Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
  • [02] ΚΛΙΝΤΟΝ : "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"
  • [03] ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΝΑΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
  • [05] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [06] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟ F4
  • [07] ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΓΚΟΝΟΥ
  • [09] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΡΟΖ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [10] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [11] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  • [13] Η ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [14] ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΠΛΩΝ
  • [15] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΤΡΙΤΟ ΚΑΠΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ
  • [17] FIERATEX - ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ 47% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000
  • [18] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [19] ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΟΣΕ
  • [20] ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ
  • [21] ΠΕΡΟΥ: ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [22] 4% ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
  • [23] ΗΠΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ BOEING 767
  • [24] Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2000 (18:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άκης Τσοχατζόπουλος

    Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Δεσφίνας όπου συγγενείς και πλήθος κόσμου είπαν το στερνό αντίο στα δύο άτυχα κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του Phantom στην Αντίκυρα. Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους παραμένουν αναπάντητα ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν οι όροι ασφαλείας των πτήσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Η κηδεία των δύο πιλότων, του Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη έγινε στις 5 το απόγευμα στο χωριό του έξω από το Αγρίνιο και του Πολύκαρπου Μουχτούρη στη Ναύπακτο.

    Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να παρουσίασε βλάβη το μοιραίο Phantom F-4, που συνετρίβη την Πέμπτη στην Αντίκυρα Βοιωτίας, εξετάζουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που διενεργούν τη σχετική έρευνα. Η ανασύνθεση, σε προσομοιωτή, της εικόνας που παρουσίασε το μαχητικό της Πολιτικής Αεροπορίας λίγο πριν από τη συντριβή του, η οποία προκύπτει και από τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρουσιάστηκε στο αεροσκάφος ξαφνική βλάβη. Με την εξέλιξη αυτή απορρίπτεται -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο των ερευνών- η εκδοχή ότι η τραγωδία οφείλεται σε λάθος των χειριστών του Phantom.

    Το αεροσκάφος προσέγγισε τον οικιστικό όγκο σε ύψος 800-1.000 ποδών, όταν παρουσίασε βλάβη και χάθηκε ο έλεγχός του. Η γωνία πρόσκρουσης του F-4 στο διώροφο σπίτι αλλά και οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν, σύμφωνα με το ΓΕΑ, τις απεγνωσμένες προσπάθειες των χειριστών να αποφύγουν την πτώση σε κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, τα περιθώρια αντίδρασης των δύο πιλότων ήταν ελάχιστα, αφού όλα εκτυλίχθηκαν εντός ολίγων -τριών έως τεσσάρων- δευτερολέπτων.

    [02] ΚΛΙΝΤΟΝ : "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

    Ουάσιγκτον, 19 Μαϊου 2000 (09:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Οι Αντυ Μανάτος, Χάρης Σοφοκλείδης, Τζον Ποντέστα, Ανδρέας Αθενς και Σάβας Τσιβικος στο 11ο συνέδριο ΠΣΕΚΑ (Μάιος 2000)

    της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

    Νέες διαβεβαιώσεις και αισιόδοξα μηνύματα έδωσε στα ηγετικά στελέχη της Oμογένειας που τον επισκέφθηκαν χθες στο Λευκό Oίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του βλέπει την πιθανότητα να γίνει κάτι στο κυπριακό.

    Στην προτροπή των Oμογενών, να υπάρξει ενεργητικότερη ανάμειξή του για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι στόχος του είναι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, προτού αποχωρήσει από την προεδρία, αν και βλέπει σαν ανασταλτικό παράγοντα την ανάδειξη νέου προέδρου στην Τουρκία.

    Ο πρόεδρος Κλίντον τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ποιά θα είναι η λύση. Εκείνο που αναζητείται είναι πως θα αρχίσει η διαδικασία. Επανέλαβε την αμερικανική θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ελεύθερη διακίνηση, αλλά ήταν σαφής πως θα υπάρχουν δύο αυτόνομα κρατίδια.

