Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ;
  • [02] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
  • [03] ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΠΠΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
  • [04] ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [05] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ - Α. ΜΟΟΥΖΕΣ
  • [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [08] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΝΕΑ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [09] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ"
  • [10] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [11] Ο ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΡΑΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  • [01] ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ;

    Νέα Υόρκη, 5 Απριλίου 2000 (10:52 UTC+2)

    Η χθεσινή απότομη και σημαντική κάμψη του Nasdaq, - ο οποίος ενδοσυνεδριακά έπεφτε έως και 14% - αν και περιορίσθηκε τελικά, ήρθε να θέσει κάποια ερωτήματα ως προς την υγεία των χρηματιστηριακών αγορών. Kαι αυτό γιατί υπήρξε συνδυασμένη πτώση και των τριών αμερικανικών αγορών μέσα στο όψιμο κλίμα της γενικότερης τάσης αμφισβήτησης των επιπέδων τιμών της Wall (βλ. δηλώσεις Γκρίνσπαν, Kοέν, Mόμπιους, Pόμπερτσον, Mοντιλιάνι κ.λπ.) και της μονοπωλιακής ηγεμονίας της Microsoft (συμμετέχει κατά 9,2% στον Nasdaq και 4,4% στον Dow) από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

    Oι τάσεις αυτές συνοδεύτηκαν χθες από νέα στροφή των επενδυτών στα αμερικανικά ομόλογα, την κάμψη του δολαρίου και τη μικρή άνοδο του χρυσού. Eίναι, δε, ενδεικτικές της τρέχουσας αβεβαιότητας των αγορών, η οποία και επιβάλλει προσεκτικές και συνετές κινήσεις στους επενδυτές όλου του κόσμου.

    Στις 10 Mαρτίου ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος εκπροσωπεί τις μετοχές των εταιριών της νέας τεχνολογίας, είχε φθάσει στις 5.048 μονάδες που ήταν το κορυφαίο σημείο όλων των εποχών σημειώνοντας μία άνοδο της τάξης του 68% από τις αρχές Nοεμβρίου όταν ήταν στις 3.000 μονάδες. H νέα οικονομία είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Dow Jones που στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών γνώριζε μεγάλα σκαμπανεβάσματα μεταξύ των 10.200-11.300 μονάδων, για να τη δώσει στον Nasdaq ο οποίος -αντίθετα με τον Dow- στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ήταν έντονα ανοδικός.

    Στα μέσα Mαρτίου, ωστόσο, πλήθυναν οι ανησυχίες για τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα τιμών των μετοχών του Nasdaq, με συνέπεια να εμφανισθεί μία μεγάλη αστάθεια στις αμερικανικές αγορές και το νέο φαινόμενο της από μέρα σε μέρα μεταπήδησης των επενδυτών από τα χαρτιά της νέας οικονομίας στα χαρτιά της παλιάς και τανάπαλιν. Στις τελευταίες ημέρες του Mαρτίου, η έξοδος των επενδυτών από το Nasdaq έλαβε πιο καθαρή μορφή ενώ ταυτόχρονα έδειξε να προτιμώνται οι σίγουρες καλές και κερδοφόρες μετοχές της παλιάς οικονομίας. O Dow ανέκαμψε πάνω από τις 11.000 μονάδες δημιουργώντας την αίσθηση πως στον Nasdaq είχαμε μία πορεία διόρθωσης των τιμών.

    [02] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

    Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης, εάν δεν πληροί προηγουμένως τα πολιτικά κριτήρια, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σημερινή ανακοίνωση του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    Σκοπός του ταξιδιού του κ. Φερχόϊγκεν είναι να ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές για την πορεία της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ προβλέπονται συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών Μανλτίν Ολμπράϊτ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Μπεν Γκίλμαν, μέλη του Κογκρέσου και άλλους παράγοντες.

    Ο Γερμανός Επίτροπος θα ενημερώσει τους Αμερικανούς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και για τη νέα στρατηγική της Κοινότητας για τη διεύρυνση, όπως αυτή αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, στο εξής η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτάται αποκλειστικά από το βαθμό προετοιμασίας κάθε υποψήφιας χώρας, δηλαδή την προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Για την Τουρκία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, προφανώς λόγω και του αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπου υπογραμμίζεται ότι η υποψηφιότητα της χώρας αυτής αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόκειται να επωφεληθεί της προενταξιακής στρατηγικής, η οποία θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση.

