Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [02] ΑΘΕΝΣ:Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ''ΚΡΙΚΟΣ'' ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΠΟΔΗΜΩΝ
  • [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
  • [04] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η KFOR ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [05] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Η ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ
  • [06] Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [07] ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΙΛΙΚΟΣ ΜΕ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • [09] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ... ΟΜΟΦΩΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ SPS
  • [10] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΟΙ 20 ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [12] ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ'' ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ
  • [13] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ"

  • [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2000 (14:03 UTC+2)

    Από την κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας Γιώργου Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ (4/2/2000)

    Φωτογραφία: στην Αθήνα

    Αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας που προγραμματιζόταν να γίνει στις 19 Φεβρουαρίου. Ως λόγος αναβολής της συνάντησης προβάλλεται η αδυναμία να συμπέσουν οι τρεις χώρες σε μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία.

    Σημειώνεται πάντως ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς τον χαρακτήρα του συμφώνου μη επίθεσης που Ελλάδα και Βουλγαρία προωθούν προς υπογραφή. Η δικαιολογία την οποία προτάσσει είναι ότι οι αναφορές και το περιεχόμενο για σύμφωνο μη επίθεσης έχουν υιοθετηθεί κατ' επανάληψη σε θεσμοθετημένες συνεργασίες των τριών χωρών, προσθέτοντας ότι δεν ταιριάζουν εξάλλου σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

    Διπλωματικοί κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν από την πλευρά τους ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία τόσο μεταξύ των βαλκανικών χωρών όσο και στις επιμέρους συνεργασίες. Συμπλήρωναν μάλιστα ότι θα πρέπει να οργανωθεί επαρκώς η συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών ώστε να υπάρξουν και ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Για το σκοπό αυτό, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις άλλες δύο χώρες επεξεργάζονται ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα υπογραφεί κατά τη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών και στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι αρχές για καλή γειτονία και συνεργασία.

    Οπως έγινε γνωστό στις 8 και 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αλβανίας-FYROM στην Κορυτσά και στην Οχρίδα.

    [02] ΑΘΕΝΣ:Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ''ΚΡΙΚΟΣ'' ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2000 (18:50 UTC+2)

    "Συνδετικό κρίκο" μεταξύ του Απόδημου Ελληνισμού και του μητροπολιτικού κέντρου, αποτελεί η Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ανδρέας Αθενς.

    Στο περιθώριο της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του νέου διευρυμένου προεδρείου του ΣΑΕ που θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, ο κ. Αθενς βρήκε την ευκαιρία να "σκιαγραφήσει" τις δράσεις του ΣΑΕ και να αναφερθεί στα άμεσα μελλοντικά σχέδια του Συμβουλίου.

    Η Θεσσαλονίκη, όπως σημείωσε, είναι η βάση του ΣΑΕ και στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της πόλης, ως μητροπολιτικού κέντρου των Βαλκανίων και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους ομογενείς επιχειρηματίες για τα κίνητρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει την "πύλη" εισόδου των επιχειρήσεων αυτών στις νέες αγορές.

    Ο κ. Αθενς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι σήμερα το πρωί αναπτύχθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ το απόγευμα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ιδρύματος του ΣΑΕ.

    Ο κ. Αθενς τόνισε ότι μόνο στα τελευταία δύο χρόνια, το ΣΑΕ έχει συγκεντρώσει και διαθέσει περισσότερα από 22,6 εκατομμύρια δολάρια για παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων στα νέα ανεξάρτητα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Τρια ιατρικά κέντρα στη Δημοκρατία της Γεωργίας και ένα δίκτυο νοσοκόμων στην Ουκρανία ήδη λειτουργούν για περισσότερους από οκτώ μήνες. Τα τρία κέντρα είναι στην Τιφλίδα, στην Τσάλκα μια ορεινή περιοχή με 27 ελληνικά χωριά και στο χωριό Τσικισβάρι. Αυτά τα κέντρα συνολικά εξυπηρετούν περισσότερους από 10.000 ασθενείς τον μήνα.

