Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  • [03] ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΟ ΜΠΕ:"ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ" Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [04] ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΜΠΕ
  • [05] ΜΙΝΙ-ΚΡΑΧ ΣΤΟ NASDAQ ΛΟΓΩ MICROSOFT
  • [06] ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: «ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
  • [07] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΚΡΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ KLM ME THN ALITALIA
  • [09] ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ SKODA
  • [10] ΔΟΥΚΑΣ, ΒΕΝΕΤΗΣ ΚΑΙ ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [11] ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [12] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [13] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [14] ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ AKUT
  • [15] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι στις 9 Απριλίου η μεγάλη δημοκρατική παράταξη παίρνει μία μεγάλη νίκη, μία καθαρή λαϊκή εντολή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    "Η Βόρεια Ελλάδα στέλνει το μήνυμα της μεγάλης νίκης σε όλη την Ελλάδα.

    Από το 1996 ως το 2000, αυτά τα τέσσερα χρόνια όλοι οι Ελληνες μαζί αλλάξαμε την ελλάδα. Ολοι οι Ελληνες μαζί κάναμε την Ελλάδα καλύτερη. Κάναμε την Ελλάδα ισχυρή. Ως σήμερα η Ελλάδα κοιτούσε τον κόσμο, σήμερα ο κόσμος κοιτάει την Ελλάδα. Είμαστε σήμερα στις είκοσι πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Είμαστε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, δύναμη συνεργασίας, δύναμη ανάπτυξης στα Βαλκάνια και σε όλη την περιοχή.

    "Η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουμε σήμερα μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Κρατάμε στα χέρια μας ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Αυτό το μέλλον κανείς Δε θα το κλέψει από την Ελλάδα", υπογράμμισε.

    Καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή για τον οποίο είπε ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη και μίλησε για μία γκρίζα Ελλάδα. Ελλάδα της μιζέριας, της γκρίνιας της κακομοιριάς και τον κατηγόρησε για μικροψυχία.

    "Είναι σαν να μίλησε σε μία άλλη πόλη, σε κάποια άλλη μεριά του κόσμου. Και είναι παράξενο γιατί είναι απ' τη Θεσσαλονίκη και έπρεπε να 'ναι και αυτός περήφανος για το ρόλο της πόλης του και για τη νέα θέση της χώρας του. Ελληνες είμαστε όλοι και ό,τι θετικό συμβαίνει ανήκει σε όλους. Και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μικροψυχία μικραίνει την πολιτική αντιπαράθεση και ότι η Ελλάδα, και οι Έλληνες θέλουμε ποιότητα, ανάταση άλλο επίπεδο, καλύτερο επίπεδο. Είμαστε καλύτεροι και το αξίζουμε όλοι, είπε.

    Χαρακτήρισε παράξενη, αλλά όχι ανεξήγητη τη στάση του κ. Καραμανλή.

    "Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και οι Ελληνες κάναμε μία τεράστια εθνική προσπάθεια. Πετύχαμε τους στόχους μας στην οικονομία. Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Διαφυλάξαμε και ενισχύσαμε τις πολιτικές αλληλεγγύης και συνοχής. Κατοχυρώσαμε μία νέα διεθνή θέση της χώρας. Αντί η Ελλάδα να γίνει τμήμα της κρίσης των Βαλκανίων, έγινε τμήμα της λύσης του προβλήματος. Με τις αποφάσεις του Ελσίνκι εξασφαλίσαμε τα εθνικά συμφέροντα πετυχαίνοντας ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με την Τουρκία, μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια η κυβέρνηση συνάντησε παντού το μέτωπο της άρνησης της αντιπολίτευσης.

    ¨Όλα αυτά τα χρόνια η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε τίποτα δεν συμφώνησε και όλα τα αρνήθηκε. Προφήτευσε δεν μπαίνουμε στην ΟΝΕ, μίλησε για οικονομία "τραβεστί" και οικονομία με "γυάλινα πόδια". Δεν είχε ποτέ και πουθενά μία υπεύθυνη θέση. Διαρκώς πότε λέει το ένα και πότε το άλλο. Ακόμα και τώρα, στις λίγες μέρες της προεκλογικής περιόδου, τη μία φορά ο κ. Καραμανλής λέει ότι από τις 10 Απριλίου δίνει 150.000 κατώτερη σύνταξη και λίγες μέρες μετά λέει ότι αυτά θα δοθούν σε βάθος χρόνου.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν έχει θέσεις για τη χώρα, Δε νοιάζεται για τον πολίτη και τα προβλήματα του και ότι το μόνο που θέλει είναι ψήφους για να στήσει ξανά το κομματικό κράτος.

