Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [03] ΧΑΡΑΡΕ: ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
  • [05] 15.000 ΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ KFOR
  • [07] MIΛΟΣΕΦΣΚΙ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [08] ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΡΟΣ ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [09] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «DEUTSCHE BANK» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ
  • [10] Β. ΣΤΟΪΚΟΦ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΩΘΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  • [11] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [12] BOΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ AIDS
  • [13] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΓΙΟΣ ΡΩΣΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [17] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Β. ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ
  • [18] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Β. ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ
  • [19] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ CIA
  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ
  • [22] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ

  • [01] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2000 (10:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Β' Αθηνών ΠΑΣΟΚ

    Την ελπίδα ότι "δεν θα είναι θαύμα μιας μόνον ημέρας", οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος-για το θέμα των ταυτοτήτων-στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, εκφράζει ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Σημειώνει ότι από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση ούτε αντιπαλότητα με την εκκλησία και προσθέτει:"Υπάρχει τήρηση του Συντάγματος όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων. Η αντίδραση της εκκλησίας είναι γνωστή και δίνει τον τόνο. Ξεπερνάει και τα εσκαμμένα. Η κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτή την αντιπαράθεση. Η εκκλησία έχει πολύ σπουδαίο ρόλο να επιτελέσει στην εποχή μας, ρόλο πνευματικό, ρόλο κοινωνικής αλληλεγγύης, κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη παρουσίας και ανάδειξης του Ελληνισμού. Ευτυχώς, πολλοί ιεράρχες αυτό το έργο επιτελούν με αφοσίωση και σοβαρότητα. Υπάρχουν και άλλοι που ακολουθούν την πολιτική της αντιπαράθεσης, των αγοραίων εκφράσεων, του διχασμού των πιστών. Ετσι καταρρακώνουν, σιγά σιγά, το κύρος της Εκκλησίας. Εδώ είναι που λένε, ο Θεός να τους φωτίσει!"

    [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2000 (10:43 UTC+2)

    Πρόταση για την εξαίρεση των θρησκευτικών-μαζί με άλλα μαθήματα- από τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της β΄και γ΄Λυκείου, έχουν υποβάλει στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου μέλη του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

    Το σκεπτικό της εισήγησης μελών του ΚΕΕ είναι ότι "ο βιωματικός χαρακτήρας της πίστης δεν επιτρέπει τη γνωσιολογική εξέταση του μαθήματος" και γι αυτό το λόγο ζητούν την εξαίρεση του από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αλλαγές του εξεταστικού πλαισίου για τους μαθητές της β΄και γ΄Λυκείου αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από τις πανελλαδικές εξετάσεις θα εξαιρεθούν πέντε μαθήματα και ο αριθμός θα μειωθεί από 14 σε 9. Τα πέντε αυτά μαθήματα-σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα είναι: 1) Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας (Γ΄Λυκείου). 2) Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς (Β΄ Λυκείου). 3) Αρχές Φιλοσοφίας (Θεωρητικής κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου). 4) Θρησκευτικά (Β΄και Γ΄Λυκείου).

    [03] ΧΑΡΑΡΕ: ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

    Αλεξάνδρεια, 16 Αυγούστου 2000 (21:09 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ' προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας με την ευκαιρία της εορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο παρεκκλήσιο της οικογενείας Ψύλλου στην πόλη Χαράρε.

    Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Μακάριος και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βλαδιμήρου. Στη Θεία Λειτουργία περέστη ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Γ. Χριστοφής, πρόεδροι Κοινοτικών Σωματείων και πλήθος κόσμου.

    Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία της εορτής της Παναγίας καλώντας τον πιστό λαό του Θεού για περισσότερη συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας προς εκπλήρωση της κατά Θεόν σωτηρίας.

    Ακολούθησε πλούσιο εορταστικό γεύμα κατά το οποίο η οικοδέσποινα Αριάδνη Ψύλλου καλωσόρισε τον Μακαριώτατο προσφέροντας εκ μέρους της οικογενείας της αναμνηστικό δώρο. Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη χαρά του που βρίσκεται εν μέσω του ευσεβούς ποιμνίου επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Έλληνας Ορθόδοξος απόδημος με την πίστη του και την εμμονή του στις παραδόσεις και τα έθιμα της Εκκλησίας και του Έθνους μας.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

    Αλεξάνδρεια, 16 Αυγούστου 2000 (20:59 UTC+2)

    Στη Μόσχα μεταβαίνουν αύριο για να παραστούν στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, όπου και θα εκπροσωπήσουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος και ο Επίσκοπος Νιτρίας κ. Αλέξιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου.