    Η στρατηγική αυτή θα συμπεριλάβει ένα ενισχυμένο πολιτικό διάλογο για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Καταλήγοντας, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι "οι κανονικές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να αρχίσουν παρά μόνο όταν η Τουρκία σεβαστεί πλήρως τα πολιτικά κριτήρια της ένταξης, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή ο σεβασμός των κανόνων της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των μειονοτήτων".

    [03] ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΠΠΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

    Λευκωσία, 5 Απριλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ενα από τα σπουδαιότερα και ίσως το δυσκολότερο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, αυτό της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), πρόκειται να κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Σήμερα το απόγευμα οι 15 μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών αποφάσισαν ομόφωνα να εντάξουν και την ΚΕΠΠΑ στα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, που θεωρούνται ολοκληρωμένα.

    Αυτό σημαίνει ότι αύριο οι "15", που θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές Γιώργο Βασιλείου, θα ανακοινώσουν ότι για την ΕΕ, το κεφάλαιο ΚΕΠΠΑ έχει ολοκληρωθεί.

    Το πρόβλημα με την ΚΕΠΠΑ ήταν ότι ορισμένοι εταίροι είχαν συνδέσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το 1998 το όλο θέμα με το Κυπριακό και υποστήριζαν ότι πρέπει το κεφάλαιο αυτό να παραμείνει ανοικτό.

    Το γεγονός είχε προκαλέσει και τη γνωστή δήλωση των τεσσάρων χωρών, Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ιταλίας, οι οποίες είχαν ευθέως συνδέσει το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η φράση που υπήρχε τότε στο κείμενο ήταν: "Η ΕΕ θα επιστρέψει σε αυτό το κεφάλαιο την κατάλληλη στιγμή", ενώ στο νέο κείμενο που συμφωνήθηκε σήμερα υπογραμμίζεται αυτό που αναφέρεται και για όλες τις υποψήφες χώρες και για όλα τα κεφάλαια, ότι δηλαδή "η ΕΕ μπορεί να επιστρέψει στο κεφάλαιο αυτό την κατάλληλη στιγμή".

    Στην αυριανή συνάντηση των 15 μονίμων αντιπροσώπων με τον κ. Βασιλείου αναμένεται να συμφωνηθεί το "κλείσιμο" τεσσάρων νέων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της ΚΕΠΠΑ, γεγονός που θα επιβεβαιώνει το σαφές προβάδισμα της Κύπρου έναντι των υπολοίπων υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    [04] ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Μόσχα, 5 Απριλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Η εφημερίδα Moskovskaya Pravda σε δημοσίευμα με τίτλο "Σήμερα, όπως και πολλούς αιώνες πριν", συνεχίζει σειρά δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Το προηγούμενο άρθρο ήταν αφιερωμένο στην Χαλκιδική και τώρα η εφημερίδα δημοσιεύει εξαιρετικά θετικό αφιέρωμα στην Αθήνα.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην προσφορά της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και κάνει περιγραφή των νησιών που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και της Ακρόπολης.

    Την προσοχή του αρθρογράφου προσελκύει και το αθηναϊκό μετρό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως υπερσύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και ως "το πιο ενδιαφέρον από εικαστικής άποψης στον κόσμο". Πρόκειται για ένα μοναδικό υπόγειο μουσείο", αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι το μετρό προσφέρει πολλές υπηρεσίες, όπως τη λειτουργία κινητών τηλεφώνων, αλλά είναι και ασφαλέστερο και αντέχει σε σεισμό μεγάλης ισχύος, έχει εξαιρετικό σύστημα κλιματισμού και ειδικούς ανελκυστήρες για ανάπηρους.

    Ο μεγαλύτερος θαυμασμός του αρθρογράφου προκλήθηκε από τα εκθέματα των αρχαιολογικών ιδρυμάτων που στεγάζονται μόνιμα στο μετρό με τα "αριστουργήματα των σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων".

    Το άρθρο αναφέρεται επαινετικά και στην ελληνική κουζίνα.

    Ο αρθρογράφος θαυμάζει την μεγάλη διάρκεια ζωής των Ελλήνων "παρά την υπερβολική κατανάλωση καπνού και καφέ από τους Έλληνες". Μία από τις εξηγήσεις για τη μακροζωία των Ελλήνων είναι ο παραδοσιακός τρόπος διατροφής και συγκεκριμένα η χρήση ελαιόλαδου, λεμονιού που διασπάει τα λίπη, καθώς και στην "αιώνια παράδοση οινοποιίας και οινοποσίας".

