Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [03] ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [04] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
  • [05] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
  • [06] Η BRITISH TELEKOM ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ VIAG INTERKOM
  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΟΣΑΠΕΪΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [10] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [11] ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΝΤΕΝΙΣ ΡΟΣ
  • [12] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [14] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [15] ΖΟΣΠΕΝ: Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ
  • [16] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΒΣΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΦ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] Ο ΤΕΝΕΤ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ;
  • [19] «DEUTSCHE MORGAN GRENFELL»: Ο ΒΤΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [22] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΕΣΠΕΣ 2000»

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2000 (08:35 UTC+2)

    Τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή των ιεραρχών για τη συγκέντρωση υπογραφών από τους πιστούς, όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα των ταυτοτήτων.

    Την 1η Σεπτεμβρίου έχουν κληθεί στη Μονή Πετράκη εκπρόσωποι όλων των Μητροπόλεων για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ομως οι εκπρόσωποι κάποιων ιεραρχών που δεν συμφωνούν με τη διαδικασία δεν θα προσέλθουν.

    Επίσης, εννέα εκατομμύρια ατομικά ψηφοδέλτια έχουν ήδη τυπωθεί όπως είπε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμος.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2000 (10:46 UTC+2)

    Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων στη Βόρεια Ελλάδα έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τους καθ΄ύλην αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη της ομιλίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή ο κ. Σημίτης θα επιστρέψει από τη Σίφνο, όπου κάνει διακοπές και μέσα στις πρώτες μέρες θα συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών και συνεργατών και θέμα την τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ θα αναφερθεί συγκεκριμένα στην πορεία των έργων στη Β. Ελλάδα και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την περιοχή. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο συνεργασιών με τους φορείς της περιοχής ενώ θα έχει μέσα στον Αύγουστο μια δεύτερη συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Εχει ετοιμάσει την εισήγηση του προς τον πρωθυπουργό, για τα ζητήματα που αφορούν τη Β. Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει είναι τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, της υποθαλάσσιας αρτηρίας, της Εγνατία οδού και των υποδομών στο λιμάνι και το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου. Στις 8μ.μ. της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ με ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 10 το βράδυ θα δοθεί η επίσημη δεξίωση, η οποία για πρώτη φορά φέτος θα γίνει στην προβλήτα 1 του Λιμανιού και όχι στο Κυβερνείο.

    Το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης και αργότερα γεύμα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στις 9.30΄ το βράδυ θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο δείπνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί Περίπτερα της ΔΕΘ και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Δύο συλλαλητήρια εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στο οποίο μετέχουν σωματεία και συνδικαλιστές προσκείμενοι στο ΚΚΕ. Το πρώτο συλλαλητήριο θα γίνει στις 24 Αυγούστου στο άγαλμα του Βενιζέλου και το δεύτερο στις 7μ.μ. του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σύσκεψη για το πρόβλημα της ανεργίας και τα μέτρα της κυβέρνσησης θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο ΕΚΘ με πρωτοβουλία της διοίκησης του εργατουπαλληλικού κέντρου.

    [03] ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Λάρισα, 17 Αυγούστου 2000 (21:13 UTC+2)

    Χωρίς αστυνομική ταυτότητα κινδυνεύουν να μείνουν οι νέοι κάτοικοι του χωριού Βερδικούσια Ελασσώνας, αφού ο κοινοτάρχης αρνείται να χορηγεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

    Ο κοινοτάρχης, Θεόδωρος Καφές, ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του πριν λίγες μέρες στη λαϊκή συνέλευση του χωριού, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετώπισαν ήδη προβλήματα, όταν χρειάστηκε να κινήσουν διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας.

    Αρκετοί κάτοικοι πάντως φαίνεται ότι συμφωνούν με τη στάση του κοινοτάρχη. Πριν λίγα χρόνια ο ίδιος κοινοτάρχης αρνήθηκε να τελέσει πολιτικό γάμο, επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο και ο κοινοτάρχης αθωώθηκε.

    [04] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2000 (20:54 UTC+2)

    Εκρηξη βόμβας προκάλεσε σημαντική ζημιά σε υδραγωγείο της αλβανικής πόλης Κούκες, με αποτέλεσμα να κοπεί η παροχή νερού για 30.000 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής αστυνομίας.

