Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΡΙΟ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [04] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ
  • [05] ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [06] ΑΙΧΜΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΣΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
  • [08] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΡΑΤΕ
  • [09] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [10] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
  • [11] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [12] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [13] ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η "ΒΕΣΤ"
  • [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ
  • [15] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [16] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ
  • [17] Ο ΠΑΟΚ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΣΕ ΤΗΝ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ
  • [18] ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [19] ENTAΣΗ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ
  • [20] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] ΤΡΙΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Β. ΚΑΣΑΠΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
  • [22] ΚΙΟΥΤΑΝ:ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΤΗΝ 4η ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΓΚΑΡΙΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2000 (10:10 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επιστροφή με το αεροσκάφος από το Μπιαρίτζ στην Αθήνα, είχε μια σημαντική, ουσιαστική συζήτηση με τους δημοσιογράφους που αφορούσε τη συνάντησή του στο Μπιαρίτζ με τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Σημίτης αποκάλυψε ότι μεταβίβασε στον κ. Κοστούνιτσα, πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, να επισκεφθεί την Αθήνα και επίσης αποκάλυψε ότι σύντομα θα γίνει συνάντηση Κορυφής των ηγετών των βαλκανικών κρατών στην Οχρίδα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το αν συζήτησε με τον κ. Κοστούνιτσα τον μελλοντικό ρόλο του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: "Ο κ. Κοστούνιτσα μου είπε ότι το γιουγκοσλαβικό πολιτικό σύστημα που υπήρχε, τελειώνει, ότι δεν υπάρχει πια ο ρόλος στο νέο πολιτικό σύστημα, στην πολιτική για τον κ. Μιλόσεβιτς".

    Αποκάλυψε ακόμα ο κ. Σημίτης ότι ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας σκέφτεται να αλλάξει την ονομασία της χώρας του και από Γιουγκοσλαβία να την αποκαλείται πλέον Σερβία - Μαυροβούνιο.

    Πριν από τη συνάντηση Σημίτη, ο κ. Κοστούνιτσα είχε παρευρεθεί σε γεύμα με τους άλλους "15" ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Ο κ. Σημίτης είπε ότι τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα, όσο και κατά την έξοδό του, ο κ. Κοστούνιτσα χειροκροτήθηκε θερμά και από τους "15".

    Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αλλαγή της Γιουγκοσλαβίας διότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος πολιτικής ανάπτυξης της χώρας και ειρήνης και σταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Χωρίς τη Σερβία, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η Γιουγκοσλαβία, συνέχισε, πρέπει να γίνει ένα κράτος δικαίου και να συνεργάζεται με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου.

    Ο κ. Κοστούνιτσα, είπε ο πρωθυπουργός, μου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη Γιουγκοσλαβία, κυρίως οικονομικές. Η Ελλάδα παρέχει άμεση βοήθεια 15 εκατ. δολαρίων προς τη Γιουγκοσλαβία, με τα οποία θα πληρωθούν και οι μισθοί, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα, στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας έχει διαθέσει 80 δισ. για την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας. Για να γίνουν όλα αυτά στη Γιουγκοσλαβία και να προχωρήσει η ανασυγκρότηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται ταχέως ένα σχέδιο το οποίο θα καθορίζει τις κατευθύνσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη επιδιόρθωσης και καθαρισμού του Δούναβη, ένα πρόβλημα το οποίο έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προσφέρουμε και άλλη βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία. Συνεχίζοντας για τα όσα είπε με τον κ. Κοστούνιτσα, τόνισε ότι τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας τον απασχολεί ιδιαίτερα η σχέση με το Μαυροβούνιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου, το οποίο συνεργάστηκε επί χρόνια με τον Μιλόσεβιτς, πήρε μέρος στις ομοσπονδιακές εκλογές. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτες μποϊκόταρε τις εκλογές. Ετσι, ο κ. Κοστούνιτσα θεωρεί ότι οπωσδήποτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου πρέπει να πάρει μέρος στη κυβέρνηση, αλλά έχει πρόθεση και θέλει να συμμετέχουν και τα δύο κόμματα. Εκλογές, είπε ο κ. Κοστούνιτσα στον κ. Σημίτη, θα δώσουν το πολιτικό πλαίσιο για να προχωρήσει η χώρα.