    "Η Νέα Δημοκρατία μοιράζει παντού υποσχέσεις. Μοιράζει παντού επιταγές χωρίς αντίκρυσμα. Το μόνο που κάνει καθαρό είναι ότι επιφυλάσσει στην Ελλάδα την επανάληψη της φιλελεύθερης λαίλαπας του 1990 - 1993. Το μόνο που λέει καθαρά είναι ότι οι μαθητευόμενοι μάγοι του φιλελευθερισμού με τους αυτοσχεδιασμούς τους θα γκρεμίσουν όλα όσα με τόσο κόπο κατέκτησε ο ελληνικός λαός.

    "Ο λαός στις 9 Απριλίου θα καταδικάσει τους μεγάλους απόντες της μεγάλης εθνικής προσπάθειας. Ο λαός στις 9 Απριλίου θα πει όχι στην αναβίωση του κομματικού κράτους. Θα πει όχι στις νέες διαχωριστικές γραμμές, θα πει όχι στην κοινωνική όξυνση, στην κοινωνική σύγκρουση, στο διχασμό που προκαλεί η φιλελεύθερη λαίλαπα και το κομματικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κεντρικός στόχος της νέας τετραετίας 2000 - 2004 είναι η επέκταση και ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους.

    "Όπως ότι είπαμε για το 1996 - 2000 για την Οικονομία το κάναμε, έτσι τώρα για το 2000 - 2004 δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση της κοινωνικής μας πολιτικής.

    Επισήμανε ότι τώρα, χάρη στην επιτυχία της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν στο 4% υπάρχουν οι πόροι, τα μέσα και το στέρεο πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι η πλήρης απασχόληση, ώστε να κερδηθεί η μάχη κατά της ανεργίας τονίζοντας ότι η επόμενη τετραετία είναι η τετραετία της απασχόλησης.

    "Οι δεσμεύσεις μας είναι εγγύηση: Δημιουργούμε το 2000 - 2004, 300.000 νέες θέσεις εργασίας, Και δημιουργούμε άλλες 600.000 αμειβόμενες θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων.

    "Εξασφαλίσαμε 45 τρισ. Κοινωνικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση των συντάξεων, τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και την επέκταση των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι εγγυόμαστε ότι οι κατώτερες συντάξεις θα πάνε σημαντικά πιο πάνω από τις 150.000 δρχ.. Εμείς εγγυόμαστε ότι αυξάνονται ουσιαστικά σταθερά όλες οι κατώτερες συντάξεις.

    Επανέλαβε και σήμερα ότι τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δημιουργούν ένα υγιές πλεόνασμα, ώστε να ενισχυθεί σταθερά το εισόδημα των εργαζομένων.

    "Τονίζω και εδώ στη Θεσσαλονίκη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει να καλύψει εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο", είπε.

    Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει μία βελτίωση για 270.000 εργαζόμενους της τάξης των 140.000 δρχ. το χρόνο, δηλαδή 10.000 δρχ. το μήνα. Μία αύξηση 8% πάνω από την αύξηση που θα αποφασισθεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολιτική συνέπειας και ευθύνης.

    "Δεν τάζουμε δεν υποσχόμαστε. Δημιουργούμε υγιές πλεόνασμα και το στρέφουμε στη στήριξη των εργαζομένων. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί στην τετραετία 2000 - 2004. Κάθε χρόνος θα είναι καλύτερος. Κάθε χρόνος θα ανεβάζει το εισόδημα του εργαζομένου", υπογράμμισε.

    Επισήμανε ότι σταθερός στόχος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων, η ενίσχυση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η ενίσχυση των πολυτέκνων, η ενίσχυση από το κράτος πρόνοιας όλων των πολιτικών που έχουν την ανάγκη.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους παλιννοστούντες Ελληνες Πόντιους τονίζοντας ότι ένα κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η υποχρέωση να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες ενσωμάτωσης στη μητέρα πατρίδα των παλιννοστούντων Ελλήνων Ποντίων.