    Καταλήγοντας η εφημερίδα διαφημίζει την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Κατά τη γνώμη του αρθρογράφου, το επίπεδο εξυπηρέτησης είναι πολύ υψηλό και ανταποκρίνεται πλήρως στα πρότυπα της δυτικής Ευρώπης.

    [05] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Η κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Συμβούλιο Σύνδεσης, της προσεχούς Τρίτης με την Τουρκία, θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο από τους 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

    Σήμερα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν επί του συνόλου των 16 παραγράφων της κοινής θέσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της είναι αξεπέραστες. Αντίθετα για πρώτη φορά η απόσταση που χωρίζει από την επίτευξη συμφωνίας είναι αρκετά μικρή.

    Ειδικότερα η Αθήνα επιδιώκει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη διατύπωση για το Κυπριακό, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δηλαδή να υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999).

    Ορισμένοι εταίροι, σε επίπεδο ομάδας εργασίας, είχαν διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο χρειάζεται σε μια κοινή θέση με την Τουρκία να γίνεται αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ομως δεν έδειξαν να επιμένουν κατηγορηματικά στην άποψή τους, κάτι που αφήνει βάσιμες ελπίδες για αποδοχή της ελληνικής θέσης τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    Αναφορικά με την παράγραφο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το σχέδιο του κειμένου της κοινής θέσης ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα, δεδομένου ότι στην ουσία χρησιμοποιείται η φρασεολογία του Ελσίνκι.

    Κατά τα άλλα, οι "15" συμφώνησαν στο κείμενο της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τρίτης με την Τουρκία, καθώς επίσης και για την κοινοτική βοήθεια των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθεί στην Αγκυρα στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Τα υπόλοιπα 135 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπονται για την προενταξιακή στρατηγική, θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύμφωνης γνώμης της Ευρωβουλής.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ - Α. ΜΟΟΥΖΕΣ

    Λευκωσία, 5 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Την ελπίδα να επιταχυνθεί η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, αμέσως μετά από πρόγευμα εργασίας σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στο πρόγευμα, που κράτησε 45 λεπτά και που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων, παρακάθισαν επίσης η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Μαρκουλλή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνή Σώτος Ζακχαίος, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Μόουζες απάντησε "αυτό ελπίζουμε, αυτή είναι η θέση μας" και υπενθύμισε ότι αυτό είχε δηλώσει και κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Εξάλλου, σε ερώτηση εάν θα επισκεφθεί την Κύπρο το επόμενο δεκαπενθήμερο, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας όμως ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και πάλι σύντομα.

    [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη δασική περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Βαρβάρας και Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκλήθηκε από πτώση δέντρου σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ.

    Η φωτιά μέχρι το βράδυ είχε αποτεφρώσει τριάντα περίπου στρέμματα δάσους με οξυές και πεύκα, αλλά παρά το γεγονός ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, η κατάσταση ελέγχεται.

    Στην κατάσβεση συμμετέχουν 25 πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής, ενώ δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Γ.Χ.

    [08] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΝΕΑ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Σε φυλάκιση πέντε μηνών στον καθένα -με τριετή αναστολή- καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, οι δέκα νεαροί οπαδοί, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας.

    Το δικαστήριο, ύστερα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, έκρινε ένοχους και τους δέκα νεαρούς και τους επέβαλε την παραπάνω ποινή. Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης είχε ασκήσει σε βάρος των νεαρών -από τους οποίους εννέα οπαδοί του Άρη και ένας του ΠΑΟΚ- ποινικές διώξεις για παράβαση του νόμου περί βίας στα γήπεδα.

    Στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή στα επεισόδια και ότι οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν κατά λάθος.

    Γ.Χ.

    [09] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ"

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Την ανάγκη να αυξηθεί η δύναμη του ΚΚΕ, που θα δώσει τη μάχη της αντίστασης και της λαϊκής αντιπολίτευσης, και να χτυπηθούν οι δυνάμεις του δικομματισμού, επισήμανε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Πεδίο του Αρεως.