    Να σημειωθεί, ότι οι Τούρκοι διαβίβασαν στους Αμερικανούς πως ετοιμάζουν και θα καταθέσουν ολοκληρωμένες θέσεις. Η αμερικανική απάντηση ήταν, πως αν αυτές δεν πλησιάζουν τις ελληνικές, είναι προτιμότερο να μην υποβληθούν, γιατί θα ανατρέψουν τις συνομιλίες

    [03] ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΝΑΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Στρασβούργο, 18 Μαϊου 2000 (18:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση της Ολομέλειας στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

    Το μεγάλο "ΝΑΙ" σε μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, είπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίζοντας θετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο για την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ από την 1.1.2001. Το Σώμα, με ψήφους 376 υπέρ, έναντι 42 κατά και 80 αποχών ενέκρινε την πρόταση που περιέχεται στην έκθεση του ευρωβουλευτή κ. Goebbels, εκ μέρους της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή στις 15 Μαϊου, περιορίζεται σε τρεις μόνο σειρές: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

    1. Εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    2. Ζητεί να ζητηθεί εκ νέου η γνώμη του σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να τροποποιήσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    3. Αναθέτει στην Πρόεδρό του να γνωστοποιήσει επίσημα τη θέση του στο Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Στο σκεπτικό της έκθεσης παρατίθεται το ιστορικόι και οι όροι για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ και παρατηρείται ότι "η οικονομική πρόοδος που σημειώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξε ιδιαιτέρως εντυπωσιακή". Για μία χώρα, η οποία στις αρχές του 1990 εθεωρείτο γενικώς ως ο "οικονομικά ασθενής" της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόσταση προς την σύγκλιση με τις χώρες της ζώνης ευρώ που καλύφθηκε στο διάστημα αυτό υπήρξε όντως εντυπωσιακή. Για παράδειγμα ο πληθωρισμός έπεσε από το 20,4% το 1990, στο 2,6% το 1999 και τα τελευταία στοιχεία του Μαρτίου 2000 δείχνουν ότι κινείται στο 2%. Το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε από 7,6% του ΑΕΠ το 1996 στο 1,5% το 1999 και η πρόβλεψη για το 2000 είναι 1,3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεπεράσει το 6,5%, πράγμα που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Αυτό ήταν το 1996 στο 112,2% του ΑΕΠ, έπεσε στο 105,4% το 1999 και προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο στο 103,7% κατά το τρέχον έτος.

    Βεβαίως, όσον αφορά το κριτήριο του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα υπερβαίνει το όριο του 60% που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Υπάρχουν, όμως ισχυρές ενδείξεις ότι η πορεία μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα συνεχισθεί με "ικανοποιητική ταχύτητα" και σ' αυτό θα πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά η ελληνική κυβέρνηση με την εφαρμογή αντίστοιχων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων. Γενικότερα, η μεγάλη πρόκληση της Ελλάδος και της ελληνικής οικονομίας μέσα στη ζώνη ευρώ θα είναι η "διατηρησιμότητα της επιτευχθείσας σταθερότητας". Η ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ δεν εγκυμονεί κανένα πολιτικό κίνδυνο. Ωστόσο, παρατηρείται στην έκθεση, οι κίνδυνοι οικονομικής φύσεως (εκτροπής από τη σταθερότητα) υφίστανται και μάλιστα είναι μεγαλύτεροι για την Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ. Για το λόγο αυτό ο εισηγητής της έκθεσης κ. Goebbels επαναδιατυπώνει τις βασικές συστάσεις που περιέχονται στις εκθέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συστάσεις που επικεντρώνονται στην τήρηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, στην εφαρμογή μιας αντίστοιχης σταθεροποιητικής εισοδηματικής πολιτικής και στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και τις συνθήκες ανταγωνισμού στις αγορές εργασίας, αγαθών και κεφαλαίου. Στα μέτρα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι ενέργειες για την πλήρη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ελληνική νομοθεσία.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα αποφανθούν επί του θέματος μαζί με τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ, κατά το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής, στη Φέιρα της Πορτογαλίας τον προσεχή μήνα.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

    Διδυμότειχο, 19 Μαϊου 2000 (12:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Επιτροπής 'Αθήνα 2004' για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Την εκτίμηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών θα ανοίξουν το δρόμο για τον εκμοντερνισμό της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα, διατύπωσε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, από το Διδυμότειχο, όπου βρίσκεται, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου, Ευάγγελου Παπατσαρούχα.

