορούν πολίτες της Βέροιας που μετέγγραψαν τα παιδιά τους από το ημερήσιο Λύκειο στο Εσπερινό με σκοπό να καταλάβουν τις θέσεις των δικαιούχων βάσει νόμων εργαζόμενων μαθητών.

    Η συγκεκριμένη διάταξη του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι το ποσοστό θέσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για τους κατόχους απολυτηρίου Ενιαίου Νυχτερινού Λυκείου ορίζεται το 0,5%. Στο ποσοστό του 0,5% στοχεύουν οι μαθητές που μετεγγράφονται στο Νυχτερινό Λύκειο και δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά διαλέγουν αυτό το σχολείο, επειδή τους αφήνει περισσότερο χρόνο για διάβασμα.

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την πρώτη εγγραφή των μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια απαιτείται δήλωση του εργοδότη ή βεβαίωση της υπηρεσίας του ότι εργάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες αρκετοί ενδιαφερόμενοι απλά προσκομίζουν μία βεβαίωση, η οποία κάποιες φορές μπορεί να είναι και εικονική.

    Ο εισαγγελέας ανέθεσε την υπόθεση σε Πταισματοδίκη προκειμένου να ερευνήσει τι συμβαίνει και αν το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και σε άλλες πόλεις.

    [07] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ 17 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ραβαλπίντι, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Δεκαεφτά άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε δημόσιες τουαλέτες σε κεντρική αγορά της πόλης.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις απογευματινές ώρες, καθώς η περιοχή ήταν γεμάτη, προκαλώντας τον πανικό, ενώ η τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κρατικό νοσοκομείο όπου οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σημειώνεται ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά σε πόλεις του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άτομα τους τελευταίους μήνες, ενώ 16 άτομα σκοτώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε λαχαναγορά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

    [08] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκης, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Λύση στο πρόβλημα με την ακαταλληλότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης δόθηκε από τη Νομαρχία.

    Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε παρουσία των γονέων των μαθητών να μετεγκατασταθούν όλα τα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα, το Α΄ Πειραματικό Γυμνάσιο και Β΄ Πειραματικό Λύκειο, καθώς και το 5ο Λύκειο και 5ο Γυμνάσιο στο σχολικό κτίριο που βρίσκεται απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής.

    Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, όταν θα γίνει η μετεγκατάσταση ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει άμεσα στις επισκευές που χρειάζεται το παλιό κτίριο.

    Από την αρχή του χρόνου τα σχολεία θα λειτουργούν σε διπλή βάρδια, το Α΄ Πειραματικό Γυμνάσιο και το Β΄ Πειραματικό Λύκειο σε μία βάρδια και στην άλλη το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο.

    Χθες έγινε γνωστή η παραίτηση του Διευθυντή του 5ου Λυκείου, επειδή έκρινε ακατάλληλο το σχολικό κτίριο για τα παιδιά.

    Στο κτίριο υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους, ενώ μαθητές κατήγγειλαν ότι παράθυρο έπεσε στο κεφάλι ενός συμμαθητή τους.

    Μεγάλος είναι ο αριθμός των σχολείων της πόλης που αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα και πολλά από αυτά αποτελούν εστίες μόλυνσης.

    Σημειώνεται ότι τα παιδιά 4 νηπιαγωγείων στο Δήμο Αμπελοκήπων δεν κάνουν διάλειμμα, καθώς τα σχολεία τους στεγάζονται σε ισόγεια κατάστημα, ακόμα και σε όροφο πολυκατοικίας.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Πετσάλνικος επισήμανε ότι το ειδικό πρόγραμμα σχολικής στέγης για το Νομό Θεσσαλονίκης καταρτίζεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ το ποσό που θα διατεθεί για την υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 50 δισ. δρχ.

    [09] Ο ΜΠΑΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΑΧΗΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Ιερουσαλήμ, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ μετά την επίθεση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ στην οποία σκοτώθηκαν δυο άτομα ζήτησε από την Παλαιτινιακή Αρχή να συλλάβει ξανά όλους τους μαχητές που απελευθέρωσε από τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων.

