Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [02] ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [03] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ
  • [04] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΠΟΛ.ΑΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΠΡΕΣΒΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [08] "ΒΟΛΕΣ" ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
  • [09] ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [10] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ
  • [11] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
  • [12] ''HERMES EXPO 2000'': ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [13] ΚΟΣΟΒΟ: ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 11ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

  • [01] ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (10:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βυτιοφόρο ΕΛΔΑ

    Σταδιακή υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου παρατηρείται στη διεθνή αγορά. Στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 26,62 δολάρια το βαρέλι. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ στις 27 Μαρτίου στη Βιέννη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής.

    Ο υπουργός ενέργειας της Βενεζουέλας δήλωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο από τον άλλο μήνα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

    [02] ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (12:36 UTC+2)

    Oλοκληρώνεται αύριο Σάββατο η πρώτη τακτική συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ, με τη συζήτηση σοβαρών θεμάτων που υπάρχουν στον προγραμματισμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την επόμενη διετία 2000 και 2001.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το προεδρείο του ΣΑΕ, κατά τη αυριανή τελευταία ημέρα της μαραθώνιας τετραήμερης συνεδρίασης, θα είναι ο προγραμματισμός διάφορων πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους χώρους διασποράς της ομογένειας και για το θέμα αυτό, θα συμμετάσχει στη συζήτηση και η υπουργός Πολιτισμού Ελισσάβετ Παπαζώη.

    Επίσης θα συζητηθεί η καλύτερη αξιοποίηση, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές οργανώσεις, του ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δημιουργήθηκε στο Δίον της Πιερίας, καθώς και η δημιουργία ενός μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη.

    Ακόμη, θα εξεταστεί η πρόταση του Α΄Αντιπροέδρου του ΣΑΕ Κώστα Παππά, για την αναβίωση των Δελφικών Αγώνων, όπως επίσης και η πρόταση του προέδρου του ΣΑΕ Ωκεανίας Κώστα Βερτζάγια για τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Πολιτισμού & Τεχνών και της "Ελληνιάδας", καθώς και η καλύτερη συμμετοχή των ομογενών μας στην Ολυμπιάδα του 2004.

    Τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, θα ασχοληθούν ιδιαίτερα, στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης με τα Εθνικά Θέματα και για το θέμα αυτό θα υπάρξει ειδική έκθεση του Προέδρου του Ανδρέα Αθενς, ενώ θα εξεταστεί το θέμα του συντονισμού των ομογενειακών οργανώσεων στην προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όπως επίσης και το θέμα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

    Τέλος, θα υπάρξει ενημέρωση για το Σύμφωνο Κοινωνικής Ασφάλισης, για την λήψη των προγραμμάτων της ΕΡΤ στην Αυστραλία και για το Πιστοποιητικό Ιθαγένειας που προωθεί το ΣΑΕ.

    Στις 12,30 το μεσημέρι του Σαββάτου, τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, θα δώσουν συνέντευξη τύπου, παρουσία των υφυπουργών Εξωτερικών Γρ. Νιώτη και Εσωτερικών Γ. Φλωρίδη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δ. Δόλλη.

    [03] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 17 Φεβρουαρίου 2000 (23:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Πρωτόκολλο φιλίας υπέγραψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι Δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αλί Μουφίτ Κουτουνά με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των πόλεών τους.

    Το πρωτόκολλο καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας των δύο πόλεων στη νέα πραγματικότητα για το παγκόσμιο γίγνεσθαι στον 21ο αιώνα.