    Αγνωστοι τοποθέτησαν σημαντική ποσότητα εκρηκτικών υλών στο υδραγωγείο και τα πυροδότησαν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Χάβιτ Σάλα.

    "Η έκρηξη μπορεί να συνδεθεί με τα περιστατικά της Τρίτης", διευκρίνισε ο κ. Σάλα, αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και ιδιοκτητών καταστημάτων στην πόλη Κούκες.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο αστυνομικό τμήμα την πόλης, εναντίον της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση για την επιβολή φόρων σε εισαγωγές προϊόντων από το Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα, έβαλαν φωτιά σε ένα αμάξι και έκλεψαν τέσσερα περιπολικά. Δύο άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, και αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

    [05] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

    Αγκυρα, 17 Αυγούστου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ενα επιβατικό πλοίο πήρε φωτιά, ενώ βρισκόταν στο τουρκικό λιμάνι της Τραπεζούντας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

    Τα δώδεκα άτομα του πληρώματος σώθηκαν. Το πλοίο με την επωνυμία "Gurgen-2" μπορεί να μεταφέρει 350 επιβάτες και 23 φορτηγά, και ταξιδεύει συχνά από το λιμάνι της Τραπεζούντας στο ρωσικό λιμάνι Σότσι.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Τραπεζούντας Αντίλ Γιαζάρ, "υπάρχουν αντιφάσεις στα στοιχεία που έχουμε για την αιτία της φωτιάς. Ισως την προκάλεσε ηλεκτρική βλάβη".

    Το καράβι βγήκε τελικά από το λιμάνι για να μην αποτελέσει κίνδυνο γαι την πόλη καθώς η φωτιά μπορεί να επεκταθεί στα ντεπόζιτα καυσίμων. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση να βουλιάξει γιατί γέρνει προς το ένα μέρος.

    [06] Η BRITISH TELEKOM ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ VIAG INTERKOM

    Λονδίνο, 17 Αυγούστου 2000 (20:31 UTC+2)

    Η μεγαλύτερη Βρετανική εταιρεία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών British Telecom ανέλαβε τον έλεγχο της Γερμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Viag Interkom, εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών της. Αν και η Viag Interkom είναι η μικρότερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Γερμανία, η κίνηση της British Telecom θεωρείται σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ξένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

    Ο διευθυντής του ομίλου της British Telecom, Πίτερ Μπόνφιλντ, δήλωσε ότι η κίνηση της εξαγοράς αποδεικνύει "ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζεται ως ενιαία αγορά από την British Telecom".

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2000 (20:25 UTC+2)

    Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε όλη τη χώρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που παίρνουν μεγάλες διαστάσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

    Η δεύτερη φάση του σχεδίου "Θαλασσινός" του ΣΔΟΕ που εφαρμόζεται σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, στο Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, τις Κυκλάδες και τα παράλια της Πελοποννήσου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, ενώ οι παραβάσεις που σημειώθηκαν φτάνουν στο 35% των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί. Αρκετές από αυτές καλούνται να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα ή ακόμη και να κλείσουν.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιηθούν 500 έλεγχοι σε 22 νησιά, από τους οποίους οι 200 σε σκάφη αναψυχής και οι υπόλοιποι 300 σε διάφορες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πρακτορεία τουρισμού, καζίνο, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς και στη διακίνηση καυσίμων.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΟΣΑΠΕΪΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Αυγούστου 2000 (20:21 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρουμανία Τζέιμς Ρόσαπεϊπ δήλωσε ότι το χαμηλό επίπεδο διεθνών επενδύσεων στη χώρα αυτή οφείλεται στη νομοθεσία αναφορικά με τον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Ρόσαπεϊπ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μολδαβία, τόνισε ότι "υπάρχει νομοθετική αστάθεια, διαφθορά, αργή ιδιωτικοποίηση και γραφειοκρατία στη Ρουμανία", με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις επενδύσεις στη χώρα ακόμα και οι Ρουμάνοι.

    Τόνισε πάντως, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να επενδύσουν οι επιχειρηματίες στη Ρουμανία.

    [09] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2000 (20:11 UTC+2)

    Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας, που μετά την επιστροφή των Αθηναίων από τις καλοκαιρινές διακοπές θα επανέλθει, οδηγεί στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων, που θα εφαρμοστούν από τις 23 Αυγούστου με την επάνοδο του δακτύλιου και την έξοδο των γερανών στους δρόμους για την απομάκρυνση των ΙΧ που θα εμποδίζουν τις διαδρομές των λεωφορείων.