    Ο κ. Μπάρακ ανέφερε στη δήλωση του ότι η σημερινή επίθεση στην αγορά Μαχάνε Γιαχούντα στο κέντρο των Ιεροσολύμων αποτελεί μία επίθεση βίας που απορρέει από την αποφυλάκιση μαχητών των ισλαμικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ από τη Παλαιστίνη.

    Η κόρη του Ιτζχάκ Λεβί, του ηγέτη του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος του Ισραήλ είναι το ένα από τα δύο θύματα της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η παλαιστινιακή "Οργάνωση των Μαρτύρων του Αλ-Ακτσά - Επαναστατική Φρουρά" ανέλαβε με τηλεφώνημα εκπροσώπου της στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βηρυτό την ευθύνη για την επίθεση.

    [10] ΧΩΛΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΚΣΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Μπατατούδης

    Η ομάδα έκανε την δουλειά της και με το παραπάνω. Τώρα απομένει να κάνει το ίδιο και η διοίκηση, αφού ο οικονομικός τομέας είναι αυτός που πονάει το τελευταίο διάστημα. Και επειδή μια ελληνική ρήση αναφέρει ότι: "Όπου φτωχός και η μοίρα του", τότε σίγουρα κάποιοι δίχως να θέλουν να γίνουν μάντεις κακών γεγονότων ίσως βλέπουν ότι το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Άρη ίσως δημιουργήσει προβλήματα...

    Οι αντιδράσεις των παικτών που θέλουν να δουν επιτέλους χρήματα πληθαίνουν. Η καλή θέληση και μόνο δε φθάνει. Ο προπονητής, Κώστας Φλεβαράκης, όσο και αν προσπαθεί ή θέλει να δώσει το... καλό παράδειγμα (δηλαδή να κάνει υπομονή) δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ο λόγος; Απλούστατα έχει να κάνει με επαγγελματίες.

    Σε δηλώσεις που κάνουν μεμονωμένα κάθε παίκτης του Δικεφάλου, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Ωστόσο όλοι σκέφτονται το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, αυτό με τον Άρη.

    [11] ΞΑΝΑΣΜΙΓΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΦΟ

    Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι της Πάφου, που ζουν χωριστά από το 1974 και σε πολλές περιπτώσεις και από το 1963, θα συναντηθούν την προσεχή Κυριακή στο πάρκο του Περγάμους, γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος και προσθέτει ότι η συνάντηση επανασύνδεσης των Παφιτών και από τις δυο κοινότητες αποτελεί πρωτοβουλία δικοινοτικών ομάδων νέων και είναι "μια καθαρά κυπριακή προσπάθεια".

    Όπως ανακοινώθηκε παρά την βία και τον πόνο "υπάρχει ένας θησαυρός καλών εμπειριών τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από την Πάφο) μοιράστηκαν. Η επιθυμία να συναντηθούν ξανά οι παλιοί φίλοι είναι πολύ δυνατή".

    Η εκδήλωση θα αρχίσει το πρωί (11 π.μ.) της Κυριακής και σ' αυτήν έχουν προσκληθεί όλοι οι Παφίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και όλοι οι Κύπριοι που αγαπούν την ειρήνη, καθώς και οι ξένοι διπλωμάτες στο νησί για να ζήσουν την εμπειρία μιας άλλης πραγματικότητας της Κύπρου.

    [12] ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    "Περιοχή που πρέπει να αναπτυχθεί κατά προτεραιότητα" θεωρεί την τουρκοκρατούμενη Κύπρο το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο με πρόσφατη απόφασή του, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Η "Μπιρλίκ" αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την συμφωνία που υπεγράφη το 1998 με το ψευδοκράτος και η οποία προνοεί την χορήγηση κρατικής βοήθειας στους Τούρκους επενδυτές. Η "συμφωνία" δημοσιεύθηκε στην "επίσημη εφημερίδα του κράτους ως διεθνής", προσθέτει η εφημερίδα.