    Στην εκπροσώπηση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα προστεθεί και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου στη Μόσχα Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυρήνης κ.Αθανάσιος.

    Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για τέσσερις ημέρες όπου και θα συμμετάσχει σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις.

    [05] 15.000 ΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Αυγούστου 2000 (20:54 UTC+2)

    Συνολικά 15.000 εκτάρια δάσους καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στην ΠΓΔΜ, ενώ οι ζημίες που προκλήθηκαν εκτιμώνται σε 28 εκατομμύρια μάρκα, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνι Μιλόσεφκσι, αναφέροντας ότι από τις 327 πυρκαγιές μόνο μία αποδείχτηκε ότι οφείλεται σε ατύχημα.

    Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ εκφράστηκε η ευγνομωσύνη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι οποίες βοήθησαν με ελικόπτερα στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Στο μεταξύ, οι εφημερίδες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση επέκριναν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενώ παρά το μέγεθος του προβλήματος δεν θεώρησαν σημαντικό τα μέλη της να σταματήσουν τις διακοπές τους.

    [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ KFOR

    Βελιγράδι, 16 Αυγούστου 2000 (20:34 UTC+2)

    Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά η Σερβία, προκειμένου να εξεταστεί αν οι νατοϊκές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) είχαν το δικαίωμα να κλείσουν το σερβικό εργοστάσιο κατεργασίας μολύβδου στην πόλη Ζβετσάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόλυνε την ατμόσφαιρα.

    Περίπου 1.500 Σέρβοι πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση στους δρόμους της διχοτομημένης πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα εναντίον της ενέργειας της KFOR.

    Ο εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι δυνάμεις με εντολή του ΟΗΕ αντιπαρατάχθηκαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού που, όπως είπε, υποτίθεται ότι προστατεύουν.

    Ο Γιοβάνοβιτς, σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τονίζει ότι η ΚFOR κατέφυγε στην ένοπλη βία εναντίον των εργατών και των διευθυντών του χυτηρίου στο συγκρότημα ορυχείων Τρέπτσα.

    Στην επιστολή του ο Γιοβάνοβιτς διαμαρτύρεται επίσης για το κλείσιμο του ραδιοσταθμού της πόλης από την KFOR και χαρακτηρίζει την ενέργεια πράξη βανδαλισμού εναντίον του μοναδικού μέσου ενημέρωσης στη σερβική γλώσσα που απομένει στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Γιοβάνοβιτς διαμαρτύρεται ακόμη κατά των δημοτικών εκλογών που διοργανώνει ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, στις 28 Οκτωβρίου, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος "να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο αλλά ολόκληρη την περιοχή".

    [07] MIΛΟΣΕΦΣΚΙ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σκόπια, 16 Αυγούστου 2000 (20:27 UTC+2)

    Οι πόροι για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, που προγραμματίστηκαν για τις 10 Σεπτεμβρίου, εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνι Μιλόσεφσκι.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει τη νομοθεσία για να χορηγήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό", ενώ επανέλαβε ότι οι τοπικές αρχές είναι υποχρεωμένες να καλύψουν τα έξοδα των εκλογών. Ωστόσο, στις εκκλήσεις των δήμων για χρηματοδότηση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

    [08] ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΡΟΣ ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 16 Αυγούστου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ προσπάθησε και πάλι να πετύχει την υπογραφή του διατάγματος σχετικά με την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αναμειχθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις, το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει ο πρόεδρος της χώρας Αχμέτ Νεντζέτ Σεζέρ.

    "Προσπάθησα να εξηγήσω στον πρόεδρο την σημασία του διατάγματος", δήλωσε ο κ. Ετζεβίτ μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Σεζέρ.

