Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡNΤ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Β. ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [04] ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [05] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ COSMOTE - AMC
  • [07] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
  • [08] ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [09] ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ 20ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
  • [10] ΠΕΘΑΝΕ 60ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΟΡΠΙΟΥ
  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [12] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [13] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΚΟΝΚΟΡΝΤ"
  • [14] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] Η ΕΠΑΕ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ EURO 2008 ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ Η ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ
  • [18] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [19] ΡΑΛΣΤΟΝ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ
  • [20] ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [22] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΣΤΑΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

  • [01] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡNΤ

    Παρίσι, 25 Ιουλίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας Air France, το αεροσκάφος Κονκόρντ", που κατέπεσε στην πόλη Γκονές, ήταν ναυλωμένο από το Γερμανικό τουριστικό γραφείο Thomas Dielmann και εκτελούσε πτήση προς την Νέα Υόρκη ενώ όλοι οι επιβάτες ήταν Γερμανοί που ταξίδευαν με προορισμό την Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν σε κρουαζιέρα.

    Οπως ανακοίνωσαν τα πυροσβεστικά συνεργεία που έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής, λόγω βλάβης και ανάφλεξης του αριστερού του κινητήρα το αεροσκάφος έχασε ύψος και συνετρίβη πάνω σε ξενοδοχείο της πόλης Γκονέζ, στα βόρεια της Γαλλικής πρωτεύουσας.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν τον κινητήρα του Κόνκορντ να τυλίγεται στις φλόγες λίγο πριν την πτώση του, ενώ σύμφωνα με άλλον αυτόπτη μάρτυρα τον Sid Hare, που είναι ο ίδιος πιλότος, το Κόνκορντ εξερράγη στο έδαφος σαν να επρόκειτο για μια μικρή ατομική βόμβα. Είπε ότι σίγουρα μία από τις τέσσερις μηχανές σταμάτησε να λειτουργεί και ότι κατά την πτώση του αεροσκάφους είδε φλόγες μήκους περίπου 30 μέτρων και πυκνά σύννεφα καπνού. Ο Sid Hare εκτιμά ότι κατά την απογείωση του, μία από τις μηχανές δεν λειτούργησε καθόλου με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη και σε μία άλλη μηχανή του αεροσκάφους.

    Το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο

    Το Κονκόρντ είναι το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο στο κόσμο που έχει χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά επιβατών. Διασχίζει τον Ατλαντικό με ταχύτητα 2187 χιλιομέτρων την ώρα και μέχρι σήμερα εθεωρείτο το πλέον ασφαλές αεροσκάφος. Το 1979 ένα από τα λάστιχα του αεροσκάφους κατά την διάρκεια της προσγείωσής του εξερράγη και λόγω ακριβώς αυτού του προβλήματος έγιναν ορισμένες βελτιώσεις στο σχεδιασμό του αεροσκάφους.

    Το Concorde μπορεί να πετάξει σε ύψος 20 χιλιάδων μέτρων και διασχίζει τον Ατλαντικό σε περίπου τρεισήμισι ώρες, δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα απ' ότι τα υπόλοιπα επιβατικά αεροσκάφη. Επτά αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται από την British Airways και πέντε από την Air France.

    Ο εντοπισμός ρηγμάτων στα φτερά των Βρετανικών Κονκορντ θεωρήθηκε μόλις χθες από τις Βρετανικές αερογραμμές ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

    Συνολικά, πετάνε 14 Κονκόρτ, από τα οποία τα 7 ανήκουν στη βρετανική αεροπορική εταιρία Μπρίτις Αιργουέϊς

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας

    Σε διάλογο κάλεσε τους Ιεράρχες για όλα τα άλλα θέματα, πλην αυτού των ταυτοτήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έπραξε όλα όσα έπρεπε να κάνει.

    Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις που είχε χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Ρέππας είπε: «Θα μου επιτρέψετε να αποφύγω να κάνω κουτσομπολιό. Ο κάθε ένας λέει αυτά που θέλει. Η κυβέρνηση ασκεί πολιτική».

    Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, δήλωσε ότι ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα ουσίας για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία σέβεται τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όσον αφορά το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι δεν τίθεται επί του παρόντος, καθώς για την Ιεραρχία προέχει η υπόθεση των ταυτοτήτων.

    Τυπική και ψυχρή χαρακτήρισε τη χθεσινή χειραψία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ενώ καυτηρίασε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά να φθάσει η σύγκρουση στα άκρα.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Β. ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (16:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Με ολονύχτιους πανηγυρισμούς στο Βελιγράδι, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας γιόρτασε το τέλος του πολέμου.

    "Οι συνταγματικές αλλαγές που έγιναν στη Γιουγκοσλαβία χωρίς τη νόμιμη συμμετοχή του Μαυροβουνίου υπονομεύουν τη συνοχή της. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση. Αυτό προβληματίζει την Ελλάδα, η οποία έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο γιατί είναι δίπλα μας και οι εξελίξεις επηρεάζουν γενικότερα την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και γιατί έχουμε μια παραδοσιακή σχέση με τον λαό της".

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του σερβικού κόμματος Δημοκρατικής Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς. Μια συνάντηση που ζητήθηκε από τον Σέρβο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος βρίσκεται για διακοπές στην Ελλάδα και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν, όπως είπαν, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε στον κ. Ντράσκοβιτς ότι η Ελλάδα θα παίξει συντονιστικό ρόλο για μια διπλωματική δράση σε Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς οργανισμούς, ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να ξεπεραστεί η κρίση.

    Συνεχώς - είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών - βρισκόμαστε σε εγρήγορση σε ότι αφορά τη Σερβία και προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα. Οπως αποκάλυψε ο κ. Παπανδρέου σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ και θα έχει και πάλι, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση που επικρατεί και να δουν με ποιο τρόπο θα την αντιμετωπίσουν.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντράσκοβιτς χαρακτήρισε τραγική και πολύ επικίνδυνη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. "Η κυβέρνηση άλλαξε με αντισυνταγματικό τρόπο, χωρίς τη νόμιμη παρουσία του Μαυροβουνίου και χωρίς καμία συγκατάθεση, το Σύνταγμα. Σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις",τόνισε ο Σέρβος ηγέτης που ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας ώστε να πιεστεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και να καταλάβει ότι τώρα είναι η στιγμή για δημοκρατικές αλλαγές.

    "Χωρίς την εκπροσώπηση του Μαυροβουνίου οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ψευδοεκλογές που θα καταστρέψουν τη Σερβία και τον ήδη κουρασμένο σερβικό λαό. Ισως το Μαυροβούνιο να κηρύξει την ανεξαρτησία του και στην περίπτωση αυτή θα χάσουμε το Κόσοβο", τόνισε ο κ. Ντράσκοβιτς και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να μην αναγνωρίσει τις εκλογές αν γίνουν υπό αυτές τις συνθήκες.

    Οπως είπε ο Σέρβος ηγέτης, ο ίδιος θα ήταν ικανοποιημένος εάν οι εκλογές γίνουν με το νομικό καθεστώς του '97, με το οποίο έγιναν και οι προηγούμενες.

    [04] ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Τίρανα, 25 Ιουλίου 2000 (21:11 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ανοιξαν σήμερα τα σύνορα Αλβανίας - Μαυροβουνίου, όπως μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ.

    Σημειώνεται ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός είχε κλείσει προχθές τα σύνορα και απαγόρευσε τη διέλευση Αλβανών πολιτών προβάλλοντας ως αιτία για την απαγόρευση το γεγονός ότι δεν έχουν στην κατοχή τους βίζα που έχει εκδοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας.

    Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν περάσει στο Μαυροβούνιο περίπου 100 Αλβανοί πολίτες.