    "Αυτή είναι η δική μας πολιτική και πρέπει να είναι η πολιτική κάθε ελληνικής κυβέρνησης", είπε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε το ΠΑΣΟΚ ξέρει καλύτερα απ' όλους τα προβλήματα του λαού και ότι όπως διόρθωσε το βασικό πρόβλημα, την οικονομία, έτσι θα διορθώσει και τα άλλα.

    Δεσμεύθηκε Δε προσωπικά να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπου χρειάζονται βελτιώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στην Υγεία, στην Παιδεία και αλλού.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αμείλικτα αποφασιστική σε κάθε φαινόμενο εγκληματικότητας από όπου και αν προέρχεται, είναι αποφασισμένη να τελειώνει με το έγκλημα.

    "Εμείς ασφαλίσαμε τα σύνορα με το Σώμα Συνοριακών Φρουρών, που εμείς δημιουργήσαμε. Τα σύνορα που άνοιξε η Νέα Δημοκρατία το 1991 - 1992 και έκανε την Ελλάδα "ξέφραγο αμπέλι". Πάει πολύ στον κ. Καραμανλή να κάνει τώρα τον τιμητή", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ανάπτυξη της υπαίθρου και το εισόδημα του αγρότη προσθέτοντας ότι σταθερή δέσμευση είναι η αύξηση των συντάξεων των αγροτών.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, υπογράμμισε ότι την τετραετία που πέρασε έγινε συστηματική δουλειά για τη Βόρεια Ελλάδα μαζί με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, της εργασίας.

    Σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες μετά το τέλος του καταστροφικού και παράλογου πολέμου, στη Θεσσαλονίκη έχουν την έδρα τους σημαντικοί οργανισμοί της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας.

    "Η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα κέντρο και πόλος οικονομικής συνεργασίας και ελπίδας για την περιοχή. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κέντρο από το οποίο εκπορεύονται σημαντικές οικονομικές πρωτοβουλίες άλλων χωρών. Για αυτό ανεπιφύλακτα μπορούμε να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο της οικονομικής διπλωματίας. Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε πρωτεύουσα πόλη της βαλκανικής πραγματικότητας", υπογράμμισε.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πλαίσιο ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορεί να ακολουθήσει το νέο μοντέλο ανάπτυξής της και να αποτελέσει στην πράξη το κέντρο αναφοράς των Βαλκανίων, τον πόλο οικονομικής συνεργασίας και πολιτιστικής ακτινοβολίας.

    "Η Θεσσαλονίκη όπως τη σχεδιάζουμε και τη θέλουμε είναι:

    Ένα μεγάλο κέντρο χρηματοοικονομικών, συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο με βάση το λιμάνι, τους οδικούς άξονες, τις διασυνοριακές υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Μεγάλο εκθεσιακό, συνεδριακό, πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο με υποδομές και θεσμούς που κατοχυρώνουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της.

    Ένα μείζον κέντρο έρευνας και τεχνολογίας με βάση το νέο "Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας", καθώς και το Πανεπιστήμιο.

    Μεγάλο ενεργειακό κέντρο με βάση ιδίως τις επενδύσεις των "Ελληνικών Πετρελαίων" και της ΔΕΗ.

    Ένα μεγάλο κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή".

    Ο κ. Σημίτης δεσμεύθηκε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις αναπτυξιακές τους δομές, στα όρια της νέας τετραετίας, την Εγνατία του κλειστού αυτοκινητόδρομου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης είπε ότι δρομολογήθηκε οριστικά και αμετάκλητα και ότι ο ίδιος θέλει να είναι το ίδιο και καλύτερο από της Αθήνας.

    "Η σύμβαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει επικυρωθεί με νόμο στη Βουλή και οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί. Στο τέλος της τετραετίας η λειτουργία του Μετρό θα δώσει μία καλύτερη ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη", τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα κατασκευάζονται η εξωτερική περιφερειακή οδός και οι ανισόπεδες, η δυτική είσοδος και ο συνδετήριος άξονας του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και ότι σήμερα μελετώνται και σε λίγους μήνες δημοπρατούνται όλες οι ανισόπεδες στον ανατολικό τομέα και στην εξωτερική περιφερειακή για να ανακουφισθεί κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά η πόλη, για να συνδεθεί ο ΠΑΘΕ με την Εγνατία και τα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα. Υπογράμμισε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2001 η παράκτια συγκοινωνία θα είναι γεγονός και ότι η παράκαμψη του κέντρου με την υποθαλάσσια, εντάσσεται στο τετραετές πρόγραμμά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Τόνισε ότι ο δεύτερος πυλώνας είναι οι οργανισμοί της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, ότι η Θεσσαλονίκη με το CEDEFOP την Παρευξείνια Τράπεζα, το Διαβαλκανικό Κέντρο, τη Διεθνή Εκθεση και το λιμάνι της, ήδη έχει έναν πυρήνα φορέων και υποδομών για το διεθνή οικονομικό της ρόλο.