    [13] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Λονδίνο, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Αρνητική επιρροή σε χώρες της νότιας και της αντολικής Ευρώπης θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές, ενώ οι νότιες Ευρωπαϊκές χώρες θα επιρεαστούν θετικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα εμπειρογνωμόνων.

    Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας, καθώς και της ανάπτυξης, με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο τον οποίο θα προκαλέσουν οι προβλεπόμενες κλιματικές αλλαγές.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της για να αντιμετωπίσει της συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, όπως την ανεργία των ψαραδών σε περιοχές όπου θα υπάρξει η εξάλειψη ψαριών, ενώ οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά ορισμένους τομείς του τουρισμού. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, σε λίγα χρόνια η υψηλή θερμοκρασία στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Μεσογειακές χώρες θα είναι αφόρητη τους καλοκαιρινούς μήνες.

    "Θα σημειωθούν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών", τόνισε ο συντάκτης της έρευνας και καθηγητής του Περιβαλλοντολογικού Ινστιτούτου Τζάκσον της Βρετανίας, Μάρτιν Πάρι, ο οποίος επισήμανε ότι οι ίδιες αλλαγές θα οφελήσουν τη γεωργία και την αλιεία των βόρειων χωρών.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 2 Νοεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Στον "χάρτη της τουρκικής πορείας προς την Ε.Ε." αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" και τονίζει ότι στο εισαγωγικό κεφάλαιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης Τουρκίας Ε.Ε. (το κείμενο του οποίου διέρρευσε στον Τύπο) η πρώτη πρόταση που προκαλεί την προσοχή είναι: Να τερματιστεί "το ελληνοτουρκικό ζήτημα πριν από την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ενώ αυτή θα έχει καθεστώς υποψήφιας για την ένταξη".

    Κατά το δημοσίευμα, η Αγκυρα αντιμετωπίζει θετικά τη συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη μορφή που έχει και Τούρκοι αρμόδιοι διατυπώνουν την άποψη ότι το εισαγωγικό κεφάλαιο είναι σύμφωνο με αυτά που υποστηρίζουν πάντα.

    Πάντως, η "Σαμπάχ" εκτιμά ότι την ερχόμενη βδομάδα θα διεξαχθεί "πόλεμος λέξεων" και παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι την τελευταία στιγμή όπως στο κείμενο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης περιληφθούν νέες διατυπώσεις. Η Αθήνα, τονίζεται, που φέρει την κρίση του Αιγαίου σε κάθε Forum, θα πιέσει την Κομισιόν την ερχόμενη βδομάδα και αναμένεται ότι η Τουρκία θα αντιπαρατεθεί στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ραντικάλ" με τίτλο "Όχι στην πριμοδότηση της Ελλάδας", αποσαφηνίζεται "η συμφωνία εταιρικής σχέσης, που αποτελεί "κλειδί" για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "στο σχέδιο συμφωνίας που έχει διαρρεύσει, υπογραμμίζονται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά δεν περιλαμβάνονται τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με το Κυπριακό και το ζήτημα του Αιγαίου".

    Η μοναδική αντίρρηση για τη συμφωνία, που θα συζητείται στην Κομισιόν έως τις 8 Νοεμβρίου, διατυπώνεται από την Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα και διευκρινίζεται ότι η Αθήνα επιμένει στη διατύπωση περισσότερο δεσμευτικού όρου για το θέμα του Αιγαίου και στη συμπερίληψη διάταξης για το Κυπριακό, με την οποία η Τουρκία θα υποχρεώνεται για την εξεύρεση λύσης.

    [15] ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση εναντίον του υπουργού Πολιτισμού Θεόδωρου Πάγκαλου κατέθεσαν γονείς μαθητών του Γυμνασίου της Ν. Μηχανιώνας όπου προκλήθηκε ένταση με τον Αλβανό μαθητή που δεν κράτησε την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

    Δύο κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας εκ μέρους 200 συμπολιτών τους κατέθεσαν μήνυση μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του κατηγορώντας κ. Πάγκαλο ότι τους εξύβρισε με τα όσα δήλωσε την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεών τους.