    [05] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η κ. Ντελ Πόντε έστειλε πρόσφατα επιστολή στην κυβέρνηση της Κύπρου, στην οποία αναφέρει ότι θα επισκεφθεί το νησί στο άμεσο μέλλον για μία "εμπιστευτική αποστολή", όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

    Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ωστόσο τόνισε ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα για άρση του απορρήτου τραπεζικού λογαριασμού κάποιου προσώπου.

    Προφανώς η επίσκεψη συνδέεται με έρευνα που διεξάγεται σε διάφορες χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Μιλόσεβιτς έχει μεταφέρει εκατομμύρια από τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Γιουγκοσλαβίας σε ιδιωτικούς λογαριασμούς σε χώρες του εξωτερικού.

    "Ο Μιλόσεβιτς είναι ένα πρόσωπο που κατηγορείται από το δικαστήριο, και για αυτό ενδιαφερόμαστε πολύ για αυτόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. ντελ Πόντε Πολ Ρίσλεϊ.

    "Ο Μιλόσεβιτς και τέσσερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του είναι πρόσωπα με τεράστια περιουσία και τα χρήματα αυτά μπορεί να βρίσκονται σε μυστικούς λογαριασμούς σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ρίσλεϊ είπε ότι είναι "ασαφές" αν οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα και άλλες καταθέσεις έχουν μεταφερθεί εκτός Γιουγκοσλαβίας.

    Σημειώνεται ότι όταν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και οι συνεργάτες κατηγορήθηκαν το Μάιο του 1999 για εγκλήματα πολέμου, ζητήθηκε το πάγωμα των λογαριασμών τους.

    Ο κ. Ρίσλεϊ είπε ότι η κ. Ντελ Πόντε θα επισκεφθεί την Κύπρο και την Ελλάδα στο τέλος του χρόνου, σε αντίθεση με το δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου", στο οποίο αναφέρεται ότι η επίσκεψη θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

    [06] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ COSMOTE - AMC

    Τίρανα, 25 Ιουλίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Υπεγράφη σήμερα στα Τίρανα η συμφωνία μεταξύ της ελληνο-νορβηγικής κοινοπραξίας Cosmote και Telenor και του Αλβανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Albanian Mobile Communications (AMC).

    Η κοινοπραξία θα καταβάλει μέχρι της 10 Αυγούστου 43 εκ. δολάρια, δηλαδή το 50% της προσφοράς που κατέθεσε στο διαγωνισμό.

    Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος και την αλβανική οι υπουργοί Μεταφορών Σοκόλ Νάκο, Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου Ερμελίντα Μέξι, Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων Μουσταφά Μούτσι.

    [07] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Τα συλληπητήρια του για το θάνατο της Ελίζας Γουλανδρή εξέφρασε στο τηλεγράφημα του στους οικείους της ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Επιπλέον, υπογράμμισε την καθολική εκτίμηση των Ελλήνων, για την πολιτισμική προσφορά της εκλιπούσας στον τόπο μας.

    [08] ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Τίρανα, 25 Ιουλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Δύο συμφωνίες στους τομείς της υγείας και της παιδείας υπέγραψαν σήμερα η Ελλάδα και η Αλβανία.

    Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες αφορούν την παροχή βοήθειας από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα ύψους 3 δισ. δρχ. Είναι μέρος του δανείου 20 δισ. δρχ. που έχει συνάψει η Αλβανία με τη χώρα μας.

    Οι συμφωνίες υπογράφηκαν από τον Ελληνα υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Ζαφειρόπουλο, τον Αλβανό υπουργό Οικονομίας Αναστάς Αγγέλη, τον υπουργό Παιδείας Ετέμ Ρούκα και τον υπουργό Υγείας Λεονάρντ Σόλις.

    [09] ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ 20ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Εικοσάχρονος στρατιώτης εξαφανίστηκε από την περασμένη Παρασκευή από το στρατόπεδο Κατσάνη των Σερρών.