    "Ενισχυμένη τώρα με τους φορείς της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, όπως τον Οργανισμό για την Ανασυγκρότηση της Βαλκανικής, τη μία από τις δύο γραμματείες του Συμφώνου Σταθερότητας, το Ελληνοαμερικάνικο Επιχειρηματικό Κέντρο, το Γραφείο Ελληνο-Τσεχικής συνεργασίας η Θεσσαλονίκη διαθέτει τον κρίσιμο πυρήνα για την οικονομική δυναμική της Βόρειας Ελλάδας", υπογράμμισε.

    Τρίτος πυλώνας, είπε ο κ. Σημίτης είναι η δημιουργία Χρηματο-οικονομικού Κέντρου με πυρήνα το Χρηματιστηριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης γιατί όλοι αυτοί οι πόροι και τα κεφάλαια χρειάζονται τους φορείς της διαχείρισης και της διακίνησής τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δε ζητά τη λαϊκή εντολή για να βρεθεί στην εξουσία ένα κόμμα και ότι η βαθύτερη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. είναι ότι η Ν.Δ. ζητάει την εξουσία εν ονόματι ενός κομματικού στρατού.

    "Κυκλοφορούν παντού με μπλοκάκια και τάζουν τα πάντα "για τα δικά μας παιδιά", όπως λένε. Ε λοιπόν εγώ θέλω ένα μέλλον για όλα τα παιδιά της Ελλάδας", τόνισε.

    Υπογράμμισε τέλος ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της των τελευταίων 170 χρόνων και ότι τα τελευταία 4 χρόνια το ΠΑΣΟΚ πέτυχε να κάνει την Ελλάδα ισχυρή.

    [02] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2000 (18:31 UTC+2)

    Δημόσια συγνώμη για τη κτηνωδία, 57 χρόνια μετά. Την οδύνη και τη ντροπή του για τις φρικαλεότητες των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στη σφαγή των Καλαβρύτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε το μαρτυρικό τόπο συνοδευόμενος από το Κωστή Στεφανόπουλο.

    "Μόνο όποιος γνωρίζει και αποδέχεται το παρελθόν του μπορεί να δει καλύτερα το μέλλον" τόνισε ο κ. Ράου και εξέφρασε ευχαριστίες που βρέθηκε στο τόπο εκτέλεσης για να αποτίσει φόρο τιμής.

    Το πρωί, ο Γερμανός Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου εξετάστηκαν η κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ράου, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τουρκία, τόνισε ότι "η Άγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο μία αγορά αλλά μια ένωση αρχών." Υπέρ της στενής συνεργασίας των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, τάχθηκε ο Κώστας Σημίτης.

    [03] ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΟ ΜΠΕ:"ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ" Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Νέα Υόρκη, 4 Απριλίου 2000 (09:57 UTC+2)

    της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

    Η ελληνοαμερικανική Κοινότητα αποτελεί γέφυρα που ενώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα", τόνισε σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, από τη Βοστώνη όπου παρακολούθησε την Κυριακή τη μεγάλη ομογενειακή παρέλαση για την 179η επέτειο της Επανάστασης του 1821.

    Ο κ. Μπερνς ήρθε από την Αθήνα, στην ιδιαίτερη του πατρίδα τη Βοστώνη, το βράδυ της Παρασκευής, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας για να συμμετέχει ως τελετάρχης στη φετινή παρέλαση.

    "Κατάγομαι από εδώ και έχω τελειώσει το κολλέγιο της Βοστώνης και έτσι δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσω να έρθω πίσω, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ομοσπονδίας", υπογράμμισε ο κ. Μπερνς, σημειώνοντας όμως ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο ήρθε.

    "Ηθελα πολύ να αποτίσω φόρο τιμής στην ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Νέας Αγγλίας, η οποία, έχω την αίσθηση ότι είναι μια από τις σημαντικότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασφαλώς μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα", τόνισε ο κ. Μπερνς για να προσθέσει ότι "μέσα από όλες τις εκδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου, νιώσαμε όλοι και τη δύναμη και τον παλμό αυτής της Κοινότητας".

