Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΤΖΕΜ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ
  • [04] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [05] Ο ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΑΪΜΕ ΓΚΑΜΑ ΜΕ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [07] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΜΕΧΡΙ 28 ΜΑΪΟΥ "Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ
  • [09] ΣΤΟΧΟΣ ΙΕΡΟΣΥΛΩΝ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
  • [11] Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥ
  • [12] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ"
  • [13] ΒΟΛΕΪ: ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-1
  • [16] Ο ΚΟΥΛΧΑΡΝΤ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [17] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ
  • [18] Ε.Ε: ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
  • [20] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [22] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΩΛΗΣΗΣ TOY ΒΤC
  • [23] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [24] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (11:34 UTC+2)

    Ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας

    Φωτογραφία: Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    Mε το βλέμμα στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πλησιάζει η αυριανή "ημέρα της κρίσης" για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρω-ζώνη. Πάντως, τα μηνύματα που εισέπραξε η κυβέρνηση από τα κοινοτικά όργανα είναι μέχρι στιγμής θετικά, αν και η ανάγκη νέων μεταρρυθμίσεων προβάλει πλέον επιτακτική.

    Ειδικότερα, στις 12 το μεσημέρι αύριο, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντουίζενμπεργκ και ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Πέντρο Σόλμπες, θα οδεύσουν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου -ενώπιον της συνήθως "αυστηρής" Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής- θα εκθέσουν τις απόψεις τους επί του ελληνικού αιτήματος για εισδοχή στην ΟΝΕ.

    Η έκθεση της ΕΚΤ, έκτασης άνω των 100 σελίδων και η εισήγηση της Κομισιόν (32 σελίδων) θα είναι -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θετικές. Τα κυριότερα σημεία αυτών θα περιλαμβάνονται στη σύσταση που θα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε (ECOFIN). H γνωμοδότηση αυτή της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το "εισιτήριο" της Ελλάδας για την ΟΝΕ, καθώς θα αναγνωρίζει ότι η χώρα μας πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

    Επιπλέον, η Κομισιόν θα συνιστά στο ECOFIN την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, από 1ης Ιανουαρίου του 2001. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να ανακοινώσει αν αποδέχεται τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ωστόσο, παρά τα όποια θετικά μηνύματα, ο δρόμος της Ελλάδας προς την ΟΝΕ, δεν είναι "στρωμένος με ροδοπέταλα". Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν προχωρά σε σειρά συστάσεων, για τις οποίες έχει ήδη ενημερωθεί άτυπα το επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Παράγοντα-"κλειδί" στην όλη διαδικασία αποτελεί η διατηρησιμότητα των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα πρέπει να "βάλει τα δυνατά της", για να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, θα πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να διατηρήσει τη "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική, ώστε να τιθασσεύσει τυχόν νέες πληθωριστικές πιέσεις.

    Επίσης, μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία και συγχρόνως να αποτραπεί η δημιουργία μακροχρόνια ανέργων. Η έγκαιρη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ των συστάσεων της Κομισιόν, η οποία συνιστά ακόμη, την επιτάχυνση και διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

    Πέραν των παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ψηφίζει" υπέρ της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος (προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του) και της ανάπτυξης της έρευνας-τεχνολογίας. Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του εκσυχρονισμού της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενόψει της ένταξής της στις ώριμες αγορές.

    Στο σκηνικό αυτό, σημαντικές θεωρούνται και οι διαβουλεύσεις με την 32μελή Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί της ελληνικής υποψηφιότητας στις 26 Μαΐου. Η γνωμοδότηση αυτή, θα αποτελέσει ουσιαστικά το κείμενο με το οποίο το Συμβούλιο Yπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕCOFIN), θα καλωσορίσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ στις 6 Ιουνίου του 2000.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (16:48 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή της υποθαλάσσιας διαμπερούς αρτηρίας της Θεσσαλονίκης και εντός των προσεχών μηνών, αναμένεται η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 95 δισ. δραχμών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την διάνοιξη τριών σηράγγων, εκ των οποίων η μία θα είναι υποθαλάσσια.