    Στη μήνυση οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ο υπουργός χρησιμοποιώντας την επιφάνεια, το κύρος και τη βαρύτητα που του προσδίδει η ιδιότητά του μίλησε με υβριστικές φράσεις για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με ειρηνικό τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργού Παιδείας να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ο αριστούχος Αλβανός μαθητής Οδυσσέας Τσενάι.

    Οι μηνυτές κατηγορούν τον υπουργό Πολιτισμού ότι ενώπιον τηλεοπτικών μέσων σε απευθείας μετάδοση τους εξύβρισε με μοναδικό σκοπό τη μείωσή τους.

    Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων της Ν. Μηχανιώνας Ευστράτιος Ταγαράκης δήλωσε ότι τους πείραξαν όλες οι φράσεις, οι οποίες ήταν μειωτικές και απευθύνθηκαν στους κατοίκους μίας περιοχής, που είναι κυρίως πρόσφυγες με ιδιαίτερη και αυξημένη ευαισθησία και για τη σημαία και για τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας μας.

    Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί αγωγή από 20 κατοίκους, με την οποία ο καθένας θα ζητήσει 10 εκ. δρχ. ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

    [16] ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Αγκυρα, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης "τη συζήτηση των οποίων αποφάσισαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τζεμ και ο Ελληνας ομόλογός του Παπανδρέου, τερματίζεται η ένταση στο Αιγαίο", γράφει η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" και τονίζει ότι αν υλοποιηθούν τα μέτρα, για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί η ελπίδα επικράτησης της ειρήνης στο Αιγαίο.

    "Τα μέτρα αυτά πήραν την τελική τους μορφή "πριν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από αλλαγές που επέφερε η ελληνική πλευρά στο σχέδιο που είχε υποβάλει προ οκταμήνου η Τουρκία", σημειώνεται στο δημοσίευμα και παρατηρείται ότι πρόκειται για σειρά ριζικών μέτρων που θα εμποδίσουν ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο.

    Η "Σαμπάχ" επικαλείται εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών που κάνουν μνεία των επιπτώσεων που θα υπάρξουν αν οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης επιτύχουν. Στην περίπτωση αυτή:

    - Θα αποτραπούν εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

    - Με το δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας θα ανοιχθεί ακόμα μια πόρτα διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

    - Με τη μείωση των αναγνωριστικών πτήσεων, των στρατιωτικών ασκήσεων και της μεταστάθμευσης στρατιωτικών μονάδων, θα μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

    - Με τη μεταβολή της περιγραφής της έννοιας "του εχθρού" θα δημιουργηθεί κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών των δυο χωρών.

    Εξάλλου η "Τζουμχουρριέτ" τονίζει ότι η συμφωνία που επήλθε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το "πακέτο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", ενώ απομένει μια εβδομάδα για την δημοσιοποίηση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της έντασης που υπήρχε μεταξύ των δυο χωρών.

    [17] ΠΑΡΕΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Η Βούλα Πατουλίδου είναι για έναν ακόμη χρόνο αθλήτρια του ΠΑΟΚ. Αυτό διαβεβαιώνεται όχι μόνο από τους ανθρώπους του Δικεφάλου, αλλά και από το συμβόλαιό της, δίνοντας τέλος στη φημολογία που την ήθελα να μετακομίζει στον Ηρακλή. "Εγώ απλά θέλω να γυρίσω στον Ηρακλή. Στην ομάδα όπου ξεκίνησα την καριέρα μου, θα ήθελα και να την τελειώσω", επισημαίνει ο χρυσή Ολυμπιονίκης μας. Όμως η ίδια αποκαλύπτει. "Ακόμη δεν έχει γίνει κάποια πρόταση από τον Ηρακλή. Ίσως και αυτή περιμένουν να λήξει το συμβόλαιό μου και μετά να δουν τι θα γίνει με την υπόθεση της μεταγραφής μου. Μέχρι του χρόνου έχουμε...", επιβεβαιώνει.