    "Ως Πρέσβης στην Αθήνα, νιώθω ότι η ελληνική Κοινότητα είναι μια γέφυρα που ενώνει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και είμαι πολύ υπερήφανος γι'αυτό", τόνισε ο Νίκολας Μπερνς.

    Μιλώντας για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του 1821, και για την παρέλαση την οποία παρακολούθησε, ο Αμερικανός Πρέσβης έκανε αναφορά και στους φιλέλληνες Αμερικανούς που συνέδραμαν στη μάχη της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της αλλά και στους Ελληνες που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Είναι μια μέρα που και εμείς οι Αμερικανοί πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας που αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο τόνισε ότι "είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος" και ότι είναι ιδιαίτερη τιμή γι'αυτόν το γεγονός να παρελάσει μαζί του.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Μπερνς απέφυγε να εκφέρει οποιαδήποτε άποψη. "Εγώ ως Πρέσβης και όλοι οι ξένοι που ζούμε στην Ελλάδα είναι καλό να είμαστε ουδέτεροι σ'αυτό θέμα", είπε.

    [04] ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΜΠΕ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2000 (13:07 UTC+2)

    Ολες τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των πέντε μεγαλυτέρων κομμάτων, μεταδίδει μέσω Ιντερνετ "ζωντανά" αλλά και σε μαγνητοσκόπηση το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον δημοφιλή κόμβο του www.mpa.gr.

    Η μετάδοση των συγκεντρώσεων στον κυβερνοχώρο, άρχισε τη Δευτέρα 3 Απριλίου, με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΚΚΙ στην Αθήνα και τη συγκέντρωση της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζεται σήμερα Τρίτη με τις συγκεντρώσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην Αθήνα και του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει η προβολή, πάντα μέσω Ιντερνετ, των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Αθήνα του ΚΚΕ, την Τετάρτη 5 Απριλίου, της Ν.Δ. την Πέμπτη 6 Απριλίου και του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή 7 Απριλίου.

    Σημειώνεται ότι οι συγκεντρώσεις αυτές, μετά την μετάδοσή τους, θα υπάρχουν μόνιμα στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Ιντερνετ και μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, οποιαδήποτε ημέρα. Ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το ντιμπέϊτ Σημίτη-Καραμανλή, το οποίο συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον χρηστών του διαδικτύου από όλο τον κόσμο.

    Στην ίδια διεύθυνση www.mpa.gr, υπάρχει επίσης ένα μεγάλο αφιέρωμα στις εκλογές, με βιογραφικά και φωτογραφίες των υποψηφίων βουλευτών σε όλη τη χώρα, τη διαδρομή των πολιτικών κομμάτων από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και ένα χρονικό της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και τα αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

    [05] ΜΙΝΙ-ΚΡΑΧ ΣΤΟ NASDAQ ΛΟΓΩ MICROSOFT

    Νέα Υόρκη, 4 Απριλίου 2000 (12:11 UTC+2)

    Bουτιά στα επίπεδα τιμών της 3ης Φεβρουαρίου έκανε χθες ο δείκτης Nasdaq κλείνοντας στις 4.223,74 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες ύψους 348 μονάδων, τις μεγαλύτερες στην ιστορία του, αναμένοντας την τελική απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή, Tζάκσον, ο οποίος καταρχήν αποφάνθηκε ότι οι δραστηριότητες της εταιρίας Microsoft αντίκεινται στην αμερικανική νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού. H απόφαση για την αυτοκρατορία του Mπιλ Γκέιτς επιτείνει ήδη εκφρασμένες ανησυχίες, ότι οι μετοχές εταιριών υπολογιστών και Internet είναι υπερτιμημένες.

    Tο κραχ στην αγορά υψηλής τεχνολογίας του χρηματιστήριου της Nέας Yόρκης είχε φανεί από την έναρξη των συναλλαγών με αποτέλεσμα τρομοκρατημένοι οι επενδυτές να ξεφορτώνουν μετοχές της νέας οικονομίας για να αγοράσουν τα παραδοσιακά blue chips, κίνηση που οδήγησε τον Dow Jones στις 11.221,3 μονάδες, με κέρδη κατά 300,01 μονάδες ή 2,75%.