    Η συνεργασία αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο πόλεων, στην υποστήριξη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στην προώθηση του τουρισμού και στη θεσμοθέτηση κοινών προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών παρέστη και στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης της Ανατολικής Μεσογείου για τον Τουρισμό και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου είχε μακρά συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [04] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΠΟΛ.ΑΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, απέκλεισε τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

    Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ο κ. Σαμαράς, δήλωσε ότι τα σημερινά κόμματα και πολιτικοί υιοθετούν τις θέσεις που διακήρυξε η ΠΟΛ.ΑΝ. το 1994 για επαναστατικές αλλαγές στους θεσμούς και εντιμότερη σχέση κράτους-πολίτη. Ως παράδειγμα ανέφερε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή, την κατάργηση προνομίων των βουλευτών, τη θεσμοθέτηση 15μελούς κυβέρνησης με μόνιμους υφυπουργούς Εξωτερικών και προϋπολογισμοόθ, διαφάνεια στα δημόσια έργα κ.α.

    Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι ορισμένοι προσπάθησαν να πλήξουν την ΠΟΛ.ΑΝ., η οποία ωστόσο δεν θα επιτρέψει να κάνουν το ίδιο και στο "πολίτιμο φορτίο της", ή να την χρησιμοποιήσει για παρασκηνιακούς λόγους στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

    Τέλος δήλωσε ότι στις εκλογές αυτές θα κυριαρχήσει η πόλωση και ο δικομματισμός, βάζοντας στο περιθώριο κρίσιμα ζητήματα του λαού και του Εθνους, όπως τη μετα-ΟΝΕ εποχή, το διάλογο με την Τουρκία και τα προβλήματα ανεργίας, παιδείας, υγείας, ασφάλειας κ.α.

    "Από αυτή τη στείρα αναμέτρηση των συνθημάτων χωρίς αντίκρισμα, των δαπανών χωρίς λογική και των αφύσικων πολιτικών μεταγραφών, στην οποία οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, η Πολιτική Ανοιξη θα είναι απούσα" κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [05] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στρασβούργο, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    του Αγγελου Μαρκόπουλου

    Σεβαστή έγινε στα τελικά επίσημα κείμενα που κυκλοφόρησαν σήμερα στο Στρασβούργο η χθεσινή συμφωνία μεταξύ του Αυστριακού εισηγητή της Ε.Ε. Γιοχάνες Σβόμποντα και της Γαλλίδας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν για να χρησιμοποιηθεί παντού το διεθνές αναγνωρισμένο όνομα της ΠΓΔΜ σε όλα τα κείμενα που ψηφίστηκαν.

    Με αφορμή την ψήφιση μιας από τις πολλές τροπολογίες των Φιλελευθέρων που αποτελούσε εξαιρετική παρέκκλιση, ο κ. Σβόμποντα παρενέβη στο τέλος της ψηφοφορίας για να επαναφέρει το κείμενο σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά, προκειμένου στα γραπτά κείμενα να ξεκαθαρίσει ότι "εμείς εδώ όλες τις φορές χρησιμοποιούμε το επίσημα αποδεκτό όνομα ΠΓΔΜ", όπως είπε.

    Η κ. Φοντέν δέχθηκε πρόθυμα τη διευκρίνιση και επανόρθωση αυτή, συμφωνώντας απολύτως ότι "αυτά δε θέτει κανένα πρόβλημα", σύμφωνα με την έκφρασή της.

    Το παράδοξο είναι ότι, μεταξύ πολυάριθμων (6) τροπολογιών της μικρής ομάδας των Φιλελευθέρων μόνο μία φαίνεται να ανέφερε καταχρηστικά το όνομα "Μακεδονία", ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Πορτογάλος Πάολο Κόστα εκ μέρους του οποίου κατατέθηκαν οι τροπολογίες και ο οποίος παρουσίασε παράλληλα σχέδιο για "παράλληλη διεύρυνση της Ε.Ε. στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη", έκανε γενικά χρήση του επίσημου ονόματος ΠΓΔΜ σε σχεδόν όλες τις αναφορές του. Το ίδιο γίνεται και στο κείμενο της παραπάνω πρότασης των Φιλελευθέρων για οικονομικές κυρίως (νομισματικές, εμπορικές κ.ά), αλλά και πολιτιστικές, πληροφοριακές και θεσμικές σχέσεις των Βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε..