    Να θυμίσουμε ότι η Βούλα Πατουλίδου πέρσι μετακόμισε από τον Ηρακλή και για δύο χρόνια στο τμήμα στίβου του ΠΑΟΚ έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού, που ακόμη και σήμερα δεν έγινε γνωστό.

    [18] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2001

    Βερολίνο, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας κατατίθεται στη Βουλή πλεονασματικός προϋπολογισμός προβάλλει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" με τίτλο: "Η Αθήνα προετοιμάζεται για την ένταξή της στην ΟΝΕ".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού παρουσιάζει πλεόνασμα 618 εκ. ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ - ενώ ο φετινός ήταν ελλειμματικός κατά 0,8% του ΑΕΠ.

    Ο νέος προϋπολογισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός τριετούς οικονομικού σταθεροποιητικού προγράμματος, που θα παρουσιάσει η Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι στόχος του προγράμματος αυτού είναι η μακροπρόθεσμη διασφάλιση των κριτηρίων σύγκλισης που έχει επιτύχει η Ελλάδα, γεγονός που της εξασφάλισε την ένταξή της στην ΟΝΕ από 1.1.2001.

    Για το λόγο αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου επιδεικνύει δημοσιονομική πειθαρχία.

    "Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, αύξηση των μεν δαπανών κατά 7,67% και των εσόδων κατά 8,2%. Ο κ. Παπαντωνίου ελπίζει στην επίτευξη της αύξησης των εσόδων χωρίς παράλληλη αύξηση φόρων. Η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων υπολογίζεται κυρίως από τον αναμενόμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά 5%, αλλά και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής".

    Ο προϋπολογισμός, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, στηρίζεται σε μία σειρά αισιόδοξων προβλέψεων. Κατά την άποψη αναλυτών, είναι αμφίβολο, εάν η Ελλάδα κατορθώσει πράγματι να επιτύχει κατά τον επόμενο χρόνο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5%. Εξάλλου, τονίζεται στο δημοσίευμα, ερωτηματικά διατυπώνονται και όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά, τόσο από την πορεία του δολαρίου, όσο και από τις υψηλές τιμές πετρελαίου.

    [19] ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

    Βόννη, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    του Γ. Ευτυχίδη

    Η δυστυχία, ο πόνος και η εκμετάλλευση που επικρατεί στον κόσμο, στην αρχή του 21ου αιώνα και στην έναρξη της νέας χιλιετίας αποτυπώνονται ανάγλυφα στα στοιχεία - και κυρίως στους αριθμούς - που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση.

    Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια άνθρωποι (αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του συνολικού πληθυσμού της γης) έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, με τη δική τους θέληση ή επειδή κινδύνευσε η ζωή τους (πόλεμοι κλπ.) και ζουν σήμερα σε άλλους τόπους και σε άλλα μέρη σε συνθήκες δύσκολες οι περισσότεροι.

    Στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Σουηδία, έχουν εξαρθρωθεί φέτος πολλά κυκλώματα δουλεμπόρων - και φυσικά άλλες σπείρες εξακολουθούν ακόμα να δρουν - που διακινούν γέροντες, γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν στον ήλιο μοίρα...

    Υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα δύο εκατομμύρια οι γυναίκες και τα παιδιά, που διακινούνται κάθε χρόνο από τα κυκλώματα παρά τη θέλησή τους και πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, που σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και στην ίδια τη ζωή τους.

    Μπορεί, εξάλλου, ο πλούτος και τα αγαθά να αυξάνουν, ιδιαίτερα στις καπιταλιστικές χώρες της Δύσης, αλλά παράλληλα αυξάνει δραματικά και ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας τροφή και θαλπωρή: Το 1965 υπήρχαν 75 εκ. μετανάστες, μέσα σε 25 χρόνια (1990) έφτασαν τα 120 εκατομμύρια και τώρα ανέρχονται στα 150 εκατομμύρια, αριθμός που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

    Καινούριο σχετικά φαινόμενο είναι οι αθρόες μετακινήσεις γυναικών, που δεν είναι σύζυγοι ή μέλη οικογενειών, αλλά "κεφάλια προς πώληση" κυρίως για σεξουαλική εκμετάλλευση. Ο αριθμός των γυναικών αυτών εκτινάχθηκε στα ύψη ιδιαίτερα στη Γηραιά Ηπειρο, μετά τις εκ θεμελίων αλλαγές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και τη μαζική σχεδόν "έξοδο" γυναικών προς διάφορες κατευθύνσεις ως αντικείμενα ηδονής...