    Oι ευρωπαϊκές αγορές από νωρίς το απόγευμα είχαν κλείσει με αξιοσημείωτες απώλειες γιατί οι επενδυτές συμμερίζονται φόβους της αμερικανικής αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά του Nasdaq έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους, γεγονός που θα πρέπει να φανεί εντός της εβδομάδας. Hδη τεχνικοί αναλυτές δίνουν ως επίπεδο στήριξης του δείκτη τις 4.175 μονάδες.

    [06] ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: «ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής 9 Απριλίου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροκόφυλλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Φλας". Όπως είπε χαρακτηριστικά:

    "Είμαστε στις παραμονές μιας εκλογικής αναμέτρησης που είναι καίριας σημασίας, όχι γιατί συχνά το λέμε οι πολιτικοί, αλλά γιατί θα εκλέξουμε αναθεωρητική βουλή και το κόμμα που θα εκλεγεί θα μπορεί να αλλάξει, να αναθεωρήσει, 83 από τα 120 άρθρα του συντάγματος με μόνη την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Δηλαδή μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του, είτε αυτή να είναι προοδευτική, είτε να είναι και οπισθοδρομική."

    Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ την επόμενη 4ετία θα δει πιο συστηματικά, πιο κοντά, πιο ανθρώπινα, πιο σοσιαλιστικά τον άνθρωπο, ο κ. Ροκόφυλλος υπογράμμισε:

    "Την προηγούμενη 4ετία κάναμε μια σκληρή προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια και τις επιδόσεις του Μάαστριχ. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε, εμείς την ανεβήκαμε την ανηφόρα, δεν θα έλεγα άνετα, αλλά πάντως αποφασιστικά και φτάσαμε πια στο κεφαλόσκαλο, στην κορυφή, στην ΟΝΕ. Όλοι το παραδέχονται, δεν χρειάζεται να το τονίσω εγώ. Παράλληλα, μπορέσαμε να βάλουμε και σε ένα καλό ασφαλές πλαίσιο τα εθνικά μας θέματα. Ήδη με αυτούς τους δύο πυλώνες, μπορούμε πια, έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ο Έλληνας, που καθημερινά αντιμετωπίζει η Ελληνίδα και αυτό θα κάνουμε, θα ανοίξουμε τώρα έναν νέο κύκλο, έναν κύκλο ευημερίας για τους ανθρώπους. Είδατε άλλωστε το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, ακριβώς επειδή πήγαμε καλά στα οικονομικά και είχαμε περισσεύματα, μπόρεσε να δώσει αύξηση του αφορολογήτου ορίου από το ένα εκατομμύριο στα 2700."

    [07] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΚΡΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Η σμίκρυνση της διαφοράς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ", κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ευχολόγιο παροχών και υποσχέσεων και ανυπαρξία πολιτικών, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως ανέφερε, αναδεικνύει τις πολιτικές που απαντούν στα προβλήματα της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας.

    Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει στελέχη με εμπειρία στη διοίκηση, γεγονός που δεν θεωρεί μεγάλο πλεονέκτημα μια και το ΠΑΣΟΚ όταν ξεκίνησε το '81 είχε πολλά άπειρα και άγνωστα στελέχη.

    Χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό και τόνισε ότι στην πολιτική του κυριαρχεί η λογική της αγοράς, η λογική του ισχυρότερου της οικονομίας. Παρομοίασε τη Νέα Δημοκρατία με το κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υποστηρίζοντας ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα υποταχτεί στην κυριαρχία της αγοράς και θα αναιρέσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

    Συμφώνησε με την άποψη του κ. Σημίτη, όπως διατυπώνεται σε άρθρο του στην εφημερίδα "Εξουσία", για την ανάγκη για ανανέωση και ανασυγκρότηση στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, προκειμένου να "μπολιαστούν" οι πολιτικές και οι θέσεις του με το υλικό της σύγχρονης εποχής.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη σεβασμού σε αρχές και αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, οι ίσες ευκαιρίες για όλους προκειμένου να μην επιβληθούν οι όροι της αγοράς.

    [08] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ KLM ME THN ALITALIA

    Ρώμη, 4 Απριλίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Τη συγχώνευση του με την ολλανδική KLM μελετά Ο ιταλικός αερομεταφορέας Alitalia, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας "Il Sole 24 Ore".