    Η αντιπαράθεση Σεζέρ - Ετζεβίτ είχε κλιμακωθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν η τουρκική κυβέρνηση έστειλε για δεύτερη φορά στο προεδρικό μέγαρο προς έγκριση το διάταγμα, συνοδευόμενο από ένα 15σέλιδο υπόμνημα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ακύρωσε την περασμένη Πέμπτη την τακτική εβδομαδιαία συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να αρνηθεί το διάταγμα για δεύτερη φορά, ωστόσο "δεν έχει πάρει καμία απόφαση σχετικά με το σημείωμα που του στείλαμε μαζί με το διάταγμα. Θα ενημερώσει το κοινό και το κοινοβούλιο μόλις πάρει μία απόφαση", τόνισε ο κ. Ετζεβίτ.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας υποστηρίζει ότι το διάταγμα έχει μεγάλη σημασία, αφού οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν επεκταθεί στον κρατικό τομέα.

    Πολλές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι με την εφαρμογή του διατάγματος δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι θα χάσουν πιθανώς την εργασία τους.

    [09] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «DEUTSCHE BANK» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2000 (20:06 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διαπραγματεύσεις για την προσέλκυση της γερμανικής "Deutsche Bank" ως γνωμοδοτικής εταιρίας στη νέα διαδικασία πώλησης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) ξεκίνησε η βουλγαρική κυβέρνηση. Σ΄ αυτήν την ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας Αντόνι Σλαβίνσκι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Σόφιας για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ. Κατά την γνώμη του, η έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών θα καθορίσει και τις προθεσμίες για την έναρξη της καινούργιας διαδικασίας πώλησης του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού φορέα. Διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση που η Σόφια πετύχει συμφωνία με την "Deutsche Bank", η καινούργια στρατηγική για την αποκρατικοποίηση των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών μπορεί να εκπονηθεί και να γίνει έτοιμη ως τα τέλη Σεπτεμβρίου φέτος. Σε αντίθετη περίπτωση η βουλγαρική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέα γνωμοδοτική εταιρία μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μηνός και τότε η κυβέρνηση Κόστοφ θα καταρτίσει τη νέα στρατηγική πώλησης του ΒΤΚ.

    Οπως κατέστη σαφές, το υπουργικό συμβούλιο στη Σόφια αποφάσισε να πουλήσει γρήγορα την άδεια για την δημιουργία του δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM στη χώρα. Ακόμη όμως δεν έχει λάβει απόφαση εάν θα πουλήσει την εν λόγω άδεια πακέτο με το 51% του κεφαλαίου του ΒΤΚ ή χωριστά.

    [10] Β. ΣΤΟΪΚΟΦ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΩΘΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2000 (19:51 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με αφορμή τις φήμες ότι η πρόσφατη απομάκρυνση του προέδρου της Δημόσιας Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Βουλγαρίας, Βεσελίν Στοϊκοφ, οφείλεται στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) με την υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ η εφημερίδα της Σόφιας "Σταντάρτ" δημοσιεύει σχετική συνέντευξη με τον κ. Στόικοφ.

    Ερωτηθείς για τις αιτίες της παραίτησής του ο κ. Στόικοφ υποστηρίζει ότι "οι αιτίες είναι απολύτως προσωπικές, τονίζοντας ότι στη διάρκεια της προεδρίας του στην Δημόσια Επιτροπή η ομάδα του έχει κάνει πολύ δουλειά γύρω από την διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΒΤΚ". Κληθείς να απαντήσει εάν η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του ΒΤΚ είναι ανάμεσα στις αιτίες για την παραίτησή του ο κ. Στοϊκοφ απαντάει ότι "πράγματι μια από τις αιτίες είναι η αποτυχία της συναλλαγής αυτής".

    Κατά την γνώμη του, "η Δημόσια Επιτροπή έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες επί 7 ολόκληρους μήνες για την οριστικοποίηση της συναλλαγής, αλλά δεν κατορθώσαμε να πετύχουμε συμφωνία. Παρ΄ όλα αυτά, δηλώνει, υπερασπίσαμε τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Βουλγαρίας".

    Σύμφωνα με τον κ. Στόικοφ, "η βουλγαρική πλευρά έχει αποκτήσει πείρα από τις διαπραγματεύσεις της με την κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ που αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τις επόμενες διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΒΤΚ".