    Παράλληλα, η κ.Αγγελοπούλου επανέλαβε ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας συνιστά "πολύ μεγάλη υποχρέωση για την Ελλάδα", η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στην υπόσχεση που έδωσε στη διεθνή κοινότητα, για την επιτυχή διεκπεραίωση αυτού του σημαντικού έργου.

    "Το έργο αυτό, ίσως είναι το μεγαλύτερο του αιώνα για τη χώρα μας και ξέραμε εξαρχής ότι αποτελεί ένα στοίχημα για τον τόπο. Ολοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, και όλοι μας επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε το όφελος από αυτή την υπόθεση", είπε χαρακτηριστικά η κ.Αγγελοπούλου, που αφίχθη το πρωί στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος", με το προσωπικό της αεροσκάφος, συνοδευόμενη από το σύζυγό της, Θεόδωρο.

    Το βράδυ, στη διάρκεια ειδικής τελετής, η Γιάννα και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, θα ανακηρυχθούν επίσημοι δημότες Διδυμοτείχου. Υπενθυμίζεται ότι η κ.Αγγελοπούλου τιμήθηκε προ μηνών από τον δήμαρχο Διδυμοτείχου για την προσφορά της στον Ελληνισμό, κατά τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας.

    Μάλιστα, με δική της πρωτοβουλία η κ.Αγγελοπούλου είχε αναλάβει τον εξοπλισμό δύο δημοτικών σχολείων της περιοχής, προσφέροντας τους απαιτούμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και φωτοτυπικά μηχανήματα.

    [05] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Αγία Πετρούπολη, 19 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν σε στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών στην Αγία Πετρούπολη μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 5.30 τοπική ώρα και συνεχίστηκαν οι εκρήξεις στην αποθήκη στην οποία φυλάγονται νάρκες και σφαίρες.

    Οι ένοικοι των γύρω οικοδομών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και καταβάλλονται προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων.

    Ο υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών Σεργκέι Σόιγκου αναχώρησε από τη Μόσχα για να επισκεφθεί τον τόπο του ατυχήματος.

    O.K.

    [06] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟ F4

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2000 (20:31 UTC+2)

    Στο ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης του αεροπλάνου συγκλίνουν τα ευρήματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και οι μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν για την αεροπορική τραγωδία στη Βοιωτία.

    Σύμφωνα με το ΓΕΑ τα δύο Φάντομ πετούσαν σε ύψος 800 ποδών έξω από την Αντίκυρα, δεξιά και αριστερά του χωριού. Το μοιραίο F4 κινούνταν δεξιά του οικισμού, με κατεύθυνση την Κύμη. Ξαφνικά το αεροσκάφος πήρε κλίση προς τα δεξιά και απότομα άλλαξε πορεία προς τα αριστερά πριν καρφωθεί στη διώροφη πολυκατοικία.

    Η ανασύνθεση των τελευταίων στιγμών της πτώσης από μαρτυρίες κατοίκων και δύο σμηνιτών που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαιώνει την εκδοχή αυτή. Είναι πιθανόν οι δύο υποσμηναγοί να θυσιάστηκαν προσπαθώντας να σώσουν τους κατοίκους, αφού από τα 800 πόδια όπου βρίσκονταν προλάβαιναν να εκτιναχτούν.

    Η πιθανότητα μηχανικής βλάβης ισχυροποιείται και από τις ενδείξεις στα όργανα και την γωνία πρόσκρουσης του μαχητικού. Το Φάντομ καρφώθηκε με το πίσω μέρος, που σημαίνει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή οι χειριστές προσπαθούσαν να το ανυψώσουν. Σύμφωνα με επιτελείς της αεροπορίας, είναι πιθανόν να παρουσιάστηκε βλάβη στο πηδάλιο ή σε άλλο σύστημα ελέγχου.

    Οσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για την επανεξέταση των ρυθμίσεων για την ασφάλεια των πτήσεων, οι επιτελείς του ΓΕΑ σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση που να θέτει σε κίνδυνο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πιλότων.

    [07] ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ

    Μπέρμιγχαμ, 19 Μαϊου 2000 (20:28 UTC+2)

    Αθώοι δήλωσαν ο Τόμας Μπλάντον τζούνιορ, 61 ετών, και ο Μπόμπι Φρανκ Τσέρι, 69 ετών, πρώην μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) που κατηγορούνται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία του Μπέρμινγχαμ στην Αλαμπάμα το 1963, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα νεαρά μαύρα κορίτσια.