    Η τελευταία φορά που ο Στέργιος Ρίζος επικοινώνησε με τους γονείς του ήταν το βράδι της Πέμπτης. Κάποιοι συνάδελφοί του τον είδαν τελευταία φορά το πρωί της Παρασκευής. Αμέσως μετά χάθηκαν τα ίχνη του και όπως υποστηρίζουν όσοι τον είδαν, όταν έφυγε από το στρατόπεδο οδηγούσε ένα πράσινο μοτοποδήλατο.

    Ο 20χρονος ήταν κλειστός χαρακτήρας, αλλά δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Οι γονείς του φοβούνται μήπως έπεσε θύματα εγκληματικής ενέργειας.

    [10] ΠΕΘΑΝΕ 60ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Μία γυναίκα 60 χρονών από τα Σαρδίνινα Αμφιλοχίας έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού.

    Το βράδι της Κυριακής η Ελένη Πανοφιόγκα δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με έντονους πόνους στο κέντρο Υγείας της Αμφιλοχίας, όπου υποβλήθηκε στην απαραίτητη θεραπεία από τον εφημερεύοντα γιατρό.

    Η 60χρονη γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της, το επόμενο πρωί όμως βρέθηκε νεκρή.

    Ο ιατροδικαστής είπε ότι ο θάνατος οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα, το οποίο μπορεί να προήλθε και από το τσίμπημα. Διευκρίνισεις και απαντήσεις θα δώσουν οι ιστολογικές εξετάσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (20:36 UTC+2)

    "Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με τις επιθέσεις που επιχειρούν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας δεν καταφέρνουν παρά μόνο να υπενθυμίζουν τη λαϊκή ρήση "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" ", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    "Διότι, βεβαίως", συνέχισε, "οι επισημάνσεις αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από κρατικές εταιρίες, ούτε απεικόνιση της δυσμενούς πραγματικότητας και οι προτάσεις εξυγίανσης και αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου αποτελούν εκστρατεία εναντίον του θεσμού. Είναι προφανές όμως, πως όταν λείπει η συναίσθηση ευθύνης περισσεύει η πολιτική θρασύτητα. Και ασφαλώς η κυβέρνηση είναι υπόλογη τόσο για τα 18 τρισ. δρχ. που χάθηκαν από το Χρηματιστήριο, όσο και για τις απώλειες πέραν των 150 δισ. που είχε η ΔΕΚΑ στην προεκλογική επιχείρησή της για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ".

    Καταλήγοντας ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε: "Υπήρξαν και αποδεικνύονται, πέρα από κάθε αμφιβολία, κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο για κομματικές σκοπιμότητες. Και οι παρεμβάσεις αυτές ήταν πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτες, αλλά και οικονομικά επιζήμιες, τόσο για τους μικροεπενδυτές, όσο και για το Δημόσιο. Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει κάτι να πει, αντί να επιδίδεται σε κραυγές πανικού, ας μιλήσει για την ταμπακέρα".

    [12] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 25 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Οπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Μεσανατολικό, μετά από 15 ημέρες συνομιλιών στο Κάμπ Ντέϊβιντ των ΗΠΑ. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν η εξέλιξη αυτή σημαίνει και οριστική λήξη των συνομιλιών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον θα κάνει σύντομα δηλώσεις για το θέμα.

    Πάντως όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ διέταξε την συνοδεία του να ετοιμάζεται για αποχώρηση, ενώ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει απο τις συνομιλίες το αργότερο έως τα μεσάνυχτα.

    [13] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΚΟΝΚΟΡΝΤ"

    Παρίσι, 25 Ιουλίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ερωτηματικά και συγκίνηση δημιουργεί η αεροπορική τραγωδία στη Γαλλία. Αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία συγκλονισμένοι δήλωσαν ότι στο αεροσκάφος εκδηλώθηκε φωτιά, λίγο πριν την πτώση του.