    Στην ερώτηση "εάν απομακρύνεται για πολιτικούς λόγους όπως ειδική στάση προς τον ΟΤΕ και λόμπιγκ προς όφελος του ΟΤΕ" ο κ. Στόικοφ απαντάει ότι "πρόκειται για ανοησίες".

    Στο μεταξύ ο Βλαντιμίρ Καρόλεφ, εκτελεστικός διευθυντής του Βουλγαρικού Μεταϊδιωτικοποιητικού Ταμείου, δήλωσε ότι οι αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης τελευταία δείχνουν τις φιλοδοξίες της Σόφιας να οριστικοποιήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την πώληση του ΒΤΚ. Κατά την γνώμη του, πρόκειται για δικαιολογημένες φιλοδοξίες εκ μέρους της βουλγαρικής κυβέρνησης, αλλά οι προθεσμίες για τον καθορισμό νέας γνωμοδοτικής και μεσολαβήτριας εταιρίας στις διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΒΤΚ προκαλούν ορισμένες ανησυχίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρόλεφ, "δεν είναι δυνατόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου φέτος η βουλγαρική πλευρά να προσελκύσει την αναγκαία μεσολαβήτρια εταιρία που να εκπονήσει την στρατηγική πώλησης του ΒΤΚ".

    Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Μπέμποφ, αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας "Σαλομόν Σμίτ Μπάρνι", δήλωσε ότι η προθεσμία για την προκήρυξη διαγωνισμού για την έκδοση άδειας για τη δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου φέτος δεν είναι ρεαλιστική. Κατά την άποψή του, η προθεσμία για την προκήρυξη του διαγωνισμού αυτού πρέπει να παραταθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

    [11] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2000 (19:29 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η Βουλγαρία θα ενισχύσει τον έλεγχο στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα, εξαιτίας της επέκτασης του αφθώδους πυρετού στην επικράτεια της Ελλάδας, έτσι ώστε να παρεμποδίσει την εξάπλωση της νόσου στο έδαφός της, ανήγγειλε ο διευθυντής της Εθνικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, Ηλιάν Μπατσβάροφ. Κατά την γνώμη του, σε ορισμένους τόπους οι βοσκοί κόβουν τα συρματοπλέγματα στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα, βρίσκοντας βοσκότοπους για τα ζώα τους στην ελεύθερη ζώνη δύο χιλιομέτρων. Παρόμοιες παραβάσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Κίρτζαλι και Σιμεόνοφγκρατ. Για το λόγο αυτό η Εθνική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας ζήτησε τη βοήθεια των δήμων και της αστυνομίας για να ενισχύσουν τον έλεγχο στα βουλγαρικά σύνορα από την παρευξείνια πόλη Μπουργκάς μέχρι την πόλη Μπλαγκόεφγκρατ, της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπατσβάροφ, η νόσος αυτή των ζώων εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για τη Βουλγαρία. Ο κ. Μπατσβάροφ συνέστησε στους βοσκούς στη Βουλγαρία να τηρούν τις οδηγίες των ντόπιων κτηνιάτρων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλγαρικές αρχές έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν εξάπλωσης της νόσου στη Βουλγαρία στις 14 Ιουλίου, όταν καταγράφηκαν οι πρώτες εστίες του αφθώδους πυρετού στην Ελλάδα. Τότε η Εθνική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας απαγόρευσε τη βοσκή σε βοσκότοπους κοντά στα σύνορα, αλλά και την αγοραπωλησία ζώων.

    [12] BOΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ AIDS

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2000 (18:05 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Νέα μέθοδο για τη θεραπεία από τον ιό του AIDS ανακάλυψαν επιστήμονες της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχροβιολογίας στην Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας, ακαδημαϊκός Τσβετάν Τσβετκόφ.