    Οι γερανοί θα κινούνται σε όλο το κέντρο της Αθήνας, ενώ οι παραβάτες οδηγοί θα πληρώνουν πρόστιμο 20.000 δραχμών, 13.500 δρχ για τα έξοδα του γερανού και του γκαράζ, θα χάνουν για 40 μέρες τις πινακίδες τους και θα χρεώνονται με τρεις βαθμούς στο point system.

    Στις 22 Σεπτεμβρίου η Αθήνα θα δοκιμάσει να ζήσει μία μέρα χωρίς ΙΧ στο κέντρο της, μετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Πράσινο στους πεζούς - Κόκκινο στα αυτοκίνητα". Αν το πείραμα αποδεχθεί θετικό ενδέχεται να καθιερωθούν και άλλες μέρες χωρίς αυτοκίνητα στη διάρκεια του χρόνου.

    [10] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 17 Αυγούστου 2000 (19:47 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θέτει από σήμερα σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροδρόμιο "Σαντάμ" έκλεισε, μετά την ήττα του Ιράκ στον πόλεμο του Περσικού από τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις.

    Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενέργεια έχει περισσότερο συμβολική σημασία, αφού όσο ισχύουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράκ, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο ιδιωτικά αεροπλάνα.

    [11] ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΝΤΕΝΙΣ ΡΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 17 Αυγούστου 2000 (19:43 UTC+2)

    Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ντένις Ρος, σε μία προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών που οδήγησαν στην κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, των ειρηνευτικών συνομιλιών του Κάμπ Ντέιβιντ.

    Ο κ. Ρος αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Νωρίτερα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών άρχισαν συνομιλίες με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία.

    [12] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 17 Αυγούστου 2000 (19:40 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Κασταμόνου της Βόρειας Τουρκίας, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη βορειοδυτική Τουρκία.

    Δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή υλικές ζημιές, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Τοσιά, όπου εντοπίσθηκε το επίκεντρο του σεισμού. "Νιώσαμε μια ελαφριά δόνηση η οποία δεν κράτησε για πολύ. Δεν δημιουργήθηκαν ζημιές στο χωριό μας ή στην ευρύτερη περιοχή", διευκρίνισε ο Ραμαζάν Γιλδιρίμ.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου 20.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις 17 Αυγούστου του 1999, από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Eπιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Τουρκία, για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

    Στις τρεις και δύο πρώτα λεπτά το πρωί, την ώρα που χτύπησε πέρσι ο Εγκέλαδος, ο κόσμος άναψε κεριά εις μνήμην των νεκρών. Στο Γκολτσούκ, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, το συγκεντρωμένο πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά άρχισε να προσεύχεται.

    [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 17 Αυγούστου 2000 (17:54 UTC+2)

    Επτά κιλά και εξακόσια γραμμάρια ηρωίνης κατάσχεσαν οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας σε τελωνείο της χώρας ενώ συνελήφθη ένας Τούρκος, ο οποίος κατηγορείται για τη μεταφορά των ναρκωτικών στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Τα ναρκωτικά βρέθηκαν κρυμμένα στο αμάξι του Τούρκου Βακόν Φαζλί, ωστόσο, το Τanjug δεν μετέδωσε λεπτομέρειες για τη σύλληψή του, που έγινε κοντά στο συνοριακό σταθμό της Γκραντίνα.

    Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2000 έχουν κατασχεθεί πάνω από 36 κιλά μαριχουάνας, 5 γραμμάρια κοκαίνης και 23 χάπια έκσταση.

    [14] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 17 Αυγούστου 2000 (17:46 UTC+2)

    Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, για την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων τους. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, το οποίο ανέφερε ότι ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζει τον Κοστούνιτσα από εχθρότητα προς το δικό του υποψήφιο, Βόισλαβ Μιχαΐλοβιτς.

