Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΖΗΛΕΥΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
  • [02] H EΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ Ο ΑΝΤΡΕΪ ΜΠΑΓΙΟΥΚ
  • [06] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΛΥΚΣΜΠΟΥΡΓΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [08] ΝΕΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [09] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [10] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [11] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [12] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΤΟΥ
  • [13] ΣΕ ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΚΟΤΕΣΤ
  • [14] ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΗΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΑΡΗ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [16] Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  • [17] ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΕΜΟΙΑΖΕ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΞΑΝΘΗ 1 - 0
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 1 - 2
  • [20] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 0
  • [22] ΣΕ "ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ" ΤΗΣ ΕΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0
  • [24] NΤ. MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ι.ΤΖΕΜ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΖΗΛΕΥΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

    Aθήνα, 3 Μαϊου 2000 (14:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας

    Η ελευθερία του Τύπου είναι συνώνυμη της δημοκρατίας σε μια χώρα και του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

    Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για αδέσμευτη, απρόσκοπτη και αντικειμενική λειτουργία των ΜΜΕ, η οποία όπως είπε αποτελεί και συστατικό στοιχείο της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και πρόσθεσε: "Θεωρούμε πως η Ελλάδα έχει κατακτήσει ένα ζηλευτό επίπεδο ελευθεροτυπίας".

    Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου αναφέρεται και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος σε δήλωση του υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων:"Σήμερα είναι ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κοινωνικό αυτό αγαθό, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας, και να προβληματισθούμε-ιδίως μάλιστα εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις-γι΄αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε στην κατεύθυνση της ελυθεροτυπίας και ιδίως για την ενίσχυση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας στη μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, σκέψεων, απόψεων και ιδεών".

    Σημειώνει πως η Ν.Δ. τιμά την προσφορά των λειτουργών του Τύπου και συμμερίζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, για την ουσιαστική αναβάθμιση του λειτουργήματος που επιτελούν.

    [02] H EΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (13:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ απο Κομισσιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της κοινότητας από 1ης Ιανουαρίου 2001. Στην έκθεση σύγκλισης για το 2000, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν σημειώνει ότι "η Ελλάδα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ". Σε ξεχωριστή έκθεσή της πάντως, η οποία δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού αναφέρεται σε "έναν αριθμό θετικών εξελίξεων", υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αγορών αγαθών και εργασίας. Τονίζει επίσης ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και για την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της κοινότητας, Πέδρο Σόλμπες, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC λίγο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης σύγκλισης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ΟΝΕ. Ο κ.Σόλμπες επεσήμανε όμως ότι πρέπει να ληφθούν εκείνατα μέτρα που θα εξισορροπήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τις συνέπειες της σύγκλισης των επιτοκίων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να ληφθούν φορολογικά μέτρα και μία συνεπής πολιτική μισθών η οποία δε θα δημιουργεί πρόσθετο πληθωρισμό.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Νέα Υόρκη, 3 Μαϊου 2000 (11:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαντλίν Ολμπράιτ

    Το θέμα της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, στην οποία επικρίνεται η Ελλάδα για τη συχνότητα των επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μάντλιν Ολμπραϊτ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η εικόνα που βγαίνει, αν και προσπαθεί να είναι περιγραφική, αδικεί την πραγματικότητα, την πραγματικότητα της χώρας μας, όπου είμαστε μια χώρα με ασφάλεια, μια χώρα που κάνει σύντονες προσπάθειες, για να αντιμετωπίσει αυτό το στόχο".

    Στο μεταξύ, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογράμμισε ότι ήταν σαφέστατα υπερβολική και ορισμένοι χαρακτηρισμοί της αδίκησαν την πολύ σοβαρή υπόθεση της τρομοκρατίας.

