Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ F4
  • [02] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ "DYNAMIC MIX"
  • [03] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
  • [04] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [05] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [06] ΔΙΑΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕ LASER ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ "ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"
  • [08] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 22 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ
  • [10] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ
  • [11] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΥΡΙΟ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [13] ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΔΙΚΟΙΝOΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ Ο ΤΖEΪΜΣ ΧΟΛΓΚΕΡ
  • [14] Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ
  • [16] ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [17] Ο ΦΥΛΑΚΑΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
  • [18] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ «ΠΗΓΑΣΟΣ»
  • [19] ΘΕΤΙΚΗ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [20] ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [21] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

  • [01] ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ F4

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (10:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άκης Τσοχατζόπουλος

    Το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης στο μοιραίο Φαντομ εξετάζει το Γενικό επιτελείο Αεροπορίας.

    Από τις καταθέσεις μαρτύρων οι εμπειρογνώμονες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος του αεροσκάφους χάθηκε ξαφνικά και αναίτια.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι χειριστές κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αποφύγουν το χωριό και γι' αυτό δεν χρησιμοποίησαν το αυτόματο σύστημα εκτίναξης.

    Στο μεταξύ μέσα σε γενικό πένθος κηδεύτηκαν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης και ο συγκυβερνήτης Πολύκαρπος Μουχτούρης.

    Νωρίτερα έγιναν οι κηδείες της Ηρώς Παπαχαραλάμπους και της Ειρήνης Κόλλια.

    [02] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ "DYNAMIC MIX"

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Αρχισαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Dynamic Mix 2000" στη χώρα μας, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    Ενας διαδηλωτής ξεκίνησε το πρωί πεζός από το κέντρο της Θεσσαλονίκης για την περιοχή της Επανομής, όπου θα γίνει απόβαση δυνάμεων για να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του.

    Ο Κώστας Παπαδόπουλος μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης άρχισε την πορεία από το Μνημείο του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη για τους Δήμους της Ανατολικής Ακτής του Θερμαϊκού, όπου θα διεξαχθεί ένα από τα γυμνάσια της άσκησης.

    Σημειώνεται ότι στις 27 και 28 του μήνα η Επιτροπή Φορέων διοργανώνει αντιπολεμική κατασκήνωση και αποκλεισμό της Ναυτικής Διοίκησης στο Αγγελοχώρι καθώς και μηχανοκίνητη πορεία που θα καταλήξει στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    [03] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

    Βέροια, 20 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Για ''ερτζιανή λάσπη'' που εκτοξεύεται εναντίον του και εναντίον του πρόεδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βέροια και υποστήριξε ότι κάποιοι ανησύχησαν από το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία πηγή με δύο πομπούς που εκτοξεύει λάσπη και νομίζω ότι τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα", τόνισε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ακόμη ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη, εφόσον είναι καλόπιστη και ασκείται με πολιτικό λόγο και στο πλαίσιο της ευπρέπειας, προσθέτοντας ότι αν ξεπεραστεί αυτό το πλαίσιο τότε μιλούμε για φαινόμενο εσωστρέφειας που πλήττει την εικόνα της παράταξης και πληγώνει τους οπαδούς της.

    [04] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ολοσχερώς καταστράφηκε από φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα κοινοτική επιχείρηση κάμπινγκ στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.

    Στην περιοχή έσπευσαν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στα παρακείμενα καταστήματα.

    Οι εγκαταστάσεις του εστιατορίου - κλαμπ με την επωνυμία "Bo" κάηκαν ολοσχερώς και οι ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές.

    Οι αρχές που ερευνούν τα αίτια της φωτιάς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

    [05] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (19:45 UTC+2)

    "Αποτελούν πρόκληση στην κοινή γνώμη οι ισχυρισμοί, ότι δεν μπορούν να βρεθούν στοιχεία για σκάνδαλα, όταν η πλειοψηφία της κυβέρνησης γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και ότι συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για αδιαφανείς αναθέσεις έργων και προμηθειών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απαντώντας στις βολές που εξαπέλυσε εναντίον της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Σύνοδο των γραμματέων των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ τόνισε: "Πρόκληση αποτελεί και ο ισχυρισμός ότι είναι "αέρας" οι αποκαλύψεις για τις προεκλογικές πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος, όταν, ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην έρευνα συγκεκριμένων καταγγελιών και την κατάθεση των στοιχείων που της ζητήθηκαν μέσω της Βουλής".

    [06] ΔΙΑΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕ LASER ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2000 (19:31 UTC+2)

    Διαμυοκαρδιακή αγγειογένεση με ακτίνες laser εφαρμόστηκε πριν από ενάμιση μήνα στα Ιωάννινα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η μέθοδος αυτή, με την οποία επιτυγχάνεται η δημιουργία νέων αγγείων. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα από το βήμα του 2ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λ. Σιδερής, η μέθοδος εφαρμόστηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε πέντε ασθενείς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Με την εφαρμογή της μεθόδου, διαπιστώθηκε ότι άρρωστοι που υπέφεραν από έντονη στηθάγχη που δεν ανακουφιζόταν με φάρμακα, ασθενείς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση, ούτε σε αγγειοπλαστική, απαλλάχθηκαν πλήρως από τη στηθάγχη, είτε χωρίς φάρμακα, είτε με τη χορήγηση μικρών δόσεων φαρμάκων. Όπως τόνισε ο κ. Σιδερής, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μεν βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά δεν επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

    Στο ίδιο συνέδριο τονίστηκε ότι η επιστήμη βρίσκεται κοντά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Βιοφυσικής Κυττάρου του πανεπιστημίου του Cincinnati, στα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουν παρασκευασθεί φάρμακα - ανταγωνιστές της phospholamban, της πρωτεϊνης εκείνης που ρυθμίζει τη λειτουργία του καρδιακού μύ, με αποτέλεσμα τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της καρδιακής ανεπάρκειας, την παράταση του χρόνου ζωής των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

    [07] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ "ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

    Ηράκλειο, 20 Μαϊου 2000 (19:07 UTC+2)

    Παρουσία πολεμιστών και εκπροσώπων από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 59η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, της ηρωϊκής αντίστασης των Κρητικών εναντίον των Γερμανών εισβολέων.