    Πέραν όμως των κυκλοφοριακών αλλαγών, το έργο θα επιφέρει και πολεοδομικές μεταβολές σε πολλά κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

    Η αρτηρία διαμπερούς κυκλοφορίας, που θα συνδέει τη νέα δυτική είσοδο του λιμανιού με την παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, μήκους 3.780 μέτρων, δεν είναι ένα απλό συγκοινωνιακό έργο, αλλά μία ευρεία κυκλοφοριακή, πολεοδομική και αρχιτεκτονική επέμβαση στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης, που θα δώσει ανάσα στο έντονο, σήμερα, κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

    Το έργο, περιλαμβάνει την οδική αρτηρία παράκαμψης του κέντρου με υπόγεια και υποθαλάσσια σήραγγα, καθώς και τις ράμπες πρόσβασης, κατασκευή κόμβων σε κρίσιμες θέσεις, πέντε σταθμούς αυτοκινήτων συνολικής χωρητικότητας 3.500 θέσεων, αρχιτεκτονικές αναπλάσεις και διαμορφώσεις χώρων γύρω και επάνω από τους σταθμούς και πολεοδομικές επεμβάσεις στη Λεωφόρο Νίκης, στο λευκό Πύργο, στη νέα παραλία, στην Τσιμισκή και στη Βασιλέως Γεωργίου.

    Το μήκος της υποθαλάσσιας σήραγγας θα είναι 1.200 μέτρα, το μήκος των χερσαίων σηράγγων, εκατέρωθεν του υποθαλασσίου τμήματος 2.140 μέτρα και το συνολικό μήκος των ανοικτών ραμπών στα άκρα, 400 μέτρα. Ο εξαερισμός της σήραγγας, που έχει σχεδιαστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, θα εξασφαλίζει καλή ποιότητα αέρα για τις ανάγκες των διακινούμενων και θα καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες λόγω ατυχημάτων.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατασκευή του έργου θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι και 40%, στη γενική αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων τις ώρες αιχμής και στη μείωση των συνολικών εκπομπών ρύπων από την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 35%.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΤΖΕΜ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ

    Νέα Υόρκη, 2 Μαϊου 2000 (10:33 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση, που θα έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ με την Αμερικανίδα ομόλογό τους, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνάντηση στην οποία θα κυριαρχήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αργά χθες το βράδυ, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Στη συνάντηση, την πρώτη μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και η πρόοδος στο κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δυο ώρες, ο Παπανδρέου δήλωσε ότι οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη θέληση να αντιμετωπίσουν με εποικοδομητικό τρόπο τα θέματα που τις χωρίζουν. "Κάναμε μια γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων μηνών μετά την υπογραφή των εννέα συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είπε ο Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που θα αρχίσουν στις 23 Μαίου στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Παπανδρέου, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ανέφερε επίσης ότι στη συνάντησή του με την κ.Ολμπράιτ θα τεθεί και το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, μετά και την ετήσια έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ, η οποία επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρού ενδιαφέροντος στην πάταξή της. "Αυτές οι εκθέσεις πολλές φορές υπερβάλλουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε, ότι για το θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει στενή συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών.

    Σήμερα οι Παπανδρέου και Τζεμ θα έχουν μια νέα συνάντηση στη σουίτα του μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σήμερα επίσης, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα βραβευθούν από το Ινστιτούτο Ανατολή- Δύση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, για τη συμβολή τους στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, ενώ θα συμμετάσχουν σε ημερίδα για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Αύριο ο κ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Κλίντον για το κυπριακό, Αλφρεντ Μόουζες καθώς επίσης και με μέλη του αμερικανικού κογκρέσου.

    [04] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (11:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Δημόσιας Τάξης από τις 18/2/1999. Βουλευτής Ημαθίας ΠΑΣΟΚ. Πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης

    Αδικεί την Ελλάδα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, σχολίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το στοιχείο ότι οι ΗΠΑ κατατάσσουν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση, μετά την Κολομβία, και αναρωτήθηκε τι εννοούν άραγε όταν χρησιμοποιούν τον όρο τρομοκρατία.