    "Η Ελλάδα βεβαίως δεν μπορεί να συγκριθεί με την Κολομβία, βεβαίως δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται κάποιες διαδηλώσεις που γίνονται εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Κόσοβο ως πράξεις οι οποίες είναι κοντά στις τρομοκρατικές τάξεις. Και φοβούμαι ότι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δεν φώτισαν επαρκώς μια πραγματικότητα η οποία είναι ότι η Ελλάδα μπορούσε να έχει κάνει σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παίρνοντας ορισμένα πρόσθετα μέτρα, τα οποία κάποιοι από μας που ασχολούνται δυστυχώς πολλά χρόνια τώρα είχαν προτείνει και στο παρελθόν", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Όπως παρατήρησε σε άλλο σημείο, υπάρχει κάποιο κενό στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα ως προς την σύνθεση των δικαστηρίων που ασχολούνται με τα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η τρομοκρατία, ή όπως είναι η διακίνηση ναρκωτικών.

    "Υπάρχει ένα κενό κατά τη γνώμη μου εκεί, έχουμε να κάνουμε με τελείως διαφορετική μορφή εγκλήματος και κατά τη γνώμη μου από την ώρα που θα υπάρξει μια συμφωνία γενικότερη, θα έπρεπε να μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε", είπε.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αγκυρα, 3 Μαϊου 2000 (12:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ - Γιώργος Παπανδρέου

    Τρεις από τις συμφωνίες, που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία, πρόκειται να επικυρωθούν από την τουρκική βουλή.

    Οπως γράφει η "Χουρριέτ", ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αποφάσισε να παραπέμψει προς επικύρωση τις συμφωνίες, που αφορούν στην οικονομική συνεργασία, στην προστασία των επενδύσεων και τις θαλάσσιες μεταφορές.

    Οι συμφωνίες θα συζητηθούν στην τουρκική βουλή, αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    [05] ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ Ο ΑΝΤΡΕΪ ΜΠΑΓΙΟΥΚ

    Λιουμπλιάνα, 3 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Η Βουλή της Σλοβενίας εξέλεξε σήμερα με μικρή διαφορά ψήφων το συντηρητικό Αντρέι Μπαγιούκ νέο πρωθυπουργό της χώρας στη θέση του Γιάνεζ Ντρνόβσεκ έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

    Η κυβέρνηση του Ντρνόβσεκ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τέσσερις εβδομάδες όταν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό και συστρατεύθηκε με την αντιπολίτευση. Ο Γιάνεζ Ντρνόβσεκ ήταν πρωθυπουργός της Σλοβενίας την τελευταία οχταετία.

    Η Βουλή της Σλοβενίας εξέλεξε τον Αντρέι Μπαγιούκ 56χρονο οικονομολόγο με 46 ψήφους υπέρ και 44 κατά. Ο Μπαγιούκ απέτυχε να λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

    Ο Μπαγιούκ είναι αναπληρωτής πρόεδρος του συνασπισμού της συντηρητικής παράταξης SLS - SKD που ιδρύθηκε τον Απρίλιο από τη συνένωση του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος και του Σλοβενικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Το SLS - SKD συγκρότησε συνασπισμό με τον κεντροδεξιό Κόμμα Σοσιαλιστών και τα δύο κόμματα κατέχουν τις 44 από τις 90 κοινοβουλευτικές έδρες.

    Ο Αντρέι Μπαγιούκ θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση σε διάστημα 15 ημερών.

    Κ.Γ.

    [06] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Αλεξάνδρεια, 3 Μαϊου 2000 (20:54 UTC+2)

    Την πρώτη του ποιμαντική περιοδεία αγάπης στην Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ και παντός Σουδάν θα πραγματοποιήσει από τις 12 μέχρι και τις 19 Μαίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ'.

    Η Ιερά Μητρόπολη Σουδάν, βρίσκεται στην βορειοανατολική Αφρική, έχει ανεπτυγμένη την ιεραποστολική δράση και στην χώρα υπάρχει ελληνική παροικία. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία επίσκεψη Αλεξανδρινού Πρωθιεράρχη στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκε πριν από τριάντα και πλέον χρόνια.

    Ο Μακαριότατος κομίζει στο Σουδάν μήνυμα αγάπης και ειρήνης και θα ευλογήσει τις φιλοπρόοδες προσπάθειες όλων για ένα καλύτερο αύριο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη περιοχή αυτή.