    Οπως κατέστη σαφές, ο καθηγητής Τσβετκόφ και η ομάδα του κατόρθωσαν να "νικήσουν" τον θανατοφόρο ιό. "΄Εχουμε επεξεργαστεί τεχνολογία αποθήκευσης αίματος σε 150 βαθμούς Κελσίου, με την παράλληλη πρόσθεση ουσίας που καταστρέφει τον ιό του AIDS", εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια ο ακαδημαϊκός Τσβετκόφ. Κατά την γνώμη του, "με τον ορό αυτό μπορεί να καθαρίσει το αίμα του πάσχοντα από τον ιό του AIDS και ο ίδιος να απαλλαγεί από τον θανατοφόρο ιό".

    Σύμφωνα με τον Βούλγαρο επιστήμονα, "ο θεραπευτικός ορός διατηρεί τις ιδιότητές του για 10 χρόνια. Κατά την άποψή του, "με ανάλογη μέθοδο μπορεί να αντιμετωπιστεί και η λευχαιμία. "Κάναμε ορισμένα πειράματα στη Νότιοαφρικανική Δημοκρατία που αποδείχθηκαν θετικά, αλλά άκρως ανεπαρκή", ανήγγειλε ο ακαδημαϊκός Τσβετκόφ. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την ανακάλυψή του για λόγους ασφαλείας, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η ανακάλυψη αυτή ακόμη δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

    Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Τσβετκόφ, "ξένες φαρμακευτικές εταιρίες ήδη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μελέτες του Ινστιτούτου Ψυχροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας. Για το λόγο αυτό ο Βούλγαρος επιστήμονας καλεί το βουλγαρικό κράτος να παρέχει υποστήριξη στις μελέτες του Ινστιτούτου Ψυχροβιολογίας.

    Στο μεταξύ ο υφυπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Ατανάς Κουντουρτζίεφ, σχολίασε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες στο υπουργείο Υγείας της χώρας για παρόμοια ανακάλυψη.

    [13] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2000 (17:56 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σε έκτακτη συνεδρίαση αυτές τις μέρες η βουλγαρική κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις για την ομαλοποίηση της αγοράς τροφίμων στη Βουλγαρία. Η αντίδραση αυτή προκλήθηκε από το γρήγορο και σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητο άλμα των τιμών των βασικών τροφίμων, όπως το σπορέλαιο, τα φασόλια, η ζάχαρη, το γάλα, το κασέρι, το κρέας και το ψωμί. Σημειώνεται ότι η τιμή του σπορέλαιου αυξήθηκε κατά 60%. Ορισμένα μάλιστα από τα παραπάνω τρόφιμα εξαφανίστηκαν εντελώς από την αγορά.

    Σε τι οφείλεται αυτό το άλμα στην εγχώρια αγορά της Βουλγαρίας; Απάντηση σ΄αυτήν την ερώτηση προσπάθησε να δώσει η βουλγαρική κυβέρνηση με έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, παρόμοιο άλμα στις τιμές των τροφίμων παρατηρείται κάθε καλοκαίρι.

    "Ακριβώς από την περίοδο αυτή επωφελούνται οι έμποροι στη χώρα και αρχίζουν να πουλούν τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε υψηλότερες τιμές", αναφέρεται στην έκθεση της κυβέρνησης. Βάσει της έκθεσης αυτής, "η συγκυρία φέτος είναι ταυτόσημη με τα περασμένα χρόνια". Με την αφορμή αυτή, η βουλγαρική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αποδεσμεύσει σπορέλαιο από τα κρατικά αποθέματα και να το κυκλοφορήσει στην αγορά ως "μέτρο κατά της κερδοσκοπίας σε "ρεαλιστικές" τιμές". Η αλήθεια όμως φαίνεται να είναι άκρως διαφορετική.

    Στη Βουλγαρία εδώ και πολλά χρόνια στο ευρύτερο κοινό κυριαρχεί η θέση ότι το κράτος ή ορισμένοι "μεγάλοι" έμποροι, προσκείμενοι στους ιθύνοντες, ελέγχουν την αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων και εκμεταλλεύονται την σοδειά. Δηλαδή αποδεικνύεται ότι η φετινή κερδοσκοπία δεν είναι καθόλου τυχαία. Φέρεται ότι κύριος στόχος της φετινής κερδοσκοπίας με το σπορέλαιο θα αποφέρει πολλά έσοδα στο βουλγαρικό κράτος, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι το σπορέλαιο που αποδεσμεύει η κυβέρνηση είναι σοδειάς 1999 ή 1998 που τότε το σπορέλαιο κόστιζε μερικές φορές λιγότερο από ό,τι σήμερα.