    Οι δυο άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν και δήλωσαν ότι θα καθαρίσουν το όνομα τους σύντομα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλιντον χαρακτήρισε θετική τη σύλληψη των δυο πρώην μελών της οργάνωσης και τόνισε πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το έγκλημα.

    Η εγκληματική αυτή πράξη είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη πριν από 37 χρόνια και είχε δώσει νέα ώθηση στο κίνημα για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων του πολίτη για τους μαύρους της χώρας.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΓΚΟΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο συντονισμός των εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί η υποδομή και να αρχίσει η εγκατάσταση των αθίγγανων στον οικισμό "Αγία Σοφία" στο στρατόπεδο Γκόνου απασχόλησε τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του βοηθού Νομάρχη Αβραάμ Καλταβερίδη.

    Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι την 1η Ιουνίου θα αρχίσει η μεταφορά άλλων 190 λυόμενων σπιτιών (μέχρι τώρα μεταφέρθηκαν 69), η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου.

    Επίσης εξετάστηκε η μεταφορά επιπλέον 175 οικίσκων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολυμελείς οικογένειες.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα που έχουν σχέση με την αγωγή υγείας των παιδιών των αθίγγανων, θέματα προσχολικής αγωγής, επαγγελματικής εκπαίδευσης, και απασχόλησής τους.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της ΝΕΛΕ.

    [09] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΡΟΖ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Λάρισας εντόπισαν και κατέσχεσαν τα μηχανήματα ροζ τηλεοπτικού σταθμού, που εξέπεμπε όλο το 24ωρο από την πόλη ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου και βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία δύο Θεσσαλονικέων.

    Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό "Erotica", τα προγράμματος του οποίου είχαν προκαλέσει την οργή πολλών γονέων της πόλης, όχι μόνο επειδή τα παιδιά τους παρακολουθήσαν ταινίες άσεμνου περιεχομένου αλλά και εξαιτίας των "φουσκωμένων" λογαριασμών του ΟΤΕ. Πολλοί γονείς υπέβαλαν καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές, χωρίς αυτές να μπορούν αν εντοπίσουν το σημείο από όπου εξέπεμπε ο σταθμός.

    Οι ιδιοκτήτες, ένας 25χρονος από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης και η αδερφή του, είχαν κρύψει καλά τα μηχανήματα του σταθμού σε ένα από τα διαμερίσματα οικοδομής της Λάρισας, όπου φιλοξενούσαν και μία 22χρονη για να αλλάζει τις κασέτες στο βίντεο.

    Χθες το βράδυ, μετά από έφοδο, οι αστυνομία συνέλαβε την γυναίκα μέσα στο διαμέρισμα και ξήλωσε όλα τα μηχανήματα του σταθμού, ενώ οι ιδιοκτήτες του καναλιού αναζητούνται στη Θεσσαλονίκη.

    [10] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    "Μαύρη" Παρασκευή σήμερα για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα περισσότερα από τα οποία τερμάτισαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα, καταγράφοντας ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες. Πρωταγωνιστές στις "βουτιές" ήταν τα χρηματιστήρια του Ελσίνκι (-7,85%, 15866.35 μονάδες), της Μόσχας (-6,68%, 1891.46 μονάδες) και της Βουδαπέστης (-6,64%, 8300.47 μονάδες).

    Οι χρηματιστηριακές αγορές της "γηραιάς" ηπείρου δεν κατάφεραν να αντισταθούν στους κλυδωνισμούς που δημιουργεί η αναταραχή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού σήμερα στο άνοιγμά του, ο Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq κινήθηκαν καθοδικά.

    Το Μιλάνο υποχώρησε κατά 4,09% (30491 μονάδες), στο Παρίσι ο δείκτης CAC κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,97% (6196.05 μονάδες), η Στοκχόλμη σημείωσε πτώση 3,65% (5968.28 μονάδες), ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE με πτώση 3,01%, έκλεισε στις 6045.4 μονάδες.

    Σημαντικές οι απώλειες για τη Μαδρίτη (-2,94%, 970.75 μονάδες), τη Φρανκφούρτη (-2,68%, 6989.03 μονάδες), τη Βαρσοβία (-2,49%, 2016.8 μονάδες), το Αμστερνταμ (-2,36%, 652.45 μονάδες), την Πράγα (-2,16%, 579.1 μονάδες) και τη Λισσαβόνα (-2,00%, 5227.26 μονάδες).