    Δεν υπάρχει ποσοτικό πρόβλημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά ένα ποιοτικό πρόβλημα που εντοπίζεται στην ύπαρξη της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" που δεν έχει εξαρθρωθεί ακόμα, είπε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Σε ότι αφορά στη συνεργασία των υπηρεσιών ΗΠΑ και Ελλάδας τόνισε ότι υπάρχει μια θεσμική συνεργασία που ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια και εξελίσσεται ικανοποιητικά. Δεν έχουν εκδηλωθεί προβλήματα και οι ελληνικές υπηρεσίες λειτουργούν στο πλαίσιο του Συντάγματος που ψήφισε η Βουλή. Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι υπερεπαρκής. Απλώς υπάρχει θέμα οργάνωσης των υπηρεσιών κι έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Ο κ. Χρυσοχοίδης επισημαίνει πως το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι πολιτικό και δεν πρέπει να επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι ελληνικό θέμα-ασφαλώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται διότι έχουν χάσει τη ζωή Αμερικανοί πολίτες-και έχουμε υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε. Χωρίς ιαχές και φωνές έχουν προχωρήσει πολύ σημαντικά πράγματα, έχουμε εργαστεί αθόρυβα και συστηματικά για να έχουμε αποτελέσματα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    [05] Ο ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Καταδικάζοντας κάθε μορφής δίωξη και καταπίεση των δημοσιογράφων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) επισημαίνει ότι οι λειτουργοί του Τύπου παράλληλα προς την προστασία των δικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν σοβαρές υποχρεώσεις και ευθύνες προς την κοινωνία.

    Σε διακήρυξή του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο ΔΗΣΥ διαβεβαιώνει τους δημοσιογράφους "για τη συμπαράστασή του στη διαφύλαξη της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και της απρόσκοπτης πληροφόρησης και πρόσβασης στις πηγές των ειδήσεων".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΑΪΜΕ ΓΚΑΜΑ ΜΕ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2000 (21:09 UTC+2)

    Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεχιζόμενη προσπάθεια στη Διακυβερνητική Διάσκεψη αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών της ΕΕ και η διαδικασία της Βαρκελώνης στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής συνεργασίας θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις του Πορτογάλου Υπουργού Εξωτερικών Ζάιμε Γκάμα με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο νησί.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Γκάμα, ο οποίος βρίσκεται στο νησί υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι τώρα "βρισκόμαστε σε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή" για το Κυπριακό.

    Με τον Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ε.Ε. Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε ότι "η Πορτογαλία είναι πρόθυμη να προσφέρει στην Κύπρο πρακτική βοήθεια σε θέματα που αφορούν την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος αναχωρεί για τη Σουηδία ύστερα από πρόσκληση της σουηδικής κυβέρνησης, ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι ευχαρίστησε τον κ. Γκάμα για την βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Στη συνέχεια ο κ. Γκάμα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

    Κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, που διήρκεσε μία περίπου ώρα, συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [07] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2000 (21:09 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση δια του Υφυπουργού Εξωτερικών Κιθ Βας τόνισε σήμερα την ανάγκη αναβάθμισης των συνομιλιών για το Κυπριακό στον επικείμενο τρίτο γύρο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά της να δώσει κάθε δυνατή υποστήριξη στην προσπάθεια του ΟΗΕ για εξεύρεση δίκαιης λύσης.

    Ο κ. Βας μιλούσε σε συζήτηση του Κυπριακού στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία συμμετείχαν συνολικά οκτώ βουλευτές, πέντε Εργατικοί και τρεις Συντηρητικοί, που ζήτησαν ενεργότερη συμβολή εκ μέρους της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [08] ΜΕΧΡΙ 28 ΜΑΪΟΥ "Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (21:09 UTC+2)

    Συνεχίζονται μέχρι τις 28 Μαίου οι παραστάσεις του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ "Η εξαίρεση και ο κανόνας" στο θέατρο Φλέμινγκ, στην οδό Μισραχή της Θεσσαλονίκης.