    Συνεχίζοντας τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Σημίτης είπε ότι ο κ. Κοστούνιτσα είναι αρκετά αισιόδοξος. Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και ο κ. Κοστούνιτσα συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ, τάχθηκαν κατά της αλλαγής συνόρων.

    Ακολούθως ο κ. Σημίτης αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Τράϊκοφσκι και επίσης ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Γκεοργκίεφσκι είχε επικοινωνήσει με ανθρώπους του πρωθυπουργικού γραφείου να γίνει μια διακήρυξη των βαλκανικών χωρών για τη Γιουγκοσλαβία. Αυτά, όπως είπε ο κ. Σημίτης, είχαν γίνει πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και τη διακήρυξη του κ. Κοστούνιτσα ως νέου προέδρου της χώρας.

    Σύντομα, είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει συνάντηση των ηγετών των Βαλκανίων στην περιοχή της Οχρίδας και η Ελλάδα είναι ανοιχτή να συμμετάσχει. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει αυτή η συνάντηση πριν τις 28 του μηνός που είναι οι δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο. Εμείς, είπε ο κ. Σημίτης, επιθυμούμε αυτή να γίνει οπωσδήποτε πριν από τις 24 Νοεμβρίου και είμαστε ανοιχτοί να πάμε.

    Η επόμενη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας θα γίνει στο Ζάγκρεμπ.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2000 (11:07 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής θα ανακοινώσει σημαντικές αποφάσεις για την Ολυμπιάδα του 2004.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Μπιαρίτζ, 15 Οκτωβρίου 2000 (11:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο (Pascal Milo) στο Συνέδριο του ΜΠΕ με θέμα "Οι ιδέες του Ρήγα και η διαβαλκανική συνεργασία σήμερα".

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα προσκόμματα που βάζουν οι αλβανικές αρχές στους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες να πάνε αύριο να ψηφίσουν στην Αλβανία, απάντησε ότι σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι νάχει καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες με τις οποίες επιδιώκει συνεργασία, η οποία όμως πρέπει νάναι ακώλυτη.

    Στο σημείο αυτό παραχώρησε τον λόγο στον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε: "Μεταφέραμε στην αλβανική κυβέρνηση την απαράδεκτη και μη φιλική συνεργασία όταν παρεμποδίζει πολίτες Αλβανούς, ελληνικής καταγωγής, να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Παραβιάζουν συμβατικές υποχρεώσεις οι Αλβανοί, απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα. Ενημέρωσα εδώ στο Μπιαρίτζ όλους τους συναδέλφους μου και προέδρους Διεθνών Οργανισμών όπως την Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από την Κέρκυρα είναι ότι πέρασε το φέρρυ-μπωτ, το οποίο μεταφέρει ψηφοφόρους απέναντι και Έλληνες βουλευτές. Επίσης πληροφορούμεθα ότι στην Κακκαβιά θα αλλάξουν τα ελληνικά λεωφορεία με αλβανικά και θα επιτραπεί στους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Αναμένουμε με προσοχή τη στάση των αλβανικών αρχών, η οποία θάναι καθοριστική όσον αφορά τις σχέσεις μας από δω και πέρα. Η Ελλάδα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο και το ίδιο απαιτεί και για τους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [04] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι μετέβη σήμερα ο γιος του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Πέτρου Β', Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, τον οποίο υποδέχθηκαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα περίπου 100 άτομα.

    Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο 55χρονος Καρατζόρτζεβιτς είπε χαρακτηριστικά: "Σας περιμένει ένα δύσκολο έργο. Ως Σέρβος και ως μέλος της οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς, σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας βοηθήσω".

    Ο γιος του τέως μονάρχη της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι οι δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα θα πρέπει να γίνουν ειρηνικά και χωρίς επεισόδια αντεκδίκησης και χαιρέτισε τη συμβολή της Otpor, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας, αλλά και του νέου προέδρου της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην αλλαγή εξουσίας στο Βελιγράδι.