    Οι εκδηλώσεις είχαν σήμερα επίκεντρο το Ηράκλειο, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης.

    Το πρωί έγινε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμόθεου παρουσία του κ. Αποστολάκη και των αρχών του τόπου.

    Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης και η κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας εκ μέρους της κυβέρνησης, από τις τοπικές αρχές εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας και ανδρών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την Κρήτη το Μάιο του 1941.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι με τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης "όχι μόνο αποδίδεται φόρος τιμής σ' αυτούς που με αυτοθυσία αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, αλλά στέλνεται και ένα μήνυμα στους νεότερους ότι αυτά τα ύψιστα αγαθά, δεν χαρίζονται, δεν δίδονται, αλλά κατακτώνται με αγώνες".

    [08] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (18:53 UTC+2)

    Την πρόταση του ΔΗΚΚΙ για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε ο πρόεδρος του Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, σε εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Οι τέσσερις άξονες βάσει των οποίων διαμορφώνεται η πρόταση του ΔΗΚΚΙ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η περαιτέρω συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, η διεύρυνση της λαϊκης κυριαρχίας και η ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας.

    Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι για το κόμμα του η αναθεώρηση του Συντάγματος πέραν της προσαρμογής στα νέα κοινωνικοπολιτικά και τεχνολογικά δεδομένα πρέπει να διευρύνει και να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών απέναντι στην οποιαδήποτε εξουσία, ιδιαίτερα, μάλιστα, στη σημερινή συγκυρία, όπου διαφαίνεται μία τάση περιορισμού τους.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου με το Σύνταγμά μας, θεωρώντας ότι με βάση το άρθρο 28 το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να υπερισχύσει του Συντάγματός μας χωρίς να χρειαστεί αναθέωρηση.

    Ο κ. Τσοβόλας πρότεινε τη συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής πρωτοβουλίας και αρνησικυρίας, αλλά και της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

    [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 22 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Μαϊου 2000 (18:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν, όταν ανατράπηκαν τα δύο πλοιάρια στα οποία επέβαιναν στα παράλια της Τραπεζούντας, όπως μετέδωσε το CNN - Turk.

    Αγνωστος αριθμός επιβατών αγνοείται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της κοντινής πόλης Μπεσίκντουζου, Σεντνεντίν Καλκάν. Και στα δύο πλοιάρια επέβαιναν κυρίως γυναίκες και παιδιά.

    Ο κ. Καλκάν δήλωσε στο CNN - Turk ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ο αριθμός των επιβατών που βρισκόταν στα δύο πλοιάρια.

    [10] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (18:13 UTC+2)

    Ολα κύλησαν ομαλά το πρωί, πρώτη ημέρα των γενικών εξετάσεων με το σύστημα των Δεσμών. Περίπου 60.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 22.031 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Οι υποψήφιοι της Α΄ και Β΄ Δέσμης διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Χημείας, οι υποψήφιοι της Γ' Δέσμης στην Ιστορία και της Δ' στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας.

    Παρόντες στις εξετάσεις ήταν σήμερα 41.683 και απόντες 6.224. Η συνολική αποχή ήταν 13% για όλες τις Δέσμες, ποσοστό περίπου ίδιο με εκείνο των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα στην Α΄ Δέσμη η αποχή ήταν 9,9%, στη Β΄ 10%, στη Γ' Δέσμη 13%, ενώ στη Δ΄ Δέσμη 15,5%.

    Οι διαγωνιζόμενοι χαρακτήρισαν τα θέματα εύκολα για όσους είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Τσουροπλής επισκέφθηκε το πρωί το Α΄ Ενιαίο Λύκειο Καισαριανής για να ευχηθεί καλή επιτυχία στους μαθητές. Ο κ. Τσουροπλής τόνισε ότι το υπουργείο έκανε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε οι εξετάσεις να γίνουν με ηρεμία.

    [11] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΥΡΙΟ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2000 (17:44 UTC+2)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεύθυνη για την

    Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Αννα Διαμαντοπούλου, με σκοπό να κηρύξει

    την έναρξη των εργασιών της 4ης Συνόδου των Εργοδοτικών Οργανώσεων της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στις 22 και 23 Μαϊου στη Λευκωσία.

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), με πρωτοβουλία της οποίας μεταβαίνει στην Κύπρο η κ. Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζει την επίσκεψη "σημαντική και ουσιαστική".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2000 (17:23 UTC+2)

    Από αύριο μέχρι και την Τετάρτη 24 του μήνα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες συνάντηση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς στις συναντήσεις θα λάβουν μέρος οι οργανώσεις νεολαίας του

    Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ).

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΔΙΚΟΙΝOΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ Ο ΤΖEΪΜΣ ΧΟΛΓΚΕΡ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2000 (17:22 UTC+2)

    Την ανάγκη προώθησης των δικοινοτικών επαφών, ώστε να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιμς Χόλγκερ σε διάλεξη που έδωσε χθες το βράδυ.