    Πάντως, η γαλλική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι είναι πρώιμο να ανακοινωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του αεροσκάφους τύπου «Κονκόρντ». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν τραυματίες στο έδαφος, χωρίς όμως να διευκρινιστούν προς το παρόν τα αίτια του τραυματισμού τους.

    Στο μεταξύ, τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος του Κονκόρντ που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στη Γαλλία, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    [14] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 25 Ιουλίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Αναστατώθηκε σήμερα το πρωί το κέντρο της Καβάλας από ισχυρή έκρηξη σε Ι.Χ. αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

    Η έκρηξη προκλήθηκε όταν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ο 25χρονος Κωνσταντίνος Τσιατσίρας επιχειρηματίας νυχτερινού κέντρου πήγε να βάλει μπρος στη μηχανή.

    Από την έκρηξη έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ οδηγός πρόλαβε να βγει από το φλεγόμενο αυτοκίνητο.

    Αργά το μεσημέρι μετά την έρευνα των πυροτεχνουργών διαπιστώθηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από σπινθήρα στο ρεζερβουάρ της μηχανής λόγω μικρής ποσότητας καυσίμων

    [15] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 25 Ιουλίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Τουρκικά στρατεύματα προετοιμάζονται στα σύνορα του Ιράκ, για νέα εισβολή κατά των Κούρδων ανταρτών, όπως δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμμεντ Σαϊντ αλ-Σαχάφ, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο κ. Αλ-Σαχάφ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, να "αναλάβει τις ευθύνες του και να εμποδίσει την επέκταση των απειλών και των επιθέσεων κατά του Ιράκ".

    Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα του Ιράκ με τη Τουρκία και το Ιράν και ότι ο στόχος της εισβολής είναι η περιοχή του Χατς Ομράν.

    "Η Τουρκία έχει ήδη εδραιώσει τα στρατεύματά της σε ιρακινό έδαφος, με σκοπό την επίθεση, σε συνεργασία με την ομάδα του Τζαλάλ Ταλαμπανί", επικεφαλής της ομάδας Κούρδων του Ιράκ, ισχυρίστηκε ο κ. Αλ-Σαχάφ.

    Ο Ταλαμπανί είχε ανακοινώσει τη συνάντησή του με Τούρκους αξιωματούχους σήμερα, οι οποίοι σκόπευαν να του ζητήσουν να λάβει μέτρα κατά των μαχητών που παραμένουν πιστοί στον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

    [16] Η ΕΠΑΕ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ EURO 2008 ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    "Μεγάλος αριθμός των ευρωπαϊκών Λιγκών θεωρεί δεδομένη τη συνδιοργάνωση με την Τουρκία του EURO 2008. Επειδή δεν είναι δυνατό, πληροφόρηση αυτής της μορφής να προήλθε από την ελληνική πλευρά, συμπερασματικά πρέπει να προήλθε από την τουρκική", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρ Μητρόπουλος, με αφορμή σχόλια των μελών - Λιγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη σύσκεψη της Κοπεγχάγης, για ενδεχόμενη συνδιοργάνωση με την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 2008.

    "Απάντησα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι ενδεχόμενη συνδιοργάνωση του EURO 2008 με την Τουρκία αποτελεί για την Ελλάδα, εκτός από αθλητικό και εθνικό θέμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση και ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί από την κυβέρνησή μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε: "Ακόμη, δεν έχει προηγηθεί καμία συνάντηση με την κυπριακή πλευρά, της οποίας η γνώμη σε κυβερνητικό και αθλητικό επίπεδο, θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντική και βεβαίως καθοριστική".