    Αντιπρόσωποι όλων των σερβικών πολιτικών σχηματισμών του Κοσσυφοπεδίου κάλεσαν τους συμπατριώτες τους να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, Κοστούνιτσα, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και να κερδίσει τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

    [15] ΖΟΣΠΕΝ: Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ

    Παρίσι, 17 Αυγούστου 2000 (17:39 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, σε άρθρο του στη γαλλική επιθεώρηση "Nouvel Observateur" παρουσιάζει τα σχέδιά του για το μέλλον της Κορσικής, απαντώντας στα αρνητικά σχόλια που έχει συγκεντρώσει το νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί τη σταδιακή αυτονόμηση του νησιού. Βασικός στόχος του κ. Ζοσπέν είναι ο τερματισμός της βίας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, το ενδεχόμενο παραχώρησης αυτονομίας στην Κορσική δεν υφίσταται.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός θέτει επίσης ως προϋπόθεση για τη αυτονόμηση της Κορσικής, μέσα στα επόμενα δύο έτη, την ύπαρξη κατάλληλης προετοιμασίας τόσο της Συνέλευσης της νήσου όσο και των άλλων οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων της Κορσικής.

    [16] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΒΣΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2000 (17:28 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στα μέσα των καλοκαιρινών διακοπών των Βούλγαρων πολιτικών, η ηγεσία της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης δύναμης στη Βουλγαρία - του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν το άλμα των τιμών των βασικών τροφίμων στην εγχώρια αγορά.

    Για το άλμα των τιμών στην βουλγαρική αγορά η κυβέρνηση της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) καταγγέλλει την παραοικονομία και την κερδοσκοπία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της ανοδικής πορείας των τιμών, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει αδασμολόγητες εισαγωγές από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποδεσμεύσει από τα κρατικά αποθέματα πρόσθετες ποσότητες τροφίμων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

    Ωστόσο, οι σοσιαλιστές στη Βουλγαρία θεωρούν ότι και η βουλγαρική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για το άλμα των τιμών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ΄Αγγελ Ναϊντενοφ, "η βουλγαρική κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανατίμηση των βασικών τροφίμων στη Βουλγαρία. Βασική απόδειξη γι΄ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η βουλγαρική κυβέρνηση αντιδρά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των μέτρων που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη Σόφια, θα εμφανιστούν πολύ αργά. Με άλλα λόγια η ανατίμηση των τροφίμων θα έχει εξυπηρετήσει το σκοπό της και στην πράξη τα μέτρα της βουλγαρικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να οδηγήσουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης ενός μεγάλου μέρους της βουλγαρικής κοινωνίας".

    Κατά την άποψη του κ. Ναϊντενοφ, "τα νομοθετικά προβλήματα που συνδέονται με την ανατίμηση των τροφίμων, αλλά και τα μέτρα για την ρύθμιση της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών τους οδήγησαν στην έλλειψη δυνατοτήτων για τη βουλγαρική κυβέρνηση να βρει την κατάλληλη διέξοδο από την κατάσταση μέσω μηχανισμών της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αρκετά ευαίσθητο θέμα τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των Βούλγαρων πολιτών. Η μοναδική δυνατότητα που διαθέτει η εκτελεστική εξουσία στη Βουλγαρία είναι να προσφέρει ορισμένες αποζημιώσεις μέσω διοικητικών και αναγκαστικών μέτρων ".

    "Η χρήση αδασμολόγητων εισαγωγών και η αποδέσμευση πρόσθετων ποσοτήτων τροφίμων από τα κρατικά αποθέματα θα επηρεάσει αρνητικά την δραστηριότητα των παραγωγών στη Βουλγαρία", υποστηρίζουν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι σοσιαλιστές, η παραγωγή αλλαντικών μειώθηκε κατά 28%, του τυριού φέτας κατά 6.8%, του κασεριού κατά 29%, των αυγών κατά 8%.

    Συγχρόνως, σύμφωνα με την Εμίλια Μασλάροβα, αντιπρόεδρο από πλευράς του ΒΣΚ της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ο μέσος εργατικός μισθός του Βούλγαρου πολίτη ανέρχεται σε 112 γερμανικά μάρκα δηλαδή είναι κατά 13 μάρκα λιγότερος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Για πρώτη φορά τον Ιούλιο φέτος, που κατά παράδοση θεωρείται ευνοϊκός μήνας για την απασχόληση, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων στη Βουλγαρία ανήλθε σε 700.699 άτομα, αυξήθηκε δηλαδή κατά 4.148 άτομα σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα στη Βουλγαρία για μια θέση εργασίας συναγωνίζονταν 68 άτομα.