    Κάλεσε τους ψηφοφόρους να έχουν το νου τους, καθώς ο δικομματισμός αγρυπνεί:

    "Το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του θέλει πάση θυσία να κλέψει αριστερούς και προοδευτικούς ψήφους. Κλείστε τα αυτιά σας στην προεκλογική δημαγωγία της ΝΔ". Εκτίμησε, εξάλλου, ότι τις τελευταίες μέρες και ώρες πριν από τις εκλογές θα επιστρατευτούν η συκοφαντία, η κινδυνολογία και τα γνωστά διλήμματα προκειμένου να μπουν στη γωνία το ΚΚΕ, μαζί με τα άλλα μικρότερα κόμματα.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ΚΚΕ είναι ότι μπορεί να δώσει το πιο αποτελεσματικό και οδυνηρό χτύπημα στον δικομματισμό και μετά τις εκλογές, μέσω της συγκρότησης Λαϊκού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. "Ένα σύγχρονο ΕΑΜ, μία σύγχρονη κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα αγωνισθεί όχι μόνο κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και κατά της πλουτοκρατίας, των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων σε βάρος της χώρας μας.

    Το Μέτωπο αυτό θα ξεκινήσει ως μέτωπο αντίστασης, πρόσθεσε, αλλά δεν θα μείνει εκεί. "Στο δρόμο του Μετώπου θα ανοίγονται οι προϋποθέσεις για πιο ουσιαστικές αλλαγές, θα τεθεί θέμα εξουσίας".

    Αναφερόμενη στις σχέσεις του κόμματος με την ΕΕ, επισήμανε ότι οραματίζεται μία Ευρώπη που οι λαοί θα τη διαφεντεύουν και για αυτό έχει καθαρό μέτωπο αντιπαράθεσης και ρήξης με την πολιτική της ΕΕ, που είναι ενωμένη ως Ευρώπη μόνο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

    Εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι "Οποιος οραματίζεται ην ειρηνική συμβίωση των λαών, πρέπει να έχει καθαρό μέτωπο αντιπαράθεσης και ρήξης με το ΝΑΤΟ, που είναι μία παγκόσμια συμμαχία μόνο για να θωρακίζει τα συμφέροντα των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον κόσμο".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι νίκη θα αποτελέσει η αισθητή άνοδος του ΚΚΕ, και η μείωση των δυνάμεων των δύο κομμάτων. "Νίκη θα αποτελέσει αν η επόμενη κυβέρνηση αισθάνεται αδύναμη, φοβισμένη να περάσει με αέρα, με βήμα ταχύ το νέο κύμα των νεοφιλελεύθερων μέτρων, αρχής γενομένης από το σάρωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

    Στις επικρίσεις που δέχθηκε κατά καιρούς το κόμμα ότι δεν σέβεται τους νόμους και της αποφάσεις της βουλής, αλλά δίνει προτεραιότητα στις κινητοποιήσεις των λαϊκών δυνάμεων η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι νόμιμο και δίκαιο είναι αυτό που συμφέρει στους πολλούς, το λαό, τα αγροτικά λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους και την αγροτιά, τις γυναίκες που υποφέρουν, τη νεολαία, την διανόηση, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού.

    Ηθικά και πολιτικά παράνομοι, υπογράμμισε, είναι αυτοί που αποφασίζουν πολιτικές που οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας και τα ασφαλιστικά ταμεία στη χρεοκοπία, που ξεπουλούν την παραγωγικό πλούτο της χώρας στους Ελληνες και ξένους καπιταλιστές, που υπογράφουν συνθήκες με τις οποίες εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα, που αγοράζουν υπέρογκους εξοπλισμούς που είναι στη διάθεση των ΝΑΤΟικων επιχειρήσεων.

    "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ -είπε- είναι συνυπεύθυνοι γιατί εναλλάξ οι μεν αποφάσιζαν, οι δε συναινούσαν, καυγαδίζοντας μόνο μεταξύ τους για την διαχείριση και το πάπλωμα. Θέλουμε μία Ελλάδα ισχυρή όχι όμως στο πλευρό των δυνάμεων του πολέμου και της βίας, κατά των λαών, αλλά μία Ελλάδα ισχυρή που σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι με αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπαίνουν μπροστά στο πελώρια ερωτήματα και αληθινές προκλήσεις καθώς καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην αντίσταση στην ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και την προσαρμογή και την ενσωμάτωση, ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την λαϊκή εξουσία και οικονομία, τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό.

    [10] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Κοζάνη, 5 Απριλίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Σίγουρος ότι στις 9 Απριλίου οι Ελληνες απαντούν δίνοντας νίκη στο ΠΑΣΟΚ, νίκη στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που ενώνει και δε διαχωρίζει τους Ελληνες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κοζάνη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση του εισοδήματος και του κοινωνικού κράτους για κάθε εργαζόμενο

    Νωρίτερα στον κ. Σημίτη θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στην είσοδο της πόλης περίπου 2.000 οπαδοί του ΠΑΣΟΚ καθώς και νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες της Δυτικής Μακεδονίαςυπό τους ήχους χάλκινων.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Κοζάνη, η Δυτική Μακεδονία επισφραγίζει με τη σειρά της το μήνυμα της μεγάλης νίκης της 9ης Απριλίου.