    Είναι βέβαια αλήθεια ότι στο Στρασβούργο έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές έμμεσες καλυμένες απόπειρες να "περάσει" σχεδόν στα κρυφά άλλο όνομα για την ΠΓΔΜ σε επίσημα κείμενα, όπως έγινε τελευταία σε τροπολογίες για άλλο κείμενο της πανευρωπαϊκής Συνέλευσης του ΣτΕ.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βασικά μόνο ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Ιταλών Φιλελευθέρων Ζορζ Ντιπουί που έθεσε στη συζήτηση με πρωτοβουλία το θέμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ απορρίπτοντας το διεθνές αποδεκτό συμβιβασμό του 1995, και ακολούθησε κατόπιν σε απάντηση ο Αυστριακός κ. Πόσελτ.

    Στη συζήτηση της Εκθεσης για τη συμφωνία σταθερότητας - σύνδεσης ΠΓΔΜ - Ε.Ε. 4 Ολλανδοί ευρωβουλευτές μίλησαν επανειλημμένα για "Μακεδονία" αναφερόμενοι στα Σκόπια, ενώ Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Ελληνες ευρωβουλευτές χρησιμοποίησαν γενικά την επίσημη ονομασία.

    Προφορικά πάντως ο εισηγητής κ. Σβόμποντα είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως τον αδόκιμο σύνθετο όρο (FYROM - Macedonia) ενώ η πρώην εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτης Ντόρις Πακ μίλησε πάντως για "Μακεδονία".

    Με την ευκαιρία της τελικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας σταθερότητας με τα Σκόπια, η Ε.Ε. θα πρέπει να υποδείξει ότι χρειάζεται να κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα οριστικής διευθέτησης του θέματος του ονόματος για να ολοκληρωθεί και η εκπλήρωση του γενικού όρου Ε.Ε. για ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, παρατήρησε σχετικά και ο Ελληνας ευρωβουλευτής Χρήστος Ζαχαράκης, πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ που παρακολούθησε και προσωπικά τη συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας Σκοπίων - Αθηνών το 1995.

    Η καθημερινή λειτουργία σχέσεων που εξαφανίστηκε μέχρι τώρα στην πράξη, δεν αρκεί για αυτό το σκοπό, υποστήριξε ο κ. Ζαχαράκης. "Μόνο με μία πλήρη (de jure) ομαλοποίηση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με όλους τους γείτονές της θα μπορέσει να υλοποιηθεί πραγματικά η αποδεδειγμένη θέληση των κρατών - μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας., για να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η πορεία της FYROM προς την Ενωμένη Ευρώπη", κατέληξε. Και αυτό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να καταλήξει το ταχύτερο δυνατόν ο διάλογος Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέσω ΟΗΕ σε ένα όνομα αποδεκτό από τις 2 χώρες.

    Νέες θετικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή σε πολλές περιπτώσεις με πρωτοβουλία της Ελλάδας που είναι η χώρα, η οποία έχει τις καλύτερες σχέσεις στην περιοχή με την ΠΓΔΜ σήμερα έχουν συμβάλει πολύ στην απαραίτητη σταθεροποίηση του χώρου, τόνισε εξάλλου ο Ελληνας ευρωβουλευτής Γιάννης Σουλαδάκης.

    Η όλη περιοχή βρίσκεται σε ρευστοποίηση εδώ και 10 χρόνια, παρατήρησε χαιρετίζοντας τη μερική άρση του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας που αποφάσισε πρόσφατα η Ε.Ε.. Επιλέγοντας για ενίσχυση "μετριοπαθείς με ευρύτητα απόψεις" η Ε.Ε. θα πρέπει να οικοδομήσει σταδιακά κατάλληλο περιβάλλον, χωρίς να αφήσει ορισμένα κράτη, ομάδες ή απόψεις "να εξωθήσουν σε εσωτερικές διασπαστικές κινήσεις" την ΠΓΔΜ, παρατήρησε ο Ελληνας ευρωβουλευτής υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γενικευθεί η ανάπτυξη μίας Ευρώπης χωρίς καθυστερήσεις από τριβές, παρερμηνείες και εθνικιστικές συνθέσεις.