    Στην έκτακτη συνεδρίασή του το εκτελεστικό γραφείο του ΒΣΚ συζήτησε και άλλα επίκαιρα θέματα, μεταξύ των οποίων και το σκάνδαλο γύρω από την πρόσφατη ανακάλυψη ειδικών μέσων υποκλοπής στο σπίτι του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Νικόλα Φίλτσεφ. Το πόρισμα, στο οποίο κατέληξαν τα στελέχη του ΒΣΚ ήταν ότι παρά τις δηλώσεις από την εκτελεστική εξουσία της χώρας ότι οι "κοριοί" ήταν απενεργοποιημένοι εδώ και πολλά χρόνια, ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας υπήρξε αντικείμενο υποκλοπής εκ μέρους των οργάνων του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17 Αυγούστου 2000 (17:09 UTC+2)

    Οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενόψει του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η χθεσινή δήλωση του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο ότι η χώρα του σκοπεύει να υποστηρίξει τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού κατά την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι εξελίξεις στη διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας και οι πληροφορίες για νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης για το θρόνο" αναφέρεται στη διαμάχη στην Εκκλησία και γράφει ότι "από τη στιγμή που τα ...ιερά μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια, θεωρείται απίθανο να ξαναμπούν στη θέση τους, αν προηγουμένως δεν δοθεί η τελική μάχη επικράτησης". Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι τραγικό θάνατο βρήκε προχθές σε τροχαίο ο εθνοφρουρός Χάρης Χριστοφορίδης όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε χτύπησε σε δέντρο στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα στη Λευκωσία.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Νέες αυξήσεις στα καύσιμα" γράφει ότι "νέες 'φωτιές' στις τσέπες των Κυπρίων καταναλωτών θα βάλει από τον ερχόμενο μήνα η κούρσα ανόδου της τιμής του 'μαύρου χρυσού' στη διεθνή αγορά από την 1η Αυγούστου". Εξάλλου η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας φρουρεί το Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως "απαράδεκτο", δεδομένου ότι στο Υπουργείο φυλάγονται απόρρητα έγγραφα του κράτους.

    O "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Κίνδυνος από τα λατομεία" γράφει ότι ο έλεγχος σε λατομεία και σε μονάδες παρασκευής μπετόν είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτος και υποστηρίζει ότι οι κερδοσκόποι γλιτώνουν με μικρά πρόστιμα. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το άλμα του δείκτη του Χρηματιστηρίου και η διαφαινόμενη σταθεροποίησή του σχετίζονται αναμφίβολα με την εξαγγελία των μέτρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα και σίγουρα και με την πρόθεση των θεσμικών επενδυτών να στηρίξουν το Χρηματιστήριο.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Τουρκική πένσα" γράφει ότι οι Τούρκοι υποδέχονται τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών με βολές πυροβολικού και αεροναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Κύπρου. Οι ασκήσεις έχουν την επωνυμία "Σφιχτή πένσα". Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα παραθέτει μεγάλη φωτογραφία της νεαρής Ελληνοαμερικανίδας Λαρίσας, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία και αναζητεί τον άγνωστο σε αυτή πατέρα της Μιχάλη Στυλιανού. Η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα απευθύνει μέσω της εφημερίδας έκκληση στον πατέρα της να επικοινωνήσει μαζί της.

    "Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ρωσία: Να τερματισθεί η διαίρεση της Κύπρου" παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία κατά την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύει να υποστηρίξει τη θέση ότι η διαίρεση της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ, το συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει ότι η διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2001 θα κοστίσει στους φορολογούμενους σχεδόν 9 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου βοήθησε χθες στη διάσωση τριών ανθρώπων που κινδύνευαν να πνιγούν, στο Πήλιο όπου βρίσκεται για διακοπές.

    [18] Ο ΤΕΝΕΤ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ;

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2000 (17:00 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    "Οι ΗΠΑ στέκονται πίσω από τα εξωτερικό-πολιτικά συμφέροντα της Βουλγαρίας και θα κάνουν παν για να συντομεύσουν στο μέγιστο το δρόμο της Βουλγαρίας προς το ΝΑΤΟ, επειδή αυτό είναι αμοιβαίου οφέλους και για τις δύο χώρες". Αυτό φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στη Σόφια ο διευθυντής της CIA, Τζόρτζ Τένετ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη βουλγαρική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται ο βουλγαρικός Τύπος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη βουλγαρική πρωτεύουσα, από το βράδυ της Κυριακής μέχρι την Τρίτη το πρωί, ο Τζόρτζ Τένετ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ καθώς και με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εμανουήλ Ιορντανόφ, Δικαιοσύνης, Τεωντόσι Σημεώνοφ, και Αμύνης, Μποϊκο Νόεφ.