    Τον Πατριάρχη θα συνοδεύουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου και Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος κ. Ειρηναίος, ο Αρχιγραμματεύων του Θρόνου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωακείμ Κοντοβάς, ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Βλαδιμήρου, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Στέφανος Ταμβάκης με τη σύζυγό του.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΛΥΚΣΜΠΟΥΡΓΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Μαϊου 2000 (20:22 UTC+2)

    Τα φυλακισμένα μνήματα της Κύπρου, τοποθεσία όπου αναπαύονται οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ήταν ο πρώτος σημερινός σταθμός του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γκλύκσμπουργκ, ο οποίος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αννα - Μαρία και το γιό του Νικόλαο, τοποθέτησε τριαντάφυλλα.

    Ο τέως βασιλιάς επισκέφτηκε τους χώρους που στη δεκαετία του '50 μαρτύρησαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, εκφράζοντας τη συγκίνησή του, ενώ επόμενος σταθμός ήταν η "πράσινη γραμμή" που χωρίζει την ελεύθερη Κύπρο από τον Αττίλα, αντικρίζοντας ανάμεσα από το τείχος και τα συρματοπλέγματα την τουρκοκρατούμενη ζώνη. Λίγη ώρα αργότερα κατέθεσαν στεφάνι στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο χώρο όπου έπεσαν οι Έλληνες καταδρομείς κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974.

    Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος χθες αποκάλεσε τον Κωνσταντίνο "μεγαλειότατο" εξήγησε σήμερα ότι την ευθύνη για την καταστροφή της Κύπρου φέρει η δικτατορία και όχι ο βασιλιάς.

    [08] ΝΕΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα το ευρώ, το οποίο υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 0,9 δολαρίων. Το κοινό νόμισμα έχει χάσει το 23% της αξίας του από την ημέρα εισαγωγής του στις αγορές την 1η Ιανουαρίου του 1999, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η πτώση αποδίδεται στην υστέρηση των ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης έναντι των αμερικανικών.

    [09] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Φίλιππος Βέροιας - Πανελλήνιος και Ιωνικός Ν.Φ. - Αρχέλαος είναι τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών, που θα διεξαχθεί το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου στο κλειστό γήπεδο Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα.

    Στην κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΟΧΕ έδωσε το παρών ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Στέλιος Αγελούδης καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων.

    [10] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Γενεύη, 3 Μαϊου 2000 (20:13 UTC+2)

    Η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της από τη Γενεύη ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είναι αντιπαραγωγικές.

    Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι για την επιτυχία του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στα προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και η ανασυγκρότηση της οικονομίας της που κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

    Επίσης τονίζεται ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στις οικονομίες άλλων χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Αναφέρεται ακόμη ότι οι υποσχέσεις για παροχή οικονομικής βοήθειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη δεν υλοποιούνται με τους αναγκαίους ρυθμούς και ότι μέχρι τώρα δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα ποσά για τη στήριξη των οικονομιών των χωρών της περιοχής.

    Κ.Γ.

    [11] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις "πρωταγωνίστησαν" σήμερα στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χωρίς όμως να "επικρατήσουν" στο σύνολο των χρηματαγορών της "γηραιάς" ηπείρου.

    Στον αντίποδα, έξι χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο, όχι όμως ιδιαίτερα ενισχυμένα, δημιουργώντας κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σε οικονομικούς κύκλους, αλλά και στο επενδυτικό κοινό.

    Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε το χρηματιστήριο του Ελσίνκι (-3,40%, 17707.51 μονάδες), ακολούθησε το Λονδίνο με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί κατά 2,96% (6184.8 μονάδες), η Πράγα (-2,66%, 604.6 μονάδες), ενώ και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρά τη σημερινή ανακοίνωση για συγχώνευσή του με αυτό του Λονδίνου ο δείκτης DAX "τερμάτισε" με απώλειες της τάξης του 2,37% στις 7376.93 μονάδες.