    "Αποσιωπάται στην έκθεση της Ε.Ε. η αγανάκτηση του λαού της ΠΓΔΜ που εκδηλώθηκε με ογκώδεις κινητοποιήσεις στη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών", παρατήρησε όμως εκ μέρους της Αριστεράς ο Ελληνας ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας.

    Επικρίνοντας την πρώτη αυτή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων στοχεύει στην πραγματικότητα στην "υπερεκμετάλλευση" της περιοχής και σαν "ορμητήριο" εναντίον "χωρών και λαών που αντιστέκονται στη νέα τάξη. Ετσι, ανακοίνωσε ότι Ομάδα ευρωβουλευτών της Αριστεράς θα καταψήφιζε την Εκθεση αυτή, εκφράζοντας αλληλεγγύη με το λαό της ΠΓΔΜ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΠΡΕΣΒΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσία του επίτιμου πρόξενου της Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Δούκα και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του δήμου για θέματα επικοινωνίας, Σταύρο Καλαφάτη.

    Ο Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη των Βαλκανίων καθώς και στα έργα που πρέπει να γίνουν στην πόλη για να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός ρόλος της Θεσσαλονίκης στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του συμβουλίου Ελλάδος - ΗΠΑ, που είναι επιφορτισμένο με την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για την Τεχνολογική Συνεργασία στα Βαλκάνια (ITCB) θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2000 στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

    Οι δύο κυβερνήσεις θα εκπροσωπηθούν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, τους υπουργούς Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο και Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Στέφανο Αυγουλέα και τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιο Τσαυτάρη. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, σε μια εκδήλωση ανοικτή για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό, ο Αμερικανός πρέσβης και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητήσουν τους στόχους του συμβουλίου και τη σημασία του στο γενικότερο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

    Η Πρωτοβουλία για την Τεχνολογική Συνεργασία στα Βαλκάνια (ITCB) αρχικά συμφωνήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και επισημοποιήθηκε το 1997 με συμφωνία που υπέγραψαν ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλιαμ Ντέηλυ και ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προωθήσει κοινές ελληνοαμερικανικές επιχειρηματικές συνεργασίες στην περιοχή των Βαλκανίων και να βοηθήσει στη μεταφορά τεχνολογίας και ιδιωτικής επιχειρηματικής τεχνογνωσίας στις χώρες της Βαλκανικής.

    Πρωταρχικός σκοπός του συμβουλίου στο άμεσο μέλλον είναι ο προσδιορισμός και η στήριξη επιχειρήσεων και τεχνολογικών προγραμμάτων στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στόχος του συμβουλίου είναι μόνο να διευκολύνει τις επαφές αμερικανικών και ελληνικών οργανισμών με τους αντίστοιχους φορείς στα Βαλκάναι.

    Θα λειτουργήσει επίσης σαν τόπος συζήτησης νέων ιδεών για την αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της περιοχής. Αρχικά, το συμβούλιο θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στους τομείς της πληροφορικής και τηλεματικής, του περιβάλλοντος, της γεωργίας, των τροφίμων και των ποτών.

    [08] "ΒΟΛΕΣ" ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Την ασυνέπεια σε όσα είχε εξαγγείλει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το Μάιο του 1997 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Οι καταγγελία αφορά συγκεκριμένα στις εξαγγελίες για το νέο δημαρχείο, την Εγνατία οδό, το βιολογικό καθαρισμό, την ύδρευση, το μετρό και το κυκλοφοριακό, που, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Παράλληλα, τόνισε ότι στο πρόγραμμα δημοτικών επενδύσεων του 2000 για την κατασκευή σταθμών αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους, διέθεσε "το εξευτελιστικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δραχμών".