    Η συμφωνία για συμμαχία των δύο εταιρειών -υπεγράφη τον Ιούλιο 1999- τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο και αφορά την από κοινού διαχείριση επιβατών και εμπορευμάτων. Σήμερα, όμως, η ιταλική εφημερίδα που αποφεύγει να αποκαλύψει τις πηγές της, αναφέρει ότι η KLM επιθυμεί τη συγχώνευση της με την Alitalia, όπως προβλεπόταν και από το πλαίσιο της συμφωνίας.

    Κατά την Il Sole 24 Ore, εδώ και εβδομάδες διεξάγονται συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο στους κόλπους του ιταλικού αερομεταφορέα για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών κατόπιν σχετικού αιτήματος της KLM. "Το εγχείρημα της συγχώνευσης έχει έλθει στο επίκεντρο των συζητήσεων για το μέλλον της συμμαχίας", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Η KLM επιθυμεί σαφή δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της Alitalia και του κύριου μετόχου της, της εταιρείας holding IRI, πριν από τις 15 Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία για αποχώρηση της KLM από τη συμμαχία χωρίς οικονομικές κυρώσεις. Η σχετική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης -η οποία μέσω της IRI ελέγχει το 53% της Alitalia- θα είναι καθοριστική, υπογραμμίζει η Il Sole 24 Ore.

    [09] ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ SKODA

    Πράγα, 4 Απριλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε την πρόθεση να πωλήσει το μερίδιό της στην αυτοκινητοβιομηχανία Skoda. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ανήκει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

    H γερμανική Volkswagen, η οποία απέκτησε τον έλεγχο της Skoda στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει και το μερίδιο της τσεχικής κυβέρνησης, αποτιμώντας το σε 8 δισ. τσεχικές κορόνες. Η κυβέρνηση της χώρας όμως απέρριψε τη συγκεκριμένη προσφορά, εκτιμώντας ότι η τιμή του ποσοστού που κατέχει ανέρχεται σε 20 δισ. τσεχικές κορόνες.

    Kυβερνητικοί κύκλοι της Τσεχίας υποστηρίζουν ότι ίσως θα έπρεπε να διατηρηθεί η κρατική επιρροή στη Skoda, δεδομένου ότι η τελευταία αποτελεί κερδοφόρο πόρο για τη χώρα. Η άποψη αυτή δημιουργεί κλίμα ασάφειας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της πώλησης. Πάντως, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τσεχίας, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

    [10] ΔΟΥΚΑΣ, ΒΕΝΕΤΗΣ ΚΑΙ ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    O προπονητής της εθνικής ομάδας ελπίδων του ποδοσφαίρου, Ιωάννης Κόλλιας, ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος για το διεθνές φιλικό παιχνίδι με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας στις 25 Απριλίου στην πόλη Νιούμπριτζ τους ποδοσφαιριστές Στυλιανό Δούκα (Αιντραχτ Φρανκφούρτης), Αναστάσιο Βενέτη (Νταντί Γιουνάιτεντ) και Γεώργιο Βακουφτσή (Φιορεντίνα).

    [11] ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αλεξάνδρεια, 4 Απριλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    ''Ευωδίασε'' Ελλάδα το θέατρο της Ε.Κ.Α. από το αξιόλογο συγκρότημα και τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, που είναι αδελφοποιημένο με το ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ της Αλεξάνδρειας.

    Το δίωρο μουσικό πρόγραμμα περιελάμβανε όμορφα νησιώτικα τραγούδια αλλά και μικρασιάτικους καρσιλαμάδες, καντάδες και νοσταλγικούς συρτούς. Το εμπνευσμένο ρεπερτόριο και η άψογη απόδοση των τραγουδιών έκαναν το κοινό να ξεσπάσει σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

    Οι τριανταπέντε συνολικά καθηγητές και μαθητές του Λυκείου Παλλήνης πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Αίγυπτο προκειμένου να μεταδώσουν την αγάπη τους για την ελληνική μουσική στους Έλληνες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου. Μια εύστοχη πρωτοβουλία που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα των δύο αντίστοιχων Κοινοτήτων. Επικεφαλής στο συντονισμό ήταν ο Αιγυπτιώτης Ηλίας Πίτσικας.

    Στο Κάϊρο έδωσε μία εξίσου επιτυχημένη συναυλία στο Ελληνικό Κέντρο φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως άλλωστε και εκείνες που άφησε.

    [12] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Βελιγράδι, 4 Απριλίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Η Σερβία θα αρχίσει να εισάγει αργό πετρέλαιο εντός της εβδομάδας παρά το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί έγραψε η εφημερίδα του Βελιγραδίου Glas Javnosti.