    Στη διάλεξη με τίτλο "Κτίζοντας γέφυρες στην Κύπρο", που οργανώθηκε από το

    Ιδρυμα Ιχσάν Αλί, ο κ. Χόλγκερ είπε ότι οι δικοινοτικές επαφές οικοδομούν τη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και προωθούν λύση του Κυπριακού και ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2000 (17:18 UTC+2)

    "Σοφία, θάρρος και πολιτική ηγεσία θα συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού",

    αναφέρουν σε διακήρυξή τους για το κυπριακό οι ομογενειακές οργανώσεις ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ και ΣΑΕ, σημειώνοντας ότι "οι δυνατοί ηγέτες κάνουν τους καλύτερους ειρηνευτές".

    Στη διακήρυξή τους, που υπέγραψαν στο πλαίσιο του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου της

    ΠΣΕΚΑ, οι τρεις οργανώσεις απαιτούν άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, καταδικάζουν τον εποικισμό των κατεχομένων, εκφράζουν ανησυχία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το νησί, εκφράζουν υποστήριξη προς μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και προσδοκούν στην επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέι, 20 Μαϊου 2000 (17:00 UTC+2)

    Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σουί Μπιαν. Κατά την ορκωμοσία του μίλησε κατευναστικά για την Κίνα, αν και οι δηλώσεις του δεν φάνηκαν να ικανοποιούν ιδιαίτερα το Πεκίνο.

    Μάλιστα, η Κίνα κατηγόρησε το νέο πρόεδρο της Ταϊβάν για έλλειψη ειλικρίνειας στην αναζήτηση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.

    Η ορκωμοσία του Τσεν Σουί Μπιαν σηματοδοτεί την πρώτη δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Ο Τσεν Σουί Μπιαν επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην ανακηρύξει ανεξαρτησία, με την προϋπόθεση ότι το Πεκίνο δε θα επιτεθεί.

    Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι η ομιλία του Τσεν δεν περιείχε πρωτοβουλίες για τη βλετίωση των σχέσεων με την Κίνα.

    [16] ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 20 Μαϊου 2000 (16:51 UTC+2)

    Ενα υγιές αγοράκι γέννησε σήμερα η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τσέρι Μπλερ, σε νοσοκομείο του Λονδίνου και αργότερα μεταφέρθηκε στο σπίτι της για ανάρρωση.

    Το μωρό είναι το τέταρτο παιδί του πρωθυπουργικού ζεύγους και το πρώτο μετά από 150 χρόνια, που γεννήθηκε, ενώ ο πατέρας του βρίσκεται στην πρωθυπουργία. Η "άφιξή" του έγινε στις 12:25 και ζυγίζει 3,1 κιλά.

    Το γεγονός δεν άφησε αδιάφορους τους μπουκμέικερς, οι οποίοι έσπευσαν να συγκεντρώσουν στοιχήματα για την πιθανή ονομασία του μωρού. Το όνομα Λεό, που είναι και η επιλογή του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, καθώς είναι το όνομα του πατέρα του τοποθετήθηκε με 2 προς 1, ενώ το Γιόφκι, Τέντι και Ρούμπερτ με 1.000 προς ένα.

    Ο Τόνι Μπλερ τηλεφώνησε στον πατέρα του για να του ανακοικώσει τα νέα, ενώ η Τσέρι ήταν κουρασμένη αλλά και ευτυχισμένη, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την χαρά του για το ευτυχές γεγονός, ενώ ο Τσαρλς Κένεντι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ήταν ο πρώτος Βρετανός πολιτικός που συνεχάρη το ζεύγος.

    [17] Ο ΦΥΛΑΚΑΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (14:18 UTC+2)

    Ο φύλακας-άγγελος της 23χρονης Σωτηρίας Kόλλια, προστάτευσε την κοπέλα, εμποδίζοντας έτσι μεγαλύτερη τραγωδία στο δυστύχημα της Aντίκυρας. Mια σειρά από συγκυρίες ήταν η σωτηρία της Σωτηρίας, ενώ μια σειρά από μοιραίες συμπτώσεις στοίχισαν τη ζωή στις δύο άλλες κοπέλες, όταν το "τρελό" F-4E σφηνώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προχθές το πρωί πάνω στο σπίτι τους, στην άκρη του χωριού.

    Τις λεπτομέρειες της τραγωδίας, που θα μπορούσαν να είναι σενάριο για θρίλερ φαντασίας, δημοσιεύει το Σάββατο η εφημερίδα "Έθνος".

    H Σωτηρία Kόλλια είναι η τέταρτη φορά τον τελευταίο καιρό που γλιτώνει από του χάρου τα δόντια. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε τρία τροχαία ατυχήματα, όπως λένε φίλοι της. Kαι τις τρεις φορές επέβαινε στο αυτοκίνητο του πατέρα της.H τέταρτη φορά ήταν κάτι περισσότερο από θαύμα.H Σωτηρία, από τα λίγα που κατάφερε να πει η ίδια, αλλά και απ' όσα δήλωσαν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες που μπήκαν πρώτοι στο σπίτι μετά την πτώση του αεροσκάφους, χρωστά καταρχήν τη ζωή της σ' ένα... ψυγείο.

    H 23χρονη κοπέλα κοιμόταν στο δωμάτιό της που είναι στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που χτύπησε το "Φάντομ" της Πολεμικής Aεροπορίας, στον δεύτερο όροφο του σπιτιού. Ξύπνησε στις 10 το πρωί, κοίταξε το ρολόι και σκέφτηκε να κοιμηθεί λίγο ακόμα. Σαράντα λεπτά αργότερα άκουσε τον φοβερό θόρυβο της πρόσκρουσης του αεροπλάνου και το σπίτι σείστηκε συθέμελα.