    [05] ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ενας από τους τέσσερις στρατιώτες που κατάφεραν να σώσουν αρκετούς ανθρώπους κατά το τραγικό ναυάγιο του "Σάμινα", στην Πάρο, τιμήθηκε σήμερα για τη γενναιότητά του, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με θέμα "Οι Αμπελόκηποι στον 21ο αιώνα" που διοργάνωσε ο Δήμος Αμπελοκήπων.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που παρέστη στο συνέδριο, τόνισε ότι το υπουργείο έχει προβλέψει ειδική τιμητική ημέρα για όλους τους οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης στο ναυάγιο.

    Στο συνέδριο εξετάστηκαν τα βασικά προβλήματα του δήμου. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Σταματουλάκης πρότεινε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από την περιοχή και την παραχώρηση χώρων για την καλύτερη αξιοποίησή τους από τον δήμο.

    [06] ΑΙΧΜΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΣΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Αιχμές εναντίον όσων πολεμούν το Ορθόδοξο δόγμα και την Εκκλησία στον τόπο μας άφησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο κήρυγμά του στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ακόμη λόγο για ευτελισμό του επισκοπικού αξιώματος μέσω της αντιπαραβολής του με άλλες κοσμικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό των κρατών.

    Απευθυνόμενος στον νέο επίσκοπο Αχαϊας που χειροτονήθηκε σήμερα και τοποθετείται διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ορθοδοξίας μέσα στην Ευρώπη ενώ τόνισε πως αμφισβητείται το χριστιανικό πνεύμα ως βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    [07] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    της Αλεξάνδρας Τρτιτσα

    Την ανάγκη σχηματισμού μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης με γνώμονα τον σεβασμό της επιθυμίας του εκλογικού σώματος του Μαυροβουνίου και την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στους οικονομικούς και πολιτικούς διεθνείς οργανισμούς τόνισε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στις συζητήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους του συνασπισμού της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS).

    Ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην αλλαγή κλίματος στις σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με χώρες που μέχρι σήμερα είχαν ερμητικά κλειστή την "πόρτα" τους στο Βελιγράδι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του γιουγκοσλάβου προέδρου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ζόραν Τζίντζιτς, ένα από τα ηγετικά στελέχη του DOS, επιβεβαίωσε σήμερα ότι πρόκειται να επισκεφτεί αύριο την Ποντγκόριτσα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον μαυροβούνιο πρόεδρο, Μίλο Τζουκάνοβιτς, και εκπροσώπους της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τζίντζιτς δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει την κατανόηση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μαυροβουνίου σε ό,τι αφορά στον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση της Ποντγκόριτσα και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον κ. Τζουκάνοβιτς την προοπτική έναρξης διαβουλεύσεων για την ανοικοδόμηση της Ομοσπονδίας μετά τις σερβικές εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Τζίντζιτς, η Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας είναι ανοιχτή σε κάθε είδους συζήτηση, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι στόχος δεν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί κάποιου είδους πολιτικός συμβιβασμός, αλλά η σύσταση ενός αποτελεσματικού οργάνου με τρεις κύριες αρμοδιότητες και συγκεκριμένα την άμεση άρση όλων των κυρώσεων που εξακολουθούν να ισχύουν κατά της Γιουγκοσλαβίας, την επανένταξη της χώρας στους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της διεθνούς σκηνής και τη διανομή της βοήθειας χωρίς την εμφάνιση κρουσμάτων νοθείας ή κατάχρησης.

    Ερωτηθείς αν έχει εγγυήσεις ότι το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές της Σερβίας, ο κ. Τζίντζις είπε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα, εναποθέτοντας την τύχη της στα χέρια ομάδων που αποτελούν μειονότητες τόσο στη Σερβία όσο και στο Μαυροβούνιο, ενώ προειδοποίησε παράλληλα ότι σε μια τέτοια προοπτική η αντίδραση του κόσμου θα έχει τρομερές διαστάσεις.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ηγεσία του DOS και του SNP θα έχει αύριο συνάντηση με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στις 6 το απόγευμα.