    Τέλος ανέφερε ότι δεν υπογράφηκε ακόμη από την κυβέρνηση το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοτική αστυνομία και την πρόσληψη ανάλογου αριθμού αστυνομικών.

    [09] ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Μίνσκ, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απέλυσε τον πρωθυπουργό Σεργκέι Λιγκ και ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει τον δήμαρχο του Μίνσκ ως νέο πρωθυπουργό μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

    Ο κ. Λουκασένκο ονόμασε υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον δήμαρχο του Μίνσκ Βλαντίμιρ Γερμοσιν, ενώ δήλωσε ότι η απόλυση του κ. Λιγκ έγινε μετά από δική του παράκληση.

    O.K.

    [10] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    "Υπάρχει ένα γεγονός τεράστιας σημασίας που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Είναι τα 65 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν στη φτώχεια. Είναι όλοι αυτοί που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, με όλες τις επιπτώσεις, που αυτό σημαίνει για τις ευκαιρίες που θα είχαν οι άνθρωποι αυτοί να καλυτερεύσουν τη ζωή τους. Ολοι αυτοί, δεν ωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο "Ευρωπαϊκή Ταυτότητα σε μια Παγκόσμια Οικονομία", που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και αυτό μπορούμε να το κάνουμε συνδυάζοντας την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή".

    Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και έχει τη δυνατότητα, ίσως περισότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτική και οικονομική οντότητα στον κόσμο, να προσφέρει μια παραγωγική και συνεκτική κοινωνία σε έναν όλο και περισσότερο διεθνοποιημένο κόσμο.

    Καταλήγοντας, η Ελληνίδα Επίτροπος τόνισε: "Πρέπει όμως να εξετάζουμε τις προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ταυτόχρονα να δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν, εξηγώντας τι σημαίνουν οι αλλαγές για εκείνους προσωπικά και την καθημερινή τους ζωή".

    [11] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Επιμορφωτικό σεμινάριο για νέους διπλωμάτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας διεξάγεται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο οργανώνεται από τη διπλωματική ακαδημία και περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο σεμινάριο συμμετέχουν πέντε Βούλγαροι και πέντε Ρουμάνοι νέοι διπλωμάτες, καθώς και 25 ακόλουθοι πρεσβείας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι ομιλητές προέρχονται από τον πανεπιστημιακό χώρο και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου.

    Η διεξαγωγή του εντάσσεται στα πλαίσια των διεθνών δραστηριοτήτων της διπλωματικής ακαδημίας και ειδικότερα στη συνεργασία που αναπτύσσει με αντίστοιχους θεσμούς άλλων υπουργείων Εξωτερικών, όπως των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

    Στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχο σεμινάριο για διπλωμάτες από την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

    [12] ''HERMES EXPO 2000'': ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Νέα Υόρκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Πρόσκληση σε Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, σε οργανισμούς και εταιρείες, για να συμμετάσχουν στη φετινή έκθεση "Hermes Expo 2000", απηύθυνε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Hermes Expo International Παύλος Κοτρότσιος.

    Ο κ. Κοτρότσιος επεσήμανε ότι η έκθεση έχει καταστεί θεσμός προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, καθώς και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε ότι η Expo είναι η μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική εκδήλωση της ομογένειας, η οποία δίνει στις ελληνικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς την ευκαιρία να έχουν οργανωμένες εμπορικές επαφές με την αγορά των ΗΠΑ.

    Μέσω της "Hermes Expo" οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα ευρύτατο φάσμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και να αναπτύξουν ταυτόχρονα συνεργασίες με σημαντικούς πελάτες στην αγορά της Αμερικής.