    Το έργο παρουσιάζεται σε ελεύθερη διασκευή Κορίνας Ιωαννίδου, σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, σκηνικά και κουστούμια Γεωργίας Παπαθεοδώρου. Στη διανομή παίρνουν μέρος οι: Κυριάκος Δανιηλίδης, Βενετία Σαπάτρα, Θανάσης Δισλής, Γεωργία Παπαθεοδώρου, Μαργαρίτα Συρίου, Κορίνα Αθανασούλα.

    Παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.

    [09] ΣΤΟΧΟΣ ΙΕΡΟΣΥΛΩΝ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ιερόσυλοι χτύπησαν τα ξημερώματα στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

    Οι ιερόσυλοι δεν σεβάστηκαν ούτε τις άγιες μέρες του Πάσχα και με αναμμένα κεριά έψαξαν όλους τους ιερούς χώρους του Ναού και άρπαξαν από το Ιερό δύο από τα πέντε ασημένια σκευοφυλάκια με τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και των Αγίων Αναργύρων.

    Η νεωκόρος, όταν έφθασε το πρωί στην εκκλησία αντίκρισε έκπληκτη σπασμένα τζάμια σχεδόν σε όλο το ναό και εκτεταμένες καταστροφές.

    Οι δράστες αρχικά έσπασαν τα τζάμια και τα σιδερένια κάγκελα της κεντρικής εισόδου με σιδηρολοστό και στη συνέχεια έψαξαν όλους τους χώρους του Ναού. Ομως τα παγκάρια δεν είχαν χρήματα και τότε δε δίστασαν να μπουν στο Ιερό, από όπου άρπαξαν δύο από τα συνολικά πέντε ασημένια σκευοφυλάκια με τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και των Αγίων Αναργύρων.

    Πριν φύγουν οι δράστες πήγαν στο αρχονταρίκι της εκκλησίας, έφαγαν κόκκινα αυγά, άνοιξαν φιάλες και ήπιαν από το νάμα που χρησιμοποιείται για τη Θεία Κοινωνία.

    Ο Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου δε διαθέτει σύστημα συναγερμού και για αυτό έχει δεχθεί και στο παρελθόν επιδρομή διαρρηκτών.

    [10] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (20:31 UTC+2)

    Το ύφος και το περιεχόμενο της Εκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι απαράδεκτο, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής.

    "Αλλωστε", επεσήμανε, "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας γίνεται με ουσιαστική συμμετοχή των Αμερικανικών υπηρεσιών και η όποια κριτική και χαρακτηρισμοί αντανακλούν στους ίδιους τους Αμερικανούς".

    Ο κ. Παπαθεμελής τόνισε ότι είναι αληθινή η αναφορά στην αναποτελεσματικότητα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής και για να υπάρξουν αποτελέσματα πρότεινε: Την αναγωγή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε εθνική προτεραιότητα, τη συνέχεια και συνέπεια, την εξασφάλιση υπερσύγχρονων μέσων στη διάθεση της αστυνομίας, τη συναίνεση, τη συστράτευση και την αποδοχή από την κοινωνία μίας μίνιμουμ ενόχλησης.

    [11] Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Συνεχίζει τη μάχη κατά της δωροληψίας των γιατρών ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Με υπουργική απόφαση που εξέδωσε, αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του προκάτοχου του Λάμπρου Παπαδήμα που αφορούσε την επανατοποθέτηση στη θέση του διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου της Σπάρτης γιατρού που είχε καταδικαστεί για δωροληψία.

    Πρόκειται για τον ιατρό Ανδρέα Αλεξόπουλο, ο οποίος είχε καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια από τον Αρειο Πάγο γιατί πήρε "φακελάκι", αλλά προσέφυγε στον πρόεδρο της δημοκρατίας προκειμένου να του δοθεί χάρη.

    Τελικά με προεδρικό διάταγμα άρθηκαν οι συνέπειες της ποινικής καταδίκης του και με υπουργική απόφαση του προηγούμενου υπουργού υγείας Λάμπρου Παπαδήμα δόθηκε εντολή για επαναφορά στη θέση του στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

    [12] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Με γραπτή του ανακοίνωση ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει ήδη αποφασίσει για τους παίκτες που θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι από το γήπεδο της Τούμπας. Σύμφωνα με αθηναϊκές εφημερίδες στη "μαύρη" λίστα του σερβοέλληνα τεχνικού βρίσκονται οι Μαραγκός, Νάγκμπε, Μιχόπουλος και Φρούσος.

    Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της ΠΑΕ αναφέρει: "Δεν έχω ενημερώσει κανέναν για το ποιος παίκτης θα φύγει από την ομάδα και ούτε πρόκειται να το κάνω πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Τα όποια σχετικά δημοσιεύματα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το μόνο που προκαλούν την πιο κρίσιμη στιγμή για την ομάδα μου, είναι προβλήματα ενόψει των δύσκολων αγωνιστικών υποχρεώσεων".

    [13] ΒΟΛΕΪ: ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2000 (20:22 UTC+2)

    Με μια αγωνιστική και 350.000 δραχμές χρηματικό πρόστιμο τιμωρήθηκε σήμερα από τον αθλητικό δικαστή η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, για τα αντιεθνικά συνθήματα των οπαδών τους στο τρίτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Ηρακλή στη Γλυφάδα. Η ποινή πάντως θα ισχύσει για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

    Επίσης ο Ηρακλής απολογήθηκε εγγράφως για τα υβριστικά συνθήματα των οπαδών του στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος βόλεϊ.

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 2 Μαϊου 2000 (20:22 UTC+2)

    Διεξάγεται σήμερα στην Νέα Υόρκη ημερίδα για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ανατολή - Δύση με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις χώρες των Βαλκανίων και αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Το κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι οι δυνατότητες επενδύσεων σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ βασική ομιλήτρια θα είναι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ.

    Στην ημερίδα συμμετέχουν επίσης ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ ο ΓΓ του ΟΑΣΕ Γιαν Κιούμπις και άλλοι αξιωματούχοι.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-1

    Καβάλα, 2 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο ένας κλαίει και ο άλλος γελάει μετά το παιχνίδι της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α' εθνικής. Η Καβάλα γνώρισε οδυνηρή ήττα στην έδρα της από την Καλαμάτα με σκορ 0 - 1 και πλέον είναι σε πολύ δύσκολη βαθμολογική θέση. Αντίθετα, η ομάδα της Πελοποννήσου έκανε το καθοριστικό βήμα για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

    Σε ένα κακό από πλευράς ποιότητας παιχνίδι, η Καλαμάτα κέρδισε χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Γεωργέας στο 76' λεπτό με σουτ από τη μικρή περιοχή και πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Η Καβάλα χρειαζόταν το θετικό αποτέλεσμα όμως δεν παρουσίασε καλό πρόσωπο και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει με αξιώσεις το θετικό αποτέλεσμα.

    Η προσπάθεια των δύο ομάδων έγινε ακόμη πιο δύσκολη από τη βροχή που έπεφτε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος να γλιστράει και οι παίκτες να μην μπορούν να ελέγξουν τη μπάλα.

    [16] Ο ΚΟΥΛΧΑΡΝΤ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Παρίσι, 2 Μαϊου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ο Βρετανός οδηγός αγώνων της Φόρμουλα 1 Ντέιβιντ Κούλχαρντ τραυματίστηκε σε αεροπορικό ατύχημα στην κεντρική Γαλλία, το οποίο στοίχισε την ζωή σε δυο άτομα.

    Ο Σκοτσέζος οδηγός, που νίκησε στο βρετανικό γκρανπρί πριν εννιά μέρες με την ομάδα της ΜcLaren-Mercedes τραυματίστηκε ελαφρά, καθώς το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε έπεσε στην κεντρική Γαλλία και τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους όμως ήταν άτυχοι, καθώς ο θάνατος τους ήταν ακαριαίος.

    Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Βρετανία με προορισμό την γαλλική πόλη Νις όταν ο πιλότος ζήτησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λιόν εξαιτίας βλάβης που παρουσιάστηκε στην μηχανή του αεροσκάφους.

    Ο διευθυντής του αεροδρομίου της Λιόν δήλωσε ότι το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο και οι επιβάτες ανάμεσα τους και η φίλη του Κούλχαρντ βγήκαν από το παράθυρο του αεροσκάφους.

    Ο.Κ.