    [08] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΡΑΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών καράτε, στην κατηγορία Open, που γίνεται στο Μόναχο της Γερμανίας κατέκτησε ο Κώστας Παπαδόπουλος. Ο έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών και να χαρίσει στην Ελλάδα μια σπουδαία διάκριση.

    [09] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Κοζάνη, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας από την Κοζάνη όπου είχε επαφές με τοπικούς φορείς και εγκαινίασε το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων και τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Κοζάνης. Η κ. Παπανδρέου επισήμανε πως "η σχέση μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας αφορά οριζόντια όλη την πολιτική ηγεσία και δεν είναι θέμα κομματικό" και προανήγγειλε επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

    "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά και σύντομα θα υπάρξει διάλογος με όλα τα κόμματα για να υπάρξουν αυστηροί κανόνες ώστε να περιοριστεί η διαπλοκή στο δημόσιο τομέα", τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: "έχουμε υποχρέωση όλοι να ισχυροποιήσουμε τη δημοκρατία, να ισχυροποιήσουμε ιδιαίτερα την πολιτική εξουσία για να μπορεί να καθοδηγεί τις τύχες αυτής της χώρας και αυτού του λαού".

    Αναφερόμενη στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε: "Ιδίως τους τελευταίους μήνες δείξαμε όλες μας τις αδυναμίες και είναι ώρα να συνέλθουμε και να δούμε την εξυπηρέτηση του κοινού μας στόχου που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Τα οποιαδήποτε επικοινωνιακά τρικ δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήθος ικανών στελεχών και αυτό αποδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ούτε επετηρίδα, ούτε δοτές εξουσίες. Ο κάθε ένας κρίνεται σύμφωνα με το έργο του με την προσφορά του με την απόδοσή του".

    Η κ. Παπανδρέου προανήγγειλε επίσης συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο αφού όμως ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατηγόρησε τέλος της Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ειδικό δικαστήριο κάτι που, όπως είπε, δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση.

    [10] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα σε καφενείο στα Κάτω Πατήσια. Τρεις ένοπλοι συνεπλάκησαν με τους θαμώνες και τον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πελάτης και ένας από τους κακοποιούς.

    Οι άλλοι δύο δράστες απέσπασαν 200.000 δραχμές και κατάφεραν να διαφύγουν.

    [11] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών εναντίον των δύο αστυφυλάκων στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά.

    Οι Γεώργιος Τσαπάρας και Γεώργιος Σακαβέτης κατηγορούνται για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών και εκβίαση.

    [12] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Τις επιστημονικές περιοχές της αρχιτεκτονικής τυπολογίας, συγκριτικής μορφολογίας, πολεοδομίας, εθνογραφίας και λαογραφίας κάλυψε το Διεθνές Συνέδριο Παραδοσιακής Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας του δήμου Βεροίας. Στο συνέδριο έλαβε μέρος ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από την Αλβανία, τη Σερβία, την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Τουρκία. Ως παρατηρητές παρακολούθησαν στις εργασίες η καθηγήτρια Τατιάνα Κίροβα, ο Μικελάντζελο Ντραγκόνε και ο λέκτορας Μαξ Σβεντ.

    Οι ανακοινώσεις των Ελλήνων επιστημόνων αφορούσαν μία σειρά θεμάτων όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, τα εποχιακά ποιμενικά κτίσματα στην ανατολική Κρήτη, τα κελιά και οι οχυρώσεις της μονής Αγίου Βασιλείου στον Αθω κ.α.

    Αλλα θέματα που αναλύθηκαν ήταν η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της δυτικής Ανατολίας, η παραδοσιακή τούρκικη κατοικία με ξύλινο σκελετό, οι κατοικίες με τσαρδάκι στις αλβανικές πόλεις του 17ου και του 19ου αιώνα, η σχέση μεταξύ της δομής της οικογένειας και του εσωτερικού χώρου της ρουμανικής κατοικίας.

    Σκόπια, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Για σχέδια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με σκοπό την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών κάνει λόγο η σκοπιανή εφημερίδα "Βεστ" που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη.

    Δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνει ότι υπήρξε μυστική συνάντηση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσσερβένκοφσι με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Εναλλαγής Βασίλ Τοπουρκόφκσι με αντικείμενο τρόπους αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων στη Βουλή ώστε να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο και τα δύο κόμματα διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση. Η "Βεστ" τονίζει, πάντως, ότι εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών πράγματι επιδιώκεται η προσέγγιση με το κόμμα του Τοπουρκόφσκι.

    [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και εμφανίστηκε προβληματισμένος όσον αφορά την απόδοση της Καϊζερσλάουτερν, επόμενη αντίπαλο του Γηραιού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Καϊζερσλάουτερν επικράτησε χθες εκτός έδρας επί της Μόναχο 1860 με σκορ 4 - 0.

    Ο έλληνας τεχνικός έδωσε το παρών στη σημερινή απογευματινή προπόνηση του Ηρακλή και ζήτησε από τους αθλητές του να δουλέψουν ακόμη πιο σκληρά στη συνέχεια προκειμένου να έχουν ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Τις επόμενες μέρες ο κ.Κυράστας θα μεταβεί εκ νέου στη Γερμανία προκειμένου να παρακολουθήσει και πάλι τους γερμανούς.

    Αύριο στις 6:30 το απόγευμα οι παίκτες του Ηρακλή θα αντιμετωπίσουν σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας που θα δοθεί στο Καυτατζόγλειο στάδιο τον Πανιώνιο και αναμένεται να απουσιάσουν οι τραυματίες Ντεμπά και Δρούγας.

    [15] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Σκόπια, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Πιέσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να δεχτεί τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου που αναχώρησαν από σκοπιανό έδαφος για χώρες της Δυτικής Ευρώπης απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ζητά οι πρόσφυγες να επιστρέψουν πρώτα στα Σκόπια και στη συνέχεια να γυρίσουν στις περιοχές από τις οποίες έφυγαν, στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες των Σκοπίων, η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές της χώρας, δεδομένου ότι ήδη στην ΠΓΔΜ βρίσκονται πάνω από 10.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που δεν έχουν ακόμη επαναπατριστεί καθώς δίδονται συνεχώς νέες παρατάσεις της παραμονής τους στη χώρα. Οι εφημερίδες "Ντνέβνικ" και "Μακεδόνια Ντένες" αναφέρουν πως η σκοπιανή κυβέρνηση επιδιώκει να δεχτεί μεν τους πρόσφυγες με αντάλλαγμα να υπάρξει φιλελευθεροποίηση στο καθεστώς έκδοσης βίζας έτσι ώστε να επιτρέπεται στους σκοπιανούς να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [16] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ

    Σκόπια, 15 Οκτωβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Η συζήτηση στη Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τα σοβαρά επεισόδια στην Οχρίδα κατά τη διάρκεια των εκλογών, όπου τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων στα Σκόπια. Τη συζήτηση ζήτησε η αντιπολίτευση. Η Βουλή των Σκοπίων εξέτασε επίσης και το θέμα των επιθέσεων σε σπίτια βουλευτών που αποχώρησε από το VMRO-DPMNE για να ενταχθούν στο νέο κόμμα VMRO. Τελικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής, δηλώνοντας ότι θα μποϋκοτάρουν τη λειτουργία του Σώματος, αν δεν εισαχθούν τέτοια ζητήματα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στη Βουλή. Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης, υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο νοθείας κατά τις εκλογές στην Οχρίδα καθώς ψήφισαν άτομα με πλαστές ταυτότητες και πλαστά εκλογικά βιβλιάρια. Τα στοιχεία που αναγράφονταν στα έγγραφα αυτά αντιστοιχούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πλαστές ταυτότητες και εκλογικά βιβλιάρια κρατήθηκαν από την εκλογική επιτροπή της Οχρίδας αλλά επεστράφησαν στη συνέχεια μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι κανένας φορέας δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει βιβλιάρια ή ταυτότητα.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι της εκλογικής επιτροπής της Οχρίδας δήλωσαν παραίτηση ενώ κανείς δικαστικός από την Οχρίδα δεν δέχτηκε να αναλάβει καθήκοντα προέδρου και αντιπροέδρου της εκλογικής επιτροπής. Σύμφωνα με τους σκοπιανούς τηλεοπτικούς σταθμούς, η εκλογική επιτροπή τοποθέτησε δικαστικό από άλλη περιοχή στη θέση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής της Οχρίδας, ενέργεια που θεωρείται αντίθετη με το νόμο και τις ισχύουσες διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να εκδοθούν αποτελέσματα για τη διαδικασία των εκλογών στην Οχρίδα καθώς δεν υπογράφει κανείς τα επίσημα έγγραφα της εκλογικής επιτροπής.