    Ο κ. Μητρόπουλος κατηγορηματικά επεσήμανε ότι "ουδείς έχει το δικαίωμα με πράξεις ή παραλείψεις να προσεγγίζει ανεύθυνα ένα τόσο μεγάλο,εθνικό και αθλητικό θέμα, προσθέτοντας: "Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ την προσεχή Παρασκευή θα προτείνω την απόρριψη της πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς για συζήτηση του θέματος στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Αυγούστου, επειδή κατά την άποψή μου τα θέματα αυτής της μορφής δεν προσφέρονται για ταξίδια αναψυχής και για διαβουλεύσεις, χωρίς περιεχόμενο".

    [17] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ Η ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

    Σόφια, 25 Ιουλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου το Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο του βαλκανικού σεμιναρίου νεολαίας για την ειρήνευση των Βαλκανίων που διοργανώνεται από το αμερικανικό ίδρυμα "Πρέσβεις της φιλίας" και της λέσχης του Πλόβντιφ "Ανοιχτή κοινωνία".

    Το Διεθνές σεμινάριο για την ειρήνευση των Βαλκανίων αποτελεί μια από τις βασικές εκδηλώσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά το 2000 το έτος για τον πολιτισμό της ειρήνης.

    Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και την πρώτη από το πλήθος παρόμοιων σεμιναρίων που θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

    Η βουλγαρική πόλη Πλόβντιφ άξιζε την τιμή να δώσει την αφετηρία αυτής της ουγγρικής πρωτοβουλίας με τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση την περασμένη χρονιά του Ευρωπαϊκού Μήνα του Πολιτισμού, καθώς και με τις ιστορικές παραδόσεις εθνοτικής ανεκτικότητας και διαπολιτιστικής συνεργασίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση στο Πλόβντιφ θα λάβουν μέρος φοιτητές και μαθητές από 11 βαλκανικές χώρες - την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, καθώς επίσης και φιλοξενούμενοι από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για την ώρα εκ μέρους της Ελλάδας δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνει συζητήσεις στα καυτότερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, θεματολογικές θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

    Στο Πλόβντιφ οι νέοι θα αναζητήσουν απάντηση σε ερωτήσεις όπως "που βρισκόμαστε τώρα σε περιφερειακό και παγκόσμιο πλάνο, ποιες είναι οι σημερινές αντιλήψεις των ανθρώπων για το μέλλον; πως να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τις συναντήσεις μας;

    "Αυτό αποτελεί πρωτότυπο σχέδιο, και για αυτό χρειάζεται κάθε θυσία να ολοκληρωθεί με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το σπουδαίο είναι να γίνει δεκτή η ιδέα που εδράζεται στο γεγονός ότι η ειρήνη είναι ο δρόμος, στο οποίο πρέπει να βαδίζουμε", διευκρίνισε η Σίλβια Άγκοστον, διευθύντρια από βουλγαρικής πλευράς του προγράμματος "Διεθνή σεμινάρια νεολαίας για ειρήνευση των Βαλκανίων".

    Κατά την άποψή της, πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας, με την οποία οι νεαροί άνθρωποι θα δεσμευθούν με την ευθύνη για το μέλλον τους.

    Οι ίδιοι οι νέοι θα πρέπει να βρουν νέους δρόμους προς την ανεκτικότητα και την αμοιβαία κατανόηση, να αντικαταστήσουν τον εθνικισμό με διαπολιτιστική συνεργασία, να αλλάξουν το πρίσμα, από το οποίο οι υπόλοιποι άνθρωποι βλέπουν το παρόν και το μέλλον της Βαλκανικής.