    Στο -2,16% οι απώλειες για τη Στοκχόλμη (6208.85 μονάδες), -1,93% οι απώλειες για το Παρίσι με τον δείκτη CAC στις 6435.65 μονάδες, ενώ το Μιλάνο σημείωσε πτώση της τάξης του 1,89% (31487 μονάδες). Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 δεν κατάφερε τελικά να αντισταθεί στις πιέσεις και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (-1,62%, 19092.13 μονάδες), στη Μαδρίτη το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 1,54% (1063.7 μονάδες), στη Λισσαβόνα οι απώλειες ήταν της τάξης του 1,47% (5506.68 μονάδες), ενώ και στη Κοπεγχάγη το χρηματιστήριο "τερμάτισε" με πτώση της τάξης του 1,42% (289.93 μονάδες).

    Μικρότερες υποχωρήσεις κατέγραψαν το Αμστερνταμ (-0,55%, 669.84 μονάδες), η Ζυρίχη (-0,40%, 7496.7 μονάδες) και η Βιέννη (-0,37%, 1129.76 μονάδες).

    Διαφορετική εικόνα παρουσίασαν τα χρηματιστήρια της Βουδαπέστης, του Οσλο και της Μπρατισλάβας, τα οποία έκλεισαν ενισχυμένα κατά 1,42%, 1,21% και 0,32%, αντίστοιχα, ενώ οριακές ανόδους κατέγραψαν οι Βρυξέλλες (+0,08%, 2837.84 μονάδες) και η Μόσχα (+0,06%, 2204.56 μονάδες).

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας κυριαρχούσαν πτωτικές τάσεις. Ειδικότερα, στη Μπανγκόγκ ο δείκτης SET κατέγραφε απώλειες 1,46% (379.8 μονάδες), στο Χονκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng πτώση της τάξης του 1,52% (15577.47 μονάδες), ενώ στη Σιγκαπούρη επικρατούσαν πτωτικές τάσεις με τον δείκτη Strait Times να υποχωρεί κατά 1% (2145.23 μονάδες).

    Τέλος, στη Νέα Υόρκη, η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ξεκίνησε με απώλειες. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δείκτης Nasdaq υποχωρούσε κατά 1,7%, αγγίζοντας τις 3.727,36 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ο δείκτης Dow Jones κινούνταν πτωτικά κατά 1,1%, στις 10.629,67 μονάδες.

    [12] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2000 (20:05 UTC+2)

    Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε εισαγγελέας εφετών στη Θεσσαλονίκη επειδή, όπως υποστηρίζει, άγνωστοι έκλεψαν το κινητό του τηλέφωνο μέσα από το γραφείο του, στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

    Όπως καταγγέλλει ο εισαγγελέας, Απόστολος Κουκουλέτσος, οι άγνωστοι του έκλεψαν το κινητό του τηλέφωνο πριν από ένα μήνα από το γραφείο του. Ο μηνυτής εισαγγελέας υποστηρίζει ότι πρόσφατα η εταιρία κινητής τηλεφωνίας του ζητάει να πληρώσει και το λογαριασμό -για τα τηλεφωνήματα που έκανε ο άγνωστος- παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει έγκαιρα την κλοπή, ζητώντας να αποσυνδεθεί το τηλέφωνο.

    Τη μηνυτήρια αναφορά παρέλαβε ο συνάδελφός του, εισαγγελέας ποινικής δίωξης, κ. Κων. Γκόγκος.

    Γ.Χ.

    [13] ΣΕ ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΚΟΤΕΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο αλκοτέστ, παρά το γεγονός ότι είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο αστυνόμος Α' στο αστυνομικό τμήμα Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Ευαγγέλου, στις 20 Ιανουαρίου 1999 έπεσε με το αυτοκίνητό του σε προπορευόμενο όχημα, το οποίο στη συνέχεια συγκρούστηκε με άλλα δύο, στην οδό Κων. Καραμανλή. Από το ατύχημα τραυματίστηκε ελαφρά ο ίδιος και άλλη μια επιβάτης αυτοκινήτου.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Ευαγγέλου αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, προφασισμένος ότι ζαλιζόταν από τον τραυματισμό. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορείται ότι έκανε το ίδιο και στο νοσοκομείο, όταν οι γιατροί του ζήτησαν να υποβληθεί σε αιματολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

    Γ.Χ.