    Επισήμανε ότι αυτή η αναμέτρηση είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, το Ελληνισμό, αποφαστικές για την πορεία της Ελλάδας.

    "Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Ελληνες εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, στους αγρότες, στην πολύτεκνη οικογένεια, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Θέλω να πω καθαρά στις εκλογές αυτές με την ψήφο τους αποφασίζουν θα έχουν μαζί τους στήριγμα στις ανάγκες τους το το κοινωνικό κράτος που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ ή θα αφήσουν τη φιλελεύθερη λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας να γκρεμίσει το κοινωνικό κράτος και να βάλει στη θέση του τους σιδερένιους νόμους της αγοράς;", είπε.

    "Στις 9 Απριλίου αποφασίζουμε θα πάμε μπροστά με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη με όλους τους εργαζόμενους ή θα πάμε πίσω στη διάλυση του κοινωνικού κράτους με βαρύ κόστος για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνταξιούχο, για κάθε αγρότη, για κάθε μισθωτό;", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη Ν.Δ. τονίζοντας ότι αλλάζει διαρκώς προσωπεία και τώρα φορά του προσωπείο των υποσχέσεων.

    "Τι υποσχέθηκε μόλις χθες ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του στο Ζάππειο σε 350.000 δημοσίους υπαλλήλους; Οτι αν γίνει κυβέρνηση θα δίνει αύξηση που θα καλύπτει τον πληθωρισμό. Λέει ανοιχτά σε 350.000 οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων ότι θα παγώσει τους μισθούς τους στη σημερινή αγοραστική τους δύναμη", υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε ότι αυτό κάνουν παντού οι συντηρητικές κυβερνήσεις, αλλά όλοι ξέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα αποτελεί πυξίδα για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα.

    "Τι σημαίνει λοιπόν η φιλελεύθερη άποψη του κ. Καραμανλή για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Οτι στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν στάσιμοι. Αλλοι, οι λίγοι και ισχυροί θα γεύονται τους καρπούς της ανάπτυξης και αυτοί θα πληρώνουν μόνο το κόστος. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της φιλελεύθερης δεξιάς πίσω από το προσωπείο των υποσχέσεων", σημείωσε και πρόσθεσε: "υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που θα παγιδευθεί;".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη σταθερή αύξηση όλων των μισθών, την ενίσχυση του εισοδήματος πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό. "Εμείς είμαστε η εγγύηση του εισοδήματος και του κοινωνικού κράτους για κάθε εργαζόμενο", επισήμανε. "Εγώ δεν έχω υποσχέσεις. Εχω δεσμεύσεις".

    Υπενθύμισε ότι το 1990 - 1993 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρες αποφάσεις για το Νομό Κοζάνης με τις οποίες απολύθηκαν χωρίς καμία προστασία 2.000 άτομα από την ΑΕΒΑΛ, τον Αμίαντο, τα ΕΛΣΙ, στο Χρώμιο, στη Σκούμτσα και τη Ροδιανή και βύθισαν στην απελπισία και οδήγησαν στην ξενιτιά χιλιάδες οικογένεις.

    Υπογράμμισε ότι από 1994 πολλά αλλάζουν για τη Δυτική Μακεδονία σε θετική κατεύθυνση τονίζοντας ότι από το 1994 έως το 1999 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υλοποιήθηκαν έργα και προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1 τρισ. δρχ.

    Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του 2ου ΠΕΠ ύψους 117 δισ. δρχ. του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανασυγκρότησης ύψους 90 δισ. δρχ., η εφαρμογή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και ένα σύνολο άλλων εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αποτέλεσαν μία σημαντική προωθητική δύναμη σητν αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας.

    "Σήμερα, είπε καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το νέο πακέτο, το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας που φθάνει στα 200 δισ. δρχ.".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολίτες του Νομού Κοζάνης βλέπουν σήμερα σημαντικά έργα να έχουν ολοκληρωθεί ή να υλοποιούνται και ανέφερε συγκεκριμένα τη ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης που θα υποδεχθεί 60 - 80 επιχειρήσεις, το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα που ολοκληρώθηκε, το ΒΙΟ. ΠΑ. γούνας στη Σιάτιστα που λειτουργεί, την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας, τη Ζώνη Ενεργού Πολεδομίας στην Κοζάνη, τα μεγάλα έργα ύδρευσης, στο Καλονέρι, τη Γαλατινή, τα Σέρβια, την Ανω Κώμη και την Καισάρεια, τις τηλεθερμάνσεις στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα, τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Κοζάνης.