    Οπως κατέστη σαφές, στις συναντήσεις του ο διευθυντής της CIA φέρεται να έχει συζητήσει με τους Βούλγαρους αξιωματούχους θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την συνεργασία των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τις πηγές του βουλγαρικού Τύπου, "ο Τένετ ανήγγειλε ότι "στη Σόφια δεν έχει γίνει δεύτερη Γιάλτα και δεν είχαν μοιραστεί οι ζώνες επιρροής". "Η στάση της CIA προς τη Ρωσία δεν άλλαξε από την εποχή του ψυχρού πολέμου, αντιθέτως", φέρεται να έχει προσθέσει ο Τένετ.

    Κατά την γνώμη του, "οι επισκέψεις του Μπίλ Κλίντον και του προέδρου της Επιτροπής Κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Βουλγαρία δεν είναι κάτι το τυχαίο. "Και σε περιφερειακό, και σε γεωπολιτικό πλάνο οι ΗΠΑ στέκονται πίσω από τη Βουλγαρία", είπε ο διευθυντής της CΙΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι "οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη στάση που τήρησε η Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κόσοβο". Κατά την άποψή του, "άν και όχι σε τέτοιο βαθμό οι ΗΠΑ αποδέχονται τη Βουλγαρία ως σύμμαχο". Στη Σόφια ο Τένετ υποσχέθηκε και πολιτική και οικονομική υποστήριξη προς τη Βουλγαρία με σκοπό να αποδειχθεί ότι η Βουλγαρία αποτελεί σημείο σταθερότητας στην περιοχή.

    Στο μεταξύ διατυπώνονται υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής της CΙΑ έχει υποσχεθεί και οικονομική βοήθεια για το βουλγαρικό στρατό και για την αναδιάρθρωση των ειδικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας ανάλογα με τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Ο Τένετ εξέφρασε και τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τη ματαίωση εκ μέρους της Βουλγαρίας προμήθειας από τη Σερβία πυραύλων "εδάφους-αέρος" κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Σόφια τόνισε ότι "η ειρήνη και η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι άμεσου εθνικού συμφέροντος για τη Βουλγαρία και ότι η χώρα θα συνεχίσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή".

    Η εφημερίδα της Σόφιας, "Μονίτορ", επικαλούμενη τον συντάκτη του περιοδικού "Τζεϊνς ντιφένς ουίκλι", Πολ Μπίβερ, γράφει ότι "ο Τένετ συμμετέχει σε σειρά συναντήσεων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κεντρική Ευρώπη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας "Σύμπραξη για την ειρήνη". Την περασμένη βδομάδα, γράφει στη συνέχεια η "Μονίτορ", πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η περιοδεία του Τένετ στην περιοχή θα περιλάβει εκτός από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, κατά πάσα πιθανότητα και την Κροατία.

    Σύμφωνα με την "Μονίτορ", ο Πόλ Μπίβερ φέρεται να έγραψε ότι "η επίσκεψη του Τένετ συμπίπτει σε χρόνο με την εντεινόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο Μαυροβούνιο οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Γιουγκοσλαβία".

    Από την πλευρά της η εφημερίδα "24 ώρες" της Σόφιας υποστηρίζει ότι κύριος στόχος της επίσκεψης του Τένετ στη Βουλγαρία ήταν η στενότερη συνεργασία με τις βουλγαρικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να αναζητηθούν τρόποι για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση, τα κυκλώματα, τα κανάλια και τις συνήθειες των Σέρβων.

    [19] «DEUTSCHE MORGAN GRENFELL»: Ο ΒΤΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2000 (16:51 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να πετύχει υψηλότερο τίμημα στην νέα διαδικασία πώλησης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ), επειδή η κυβέρνηση ακολουθεί αρκετά εντατική πολιτική ιδιωτικοποίησης για την επίτευξη της συναλλαγής. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC η Νατάλια Γκορουσίνα, εμπειρογνώμονας του βρετανικού υποκαταστήματος της επενδυτικής τράπεζας "Deutsche Morgan Grenfell". Κατά τη γνώμη της, δεν υπάρχει κίνδυνος ο βουλγαρικός τηλεπικοινωνιακός φορέας να μη πουληθεί.