    Η εφημερίδα ανέφερε ότι βρέθηκε τρόπος εισαγωγής πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία σύμφωνα με πηγή από σερβική εταιρεία πετρελαίου αλλά δεν έδινε λεπτομέρειες για την ποσότητα που θα εισαχθεί και τον τρόπο.

    Στη Σερβία έχει επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου από την άνοιξη του 1999 όταν άρχισαν οι νατοϊκές επιδρομές εναντίον της. Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Σλόμπονταν Τόμοβιτς δήλωσε το Μάρτιο ότι η χώρα πρέπει να εισάγει 75.000 τόνους αργού πετρελαίου το μήνα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς.

    O.K.

    [13] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Σόφια, 4 Απριλίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Τα προβλήματα των προσφύγων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η λαθρομετανάστευση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη διήμερη διεθνή διάσκεψη που ολοκληρώθηκε στη Σόφια με τη συμμετοχή 130 εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων βαλκανικών και άλλων χωρών. Το φόρουμ διοργάνωσαν ο Βουλγαρικός Ερυθρός Σταυρός και το Διεθνές Συμβούλιο Εθελοντικών Οργανώσεων (ICVA).

    Στο ενδεχόμενο από το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη να ξεκινήσει νέο προσφυγικό κύμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προσφύγων και Εξόριστων, Νικ Χάρντουικ, ενώ σύμφωνα με τον συντονιστή του ICVA Μάικλ Γιάνγκ μια αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ θα επηρέαζε άμεσα και τη Βουλγαρία.

    "Ενας λόγος για τη διοργάνωση αυτής της διάσκεψης στη Βουλγαρία ήταν να εστιάσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, που είναι γειτονική χώρα της Βουλγαρίας", σημείωσε ο κ. Γιάνγκ.

    Κ.Κ.

    [14] ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ AKUT

    Άγκυρα, 4 Απριλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Σάλος, ξέσπασε στην Τουρκία όταν αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα στην ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών, τη γνωστή AKUT και ήδη τέσσερα μέλη της παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας διαφθορά και προσωποκρατία.

    Τα τέσσερα μέλη, τρία από τα οποία ιδρυτικά, κατηγορούν τον πρόεδρο της οργάνωσης, Νασούχ Μαχρουκί, ότι κατήργησε στην πράξη την 22μελή διοικούσα επιτροπή. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι απεκόμισε οικονομικό όφελος κάνοντας χρήση του ονόματος της AKUT, καθώς -όπως καταγγέλλουν- κράτησε εξοπλισμό που προοριζόταν για χρήση της ομάδας και είχε δοθεί στην οργάνωση ως δωρεά από ιδιώτες. Τέλος, τον κατηγορούν ότι έλαβε χρήματα ως εισηγητής σε σεμινάρια, χρησιμοποιώντας τη θέση του ως προέδρου της οργάνωσης.

    Η τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης είναι μια εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία, ελλείψει και αντίστοιχης κρατικής υπηρεσίας, απολαμβάνει ιδιαίτερης εμπιστοσύνης από τον τουρκικό λαό.

    Η ΑKUT έχει γίνει ευρύτερα γνωστή για την προσφορά της στον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε στις 17 Αυγούστου τη δυτική Τουρκία, αλλά και για τη συμμετοχή της στις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων στο εργοστάσιο της Ricomex, στην Αθήνα, που κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [15] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ποντγκόριτσα, 4 Απριλίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Το Μαυροβούνιο θα διεξάγει δημοψήφισμα για την απόσχισή του από τη Γιουγκοσλαβία μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της δημοκρατίας Βόιν Τζουκάνοβιτς στην εφημερίδα Vijesti.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί αν το καθεστώς στη Γιουγκοσλαβία δεν αλλάξει και πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει μεγάλα χρέη και παίζει παιχνίδια όπως το εμπάργκο κατά του Μαυροβουνίου.

    Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο προειδοποιεί με απόσχιση από τη Σερβία αν δεν έχει ίση μεταχείριση με αυτή και οι σχέσεις των δυο δημοκρατιών έχουν υποστεί κρίση μετά την εκλογή του Μίλο Τζουγκάνοβιτς στην προεδρία του Μαυροβουνίου το 1997.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 April 2000 - 18:14:07 UTC