    [17] Ο ΠΑΟΚ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΣΕ ΤΗΝ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ο στενός συνεργάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς, Αντώνης Δρακόπουλος, παρακολούθησε σήμερα την αναμέτρηση της Ουντινέζε -προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ- με αντίπαλο τη Βερόνα. Η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 1 - 1 με την Ουντινέζε να ισοφαρίζει στο 65' με γκολ του Μούτσι. Η Βερόνα, ως γηπεδούχος, είχε προηγηθεί στο 50' με τον Γκιλαρντίνο.

    Ο κ.Δρακόπουλος αναμένεται αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα ενημερώσει τον προπονητή του ΠΑΟΚ για την δυναμικότητα των ιταλών. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναμένεται να παρακολουθήσει την Ουντινέζε κόντρα στην Ιντερ, λίγες μέρες πριν το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της 24ης Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας την Παρτιζάν. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Τούμπας.

    Τέλος, με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει: "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ επαναδιατύπωσε τις θέσεις της όσον αφορά την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και συναισθανόμενη την μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει όσον αφορά το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στον χώρο του ποδοσφαίρου επεξεργάζεται τις προτάσεις της, τις οποίες συζητά και με όλους τους άλλους φορείς που πραγματικά ενδιαφέρονται και επιθυμούν να χτίσουνε από κοινού το νέο καθεστώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις".

    [18] ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΟΔΟ

    Ιερουσαλήμ, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Προβληματισμός κυριαρχεί στα επιτελεία τόσο της ισραηλινής όσο και της παλαιστινιακής πλευράς για την αυριανή σύνοδο για το Μεσανατολικό στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με τη διεθνή κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην περιοχή της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, όπου μέχρι στιγμής τουλάχιστον εκατό άτομα- στη συντριπτική πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι- έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

    Οι Ισραηλινοί πηγαίνουν στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να ζητήσουν μεταξύ άλλων από την Παλαιστινιακή Αρχή να περιορίσει τη δράση της αστυνομίας της και να συλλάβει

    εκ νέου όλα τα μέλη των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων, που απελευθέρωσε μετά το νέο κύμα βίας που συγκλονίζει την περιοχή.

    Από την άλλη πλευρά, ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, είχε διαβουλεύσεις με την ηγεσία των διαφόρων πολιτικών παλαιστινιακών δυνάμεων με επίκεντρο την αυριανή σύνοδο στο αιγυπτιακό θέρετρο.

    Το κλίμα και στις δυο πλευρές είναι ιδιαίτερα βαρύ και ενδεικτική της απαισιόδοξης ατμόσφαιρας είναι οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

    "Αυτή είναι η σκληρή και στυγνή πραγματικότητα, αλλά ίσως όχι για πάντα", είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αφήνοντας ωστόσο κάποια μικρά περιθώρια ελπίδας για την επίλυση των διαφορών των δυο πλευρών.

    Η παλαιστινιακή πλευρά φαίνεται εξίσου απαισιόδοξη με την ισραηλινή, με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Σαεμπ Ερεκάτ, να προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να έχει κανείς υψηλές προσδοκίες από την αυριανή σύνοδο.

    Σ.Π.