    Η βουλγαρική κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να παρατείνει το μονοπώλειο του ΒΤΚ μετά το έτος 2002. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα επηρέαζε την επιθυμία της χώρας να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποιεί η εμπειρογνώμονας της επενδυτικής τράπεζας. "Η Βουλγαρία δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη σε μεταβατική περίοδο, οι κυβερνήσεις των οποίων συγκρατούνται από το να πουλήσουν τα "μαργαριτάρια" των οικονομιών τους σε υψηλό τίμημα. Προς το παρόν η βουλγαρική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και των πληρωμών ως προς την απόσβεση του εξωτερικού χρέους της χώρας", υπενθυμίζει η Νατάλια Γκορούσινα.

    Κατά την άποψή της, όμως, στη Βουλγαρία παρατηρούνται αρνητικές τάσεις ως προς τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Οι επενδυτές θα ανησυχούσαν από το ενδεχόμενο αύξησης του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας φέτος. Η πάταξη της ανάπτυξης της συναλλαγής για την πώληση του ΒΤΚ δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την επιθυμία των ξένων εταιριών να κάνουν τις επενδύσεις τους στη Βουλγαρία, προβλέπει η "Deutsche Morgan Grenfell".

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2000 (16:46 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο χθεσινός θάνατος του βουλευτή της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Πέταρ Στογιάνοφ, σε τροχαίο και η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, προς τον πρωθυπουργό Κόστοφ και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Εμμανουήλ Ιορντανόφ, για συνάντηση με θέμα "Κατάσταση και προοπτικές για την βελτίωση της δραστηριότητας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας" είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Σόφιας.

    "Ο βουλευτής της ΕΔΔ, Πέταρ Στογιάνοφ, πέθανε χθες όταν το Ι.Χ. στο οποίο επέβαινε έπεσε σε στύλο ηλεκτρικού ρεύματος σε απόσταση 200 μέτρων από το κέντρο της πόλης Ντόλνα Μπάνια", ενημερώνει στο πρωτοσέλιδό της η "Τρούντ". Διευκρινίζεται ότι "ο 23χρονος οδηγός του βουλευτή νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο".

    Η "24 ώρες" προσθέτει πρωτοσέλιδα ότι "το τροχαίο αποδίδεται στη χρήση αλκοόλ από τον οδηγό του βουλευτή της ΕΔΔ".

    Με αφορμή την έναρξη των μαζικών ελέγχων στην βουλγαρική αγορά με στόχο την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας η "Νοβινάρ" σχολιάζει ότι "οι έλεγχοι αυτοί εναντίον της κερδοσκοπικής ανατίμησης των τροφίμων στην εγχώρια αγορά της Βουλγαρίας γίνονται κάθε χρόνο την ίδια στιγμή". Η αντιπολιτευόμενη "Σεγκά" προσθέτει ότι "το 20% των καταστημάτων στη Βουλγαρία δεν έχουν έγγραφα που να πιστοποιούν την προέλευση των εμπορευμάτων τους". Η "Τρούντ" προειδοποιεί πρωτοσέλιδα ότι "τα κουτιά 500 γραμμαρίων του γιαουρτιού στη Βουλγαρία αντικαθίστανται με κουτιά χωρητικότητας 450 γραμμαρίων, ενώ η τιμή παραμένει η ίδια". Η εφημερίδα δημοσιεύει και συνέντευξη με τον Μλαντέν Μλαντένοφ, διευθυντή της Ενωσης Καταναλωτών, ο οποίος ισχυρίζεται ότι "οι μαζικοί έλεγχοι των τιμών που αναλαμβάνει τώρα η κυβέρνηση κατά της κερδοσκοπίας στην εγχώρια αγορά, δεν αρχίζουν εγκαίρως". Η "Μονίτορ" ανακοινώνει πρωτοσέλιδα ότι "η τιμή του σπορέλαιου μειώθηκε σε εννέα πόλεις της χώρας ενώ εκτιμά ότι η πτωτική πορεία των τιμών του σπορέλαιου θα συνεχιστεί".