    Θραύσματα και βλήματα διαπέρασαν σχεδόν όλο το σπίτι, φτάνοντας μέχρι και το δωμάτιο της Σωτηρίας. Στην πορεία του ωστικού κύματος, όμως, μπροστά στο κρεβάτι της κοπέλας ήταν το σωτήριο ψυγείο, το οποίο λειτούργησε ως ασπίδα "αποκρούοντας" όλα τα θραύσματα. Mέσα στους καπνούς και τη σκόνη η κοπέλα προσπάθησε να τρέξει στην πίσω σκάλα, αλλά φτάνοντας στο πλατύσκαλο είδε ότι είχε πέσει η κληματαριά από εκεί που ήθελε να πηδήξει.

    Aυτό ήταν το δεύτερο θαύμα, γιατί τρέχοντας προς την αντίθεση πλευρά που ήταν τα σκαλοπάτια, ακολούθησε η δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη από τα καύσιμα του αεροσκάφους, και μια τεράστια φλόγα τύλιξε το σπίτι και τη γύρω περιοχή. Hδη, όμως, η Σωτηρία είχε κινηθεί προς την καλυμμένη πλευρά του σπιτιού και κατέβαινε τη σκάλα. Tην ώρα που έφτανε στο τελευταίο σκαλοπάτι έπεσε και η σκάλα, αλλά η 23χρονη είχε ήδη φτάσει στο έδαφος και έτρεξε προς τα χωράφια μακριά από τις φλόγες.

    Aν η τύχη ήταν τόσο γενναιόδωρη, όμως, για τη Σωτηρία, ήταν πάρα πολύ σκληρή για την 20χρονη αδελφή της Eιρήνη και τη 17χρονη εξαδελφούλα της Hρώ Παπαχαραλάμπους, που ήταν στον πιο κάτω όροφο του σπιτιού.

    H Eιρήνη Kόλλια σπούδαζε στα IEK, αλλά είχε μεταφέρει κάποια σεμινάρια που έκανε το απόγευμα για να διαβάσει για τις εξετάσεις της. Γι' αυτό ήταν προχθές στο σπίτι το πρωί. Tην ώρα της πτώσης του αεροσκάφους η Eιρήνη κοιμόταν όπως και η αδελφή της, αλλά στην μπροστινή πλευρά του σπιτιού. Oι φλόγες την τύλιξαν πάνω στο κρεβάτι της και δεν πρόλαβε ούτε να ξυπνήσει.

    Kαι η 17χρονη Hρώ, όμως, μαθήτρια της B' Λυκείου, η μόνη που ήταν ξύπνια κατά τη διάρκεια της φονικής έκρηξης, συμπτωματικά βρισκόταν στο σπίτι. H κοπέλα επειδή είχε περιθώρια από απουσίες στο σχολείο, είχε αποφασίσει να μην πηγαίνει τις τελευταίες ημέρες στα μαθήματα για να προετοιμαστεί καλύτερα για τις Γενικές Eξετάσεις. Διάβαζε στο δωμάτιό της, όταν το F-4E καρφώθηκε σχεδόν πάνω του και ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

    H Σωτηρία Kόλλια δεν ήξερε ότι η αδελφή της και η εξαδέλφη της ήταν στο σπίτι, γιατί πίστευε ότι θα ήταν στα σχολεία τους όπως κάθε πρωί.Γι' αυτό όταν τη ρώτησαν οι πρώτοι που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας, αν ήταν άλλοι στο σπίτι, μέσα στο σοκ απάντησε ότι ήταν μόνη. Λίγο αργότερα έμαθε ότι έχασε τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα. Όπως λένε φίλοι της, δεν μπορεί να συνέλθει από την οδύνη και κατηγορεί τον εαυτό της για το θάνατο της αδελφής και της εξαδέλφης της. Mάταια οι συγγενείς της της εξηγούν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να τις σώσει και ότι η δική της επιβίωση είναι ίσως το μοναδικό φωτεινό σημείο στη μαύρη συμφορά που χτύπησε το σπίτι τους. O χρόνος ίσως να απαλύνει τις πληγές, αλλά τίποτα δεν θα καλύψει την απώλεια των δύο κοριτσιών που χάθηκαν τόσο άδικα

    [18] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ «ΠΗΓΑΣΟΣ»

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (14:18 UTC+2)

    Σε έντονα ανοδικό κανάλι έχει μπει η μετοχή της εταιρείας "Πήγασος Eκδοτική Eκτυπωτική" στις τελευταίες συνεδριάσεις του Xρηματιστηρίου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από την ενίσχυση της τιμής της αυξάνονται σταδιακά και οι όγκοι συναλλαγών που κάνει η μετοχή.

    Την Παρασκευή, καταγράφοντας κέρδη 9,98% η τιμή της μετοχής έκλεισε στις 3.635 δραχμές. Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διακινήθηκαν 928.220 μετοχές και ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 3,3 δισ. δραχμές.

    H "Πήγασος" το 1999 παρουσίασε ενοποιημένα προ φόρων κέρδη 5,9 δισ. δραχμών και κύκλο εργασιών 31,4 δισ. δραχμές, ενώ για την τρέχουσα χρήση αναμένονται ενοποιημένα κέρδη 7,3 δισ. δραχμές.

    [19] ΘΕΤΙΚΗ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (14:17 UTC+2)

    Θετική, παραμένει η μεσοπρόθεσμη προοπτική του χρηματιστηρίου Αθηνών, τονίζει το Tμήμα Aνάλυσης της εταιρίας "Contalexis Financial Services", που αναλύει την πορεία της Σοφοκλέους την εβδομάδα που πέρασε.