    Αισθητές και οι πτώσεις των δεικτών των χρηματιστηρίων στο Οσλο (-1,65%, 1371.74 μονάδες), στις Βρυξέλλες (-1,04%, 2885.8 μονάδες), ενώ με οριακές απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο της Βιέννης (-0,10%, 1137.44 μονάδες) και της Ζυρίχης (-0,99%, 7718.7 μονάδες).

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας επικρατούσαν μικτές τάσεις από το άνοιγμα των συνεδριάσεων. Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο της Μπανγκόγκ ο δείκτης SET βρισκόταν σε σταθεροποιητικά επίπεδα στις 343.4 μονάδες, στο Χονκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng "φλέρταρε" με τις ανοδικές τάσεις, στη Σιγκαπούρη η αγορά κινούνταν οριακά πτωτικά, στο Σίδνεϊ η πτώση της τάξης του 0,19% στην αρχή της συνεδρίασης δημιούργησε ανησυχία και τέλος στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 με απώλειες 1,02% στις 16858.17 μονάδες κατέγραφε πτωτική πορεία.

    [11] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 19 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ο προέδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι η ανεξαρτησία και η ευημερία της Γιουγκοσλαβίας θα διαφυλαχθούν παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τις προσπάθειες που γίνονται για να την καταστρέψουν.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας σε συνάντηση που είχε σήμερα με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος στην Ποντγκόριτσα με επικεφαλής τον Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς και την ηγεσία του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βελιγράδι με επικεφαλής τον Ιβιτσα Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι "οι ηγεσίες των δύο κομμάτων θα κατορθώσουν να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας παρά τις "συντονισμένες δράσεις των εχθρών της από το εξωτερικό και το εσωτερικό να τη διαλύσουν με ένοπλες επιθέσεις, επιθέσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τρομοκρατία, με κυρώσεις, με προδοσίες και άλλες πιέσεις".

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας προέβη στις παραπάνω δηλώσεις τη στιγμή που στο Βελιγράδι εντείνονται οι αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης μετά την απόφασή της να διακόψει τη λειτουργία ανεξάρτητων ΜΜΕ και σημειώνονται καθημερινά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug τόνισε ότι η πολιτική του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου και του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με όλα τα πατριωτικά πολιτικά κόμματα και τις προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα εκφράζουν τη βασική επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να ζουν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, που αποτελεί κοινό κράτος δύο αδελφών λαών, ελεύθερων και ισότιμων ανθρώπων, πολιτών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Κ.Γ.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Με ομιλίες σε όλα τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

    Οι εκδηλώσεις για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού θα κορυφωθούν την Κυριακή 21 Μαϊου με τη δοξολογία που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄.

    Θα ακολουθήσει ομιλία του βοηθού Νομάρχη Αβραάμ Καλταβερίδη ως εκπροσώπου του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

    [13] Η ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    "Εμείς οι Έλληνες που ζούμε μακριά από την αγκαλιά της Πατρίδας μας γνωρίζουμε πολύ καλά, πως ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Του λείπουν οι γερές ρίζες, για να επιβιώσουν οι ιδιαιτερότητές του. Σ΄ αυτό το γεγονός προσπαθούμε καθημερινά να αντισταθούμε μαθαίνοντας ό,τι μας διδάσκει η ιστορία του έθνους μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Απόδημης Νεολαίας Ευρώπης του ΣΑΕ, για τη σημερινή μέρα, μέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

    "Σήμερα, οι Έλληνες ξαναθυμούνται τη γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους τους. Για άλλη μια χρονιά ενώνουν τις φωνές τους για να αναγνωριστεί επίσημα το τραγικό αυτό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας: η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "Αναλογιζόμαστε με δέος ότι οι πρόγονοί μας άφησαν τη ζωή τους (πολλοί από αυτούς χωρίς να ταφούν), στον αγώνα τους για να μην αλλάξει η πίστη τους, να μη χαθεί η δική τους και με τη σειρά της η δική μας εθνική ταυτότητα. Θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση την συμπαράστασή μας, στον αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χιλιάδων Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο".