    Με άλλα λόγια τίθεται το ερώτημα αν η κυβέρνηση "Κόστοφ" πράγματι λαμβάνει μέτρα για την πάταξη των "κερδοσκόπων" στη χώρα ή σκοπεύει να καλύψει ορισμένα κενά στο ισοζύγιο πληρωμών που έπρεπε άλλωστε να καλυφθούν από τα έσοδα που επρόκειτο να προέλθουν από τα συμφωνηθέντα με την ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ 600 εκατ. δολάρια για την εξαγορά του 51% του κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ).

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σόφιας και της κοινοπραξίας απέτυχαν και τώρα ακολουθεί νέος διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών που είναι ζήτημα εάν θα κηρυχθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου φέτος όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    Η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, οι νέες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κατά της ομοσπονδίας, η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες προς τους ξένους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι η αξιοπιστία τους κρίνεται στην Κύπρο και πληροφορίες για εμπλοκή της Τουρκίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Λόγω της χθεσινής αργίας σήμερα κυκλοφόρησαν μόνο οι δύο απογευματινές εφημερίδες, η "Απογευματινή" και η "Δειλινή".

    Η "Απογευματινή" υπό τον τίτλο "Στη φόρα τα άπλυτα ράσα" αναφέρει ότι οι κληρικοί φέρονται έτοιμοι να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου, αφού μετά από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου υπέρ του Αθανασίου, ο Μητροπολίτης Πάφου φέρεται να επιζητεί την υποχρεωτική ξεκούραση του Αρχιεπισκόπου, ζητώντας να μην ασκεί τα καθήκοντά του, ισχυριζόμενος πως η ασθένεια του αδυνάτισε τη μνήμη. Σε άλλο σημείο της αναφέρει ότι αρμόδιος υγειονομικός λειτουργός δήλωσε πως τον τελευταίο μήνα έχουν ελεχθεί όλα τα βυτιοφόρα νερού που κυκλοφορούν στη Λευκωσία και σε άλλες πόλεις και διαπίστωσαν πως η κατάστασή τους είναι πολύ ικανοποιητική.

    Άλλο θέμα της "Απογευματινής" είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Άκης Τσοχατζόπουλος προς τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μιλώντας στην Παναγία Σουμελά με την ευκαρία της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι κρίνεται η αξιοπιστία των διεθνών οργανισμών στο εθνικό ξεκαθάρισμα που γίνεται στην Κύπρο.

    "Η Δειλινή" υπό τον τίτλο "Διευρύνεται το ρήγμα" γράφει ότι χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Πάφου αντάλλαξαν νέα σφοδρά πυρά, συντηρώντας την κρίση που ξέσπασε προ μηνών στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σε άλλο σημείο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία εμπλέκεται δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ για να αποκομίσει στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη, χρησιμοποιώντας τη γνωστή της μέθοδο, δηλαδή να αγοράζει όπλα προκειμένου να πετύχει "με ένα σμπάρο δύο τριγόνια".

    Άλλο θέμα της "Δειλινής" είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατά της ομοσπονδίας μιλώντας στη Μονή Κύκκου κατά τους εορτασμούς της Κοίμησης της Θεοτόκου. Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε και ο Μητροπολίτης Κερύνειας που κάλεσε την πολιτική ηγεσία να μην εμπιστεύεται τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των Αγγλο-Αμερικανών γιατί, όπως είπε, εκείνοι "κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον".

    [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2000 (17:42 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η ανακάλυψη Βούλγαρων επιστημόνων της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας που αφορά σε μια νέα μέθοδο για την θεραπεία από τον ιό του AIDS καθώς και διάφορα σχόλια και ρεπορτάζ για την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζόρτζ Τένετ, στη βουλγαρική πρωτεύουσα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Σόφιας.

    "Θεραπεύουμε ΑIDS με κρύο", ενημερώνει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "24 ώρες", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "Βούλγαροι επιστήμονες καθαρίζουν το αίμα του ανθρώπου σε 150 βαθμούς Κελσίου και έτσι θεραπεύουν και παιδιά με καρκινογενέσεις".