    [14] ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΗΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Ρίο ντε Ζανέιρο, 3 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη Βραζιλία μεταξύ της αστυνομίας και μελών του Κινήματος Ακτημόνων Εργατών Γης, MST με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα και να συλληφθούν 200.

    Σημειώνεται ότι η Βραζιλία έχει την δεύτερη πιο άνιση κατανομή γης στον κόσμο μετά την Παραγουάη καθώς η μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας βρίσκεται στα χέρια ομάδας πλουσίων οικογενειών.

    Το Κίνημα Ακτημόνων Εργατών Γης ζητάει από την κυβέρνηση να βρει γη για 100.000 οικογένειες και να δώσει 6.1 δισεκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση τους στα κτήματα που θα αποκτήσουν.

    Η κυβέρνηση από τη πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε ανακατανομή της γης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της χώρας και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Φερνάρντο Ενρίκε Καρντόσο έχει πολλές φορές κατηγορήσει την οργάνωση ότι δεν σέβεται την δημοκρατία και τον νόμο.

    Ο.Κ.

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΑΡΗ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (19:58 UTC+2)

    Δεν τα κατάφεραν Ηρακλής και Αρης στα πρώτα παιχνίδια για τις θέσεις 5 - 8 στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Γηραιός ηττήθηκε στην Αθήνα από τον Πανιώνιο με σκορ 80 - 76, ενώ οι κίτρινοι έχασαν από το Περιστέρι 93 - 67. Οι δεύτεροι αγώνες των ζευγαριών θα γίνουν το Σάββατο σε Ιβανόφειο και Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

    Οι απουσίες των δύο αμερικανών Ντίκινς και Τζόνσον, αλλά και ο τραυματισμός του Παπαδόπουλου στοίχισαν πολύ στον Ηρακλή που αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο από τον Πανιώνιο. Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα δεν ξεκίνησαν ιδιαίτερα καλά τον αγώνα και στο ημίχρονο οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με μια διαφορά -11 πόντων (47 -36). Στην επανάληψη όμως απαλλαγμένοι από το άγχος κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά και να παρουσιάσουν ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο.

    Αντίθετα ο Αρης δεν παρουσίασε αντίσταση στο Περιστέρι, καθώς οι απουσίες τον λύγισαν. Οι κίτρινοι παρατάχθηκαν χωρίς ξένους μετά την υπόθεση ντόπινγκ του Τζο Αρλάουκας και σε κανένα σημείο της αναμέτρησης δεν απείλησαν τους γηπεδούχους. Οι παίκτες του Χρήστου Μαγκώτσιου μετά το πρώτο 20λεπτο έχαναν 46 - 32, ενώ ούτε στην επανάληψη παρουσίασαν κάποια αντίσταση.

    [16] Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (19:57 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι θυσίες των εργαζομένων έφεραν αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αναφερόμενος στη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ότι το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος αυτών που δοκιμάστηκαν περισσότερο. Στις μελλοντικές Συλλογικές Συμβάσεις δεν μπορεί παρά να αυξάνεται πραγματικά το εισόδημα των εργαζομένων, πρόσθεσε. Πρώτη προτεραιότητα για τον κ. Πολυζωγόπουλο είναι η κοινωνική σύγκλιση, που σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση και τους άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.

    Τα συνδικάτα θα εναντιωθούν σε τυχόν συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    [17] ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΕΜΟΙΑΖΕ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2000 (19:52 UTC+2)

    Η θάλασσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο σήμερα, ενώ το μοναδικό σκάφος του δήμου που καθάριζε τα νερά βρίσκεται στο ναυπηγείο.

    Στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις των συνεργείων του δήμου για την αποκομιδή των ακαθαρσιών προκάλεσε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός νεκρών τρωκτικών που επέπλεαν στα νερά. Πνιγμένα ποντίκια και ένας σκύλος μαζί με πολλά σκουπίδια εκβράστηκαν στα κυγκλιδώματα της παραλίας στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης τοποθετήθηκαν από τη Μεγάλη Πέμπτη πλωτά φράγματα κατά μήκος της παραλίας, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς η αδυναμία έγκαιρης ανάσυρσης των ακαθαρσιών από τα νερά του Θερμαϊκου σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να γίνει αιτία για το διασκορπισμό των σκουπιδιών στη θάλασσα.