    Καταλήγοντας η Συντονιστική Επιτροπή Απόδημης Νεολαίας Ευρώπης ως ελάχιστο φόρο τιμής εκφράζει "τον απόλυτο σεβασμό και την υπερηφάνειά" της "για τους προγόνους μας".

    [14] ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΠΛΩΝ

    Χάγη, 19 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των χημικών Οπλων

    έδωσαν στη Ρωσία μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει.

    Οι χώρες του οργανισμού που συνεδριάζουν στη Χάγη αποφάσισαν να δώσουν νέα διορία στη Ρωσία, η οποία υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί τη δεύτερη φάση της καταστροφής χημικών όπλων και θα προχωρήσει στη καταστροφή του 20% αυτών πριν τον Απρίλιο του 2002.

    Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Χοσέ Μπουστάνο ανέφερε ότι η Μόσχα θα χρειαστεί την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να καταφέρει να τηρήσει τη δεύτερη φάση καταστροφής των χημικών όπλων.

    Η Ρωσία έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε καταστροφή των χημικών όπλων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου αλλά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

    Η Μόσχα έχει υπογράψει το 1997 τη Συνθήκη Χημικών Οπλων, που στοχεύει στην καταστροφή όλων των χημικών όπλων μέχρι το 2007. Ζήτησε όμως από τον οργανισμό νέα προθεσμία γιατί το κόστος καταστροφής χημικών όπλων είναι πολύ υψηλό, περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των χημικών Οπλων αριθμεί 135 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη, ενώ πρόσφατα και η Γιουγκοσλαβία υπέγραψε τη συνθήκη.

    Ο.Κ.

    [15] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 19 Μαϊου 2000 (19:59 UTC+2)

    Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της πόλης Τσερναβόντα της Ρουμανίας προχώρησαν σήμερα σε απεργία διεκδικώντας αύξηση 30% στο μισθό τους και περισσότερες μέρες άδεια.

    Η απεργία των εργαζομένων είχε ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο Μάιο αλλά διεκόπη για να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του εργοστασίου που ναυάγησαν.

    Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Τσερναβόντα είναι το μοναδικό στην ανατολική Ευρώπη που είναι εξοπλισμένο με συστήματα δυτικής τεχνολογίας, όπως το καναδέζικο σύστημα Candu 6 με φυσικό ουράνιο και βαρύ ύδωρ.

    Ο.Κ.

    [16] ΤΡΙΤΟ ΚΑΠΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (19:59 UTC+2)

    Το τρίτο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στην Κυριακή, θα λειτουργήσει στις Συκιές.

    Το ΚΑΠΗ θα στεγάζεται σε άνετο και όμορφο χώρο με μεγάλη αυλή, όπου οι εκρπόσωποι της τρίτης ηλικίας θα μπορούν να απολαμβάνουν δροσιά και παρέα.

    Το κέντρο έχει στελεχωθεί με έναν κοινωνικό λειτουργό, δύο νοσηλευτές και μία οικογενειακή βοηθό, παρέχοντας ιατρική και συμβουλευτική βοήθεια καθώς και υποστήριξη. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στη ψυχαγωγία των μελών του, που ήδη έφτασαν τα 150 άτομα, με διοργάνωση εκδρομών, καλλιτεχνικών τμημάτων και εκδηλώσεων.

    [17] FIERATEX - ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ 47% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (19:58 UTC+2)

    Ραγδαία αύξηση, της τάξης του 47%, παρουσίασαν οι πωλήσεις της FIERATEX - ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ιωάννης Ανεζουλάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.

    Στη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 1/01-31/12/1999. Το συνολικό ποσό του μερίσματος που θα διανεμηθεί στους μετόχους είναι 273.251.438 ή 26,5 δρχ. ανά μετοχή. Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία αποκοπής και να ενημερώσει τους μετόχους. Παράλληλα, ανανεώθηκε η θητεία του υπάρχοντος Δ.Σ. για μια ακόμα πενταετία. Τέλος λόγω μη υλοποίησης της αποφασισθείσας από 15/11/1999 αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, εγκρίθηκε η προσαρμογή του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρίας (περί μετοχικού κεφαλαίου) έτσι όπως ήταν αυτό πριν από την ως άνω έκτακτη γενική συνέλευση.