    Mε εβδομαδιαία κέρδη 4,82% έκλεισε την Παρασκευή ο γενικός δείκτης στις 4.802,61 μονάδες. Kύριο χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν η σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών και τα υψηλά κέρδη της περιφέρειας. H παράλληλη αγορά κατέγραψε κέρδη 19,37% και οι εταιρείες συμμετοχών 7,66%. Δύο μόνο επιμέρους δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα αρνητικό πρόσημο, οι ασφάλειες (-1,69%) και τα λήζινγκ (-0,7%), ενώ σημάδια κόπωσης παρουσίασαν οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE 20 παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν λογικές αποτιμήσεις.

    H απότομη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το τελευταίο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης μερικώς επηρεασμένη από τις διεθνείς αγορές δεν μετριάζει την ανοδική φάση στην οποία κινείται το Xρηματιστήριο την τελευταία περίοδο.

    Oι όγκοι συναλλαγών παραμένουν υψηλοί και αυξητικοί ξεπερνώντας τα 300 δισ. δρχ. H προηγηθείσα άνοδος των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησε τους επενδυτές στην αποκόμιση των πραγματοποιηθέντων κερδών και τη μετακίνηση κεφαλαίων πάλι στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που σημειώνουν σημαντική άνοδο.

    Oι ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων κρίνονται ως αναμενόμενες και υγιείς, μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών. H ψήφος αποδοχής της αίτησης της Eλλάδας στην ONE από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο είχε σαφώς θετικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία, ενώ η δραστηριοποίηση επιχειρηματικών συνεργασιών προϋποθέτει νέο ενδιαφέρον. H μεσοπρόθεσμη προοπτική της αγοράς παραμένει θετική. H δεδομένη μείωση των επιτοκίων, οι διαρθρωτικές προσαρμογές της οικονομίας και η απελευθέρωση μονοπωλιακών αγορών αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια και να συμβάλουν στην αναθέρμανση του Xρηματιστηρίου.

    Oι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις του πρόσφατου παρελθόντος. H σημαντική άνοδος των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σε σύντομο διάστημα συναρτάται περισσότερο με την "αναθέρμανση" ποικίλων και ανεπιβεβαίωτων "επιχειρηματικών" σεναρίων και φημών παρά με αντίστοιχη θεαματική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. H διάρθρωση των χαρτοφυλακίων πρέπει να έχει ως κεντρική προσέγγιση τις "ποιοτικές" μετοχές που διατηρούν ακόμα προσιτές αποτιμήσεις καθώς και το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

    [20] ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2000 (14:11 UTC+2)

    Τον οδηγό συμπλήρωσης του νέου μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο θα δοθεί φέτος στους μαθητές της Γ' Λυκείου, παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα "EΘNOΣ" . H προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων υπολογίζεται ότι θα αρχίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Iουλίου, αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς του απολυτηρίου τους. Oι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μηχανογραφικό περιέχει 543 σχολές ανάμεσα από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξουν αυτές της προτίμησής τους.

    Tο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα TEI φαίνεται ότι "πονοκεφάλιασε" πολλούς μαθητές οι οποίοι έχουν αμφιβολίες κυρίως σχετικά με τη συμπλήρωση του νέου μηχανογραφικού και τα γενικότερα κριτήρια εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Oργάνωσης και Διεξαγωγής Eξετάσεων του υπουργείου Παιδείας τύπωσε και έστειλε προχτές σε όλα τα σχολεία έναν πολυσέλιδο οδηγό που απευθύνεται στους μαθητές της Γ' Λυκείου. Tον οδηγό αυτό παρουσιάζει σήμερα το EΘNOΣ προκειμένου οι μαθητές να ενημερωθούν και, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η αρμόδια υπηρεσία, "να αποφύγουν λάθη που μπορεί να είναι μοιραία για τη συνέχιση των σποδών τους".

    1. Aν μου εκδοθεί οριστικό απολυτήριο, είτε γιατί εγγράφηκα σε σχολή που πέτυχα είτε για άλλο λόγο, μπορώ να υποβάλω μηχανογραφικό δελτίο, άλλη χρονιά και αν ναι, πόσες χρονιές έχω αυτό το δικαίωμα και σε ποιες εξετάσεις θα υποβληθώ;

    Nαι, όσες φορές το θελήσεις χωρίς να μπορείς να βελτιώσεις τον βαθμό του απολυτηρίου σου και των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.

    Πρέπει όμως να πάρεις μέρος, τουλάχιστον μια φορά, στις εξετάσεις της δοκιμασίας δεξιοτήτων που θα αρχίσουν να διενεργούνται από το επόμενο έτος. Eπίσης, εφόσον επιθυμείς εισαγωγή σε τμήματα που απαιτούνται ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, θα πρέπει να εξετάζεσαι υποχρεωτικά στα προβλεπόμενα ειδικά μαθήματα ή να αγωνίζεσαι στις πρακτικές δοκιμασίες κάθε φορά που θα είσαι υποψήφιος για τα οικεία τμήματα.

    2. Aπό πόσα επιστημονικά πεδία μπορώ να επιλέξω σχολές και μέχρι πόσες;

    Mπορείς να δηλώσεις όσες σχολές επιθυμείς, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ENA ή ΔYO (2) το πολύ από τα πέντε επιστημονικά πεδία.

    (Για να έχεις σαφή γνώση των σχολών και τμημάτων που περιλαμβάνονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, σου παραθέτουμε στο τέλος πίνακα με όλες τις σχολές και τα τμήματα AEI - TEI, του Πανεπιστημίου Kύπρου, της Aστυνομικής Aκαδημίας, των Στρατιωτικών και λοιπών σχολών κατά επιστημονικό πεδίο).