    Ειδικότερα ανέφερε ότι ιδιαίτερο ρόλο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2000 - 2006 διαδραματίζει ο Νόμος Κοζάνης.

    "Είναι η Διοικητική και Βιομηχανική καρδιά της Περιφέρειας. Μέσα από τις δράσεις του 3ου ΠΕΠ καλείται να αποτελέσει το κέντρο της Επιχειρηματικής, Επιστημονικής, Ερευνητικής και Τεχνολογικής δραστηριότητας. Να αναδειχθεί σε κέντρο των υπηρεσιών και να στηρίξει το ρόλο της Περιφέρειας ως ενδιάμεσο Οικονομικό και Επιχειρηματικό κέντρο της Δυτικής Βαλκανικής", είπε.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης ύψους 250 δισ. δρχ. κυρίως στα Γρεβενά και την Κοζάνη, αλλά και στους άλλους δύο Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς. "4.000 δωρεάν σπίτια με το κλειδί στο χέρι, χορήγηση 30.000 δανείων κατασκευών και επισκευών, αποκατάσταση όλων των Δημόσιων κτιρίων σε χρόνο ρεκόρ. Ξαναζωντανέψαμε, ξαναδημιουργήσαμε τους Νομούς. Στους Νομούς Γρεβενών και Κοζάνης περίπου 100 χωριά μοιάζουν καινούρια με καινούριες στέγες", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κεντρικός στόχος της νέας τετραετίας 2000 - 2004 είναι η επέκταση και ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους. "Όπως ότι είπαμε για το 1996 - 2000 για την Οικονομία το κάναμε, έτσι τώρα για το 2000 - 2004 δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση της κοινωνικής μας πολιτικής.

    Επισήμανε ότι τώρα, χάρη στην επιτυχία της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν στο 4% υπάρχουν οι πόροι, τα μέσα και το στέρεο πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι η πλήρης απασχόληση, ώστε να κερδηθεί η μάχη κατά της ανεργίας τονίζοντας ότι η επόμενη τετραετία είναι η τετραετία της απασχόλησης.

    "Οι δεσμεύσεις μας είναι εγγύηση: Δημιουργούμε το 2000 - 2004, 300.000 νέες θέσεις εργασίας, Και δημιουργούμε άλλες 600.000 αμειβόμενες θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων.

    "Εξασφαλίσαμε 45 τρισ. Κοινωνικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση των συντάξεων, τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και την επέκταση των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι εγγυόμαστε ότι οι κατώτερες συντάξεις θα πάνε σημαντικά πιο πάνω από τις 150.000 δρχ.. Εμείς εγγυόμαστε ότι αυξάνονται ουσιαστικά σταθερά όλες οι κατώτερες συντάξεις.

    Υπογράμμισε ότι δεύτερος μεγάλος στόχος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ το 2000 - 2004 είναι η στήριξη του Ελληνα αγρότη τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ανάπτυξη της υπαίθρου και το εισόδημα του αγρότη.

    "Η ελληνική γεωργία, οι Ελληνες αγρότες έχουν στήριγμα το ΠΑΣΟΚ στο εισόδημά τους. Μόνο με την πολιτική μας οι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν το νέο δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον", είπε προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και οι αγρότες έχον ιστορικά ακατάλυτους δεσμούς, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη θέση του αγρότη.

    "Στις 9 Απριλίου πρέπει με την ψήφο μας να στερεώσουμε τις κατακτήσεις μας. Να στερεώσουμε όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Χτίσαμε ένα ασφαλές σπίτι για τους Ελληνες. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι ενώ χρειάζεται χρόνια για να κτίσεις ένα σπίτι είναι αρκετά ένα - δύο φουρνέλα για να το τινάξουν στον αέρα", τόνισε.

    [11] Ο ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΡΑΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2000 (20:38 UTC+2)

    To αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το απόγευμα ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοχάνες Ράου. Κατά την διάρκεια της ημίωρης ξενάγησής του ο κ. Ράου άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία των ξεναγών, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην κάτοψη σπιτιού της Θεσσαλονίκης.

    Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Ράου στην πόλη, αποτελεί το κέντρο της προτεσταντικής εκκλησιαστικής κοινότητας Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 April 2000 - 18:13:43 UTC