    Ο κ. Ανεζουλάκης έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερη προσπάθεια που γίνεται από το σύνολο του δυναμικού της εταιρίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Πιο αναλυτικά, για την αναδιοργάνωση της παραγωγής έχει αναληφθεί προσπάθεια που στοχεύει μέσω της βελτιστοποίησης των διαδικασιών και της αύξησης της ευελιξίας στην μείωση του κόστους και στην άμεση ανταπόκριση προς τον πελάτη.

    Για το λόγο αυτό προσλήφθηκε εξωτερικός σύμβουλος, η αμερικανική εταιρία συμβούλων WERNER, εταιρία εξειδικευμένη στην οργάνωση αντιστοίχων βιομηχανικών μονάδων. Τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας θα γίνουν "ορατά" από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Στον τομέα των πωλήσεων ενισχύθηκε η προσπάθεια εμπλουτισμού του πελατολογίου της εταιρίας με νέους πελάτες και ιδιαίτερα με επώνυμους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού. Για το τρέχον έτος προβλέπονται εξαγωγές ύψους 2 δισ. δραχμών ή ποσοστό 18% του συνολικού κύκλου εργασιών.

    Για τον όμιλο, ο κ. Ανεζουλάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη εμπορικού δικτύου επώνυμου ενδύματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες των Βαλκανίων. Για την ελληνική αγορά έχει επιλεγεί η στρατηγική της εξαγοράς υφιστάμενων αλυσίδων καταστημάτων λιανικής και ανάπτυξη του δικτύου υπό κοινό brand name. Μεσο- μακροπρόθεσμα εξετάζεται και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των δικτύων μέσω franchising. Παράλληλα, δρομολογείται η επέκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων των εταιριών ετοίμου ενδύματος του ομίλου σε γειτονικές χώρες.

    Τέλος, τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επιχείρηση που έχει συστήσει η Χ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ με τοπικό εταίρο στη Βουλγαρία, στην οποία θα γίνεται η ραφή των ετοίμων ενδυμάτων που θα διοχετεύονται στην τοπική αγορά. Παράλληλα και η ΠΡΟΜΕΛΚΑ ΑΕ έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας στη γειτονική Αλβανία.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία ΦΙΕΡΑ ΑΒΕΕ έχει καταθέσει φάκελο για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από τον Δεκέμβριο του 1999, ενώ αντίστοιχα έχουν αρχίσει την προετοιμασία φακέλου για την εισαγωγή τους στο ΧΑΑ και οι εταιρίες Χ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και ΠΡΟΜΕΛΚΑ ΑΕ.

    [18] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Ενσέντε, 19 Μαϊου 2000 (19:51 UTC+2)

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη που είχε σημειωθεί σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στο Ενσέντε της Ολλανδίας το περασμένο Σάββατο. Ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι 71 νεκροί και όχι 20 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

    Το BBC μετέδωσε ότι οι ολλανδικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον των ιδιοκτητών της αποθήκης των βεγγαλικών, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί μετά την έκρηξη.

    Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

    [19] ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΟΣΕ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης ολομελειακής συνόδου της νέας Επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης Σιδηροδρόμων (UIC) στο Παρίσι, με αντικείμενο τα θέματα οικονομίας, μεταφορών, χρηματοοικονομικών και περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Ιωάννη Μουρμούρη.

    Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο ΟΣΕ, υπό την ιδιότητα του εκλεγέντος προέδρου κατά την τρέχουσα τριετία (2000-2002), είναι καθοριστικός για το μέλλον του σιδηροδρόμου στο παγκόσμιο στερέωμα και ταυτόχρονα αποδεικνύει την εμβέλεια του ΟΣΕ διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι ο Οργανισμός θα μπορέσει να σχεδιάσει και να αναπτύξει εκείνες τις πολιτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της θέσης του στην ελληνική αγορά μεταφορών.

    Η νέα επιτροπή της UIC, όπως προέκυψε από τις εργασίες της συνόδου, θα επικεντρώσει τις ενέργειές της, στην αξιοποίηση των τεχνικών πλεονεκτημάτων της σιδηροδρομικής μεταφοράς σε σχέση με το περιβάλλον, την ασφάλεια, καθώς και την κατανάλωση ενέργειας.