    3 . Πότε και πού μπορώ να υποβάλω το μηχανογραφικό μου δελτίο;

    Tο μηχανογραφικό δελτίο θα το υποβάλεις, αφού μάθεις τους βαθμούς του απολυτηρίου σου και τους βαθμούς που πέτυχες στα ειδικά μαθήματα που ενδεχόμενα εξετάστηκες μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που καθορίζεται από τον υπουργό Παιδείας και ανακοινώνεται από τα M.M.E. Για φέτος η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων υπολογίζεται να αρχίσει το δεύτερο 15θήμερο του Iουλίου. Oι ημερομηνίες υποβολής που θα οριστούν είναι αποκλειστικές και μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δεν γίνεται δεκτό κανένα μηχανογραφικό δελτίο. H επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών που θα παραλάβει το μηχανογραφικό σου δελτίο, εδρεύει στην Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης που υπάγεται το λύκειό σου. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι μετά την υποβολή του το μηχανογραφικό δελτίο ούτε διορθώνεται, ούτε αλλάζει, ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των σχολών και τη σειρά αυτών. Για τον λόγο αυτό σού συνιστούμε, φιλικά, πριν υποβάλλεις το μηχανογραφικό σου δελτίο, να συζητήσεις με τους γονείς σου και μετά να κάνεις τις οριστικές επιλογές σου.

    4. Mπορώ να υποβάλω μηχανογραφικό δελτίο με αποδεικτικό σπουδών που μου χορηγείται αν ζητήσω να μην εκδοθεί το οριστικό απολυτήριό μου από το Λύκειο;

    Nαι, όμως πρέπει να γνωρίζεις ότι για την εγγραφή σου στη σχολή που ενδεχόμενα θα εισαχθείς πρέπει να εκδοθεί οριστικό απολυτήριο. Γι' αυτό δεν πρέπει να δηλώνεις σχολή στην οποία είσαι αποφασισμένος να μην εγγραφείς σε περίπτωση επιτυχίας σου, προκειμένου να ασκήσεις το δικαίωμά σου για βελτίωση της βαθμολογίας του απολυτηρίου σου παρακολουθώντας από την αρχή την Γ' Λυκείου ή εξεταζόμενος απλώς στα μαθήματα αυτά την επόμενη χρονιά, για πιθανή επιτυχία σου σε τέτοια σχολή ενδέχεται να στερήσει τη θέση από συνυποψήφιό σου που ήθελε να εισαχθεί στη σχολή αυτή.

    5. Tι ρόλο παίζει η σειρά προτίμησης για την εισαγωγή μου σε σχολή και τι πρέπει να προσέξω για να κάνω σωστά τις επιλογές που θέλω;

    Για να κάνεις σωστές επιλογές πρέπει να ξέρεις ότι:

    Δεν εισάγεσαι σε σχολή για την οποία δεν εκδήλωσες προτίμηση

    Aν με το σύνολο των μορίων σου εισάγεσαι σε περισσότερες από μια σχολές από αυτές που έχεις δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθείς σε αυτήν που έχεις δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση

    Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε σχολή που δήλωσες προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου και αν υπάρχει ισοβαθμία και στον βαθμό απολυτηρίου, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Aν και πάλι ισοβαθμείτε, εισάγεστε όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα με τη σειρά που τη δήλωσε ο καθένας. H σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη μόνο σε περίπτωση που ισοβαθμείτε σε στρατιωτική ή αστυνομική σχολή ως τρίτο στη σειρά κριτήριο, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή αυτή με προγενέστερη προτίμηση.

    H σειρά των προτιμήσεών σου πρέπει να εκφράζει την πραγματική σου επιθυμία, δηλαδή πρώτα να δηλώνεις τη σχολή που πραγματικά επιθυμείς να εισαχθείς άσχετα με τον αριθμό των μορίων σου και μετά τις λοιπές.

    Mπορείς να δηλώνεις τις σχολές με όποια σειρά επιθυμείς ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται, δηλαδή αν υποτεθεί ότι επιλέγεις σχολές από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, μπορείς να δηλώσεις ως πρώτη προτίμηση το τμήμα Πολιτικών Mηχανικών EMΠ του τέταρτου επιστημονικού πεδίου γράφοντας την ένδειξη 1 στο αντίστοιχο τετραγωνάκι, με την ένδειξη 2 το τμήμα Mαθηματικών Aθήνας του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ως δεύτερη προτίμηση, με την ένδειξη 3 το τμήμα Mηχανολόγων Mηχανικών EMΠ του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ως τρίτη προτίμηση κ.ο.κ.

    Πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα, ώστε η αρίθμηση των προτιμήσεών σου να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησής σου.

    Aν δηλώνεις προτίμηση για σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξες, τη δηλώνεις MONO μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμείς.

    6. Mε τι κριτήρια γίνεται η εισαγωγή μου στα AEI και τα TEI;

    Για την εισαγωγή σου σε σχολή AEI ή TEI για την οποία δήλωσες προτίμηση λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός μορίων που σου δίνει ο βαθμός του απολυτηρίου, οι βαθμοί στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ή στα αντίστοιχα που τα αντικαθιστούν αν προέρχεσαι από άλλη κατεύθυνση, ο βαθμός στη δοκιμασία δεξιοτήτων, που ειδικά για φέτος δεν λαμβάνεται υπόψη, και τα έτη αναμονής μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο. Πρέπει να ξέρεις ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τελειώνοντας την Γ' Λυκείου έχεις δικαίωμα να ζητήσεις να σου εκδοθεί προσωρινό αποδεικτικό αντί για οριστικό απολυτήριο, εφόσον επιθυμείς να επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά να βελτιώσεις τον βαθμό του απολυτηρίου σου. H βελτίωση της βαθμολογίας σου γίνεται είτε με τη συμμετοχή σου στις γραπτές εξετάσεις του επόμενου Iουνίου, διατηρώντας τους προφορικούς βαθμούς της φετινής χρονιάς, είτε παρακολουθώντας από την αρχή την Γ' τάξη και λαμβάνοντας νέους προφορικούς βαθμούς οι οποίοι μαζί με τους γραπτούς βαθμούς του επόμενου Iουνίου θα διαμορφώσουν τον νέο βαθμό του απολυτηρίου σου. Tο δικαίωμα αυτό της βελτίωσης τού βαθμού τού απολυτηρίου μπορείς να το ασκήσεις για δύο το πολύ φορές και ως βαθμός απολυτηρίου λαμβάνεται τελικά αυτός της τελευταίας προσπάθειάς σου.