    [17] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2000 (19:53 UTC+2)

    Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι θα μπορούν στο εξής να παίρνουν τη φορολογική ενημερότητα για λογαριασμό των πελατών τους, αφού από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να απευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας για λογαριασμό των συναλλασσόμενων.

    Με τον τρόπο αυτό οι συναλλασσόμενοι απαλλάσσονται από τη σχετική υποχρέωση να καταφεύγουν οι ίδιοι στις ΔΟΥ για την απόκτηση του πιστοποιητικού και τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας θα αναλάβουν οι ίδιοι οι φορείς.

    Οι φορείς θα αποκτήσουν τον ειδικό κωδικό πρόσβασης εφόσον απευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην τηλεφωνική υπηρεσία του ΚΕΠΥΟ. Στη συνέχεια, πληκτρολογώντας τον αριθμό αυτό και τον προσωπικό αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του συναλλασσόμενου θα λαμβάνουν από το ΚΕΠΥΟ μέσω φαξ το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, στον βαθμό βεβαίως που είναι φορολογικά ενήμεροι.

    Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν ο φορολογούμενος έχει χρέη προς την εφορία, το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας δεν θα χορηγείται πριν ο φορολογούμενος τακτοποιήσει τις οφειλές του.

    [18] Ε.Ε: ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βριξέλες, 2 Μαϊου 2000 (19:52 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει έρευνες για τα πράσινα διαβατήρια που έχει εκδόσει η Τουρκία σε μη διπλωματικούς κύκλους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι, εκτός από τα ρουσφέτια που θα έχουν γίνει, τα διαβατήρια κατέχουν μέλη των γκρίζων λύκων, μαφιόζοι και παράνομοι, οι οποίοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Η Τουρκία κατηγορείται για την ανεξέλεγκτη χορήγηση πράσινων διαβατηρίων σε Τούρκους πολίτες, τα οποία χορηγούνται σε ανώτερους υπαλλήλους και στις οικογένειές τους, ώστε να μην υποχρεούνται στην έκδοση βίζας για τις χώρες που επισκέπτονται.

    Σύμφωνα με στοιχεία η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε βιομηχανία παραγωγής πράσινων διαβατηρίων, ενώ οι αρχές έχουν εκδόσει 1,5 εκατομμύρια τέτοια διαβατήρια. Τα στοιχεία αυτά επικαλείται και η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" σε δημοσίευμά της στις 14 Μαρτίου. Πρίν από δύο εβδομάδες το θέμα ανακίνησε με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Ελληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σουλαδάκης.

    Η ανησυχία των Ευρωπαίων πηγάζει από το γεγονός ότι πολλά από τα διαβατήρια αυτά είναι πιθανό να βρίσκονται υπό την κατοχή ατόμων που συνδέονται άμεσα με την τουρκική μαφία, το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, την κατασκοπεία και το λαθρεμπόριο όπλων και τα οποία κινούνται ελεύθερα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρίς έλεγχο και περιορισμούς.

    Πριν τρία χρόνια ένα τροχαίο δυστύχημα στο Σουσουρλούκ της Τουρκίας έφερε στο φως μία υπόθεση που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ενα από τα θύματα του τροχαίου ήταν στενός συνεργάτης του συζύγου της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, και όπως αποδείχθηκε ήταν μέλος της τουρκικής μαφίας και έμπορος ναρκωτικών. Ανάμεσα στα έγγραφα που βρέθηκαν πάνω του ήταν και ένα πράσινο διαβατήριο.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις της, η Αγκυρα δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην κατάργηση της έκδοσης των διαβατηρίων και στη συγκέντρωσή τους από τις αρμόδιες αρχές.

    [19] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

    Μελβούρνη, 2 Μαϊου 2000 (19:32 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    "Η Ανάσταση του Χριστού σημαίνει μια ριζική και καθολική αποκατάσταση όλων των σχέσεων του ανθρώπου, όχι μόνο με το Θεό, αλλά και με ολόκληρη τη δημιουργία", τονίζει, μεταξύ άλλων, στο φετινό πασχαλινό μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός.