    [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΞΑΝΘΗ 1 - 0

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (19:51 UTC+2)

    Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε ο Εθνικός Αστέρας που επικράτησε στην Καισαριανή επί της Ξάνθης με σκορ 1 - 0 στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Εθνικός Αστέρας κατάφερε να κατακτήσει το θετικό αποτέλεσμα χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 49' λεπτό ο Μισέ Μισέ. Αντίθετα η Ξάνθη αν και προσπάθησε δεν μπόρεσε να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα και πλέον ξεμάκρυνε πολύ από τις ομάδες που διεκδικούν την έξοδο τους στην Ευρώπη.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 1 - 2

    Πύργος, 3 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Δεύτερη σερί νίκη για τον Αρη, που τον διατηρεί ζωντανό όσον αφορά την έξοδο στην Ευρώπη. Παρά τις πολλές απουσίες βασικών παικτών οι κίτρινοι επικράτησαν στον Πύργο επί του Πανηλειακού με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και κατέκτησαν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Ο Αρης εμφανίστηκε αποφασισμένος από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης να κατακτήσει το θετικό αποτέλεσμα και τελικά τα κατάφερε. Προηγήθηκε μόλις στο 9' λεπτό με γκολ που προήλθε από σουτ του Μάριου Χριστοδούλου. Ετσι, χωρίς άγχος η ομάδα της Θεσσαλονίκης συνέχισε να πιέζει τον αντίπαλο και η επιθετική της προσπάθεια καρποφόρησε στο 32' με το γκολ που σημείωσε ο γιουγκοσλάβος Ιγκόρ Γκλούτσεβιτς.

    Στην επανάληψη, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε ο Αρης προσπάθησε να διατηρήσει το 0 - 2 και δεν δημιούργησε αξιόλογες ευκαιρίες. Ο Πανηλειακός προσπάθησε, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ στο 73' σε 1 - 2 με τον Ζιάκα.

    Με τη νίκη που πήραν σήμερα οι κίτρινοι διατηρούν τις ελπίδες τους για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα καθώς το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Την Κυριακή ο Αρης θα αντιμετωπίσει στο ουδέτερο γήπεδο της Μυτιλήνης (λόγω της γνωστής τιμωρίας για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ) τον Ολυμπιακό και η νίκη είναι απαραίτητη.

    [20] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 3 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου με πρωτοβουλία του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου (SNV) της περιοχής πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με αφορμή την πρωτοβουλία για την επιστροφή των εκδιωχθέντων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν 2.000 Σέρβοι στους οποίους απευθύνθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Μάρκο Γιάκσιτς.

    Ο κ. Γιάκσιτς τόνισε ότι όλοι οι Σέρβοι πρέπει να επιστρέψουν στο Κόσοβο γιατί δεν είναι πολίτες δεύτερης τάξης και επισήμανε ότι πέρασαν 10 μήνες από την άφιξη των στρατευμάτων της KFOR στην περιοχή, διάστημα κατά το οποίο εκδιώχθηκαν περισσότεροι από 300.000 Σέρβοι και καταστράφηκαν περισσότερες από 100 σερβικές εκκλησίες.

    Ο κ. Γιάκσιτς αναρωτήθηκε αν η KFOR είναι αποστολή ειρήνης ή αναταραχών και υπογράμμισε ότι στους 10 μήνες οι διεθνείς οργανισμοί δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την επιστροφή ούτε ενός Σέρβου.

    "Η έξοδος μας ήταν προσχεδιασμένη και συντελέστηκε με την ευλογία του Μπερνάρ Κουσνέρ", είπε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα "με κροατική συνταγή μέσω πιλοτικών προγραμμάτων προσπαθεί να καταστήσει δυνατή την επιστροφή των προσφύγων".

    Στο μεταξύ ο επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η επιστροφή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία.