    [19] ENTAΣΗ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ

    Τίρανα, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ενώ μέχρι το μεσημέρι τα αλβανικά ΜΜΕ μιλούσαν για κανονική διεξαγωγή των εκλογών στη Χιμάρα, το απόγευμα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κάνουν λόγο για παρατυπίες, κλίμα έντασης και για επεισόδια.

    Ως πιο σοβαρό επεισόδιο τα ιδιωτικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν αυτό που συνέβη στο χωριό Δριμάδες, όπου η εκπρόσωπος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην εκλογική επιτροπή έσπασε την κάλπη. Η ψηφοφορία σε αυτό το εκλογικό τμήμα διακόπηκε για δύο ώρες.

    Τα ιδιωτικά κανάλια μιλούν για μεγάλη παρουσία των ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία, σύμφωνα με σχόλιο του ιδιωτικού καναλιού ΤV Αρμπερία, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι εκλογές στη Χιμάρα διεξάγονται σε κλίμα εντάσεως.

    Αναφορά γίνεται και στην παρουσία των Ελλήνων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των μετριοπαθών του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέτρο Κότσι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ότι η παρουσία των Ελλήνων βουλευτών στη Χιμάρα γίνεται δεκτή, εφόσον δεν κάνουν προπαγάνδα, δήλωσε. Σε αυτή την περίπτωση, θα εφαρμοστεί η αλβανική νομοθεσία πρόσθεσε.

    Ο κ. Κότσι δήλωσε κατηγορηματικά ότι στη Χιμάρα δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα, συμπληρώνοντας ότι η περιοχή πάντα ήταν αλβανική. Κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί η περιοχή ως ελληνική θα αποτύχει, υπογράμμισε.

    Από την πλευρά του ο σοσιαλιστής βουλευτής Αρμπέν Μάλεϊ, που βρίσκεται στην Χιμάρα, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι εκλογές στην περιοχή διεξάγονται κανονικά και κάθε προσπάθεια να παρουσιαστούν ως μη κανονικές είναι αβάσιμη. Τόνισε, εξάλου, ότι η Χιμάρα είναι αλβανική πόλη και οι εκλογές διεξάγονται μεταξύ αλβανικών πολιτικών κομμάτων.

    Εξάλλου, το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, οι εκλογές στην περιοχή διεξάγονται κανονικά, χωρίς κανένα επεισόδιο, ενώ η αστυνομία συγκέντρωσε στο αστυνομικό τμήμα άντρες ψηφοφόρους που είχαν έρθει από την Ελλάδα για να ερευνήσει αν έχουν κάνει το στρατιωτικό τους και κατόπιν αφέθησαν ελεύθεροι.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" γράφει ότι χθες η αστυνομία συνέλαβε έξι ψηφοφόρους που ήρθαν από την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν κάνει το στρατιωτικό τους.

    Τέλος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι τις 5 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή των Αλβανών ψηφοφόρων σε όλη την επικράτεια ανέρχονταν σε ποσοστό 50%, στο Αργυρόκαστρο 56%, στην Αυλώνα 48%, στα Τίρανα 45%.

    [20] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Αρχίζουν από αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις του μπάσκετ με τη συμμετοχή εννέα ελληνικών ομάδων. Φέτος θα διεξάγονται δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αυτό της Ευρωλίγκα και της Σουπρολίγκα, όπως επίσης οι δύο διοργανώσεις του Κυπέλλου Σαπόρτα και Κόρατς.

    Το χορό των αγώνων ανοίγει αύριο στις 9:45 το βράδυ ο Ολυμπιακός. Θα αντιμετωπίσει στη Μαδρίτη τη Ρεάλ για τον 3ο όμιλο της Ευρωλίγκα της ULEB. Η αποστολή των ερυθρόλευκων αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Ισπανία και οι παίκτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι όσον αφορά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.

    Την Τρίτη θα αγωνιστούν οι ελληνικές ομάδες στο Κύπελλο Σαπόρτα. Ο Αρης θα κοντράρει στην Τουρκία την Μπεσίκτας στις 5:30 το απόγευμα, ενώ το Μαρούσι θα υποδεχτεί στην Αθήνα την Παμέσα Βαλένθια στις 7:30 το απόγευμα.