    Η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια" και η "24 ώρες" δημοσιεύουν σχόλια σχετικά με την σημερινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Χάνς Αϊχελ, στη Σόφια. "Ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες του κ. Αϊχελ στη Βουλγαρία θα δοθεί στην αντικατάσταση ενός μέρους του βουλγαρικού εξωτερικού χρέους προς τη Γερμανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Λέσχης του Παρισιού έναντι επενδύσεων σε σχέδια υποδομής στη Βουλγαρία", γράφει η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια".

    Η "Παρί" αναδημοσιεύει την αξιολόγηση του βρετανικού περιοδικού "European bussinesman", σύμφωνα με την οποία "η Βουλγαρία κάνει μεγάλα βήματα στους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής ανεξάρτητα από τους αργούς ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μέχρι το 1997".

    [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Άγκυρα, 17 Αυγούστου 2000 (16:33 UTC+2)

    Με τίτλους όπως "ο Ετζεβίτ έφυγε με άδεια χέρια από το Προεδρικό Μέγαρο" ("Τζουμχουριέτ"), καθώς και "Ο Σεζέρ αποφασισμένος, δεν υπογράφει" ("Χουρριέτ") ο τουρκικός Τύπος προβάλλει τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν κατόρθωσε να πείσει τον Πρόεδρο Σεζέρ να υπογράψει το Διάταγμα με ισχύ νόμου, που προβλέπει την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε οπισθοδρομικές ενέργειες.

    Η "Χουρριέτ" παρατηρεί ότι η κρίση μεταξύ Προέδρου και πρωθυπουργού δεν ξεπεράστηκε και σημειώνει ότι ο κ. Σεζέρ ετοιμάζεται να επιστρέψει και πάλι το Διάταγμα. Κατά την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι δεν έχει υποχρέωση να υπογράψει το Διάταγμα.

    Κατά την εφημερίδα, ο κ. Σεζέρ δεν θα επιλέξει το δρόμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και απλώς θα επιστρέψει στην κυβέρνηση το Διάταγμα, όμως σύμφωνα με τη "Σαμπάχ" πολλοί πιστεύουν ότι ο κ.Σεζέρ που αύριο συναντάται με τον Τούρκο Επιτελάρχη στρατηγό Κιβρίκογλου θα στείλει τελικά το Διάταγμα στο Δικαστήριο.

    Η "Γενι Μπινγιλ" παρατηρεί ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του κ.Ετζεβίτ βρίσκεται σε αναμονή και ότι υπολείπονται άλλες 12 μέρες μέσα στις οποίες ο Πρόεδρος Σεζέρ πρέπει να μελετήσει και να απαντήσει για το αν θα υπογράψει ή όχι το Διάταγμα.

    Τέλος, η "Ραντικάλ" υπό τον κορυφαίο πρωτοσέλιδο τίτλο "Δεν υ-πο-γρά-φω" επισημαίνει ότι η άποψη του Προέδρου Σεζέρ για το Διάταγμα είναι ξεκάθαρη.

    [22] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΕΣΠΕΣ 2000»

    Φλώρινα, 17 Αυγούστου 2000 (16:30 UTC+2)

    Με συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου και Βασίλη Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν στο Σκλήθρο της δυτικής Μακεδονίας οι εκδηλώσεις "Πρέσπες 2000". Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 25 Αυγούστου με συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στη Φλώρινα. Το Σάββατο 26/8 ακολουθεί συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου και την Κυριακή 27 Αυγούστου το επίκεντρο των εκδηλώσεων μεταφέρεται, όπως κάθε χρόνο, στον Αγιο Αχίλλειο, όπου θα πραγματοποιηθούν και τα επίσημα εγκαίνια. Στη συνέχεια, ο Φλωρινιώτης τενόρος Σώτος Παπούλκας θα ερμηνεύσει άριες, ελληνικά και ξένα τραγούδια καθώς και ρωσικούς ψαλμούς.

    Οι μουσικές εκδηλώσεις των εγκαινίων ολοκληρώνονται με κοινή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, της Ελλης Πασπαλά και της Σαββίνας Γιαννάτου. Το ίδιο βράδυ θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια ενός μεγάλου έργου με τίτλο "Πρέσπες", που φιλοτέχνησε ο Φλωρινιώτης γλύπτης Μιχαήλ.

    Τη Δευτέρα 28/8 θα πραγματοποιηθεί στο Ξυνό Νερό η συναυλία του Φερούς Μουστάβοφ, με τσιγγάνικα τραγούδια


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 August 2000 - 9:18:57 UTC