    Κι' αυτό γιατί, όπως προσθέτει, "η υπακοή και η αγάπη που άσκησε ο Θεάνθρωπος, γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου άνοιξε διάπλατα και οριστικά τους κρουνούς της Θείας Χάριτος, και για τους καθήμενους εν χώρα και σκιά θανάτου".

    Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία, σημειώνει ότι "για να μιλήσουμε σήμερα υπεύθυνα για 'ζωή' και 'θάνατο', ύστερα από 2000 χρόνια κηρύγματος και μαρτυρίου πρέπει να διακινδυνεύσουμε την 'άνεσή μας' και το 'καλό μας όνομα'. Με άλλα λόγια, συνεχίζει, πρέπει να περπατήσουμε 'πάνω σε τεντωμένο σχοινί'. Άλλωστε αυτή ήταν πάντοτε η ετυμηγορία των Πατέρων: 'το ορθοδοξείν εστί ακροβατείν'".

    Ο κ. Στυλιανός υποστηρίζει ότι ούτε η ζωή σημαίνει μια μεμονωμένη θετική αξία, ούτε ο θάνατος σημαίνει μια εξίσου αρνητική αξία. Ζωή και θάνατος λέει ο κ. Στυλιανός, είναι μάλλον ένας συνολικός τρόπος ατενίσεως και βιώσεως όλων των όντων και γινομένων.

    "Ένα πολυδιάστατο και πολυσήμαντο λοιπόν δεδομένο, που είτε το απολαμβάνεις σε μια κλιμάκωση μακαριότητας, και αυτό είναι η ζωή, είτε το στερείσαι σε ανάλογη κλιμάκωση οδύνης, και αυτό είναι ο θάνατος". Η 'Ανάσταση' που μας 'εξασφάλισε' ο Χριστός με τον εκούσιο σωματικό θάνατό του, δεν σημαίνει κατάργηση του βιολογικού θανάτου, αλλά αντίθετα η Ανάσταση του Χριστού, δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, σημείωσε την οριστική νίκη κατά του πνευματικού θανάτου, δηλαδή της αμαρτίας, που έχει χωρίσει τον άνθρωπο από τον Θεό.

    [20] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μελβούρνη, 2 Μαϊου 2000 (19:31 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Σερ Ουίλιαμ Ντιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να παραστεί στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας, η οποία ακολούθως θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Σύδνεϋ 2000.

    Ο Σερ Ουίλιαμ Ντιν επισκέπτεται την Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων αφής της Ολυμπιακής φλόγας, που θα γίνει στις 10 Μαίου στην Ολυμπία, και της παραλαβής της από τους Αυστραλούς διοργανωτές των Αγώνων του 2000.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός από την Αθήνα και την Ολυμπία, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας θα επισκεφθεί και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

    [21] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 2 Μαϊου 2000 (19:31 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Το βράδυ της Ανάστασης πλημμύρισαν οι ελληνορθόδοξοι ναοί της Μελβούρνης, από χιλιάδες ομογενείς.

    Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, έκαναν ιδιαίτερα δύσκολη την μεταφορά του Αγίου Φωτός και δημιούργησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, επικίνδυνες καταστάσεις, λόγω των βεγγαλικών.

    Η πρωινή βροχή της Κυριακής, δεν εμπόδισε τους Έλληνες της Μελβούρνης να εορτάσουν το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο και να πλημμυρίσουν οι γειτονιές της Μελβούρνης από ελληνική μουσική, ελληνικό γλέντι και τη μυρωδιά του οβελία.

    Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι στην Μελβούρνη έχει γίνει πλέον θεσμός, ομάδες ομογενών, την ημέρα του Πάσχα, να επισκέπτονται τα Ελληνικά γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με αναπηρίες, νοσοκομεία, αναξιοπαθούντες ομογενείς και άλλα ευαγή ιδρύματα, για να προσφέρουν, ευχηθούν και συμπαρασταθούν στους όχι τόσο τυχερούς ομογενείς μας.

    [22] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΩΛΗΣΗΣ TOY ΒΤC

    Σόφια, 2 Μαϊου 2000 (19:31 UTC+2)

    Η οργάνωση "Διαφάνεια χωρίς σύνορα" της Βουλγαρίας, η οποία συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο της "Transparency International", έλυσε μονομερώς τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Υπηρεσία Ιδιωτικοποίησης, για την παρακολούθηση της συναλλαγής πώλησης του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΒΤC).

    Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται ότι η οργάνωση δεν μπορεί να εγγυηθεί "ούτε τη διαφάνεια, ούτε τη νομιμότητα, ούτε την τιμιότητα και την αμεροληψία των συμβαλλόμενων πλευρών".

    Όπως είναι γνωστό, υποψήφιοι αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου του ΒΤC είναι ο ΟΤΕ και η ολλανδική εταιρία ΚΡΝ.

    Ο πρόεδρος της "Διαφάνειας χωρίς σύνορα" Ογκνιάν Μίντσεφ δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) ότι η οργάνωση θα συνεχίσει την παρακολούθηση της συναλλαγής χωρίς τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποίησης και θα ανακοινώσει τα πορίσματά της μετά την ολοκλήρωσή των διαδικασιών, ανεξάρτητα εάν προκύψει ή όχι πώληση των τηλεπικοινωνιών.

    Κ.Κ.

    [23] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 2 Μαϊου 2000 (19:23 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου της Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου (SNV) Ολιβερ Ιβάνοβιτς ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Μιτρόβιτσα κατά την οποία οι πολίτες θα ενημερωθούν για την πρωτοβουλία του (SNV) για την επιστροφή των Σέρβων στο Κόσοβο.

    Στη συνάντηση θα μιλήσουν οι ηγέτες του περιφερειακού Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου και θα ενημερώσουν τους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

    Ο κ. Ιβάνοβιτς σε συνέντευξη τύπου στη Μιτρόβιτσα ανήγγειλε ότι την Πέμπτη 4 Μαϊου στο Ζούμπιν Πότοκ θα συνεδριάσει η Επιτροπή για την επιστροφή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οπως είπε στη συνάντηση κλήθηκαν να παραστούν ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, ο Επίσκοπος Ράσκας - Πρίζρεν Αρτέμιος, ο επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ, ο διοικητής της KFOR στρατηγός Χουάν Ορτούνιο, καθώς και ανώτατοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στο Κόσοβο.

    Σήμερα ο κ. Ιβάνοβιτς είχε συνάντηση στο νότιο τμήμα της πόλης με τους πρέσβεις του ΟΑΣΕ, από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ με θέμα την απογραφή του πληθυσμού στο Κόσοβο.

    Ο κ. Ιβάνοβιτς στη συνάντηση επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού και εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο δεν θα ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απογραφή, αλλά ούτε θα τους εμποδίσει.

    Κ.Γ.

    [24] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Νέα Υόρκη, 2 Μαϊου 2000 (19:23 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το Κοσσυφοπέδιο, πρέσβης του Μπαγκλαντές στα Ηνωμένα Εθνη Ανβαρούν Καρίμ Τσαουντούρι κατέθεσε έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή.

    Στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη αποκήρυξης της βίας και οικοδόμησης ειρήνης και ασφάλειας.

    Ο κ. Τσαουντούρι επισήμανε ότι όλες οι κοινότητες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο τάσσονται υπέρ της πρότασης για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα εργαστεί για την επίλυση των ζητημάτων των αγνοουμένων και των ατόμων που κρατούνται στις φυλακές.

    "Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η UNMIK μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη συνδέεται με τα ζητήματα των αγνοουμένων, τα θέματα βίας, μη ικανοποιητικής κατάστασης ασφάλειας, επιστροφής των προσφύγων και στη δεύτερη ομάδα ανήκει η έλλειψη προσωπικού στις αστυνομικές δυνάμεις και στην πολιτική διοίκηση", είπε ο κ. Τσαουντούρι.

    "Συμπεράναμε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης άρχισε, αλλά προχωρά πολύ αργά και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος. Διαπιστώσαμε ότι και στις δύο εθνικές κοινότητες υπάρχει η επιθυμία για ειρηνική συμβίωση", πρόσθεσε.

    Τόνισε ακόμη ότι η έκθεση έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, οι πρέσβεις των οποίων συμμετείχαν στη σύνταξή της.

    Κ.Γ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 May 2000 - 18:14:16 UTC