    Φέτος η έκθεση θα λειτουργήσει σε δύο πόλεις, στη Νέα Υόρκη (15-16 Μαίου) στο Javits Center και στο Σικάγο (20-21 Μαίου) στο Navy Pier και θα έχει πολλές καινοτομίες που αποσκοπούν στη δικτύωση και προβολή των ελληνικών επιχειρηματιών και προϊόντων. Η φετινή διοργάνωση στοχεύει στην προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και στην προβολή της Περιφέρειας και των νησιών της.

    Εκατό εταιρίες και σημαντικοί φορείς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την Ελλάδα και από την Αμερική και την Κύπρο δήλωσαν συμμετοχή για την φετινή έκθεση.

    Σημειώνεται ότι το κόστος συμμετοχής για εξοπλισμένο περίπτερο (8χ10) είναι 2.500 δολάρια για τη Νέα Υόρκη και 4.500 δολάρια για Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Η χορηγία για τις νομαρχίες και τους οργανισμούς είναι 10.000 δολάρια για τη Νέα Υόρκη συν 5.000 δολάρια και για τις δύο πόλεις. Πέρυσι, μεταξύ των χορηγών αυτής της διοργάνωσης ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οργανισμός "Αθήνα 2004", η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αχαίας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι χορηγοί της εκθεσης μπορεί να είναι κυβερνητικοί φορείς, υπουργεία, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ΟΤΑ, οργανισμοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και επιχειρήσεις.

    [13] ΚΟΣΟΒΟ: ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 11ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

    Πρίστινα, 18 Φεβρουαρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Στο στρατόπεδο "Μπόντστιλ" της αμερικανικής δύναμης στο πλαίσιο της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο ανακρίνονται σήμερα μάρτυρες στο πλαίσιο έρευνας με αφορμή τη δολοφονία 11χρονης Αλβανής στη Βιτίνα, για την οποία κατηγορείται ο Αμερικανός λοχίας Φράνκ Ρόνγκι.

    Ο Αμερικανός λοχίας δεν έχει καταθέσει ακόμη, ενώ στους ανακριτές του Αμερικανικού στρατού και στα μέλη της μονάδας του σειρά μαρτύρων περιέγραψαν τι συνέβη στις 13 Ιανουαρίου, όταν ανακαλύφθηκε το σώμα του κοριτσιού στην περιοχή Βιτίνα, κοντά στο στρατόπεδο της αμερικανικής δύναμης.

    Ο λοχίας Ρόνγκι συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε φυλακή του αμερικανικού στρατού στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

    Ο Αμερικανός λοχίας ανήκει στο Τρίτο Τάγμα του 504 πεζικού συντάγματος αλεξιπτωτιστών του Φορτ Μπράγκ της Βόρεια Καρολίνα.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών ο λοχίας είχε ζητήσει από ένα συνάδελφό του να τον συνοδεύσει με το στρατιωτικό όχημα, σε ένα σπίτι στη Βιτίνα. Οταν έφθασαν εκεί μπήκε στο κτίριο και όταν βγήκε μετά από λίγη ώρα πέταξε κάτι μέσα στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια οι δύο στρατιώτες κατευθύνθηκαν έξω από την πόλη και έθαψα το σώμα του κοριτσιού στο χιόνι.

    Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες ο Ρόνγκι είχε δηλώσει ότι "εύκολα θα ξέφευγε, όπως πάντα γίνεται στις χώρες του τρίτου κόσμου και ότι το ξέρει γιατί έκανε κάτι ανάλογο στην έρημο". Στη συνέχεια ψέκασε το όχημα με αντιψυκτικό για να κρύψει τις κηλίδες αίματος.

    Ο στρατιώτης που τον είχε συνοδεύσει ενημέρωσε το διοικητή του για το τι συνέβη και μετά από έρευνες το σώμα της κοπέλας εντοπίστηκε. Ο Ρόνγκι συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού και φόνο εκ προμελέτης.

    Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε από τα ΜΜΕ να μη δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των μαρτύρων.

    Κ.Γ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 February 2000 - 19:13:48 UTC