    [20] ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Κώστας Λαλιώτης παρουσίασε σήμερα την νέα γραμμή του αττικό μετρό "Σύνταγμα - Δάφνη".

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι "το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετούς μήνες. Η νέα γραμμή είναι μια σημαντική γραμμή γιατί μπορεί να εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές".

    "Σύμφωνα με τις μελέτες και τα στοιχεία 120.000 με 150.000 συμπολίτες μας θα χρησιμοποιούν αυτή τη γραμμή από το Σύνταγμα στη Δάφνη, από τη Δάφνη στο Σύνταγμα σε αυτά τα 5 χλμ., της νέας γραμμής με τους 5 νέους σταθμούς. Ετσι, μέσα σε 6 λεπτά θα μπορεί ο κάθε πολίτης να διανύσει αυτή την απόσταση από το Σύνταγμα στη Δάφνη, ενώ οδικώς θέλει πολλαπλάσιο χρόνο" ανέφερε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

    Ο κ. Λαλιώτης ευχαρίστησε όλους όσους έχουν δουλέψει για τη νέα γραμμή, όπως τον Πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ τον κ. Κίκηρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Γανωτή τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Χρυσικόπουλο, όπως και την κοινοπραξία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ και την "BECTHEL" μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες που σχεδίασαν τη νέα γραμμή.

    Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ακόμη ότι η νέα γραμμή θα λειτουργήσει μετά της 15 Νοεμβρίου 2000, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια.

    [21] ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Κωνσταντινούπολη, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στην τουρκική φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ουσάκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι φυλακισμένοι της συμμορίας Καραγουμρούκ στασίασαν σήμερα το πρωί και κράτησαν 29 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων το διευθυντή της φυλακής, τέσσερις συνεργάτες του, δεκαέξι δεσμοφύλακες και οκτώ καθαριστές, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά οκτώ κρατουμένων στη φυλακή Ουσάκ από αντίπαλη συμμορία.

    Στις συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων ένας από αυτούς σκοτώθηκε και το σώμα του το πέταξαν από το παράθυρο, ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή.

    Τέσσερις ακόμη κρατούμενοι ρίχτηκαν από τα παράθυρα της φυλακής και πέθαναν στο νοσοκομείο από τραύματα από σφαίρες ή από τραύματα από ξυλοδαρμούς.

    Οι αρχές προσπαθούν να καταστείλουν την εξέγερση μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους καρτουμένους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Τούντσα Τοσκάι ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την τάξη στις φυλακές. Οι εξεγέρσεις είναι συχνό φαινόμενο στις τουρκικές φυλακές. Την περασμένη εβδομάδα, κρατούμενοι συνέλαβαν και κράτησαν ομήρους 25 δεσμοφύλακες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και 21 φρουρούς σε φυλακή στα Άδανα.

    Ο.Κ.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΟΝΟ

    Μόσχα, 2 Νοεμβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Τον τερματισμό της διαμάχης στο ζήτημα του καθεστώτος των Κουρίλων νήσων συζήτησαν σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοχέι Κόνο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

    Ο κ. Κόνο βρίσκεται στη Μόσχα για να προετοιμάσει τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου, στο περιθώριο του φόρουμ για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού.

    Ο Γιοχέι Κόνο θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Βίκτορ Κριστένκο, με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα οικονομίας και εμπορίου, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Κόνο στη Μόσχα αποτελεί τμήμα των προσπαθειών για την επίλυση της υπόθεσης των Κουρίλων νήσων, που κατέλαβε η Μόσχα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Ιαπωνίας για δεκαετίες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 November 2000 - 22:29:23 UTC