    Προβλέπονται να γίνουν συνολικά τρεις σύνοδοι στο πλαίσιο του σεμιναρίου. Η πρώτη σύνοδος θα διοργανωθεί στο Πλόβντιφ, μετά τον Ιανουάριο του 2001 θα διεξαχθεί συνάντηση στην Βουδαπέστη, απ΄ όπου και προέρχεται η πρωτοβουλία, ενώ η οριστική σύνοδος θα γίνει στη Μπρατισλάβα τον Ιούνιο του 2001. "Ελπίζουμε ότι στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασης οι νέοι που προβλέπεται να εξετάσουν τα προαναφερόμενα προβλήματα, θα έχουν πλέον μια νέα αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Οι σύνοδοι αυτές έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ανάμεσα στους νέους καλύτερη αντίληψη στις ψυχές και τις καρδιές τους για τη μελλοντική συγκατοίκηση, να μην στηρίζονται στις παλιές συγκρούσεις και την ιστορία. ΄Ετσι οι ίδιοι θα μπορέσουν να κάνουν μια νέα αντίληψη για τα Βαλκάνια, να χαράξουν το δρόμο που θα οδηγήσει σε απολύτως νέες αμοιβαίες σχέσεις στην περιοχή μας", είπε ακόμη η Σίλβια Άγκοστον.

    [18] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 25 Ιουλίου 2000 (19:24 UTC+2)

    Αεροσκάφος "Κονκόρντ" κατέπεσε στη γαλλική πόλη Γκονές λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο "Σαρλ ντε Γκολ" στο Παρίσι.

    Ολοι οι επιβάτες 100 στο σύνολο και το ενιαμελές πλήρωμα του Κονκόρντ της Air France, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είναι νεκροί.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή νεκρούς στο εστιατόριο του ξενοδοχείου πάνω στο οποίο έπεσε το αεροσκάφος.

    Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο ότι έπιασε φωτιά ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους, ότι το αεροπλάνο άρχισε να πέφτει, έκανε ο πιλότος μία προσπάθεια να το ανεβάσει, αλλά τελικά δεν κατάφερε, καθώς το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

    Το αεροσκάφος που είχε προορισμό το αεροδρόμιο Κένεντι (JFK) της Νέας Υόρκης εκτελούσε ειδική πτήση, την οποία είχε μισθώσει το γερμανικό τουριστικό γραφείο "Ντάι Μαν".

    Πιστεύεται ότι όλοι οι επιβάτες ήταν Γερμανοί που πήγαιναν στην Αμερική για να επιβιβαστούν σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

    Το πρώτο Κονκόρντ είχε κατασκευαστεί το 1969 και υπάρχουν 13 σε όλο τον κόσμο, τα οποία ανήκουν στις εταιρίες Air France και British Airways.

    [19] ΡΑΛΣΤΟΝ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ

    Σκόπια, 25 Ιουλίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση, όπως δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, Τζόσεφ Ράλστον, ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίησή του για το έργο της διεθνούς δύναμης KFOR, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων AFP.

    "Εχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για τους περισσότερους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου", υποστήριξε ο κ. Ράλστον σε συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι και τον υπουργό Αμυνας Νίκολα Κλιούσεφ.

    Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη πρόσθεσε πως η KFOR θα εξασφαλίσει "ένα σωστό περιβάλλον" για τη διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή, οι οποίες αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

    Σημειώνεται πως οι συνομιλίες του κ. Ράλστον με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ είχαν ως αντικείμενο το συνοριακό θέμα με το Κοσσυφοπέδιο, αφού ένας στρατιώτης της ΠΓΔΜ έχασε τη ζωή του και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν πρόσφατα σε συγκρούσεις στα σύνορα των δυο χωρών.

    [20] ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Με ανακοίνωση της η διεύθυνση οδοποιίας και συγκεκριμένα το τμήμα Κυκλοφορίας και Οδικής Σήμανσης του δήμου Θεσσαλονίκης, ενημερώνει τους συνδημότες ότι το Σάββατο 29 Ιουλίου από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, οι οδοί Λέοντος Σοφού, Ηρώδου του Αττικού, Ερνέστου Ελμπράρ και Βεροίας θα παραμείνουν κλειστές στην κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

    Οι νέες αυτές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αμφιδρόμηση του τμήματος της οδού Λέοντος Σοφού, από την οδό Πολυτεχνείου έως την οδό Φράγκων. Επιπλέον, αλλαγή φοράς μονοδρόμησης της οδού Ερνέστου Εμπράρ, με νέα φορά κίνησης από την οδό Ολυμπίου Διαμαντή προς την οδό Βεροίας. Καθώς επίσης αλλαγή φοράς μονοδρόμησης της οδού Βεροίας, με νέα φορά κίνησης από την οδό Λέοντος Σοφού, προς την οδό Βίκτωρος Ουγκώ.