    Επίσης, θα εστιάσει την προσοχή της στην προσπάθεια συνένωσης των δικτύων αρχικά με συνεργασίες - συμφωνίες αλλά και με υπερεθνικές εταιρικές συγχωνεύσεις, ώστε να δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος, ενιαιοποίηση της τεχνολογίας και νέα διεθνή προϊόντα - υπηρεσίες στην αγορά.

    [20] ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2000 (19:48 UTC+2)

    Αγωνιστική πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, δύναμη και σοβαρότητα κατά τη διάρκεια του αγώνα του ΠΑΟΚ με την Καβάλα, την Κυριακή, ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπάγεβιτς, η Καβάλα πάντα δυσκολεύει τον ΠΑΟΚ και για αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, τη στιγμή που η ομάδα του χρειάζεται τους τρεις βαθμούς της νίκης για να πετύχει το στόχο της, κάτι στο οποίο θα συμβάλει και η παρουσία των φιλάθλων.

    [21] ΠΕΡΟΥ: ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Λίμα, 19 Μαϊου 2000 (19:45 UTC+2)

    Ο Αλεχάνδρο Τολέδο, υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Περού δήλωσε ότι αρνείται να πάρει μέρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών αν τελικώς οριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής του η 28η Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δίκαιες εκλογές.

    Η διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών μεταξύ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι είναι αβέβαιη καθώς η Κεντρική Επιτροπή των εκλογών απέρριψε το αίτημα του κ. Τολέδο να καθυστερήσει η διενέργεια του δεύτερου γύρου ώστε να υπάρξει χρόνος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θεωρούνται απαραίτητες για δίκαιες εκλογές.

    Ο Τολέδο, γιος ενός χωρικού από τις Άνδεις, δίνει σκληρή μάχη με τον πρόεδρο Φουτζιμόρι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Ο.Κ.

    [22] 4% ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2000 (19:43 UTC+2)

    Από 1η Ιανουαρίου θα ισχύσουν οι αυξήσεις της τάξεως του 4% στους μισθούς και τα επιδόματα των ναυτικών των ποντοπόρων πλοίων, μετά τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

    Σημειώνεται ότι αρχικά οι εφοπλιστές κάθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την πρόταση για αύξηση της τάξης του 2,5%. Επίσης, προ διμήνου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είχε συμφωνήσει για τους ναυτικούς των ακτοπλοϊκών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων αυξήσεις 4% για το πρώτο εξάμηνο του 2000 και 4,5% για το δεύτερο εξάμηνο.

    [23] ΗΠΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ BOEING 767

    Ουάσιγκτον, 19 Μαϊου 2000 (19:42 UTC+2)

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ έδωσε εντολή να γίνουν επιθεωρήσεις στις μηχανές των αεροσκαφών Boeing 767, γιατί σε ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου διαπιστώθηκε ότι είχαν καταστραφεί τα τρία από τα τέσσερα ασφαλιστικά μπουλόνια που κρατούν τον κινητήρα στο φτερό.

    Οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο τα αεροσκάφη τους στις επόμενες δέκα ημέρες. Σημειώνεται ότι δεν ζητήθηκε η καθήλωση των αεροσκαφών μέχρι να ελεγχθούν.

    Η οδηγία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπλοΐας, αφορά μόνο τα αεροσκάφη που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρίες. Αυτή τη στιγμή πετούν συνολικά 230 αεροσκάφη Boeing 767, εκ των οποίων τα 120 ανήκουν σε επτά αμερικανικές εταιρίες.

    O.K.

    [24] Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2000 (19:36 UTC+2)

    Υπέρ της επανεξέτασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της πολεμικής αεροπορίας τάχθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Φάντομ πάνω σε σπίτι, στα Αντίκυρα Βοιωτίας.

    "Όταν γίνεται ένα αεροπορικό ατύχημα διερευνάται από μια ειδική επιτροπή από ανώτατους αξιωματικούς και από ειδικευμένους αξιωματικούς της αεροπορίας", τόνισε ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Πρόσθεσε δε ότι στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί γιατί έγινε το ατύχημα, να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν, και να επισημανθούν περιπτώσεις μη σωστού σχεδιασμού. Με τον τρόπο αυτό, κατά τον υφυπουργό Αμυνας, μπορούν να γίνονται αναθεωρήσεις ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα αυτής της μορφής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 May 2000 - 18:14:10 UTC