    Η "Νοβινάρ" προσθέτει πρωτοσέλιδα ότι "με την καινούργια μέθοδο θεραπεύθηκαν ήδη στο Γιοχάνεσμπουργκ ορισμένοι πάσχοντες από τον ιό του AIDS που βρισκόταν σε αρχική φάση της νόσου".

    Η αντιπολιτευόμενη "Σεγκά" τονίζει ότι "με αντικατάσταση του αίματος Βούλγαροι γιατροί θεραπεύουν τον ιό του AIDS". Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια" γράφει ότι "ο "καταστροφέας" του ιού του AIDS ανακαλύφθηκε τυχαία από τους Βούλγαρους επιστήμονες".

    "Ο Τζόρτζ Τένετ απηύθυνε επαίνους προς τη Σόφια για τη θέση που τήρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο", ενημερώνει η "Τρούντ". Σχολιάζει παράλληλα ότι "οι πληροφορίες για τις συνομιλίες του Τζόρτζ Τένετ στη Σόφια δεν προέκυψαν από τον ίδιο τον διευθυντή της CΙΑ ή την αμερικανική πρεσβεία, αλλά από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Κατασκοπείας της Βουλγαρίας, στρατηγό Ντίμο Γκιαούροφ, ακόμη και 12 ώρες μετά το τέλος της επίσκεψης του Τένετ στη Βουλγαρία". Σύμφωνα με τον στρατηγό Γκιαούροφ, "ο Τένετ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στάση της Βουλγαρίας.

    "Η αντικατάσταση των νέων δελτίων ταυτότητας στη Βουλγαρία οδεύει προς αποτυχία", υποστηρίζει ο σχολιαστής της "Τρούντ", Αλεξάντερ Μπότεφ, επικαλούμενος αξιωματικό της Υπηρεσίας "Διαβατηρίων" της χώρας. Κατά την γνώμη του, "είναι παράλογο να θεωρεί κανείς ότι μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος θα μπορούν να αντικατασταθούν τα δελτία ταυτότητας και τα διαβατήρια του βουλγαρικού πληθυσμού". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανάμεσα στις αιτίες για την καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό σύστημα που επεξεργάζεται την αντικατάσταση των νέων διαβατηρίων των Βούλγαρων πολιτών, το οποίο μπλοκάρει καθημερινά".

    "Τουλάχιστον 2 εκατ. Βούλγαροι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, επειδή δεν διαθέτουν καινούργια διαβατήρια", υποστηρίζει, από την πλευρά της, η αντιπολιτευόμενη "Σεγκά". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, "το ήμισυ των ξένων πρεσβειών στη Σόφια αρνούνται να εκδίδουν θεωρήσεις σε Βούλγαρους πολίτες, διότι δεν διαθέτουν νέα διαβατήρια".

    Στο σύνολό τους οι σημερινές εφημερίδες της Σόφιας αναφέρονται με σχόλια και στην ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών τροφίμων στη Βουλγαρία.

    [16] ΓΙΟΣ ΡΩΣΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 16 Αυγούστου 2000 (17:36 UTC+2)

    Ενας 20χρονος, γιος διοικητή σε περιοχή της Τσετσενίας δολοφονήθηκε χθες το βράδυ, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών εκπροσώπων τις περιοχής Ουρούς Μαρτάν, οι δολοφόνοι χτύπησαν την πόρτα του άτυχου 20χρονου, για να του δώσουν ένα δέμα, το οποίο ανατινάχτηκε μόλις το άνοιξε.

    Οι Ρώσοι έχουν σκοτώσει πέντε Τσετσένους τις δυο τελευταίες μέρες ενώ οι Τσετσένοι έχουν δολοφονήσει πολλούς συμπατριώτες τους που παρέχουν υποστήριξη σε Ρώσους.

    [17] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Β. ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2000 (17:34 UTC+2)

    Στη μακρά και δυναμική παρουσία του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Βασίλη Ευφραιμίδη, στον πολιτικό στίβο της χώρας αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο Βασίλης Ευφραιμίδης αγωνίστηκε για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη και ανθρωπιά. "Η αγωνιστική παρουσία του συνεχίστηκε και στο ευρωκοινοβούλιο στο οποίο ανέπτυξε πλούσια και αξιόλογη δραστηριότητα", προσθέτει ο κ. Σημίτης.