    Σημειώνεται πως με τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή και ειδικότερα με την αμφιδρόμηση της οδού Λ. Σοφού, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση των οχημάτων στο νέο σταθμό αυτοκινήτων, που πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του στην οδό αυτή και που σύμφωνα με πεποιθήσεις του δήμου, θα βελτιώσει το πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει στην περιοχή.

    [21] ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Η δημιουργία φορέα διαχείρισης της λίμνης των Ιωαννίνων (Παμβώτιδας) και της ευρύτερης λεκάνης απορροής αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη με παράγοντες της περιοχής.

    Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, η λίμνη "πιέζεται" από ένα μεγάλο αριθμό χρήσεων με συγκρουόμενο πολλές φορές χαρακτήρα, που δεν υπόκεινται σε χρονικά, τοπικά και εποχικά όρια, αλλά αναπτύσσονται χωρίς περιορισμούς.

    Ετσι, οι διάφοροι χρήστες αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η λίμνη χωρίς να προσαρμόζουν τη δράση τους με τρόπο που να ωφελείται και αυτή.

    Στόχοι του φορέα είναι η αειφορική και ισόρροπη ανάπτυξη, ηςσυμβατότητα των διάφορων χρήσεων, η αποκατάσταση και προστασία του οικοσυστήματος, η παραγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στις αρμοδιότητες του εμπίπτουν η κατάρτιση και ευθύνη της εφαρμογής των κανονισμών διοίκησης και διαχειριστικού σχεδίου της περιοχής, η οριοθέτηση και διαχείριση των χρήσεων, η διενέργεια έργων αποκατάστασης και βελτίωσης, η αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, η συνεχής παρακολούθηση των χαρακτηριστικών της λίμνης.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Η. Λιακόπουλος, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, οι δήμαρχοι των παραλίμνιων δήμων και κοινοτήτων.

    [22] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΣΤΑΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

    Μόσταρ, 25 Ιουλίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Τρεις Μουσουλμάνοι της Βοσνίας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από πολυεθνικό δικαστήριο του Μόσταρ της Βοσνίας, για εγκλήματα πολέμου κατά Σερβοβόσνιων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Είναι η πρώτη φορά που έχει καταδικαστεί κάποιος από το πολυεθνικό δικαστήριο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγους μήνες.

    Οι Μίραλεμ Μάτσιτς, Αντέμ Λάντζο και Γιουσούφ Ποτούρ, πρώην Μουσουλμάνοι αστυνόμοι της Βοσνίας, κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία μιας οικογένειας Σερβοβόσνιων, (δύο ανήλικα παιδιά μαζί με τους γονείς τους), στην πόλη Κόνιτς το 1992.

    Ο Μάτσιτς και ο Λάντζο καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια κάθειρξη, και ο Ποτούρ σε εννιά χρόνια φυλάκιση.

    "Ο σκοπός της ποινής αυτής είναι η δικαιοσύνη, ακόμα και με καθυστέρηση οχτώ χρόνων", δήλωσε ο δικαστής.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις κατηγορούμενοι δικάστηκαν το 1994 για πρώτη φορά, όταν ομολόγησαν την ευθύνη τους για τα εγκλήματα, ωστόσο ελευθερώθηκαν λόγω διανοητικής ανικανότητας. Συνελήφθησαν για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο του 1999 από αστυνόμους του Κόνιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι το Μοστάρ χωρίζεται σε τμήματα Κροατών και Μουσουλμάνων από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία το 1995.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 July 2000 - 20:53:08 UTC