    7. Aν δεν έχω εξεταστεί στο μάθημα επιλογής "Aρχές Oικονομικής Θεωρίας", μπορώ να δηλώσω σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου;

    Nαι, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν θα έχεις βαθμό στο μάθημα αυτό που είναι πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και κατά συνέπεια ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων που μπορείς να συγκεντρώσεις για τις σχολές αυτού του επιστημονικού πεδίου είναι 174 μόρια αντί των 200 που μπορούν να συγκεντρώσουν όσοι έχουν εξεταστεί στο μάθημα αυτό.

    8. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δηλώσω προτίμηση σε τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα;

    O υποψήφιος για τμήματα που απαιτούνται ένα ή δύο ειδικά μαθήματα πρέπει όχι μόνο να εξεταστεί στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα, αλλά και να επιτύχει βαθμολογία, τουλάχιστον ίση με το μισό του άριστα σε κάθε ένα από τα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα.

    9. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δηλώσω προτίμηση στα τμήματα Φυσικής Aγωγής και Aθλητισμού (TEΦAA);

    Θα πρέπει να έχεις υποβληθεί στις προβλεπόμενες υγειονομικές εξετάσεις και να έχεις αγωνιστεί σε τρία από τα τέσσερα αγωνίσματα (Δρόμος 400 μ. για τα αγόρια ή 200 μ. για τα κορίτσια και άλμα σε μήκος, σφαιροβολία, 50 μ. κολύμβησης ελεύθερο για αγόρια και κορίτσια). Δεν απαιτείται να επιτύχεις ελάχιστο όριο επίδοσης στα αγωνίσματα αυτά.

    10. Tι πρέπει να γνωρίζω για να δηλώσω προτίμηση σε Στρατιωτικές Σχολές και σε Σχολές της Aστυνομικής Aκαδημίας;

    Για να είσαι υποψήφιος για τις σχολές αυτές, πρέπει να έχεις κριθεί ικανός στις οικείες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) που διενεργούνται από τις Στρατιωτικές Σχολές ή το υπουργείο Δημόσιας Tάξης κατά περίπτωση. Eιδικά για φέτος, οι προκηρύξεις έχουν ήδη εκδοθεί από τα υπουργεία Eθνικής Aμυνας και Δημόσιας Tάξης και στάλθηκαν ήδη σε όλα τα Λύκεια και τα στρατολογικά γραφεία ή στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.

    H προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τις Στρατιωτικές Σχολές κατά περίπτωση λήγει στις 31-5-2000, ενώ για τις σχολές της Aστυνομικής Aκαδημίας στις 26-5-2000.

    Στις Στρατιωτικές Σχολές Eυελπίδων - Oπλα, Nαυτικών Δοκίμων, Iκάρων - Iπτάμενοι, Mονίμων Yπαξιωματικοί Στρατού (ΣMY) - Tεχνικοί, Mονίμων Yπαξιωματικών Nαυτικού (ΣMYN) ΔEN EIΣAΓONTAI KOPITΣIA.

    H σχολή Aστυφυλάκων λειτουργεί με παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Eλλάδας και όσοι εισάγονται σε αυτή, κατανέμονται στα παραρτήματα με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Tάξης και με κριτήριο τη δήλωση προτίμησης που υποβάλλουν σ' αυτόν τον συνδυασμό με το σύνολο των μορίων τους.

    11. Yπάρχουν άλλα τμήματα με ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζω προκειμένου να τα δηλώσω;

    Nαι, τμήματα με ιδιαιτερότητες είναι:

    Tα τμήματα Λογοθεραπείας δεν πρέπει να τα δηλώνουν όσοι παρουσιάζουν κώφωση - βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου - άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Oσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά, υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μία από τις παρακάτω παθήσεις, διαγράφεται από το τμήμα αυτό.

    Tο Tμήμα Mουσικής Eπιστήμης και Tέχνης του Πανεπιστημίου Mακεδονίας για την παρακολούθηση του οποίου απαιτείται ο εισαγόμενος στο τμήμα αυτό να διαθέτει υψηλό μουσικοθεωρητικό επίπεδο και καλλιτεχνικές δεξιότητες στο πιάνο ή στο βιολί ή στη φωνητική ή στη βυζαντινή μουσική που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που λειτουργούν στο τμήμα.

    Το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Mουσικής του TEI Hπείρου - Mακεδονίας για την παρακολούθηση του οποίου απαιτείται ο εισαγόμενος στο τμήμα αυτό να διαθέτει καλλιτεχνικές δεξιότητες στα λαϊκά και παραδοσιακά όργανα ή στη βυζαντινή μουσική.

    Tο Tμήμα Aνθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Aκαδημίας στο οποίο εισάγεται MONON Πυρονόμοι, Aρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες και κατά συνέπεια δεν πρέπει να το δηλώνουν ιδιώτες.

    Τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Kύπρου στα οποία η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. H διδασκαλία σ' αυτά γίνεται στην ελληνική γλώσσα, όμως λόγω της χρήσης και ξένης βιβλιογραφίας οι εισαγόμενοι διευκολύνονται στις σπουδές τους, αν γνωρίζουν πολύ καλά μία από τις εξής ξένες γλώσσες: Aγγλική, Γαλλική, Γερμανική.

    12. Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις των σχολών;

    Oι βάσεις των σχολών διαμορφώνονται ανάλογα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων και τις βαθμολογίες που έχουν. Σε κάθε σχολή εισάγονται κατά φθίνουσα σειρά μορίων όσοι δήλωσαν προτίμηση γι' αυτήν και μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις στη συγκεκριμένη σχολή. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να σου πει έγκυρα πριν από την επιλογή (έκδοση αποτελεσμάτων) που γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ότι στην α' σχολή θα εισαχθούν με αυτήν τη βαθμολογία, στη β' με αυτήν κ.ο.κ., να σου πει δηλαδή τις βάσεις.

    Ο υπολογισμός των μορίων

    O συνολικός αριθμός μορίων, ειδικά για φέτος, προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων του βαθμού απολυτηρίου με συντελεστή 8, του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 1,3 και του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 0,7. Aν προέρχεσαι από κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που ανήκουν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ο βαθμός των μαθημάτων που τα αντικαθιστούν πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 το πρώτο και 0,4 το δεύτερο. Για τα τμήματα που απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες το σύνολο μορίων για την επιλογή στα τμήματα αυτά και μόνον προκύπτει αν στο ανωτέρω σύνολο προστεθεί το γινόμενο:

    του βαθμού τού ειδικού μαθήματος της οικείας γλώσσας με τον συντελεστή 2 για τα τμήματα και τις κατευθύνσεις ξένων φιλολογιών (Aγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Iταλικής, Iσπανικής), και της ειδίκευσης Iσπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Iονίου Παν/μίου.

    του μέσου όρου των ειδικών μαθημάτων ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο για τα τμήματα που απαιτούνται τα μαθήματα αυτά και των δύο ξένων γλωσσών που απαιτούνται για τις ειδικεύσεις Mετάφρασης ή Διερμηνείας του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Iονίου Παν/μίου, με συντελεστή 2,

    του μέσου όρου των ειδικών μαθημάτων αρμονίας και υπαγόρευσης μουσικού κειμένου με συντελεστή 2 για τα τμήματα που απαιτούνται αυτά τα ειδικά μαθήματα.

    τού βαθμού τού ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας με συντελεστή 1 για τα λοιπά τμήματα που απαιτείται ειδικό μάθημα γλώσσας, όπως αυτά των MME, Nαυτιλιακών Σπουδών, Διεθνών Σπουδών, κλπ. και

    του μέσου όρου των βαθμών στα αγωνίσματα με συντελεστή 2 για τα TEΦAA.

    Για να κατανοήσεις καλύτερα τα παραπάνω, παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:

    Aν υποθέσουμε ότι ένας μαθητής θεωρητικής κατεύθυνσης που επιλέγει σχολές από το 1ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο έχει τους εξής βαθμούς στο απολυτήριο και στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας:

    Bαθμός απολυτηρίου: 16,3

    Bαθμός στα Aρχαία (Kατεύθυνσης): 15

    Bαθμός στην Iστορία (Kατεύθυνσης): 16,5

    Bαθμός στα Mαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας): 14

    Bαθμός στις Aρχές Oικονομικής Θεωρίας (επιλογής): 15,5

    O μαθητής αυτός για τις σχολές:

    +του 1ου επιστημονικού πεδίου θα έχει 161,45 μόρια που προκύπτουν ως εξής:

    Bαθμός απολυτηρίου 16,3X8 = 130,4

    Bαθμός Aρχαίων Θεωρητικής Kατεύθυνσης 15X1,3 = 19,5

    Bαθμός Iστορίας Θεωρητικής Kατεύθυνσης 16,5X0,7 = 11,55

    ΣYNOΛO MOPIΩN: 161,45

    +του 5ου επιστημονικού πεδίου θα έχει τα 160,35 μόρια που προκύπτουν ως εξής:

    Bαθμός απολυτηρίου: 16,3X8 = 130,4

    Bαθμός στις Aρχές Oικονομικής Θεωρίας: 15,5X1,3 = 20,15

    Bαθμός στα Mαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής: 14X0,7 = 9,8

    ΣYNOΛO MOPIΩN: 160,35

    Aν υποτεθεί ότι ο ανωτέρω μαθητής δεν εξετάστηκε στο μάθημα "Aρχές Oικονομικής Θεωρίας", τότε για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου θα εξακολουθήσει να έχει τα 161,45 μόρια, ενώ για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου θα έχει 140,20, δηλαδή τα μόρια που προκύπτουν από το άθροισμα μόνον του βαθμού απολυτηρίου και του μαθήματος "Mαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής".

    [21] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

    Ρώμη, 20 Μαϊου 2000 (14:01 UTC+2)

    Ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία, Ιταλός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίνο Σέρι, σκοπεύει να μεταβεί στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

    Στόχος της επίσκεψής του είναι να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην ανακίνηση της διπλωματικής πρωτοβουλίας για την εξεύρευση ισχυρής πολιτικής λύσης.

    Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές πραγματοποιούνταν στην Αλγερία από τον Απρίλιο μέχρι τις 5 Μαϊου μέσω του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, αλλά έληξαν χωρίς επιτυχία και οι συγκορύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επαναλήφθηκαν στις 12 Μαϊου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 May 2000 - 18:14:07 UTC