    [18] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Β. ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2000 (17:09 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα, για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Βασίλη Ευφραιμίδη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ο κ. Τσοβόλας χαρακτηρίζει τον Βασίλη Ευφραιμίδη ως έναν πολιτικό άνδρα με πλούσια αγωνιστική παρουσία τόσο στα δημόσια πράγματα της χώρας μας όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

    [19] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ CIA

    Βουκουρέστι, 16 Αυγούστου 2000 (17:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Συνομιλίες με τον διοικητή της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA Τζόρτζ Τένετ είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η καταπολέμηση της εγκληματικότητας στα σύνορα της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τενέτ επισκέφτηκε τη Βουλγαρία πριν φτάσει στη Ρουμανία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Πέταρ Στόγιανοφ.

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

    Μόσχα, 16 Αυγούστου 2000 (16:57 UTC+2)

    Ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Bλαντίμιρ Κουρογιέντοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα αποδέχεται τη βρετανική βοήθεια για τη διάσωση του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου Kursk, που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι "ιδιαίτερα κρίσιμη".

    Ηδη, μια ομάδα διάσωσης του βρετανικού στρατού βρίσκεται στη Νορβηγία με σκοπό να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης των 118 ναυτών του ρωσικού υποβρυχίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Αρχικά το ναυτικό ανέφερε ότι ήταν 116 τα μέλη του πληρώματος αλλά τελικά είναι περισσότερα καθώς τις τελευταίες μέρες είχαν προστεθεί και άλλα άτομα στο πλήρωμα λόγω της διεξαγωγής πολεμικών ασκήσεων στην περιοχή.

    Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, που μεταφέρει βρετανικό υποβρύχιο με την ονομασία LR5 για επιχειρήσεις διάσωσης σε μεγάλα βάθη, απογειώθηκε από στρατιωτική βάση στη Γλασκόβη και βρίσκεται στην πόλη Τροντχάιμ της Νορβηγίας.

    "Τα βρετανικά σωστικά συνεργεία και ο εξοπλισμός τους θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου" δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ o κ. Κουρογιέντοφ. Ανέφερε ακόμη ότι τα αποθέματα οξυγόνου μέσα στο υποβρύχιο θα κρατήσουν μέχρι τις 25 Αυγούστου και όχι μόνο 48 ώρες όπως είχε ειπωθεί αρχικά.

    Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά τις δηλώσεις άλλων Ρώσων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζωής από το πλήρωμα, καθώς έχουν σταματήσει τα χτυπήματα από το εσωτερικό του υποβρυχίου, ίσως λόγω έλλειψης οξυγόνου.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2000 (16:52 UTC+2)

    Συνεχίζεται η εναέρια προστασία του δάσους του Σέιχ Σου σε τετράωρη καθημερινή βάση ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις των ομάδων περιφρούρησης που συγκρότησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την προστασία του μοναδικού πνεύμονα της πόλης.

    Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, και σε συνεργασία με την Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πτήσεις πάνω από το Σέιχ Σου για την πυροπροστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

    Εξάλλου, σε ετοιμότητα βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα οι εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης του δάσους του Σέιχ Σου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Τις τελευταίες μέρες γίνεται προσπάθεια από μέρος του Δήμου Θεσσαλονίκης με ειδική ενημερωτική καμπάνια και έκδοση φυλλαδίων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης του δάσους από πυρκαγιές.

    [22] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2000 (16:45 UTC+2)

    Βρέθηκε το πτώμα της 40χρονης αμερικανίδας, τα ίχνη της οποίας εξαφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ έκανε τζετ σκι ανοιχτά της Νάξου. Η σορός της εντοπίστηκε στα παράλια της Ίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο στον Πειραιά.

    Το πτώμα της αμερικανίδας, Μαριάννας Αλεξ, αναγνώρισαν ο καπετάνιος και ένας από επτά επιβαίνοντες στη θαλαμηγό με την οποία έκανε κρουαζιέρα η άτυχη αμερικανίδα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 August 2000 - 8:58:43 UTC