    Ο κ. Κουσνέρ είπε ότι για το σκοπό αυτό ο Επίσκοπος Αρτέμιος, ο διοικητής της KFOR Χουάν Ορτούνο και ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Ντένις Μακνάμαρα συγκρότησαν από κοινού επιτροπή για την επιστροφή των Σέρβων στην οποία ο ίδιος συμπροεδρεύει.

    Ο επικεφαλής της UNMIK διευκρίνισε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν και μεμονωμένα, αλλά αυτό, όπως είπε, είναι ριψοκίνδυνο και πρόσθεσε ότι στην εν λόγω επιτροπή μπορούν να απευθυνθούν όλοι, ομάδες ή άτομα που επιθυμούν να επιστρέψουν στο Κόσοβο.

    Κ.Γ.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 0

    Πάτρα, 3 Μαϊου 2000 (19:38 UTC+2)

    Καταδικαστική ήττα, που τον φέρνει τέσσερις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, γνώρισε σήμερα στην Πάτρα ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι ηττήθηκαν στην 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας από την Παναχαϊκή με σκορ 1 - 0 και πλέον μειώθηκαν στο ελάχιστο οι ελπίδες τους για κατάκτηση του τροπαίου.

    Το μοναδικό γκολ της συνάντησης το πέτυχε για τους Πατρινούς ο Κατσουράνης στο 60' λεπτό και ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου αγωνιζόταν ο Ολυμπιακός με τον Ιωνικό. Η Παναχαϊκή με τη νίκη που πήρε σήμερα έκανε ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός μένει πίσω από τον τίτλο που κυνηγούσε από την αρχή της χρονιάς.

    Ο Ολυμπιακός έχει πλέον 80 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός 76 και απομένουν μόλις τέσσερις αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

    [22] ΣΕ "ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ" ΤΗΣ ΕΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

    Βρυξέλες, 3 Μαϊου 2000 (19:34 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να σταματήσει η κατανάλωση τμημάτων ζώων, όπως μάτια, εγκέφαλος, σπλήνες που είναι επικίνδυνα για την υγεία εξαιτίας της νόσου των τρελών αγελάδων.

    Ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα μακρύς για τις δυο χώρες Βρετανία και Πορτογαλία που χτυπήθηκαν από την νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθιας.

    Η επιτροπή με ανακοίνωση της ανέφερε ότι η πρόταση της στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας για την υγεία των καταναλωτών και πρότεινε ακόμη να απαγορευτούν κάποιες τεχνικές σφαγής και κοπής ζώων που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στον άνθρωπο.

    Ο.Κ.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (19:31 UTC+2)

    Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν πανηγύρισαν τόσο τη δική τους νίκη επί του Ιωνικού με σκορ 2 - 0 στο ΟΑΚΑ, όσο την ήττα του Παναθηναϊκού στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 1 - 0. Και αυτό γιατί είναι πλέον το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας καθώς αποσπάστηκαν στη βαθμολογία τέσσερις βαθμούς και απομένουν μόλις τέσσερις αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η διοργάνωση.

    Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε αρκετά καλή εμφάνιση, κυρίως στο α' ημίχρονο. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς και επικράτησε χάρη στα γκολ που σημείωσαν οι Στέλιος Γιαννακόπουλος στο 9' λεπτό και Αλέκος Αλεξανδρής στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου.

    Στην επανάληψη οι ερυθρόλευκοι αρκέστηκαν σε συντήρηση δυνάμεων, αφού άλλωστε είχαν εξασφαλίσει το θετικό αποτέλεσμα. Σημειώνεται πως στον αγώνα με τον Ιωνικό έκανε την επανεμφάνιση του στα γήπεδα μετά από απουσία περίπου πέντε μηνών και ο βραζιλιάνος Τζιοβάνι.

    [24] NΤ. MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ι.ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2000 (19:31 UTC+2)

    Tη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, εξέφρασε η τομεάρχης Αμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ".

    Δεν βλάπτει μια μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε, ενώ υποστήριξε ότι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι πρέσβεις που ήταν στην συνάντηση δηλώνουν άγνοια, δημιουργεί ερωτηματικά. Η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει ικανές εξηγήσεις κατά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 May 2000 - 18:14:22 UTC