    Την Τετάρτη, η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ την Κίντερ Μπολόνια για τον 2ο όμιλο της Ευρωλίγκα της ULEBa, ενώ για τον 4ο όμιλο της ίδιας διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στη Θεσσαλονίκη τη Βερόνα στις 8:30 το βράδυ. Την Τετάρτη επίσης, ο Ηρακλής θα υποδεχτεί στο Ιβανόφειο την Κρκα για τον 2ο όμιλο της Σουπρολίγκα της FIBA, ενώ η Νήαρ Ηστ θα αγωνιστεί στην Κύπρο κόντρα στον Αχιλλέα για το Κύπελλο Κόρατς.

    Τέλος, την Πέμπτη ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθεί εκτός έδρας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον 1ο όμιλο της Σουπρολίγκα, ενώ το Περιστέρι θα παίξει στην Ισπανία με την Εστουντιάντες για την Ευρωλίγκα.

    [21] ΤΡΙΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Β. ΚΑΣΑΠΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στην Κροατία. Η Βασιλική Κασάπη κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια στην κατηγορία των +75κιλών, σημειώνοντας παράλληλα και τρία πανελλήνια ρεκόρ. Η ελληνίδα αθλήτρια πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και απέδειξε πως έχει τις δυνατότητες να διακριθεί και σε μεγαλύτερους αγώνες όπως είναι η Ολυμπιάδα.

    Η Κασάπη στην κίνηση του αρασέ σήκωσε 100 κιλά που είναι πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων και γυναικών. Στο ζετέ σήκωσε 122.5 κιλά και ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ στο σύνολο είχε 222.5κ και πήρε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Επίσης στην κατηγορία των +73 κιλών η Κατερίνα Ροδίτου πήρε την 6η θέση στο σύνολο με 182.5κ. Στο αρασέ σήκωσε 82.5κ και στο ζετέ 100κ.

    [22] ΚΙΟΥΤΑΝ:ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Αγκυρα, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά των "ναζιστικών μεθόδων" που χρησιμοποιεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων εξαπέλυσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος της Αρετής στην Τουρκία, Ρετζάι Κιουτάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    "Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα παλαιστινιακά εδάφη αφορούν ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τις ίδιες ναζιστικές μεθόδους που είχαν κάποτε χρησιμοποιηθεί εναντίον τους", είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος της Αρετής.

    Ο Κιουτάν κατηγόρησε τον ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, λέγοντας ότι πυροδότησε τα βίαια επεισόδια στην περιοχή με την προκλητική επίσκεψή του στην περιοχή του ισλαμικού τεμένους Al Aqsa, στην Ιερουσαλήμ.

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξοργιστική γιατί οι Ισραηλινοί πολεμούν με τανκς και οι Παλαιστίνιοι με πέτρες και σφεντόνες, τόνισε ο Ρετζάι Κιουτάν, επικρίνοντας παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση για την "ανευ χαρακτήρα" πολιτική που ακολουθεί στο Μεσανατολικό.

    Σ.Π.

    [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΤΗΝ 4η ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΓΚΑΡΙΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός μετάλλιο έφτασε ο έλληνας νεαρός αθλητής της άρσης βαρών, Κώστας Γκαρίπης, αφού κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία των 94 κιλών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στην Κροατία.

    Ο Γκαρίπης σήκωσε στο σύνολο 360κ, στο αρασέ ήταν 5ος με 160κ ενώ στο ζετέ αναδείχτηκε 4ος με 200 κιλά. Ωστόσο ο έλληνας νεαρός απέδειξε ότι έχει τις δυνατότητες να ανέβει στο βάθρο των νικητών και είναι ένας από τους αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

    Στα κορίτσια, η Βασιλική Μαμακή στην κατηγορία των 69κ κατέκτησε την 7η θέση με 157.5κ στο σύνολο. Στα 75κιλά, η Χριστίνα Ιωαννίδη πήρε την 6η θέση με 167,5 στο σύνολο, ενώ η Δήμητρα Καμμίνου ήταν 8η στο σύνολο με 162.5κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 October 2000 - 21:44:06 UTC