    Στην Ουκρανία, ένα δίκτυο του ΣΑΕ από 25 νοσοκόμες κάνει κατ" οίκον επισκέψεις και παρέχει δωρεάν βασική ιατρική περίθαλψη σε περίπου 10.000 ασθενείς το μήνα. Στο μεταξύ, σχέδια για ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο έχουν ολοκληρωθεί στη Μαριούπολη και μέρος της χρηματοδότησης, περίπου 450.000 δολάρια, έχει εξασφαλιστεί από το Σύλλογο Φίλων του ΣΑΕ.

    Πρόσφατα το ΣΑΕ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στην Αλβανία όπου θα ιδρύσει ιατρικά κέντρα σε συνεργασία με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Η βοήθεια που έχει μέχρι στιγμής διατεθεί συνίσταται σε κατασκευαστικά μηχανήματα για την αποπεράτωση σχολείου στη γειτονική χώρα.

    Πάντως, η προσπάθεια του κ. Αθενς για την ενδυνάμωση των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του ΣΑΕ εστιάζεται κυρίως στην οικονομική υποστήριξη του Συμβουλίου και έτσι δεν παραλείπει στις επαφές που έχει με αρμόδιους παράγοντες να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην εξεύρεση "διόδων" προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, ο κ. Αθενς είχε επαφές στην Αθήνα, σύντομα θα μεταβεί στην Κύπρο και ακολούθως στο Λονδίνο.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε ανάθεση καθηκόντων στα μέλη του προεδρείου, και συζητήθηκε και ο απολογισμός για την Γ΄ Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ, που πραγματοποιήθηκε ως γνωστόν τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης.

    Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο με την ανασκόπηση και την έγκριση των Ενιαίων Κανονισμών για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει έκθεση του Ταμία και οικονομικός απολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί συζήτηση για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του ΣΑΕ, αλλά και την καθιέρωση ειδικής πιστωτικής κάρτας των αποδήμων.

    Τη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα την παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που θα συζητήσουν με τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ τρόπους για την καλύτερη λειτουργία του, αλλά και την εξεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την αυτοχρηματοδότηση του θεσμού και την αυτόνομη απρόσκοπτη λειτουργία του.

    Το απόγευμα της Παρασκευής, θα παρουσιασθεί η έκθεση και θα γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Α. Άθενς, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο για το μεγαλόπνοο Ιατρικό Πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΣΑΕ στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και για το ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην Αλβανία.

    Τέλος, θα παρουσιασθούν εκθέσεις από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ Κώστα Παππά, τους αντιπροέδρους Περιφερειακούς Συντονιστές Αμερικής Χρήστο Τομαρά, Ασίας-Αφρικής Στέφανο Ταμβάκη, Ευρώπης Άγγελο Ασλανίδη, Ωκεανίας Κώστα Βερτζάγια, τον Αντιπρόεδρο Κύπρου Χάρη Σοφοκλείδη, τον Ταμία Κώστα Γεωργανά και τους Γραμματείς Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Ελένη Κωνσταντινίδου και Αλεξάνδρα Πιστατζή Προτσένκο.

    [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2000 (14:16 UTC+2)

    Διεθνή εκστρατεία για την επιστροφή στην Ελλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα, αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, έως τις 10 Μαρτίου θα καταθέσει η Ελλάδα στη βρετανική Βουλή το υπόμνημα για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. "Η Ελλάδα θα είναι πανέτοιμη, και ο φάκελος θα κατατεθεί εγκαίρως και ολοκληρωμένος" είπε η κ. Παπαζώη.

    Οι ειδικοί επιστήμονες που θα καταρτίσουν τον σχετικό ογκώδη φάκελο, εργάζονται πυρετωδώς από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η αρμόδια επιτροπή έχει κάνει αρκετές συνεδριάσεις. Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει εντός του 2000 ποια πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται στην κατοχή βρετανικών κρατικών φορέων έχουν αποκτηθεί παράνομα, ανάμεσα τους είναι και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Επίσης ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον μεγάλο αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έγινε την Τετάρτη. Ομόφωνα, η γερουσία της Αυστραλίας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στη χώρα μας, υιοθετώντας ψήφισμα που κατέθεσε ο γερουσιαστής Κρις Σάαχτ, με το οποίο απαιτείται από τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά. "Πρέπει να επιστέψουν εκεί όπου ανήκουν" υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

    Πρωτοβουλία για την επιστροφή των Μαρμάρων ξεκίνησε και ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτόριας, Στιβ Μπρακς.

    [04] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η KFOR ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 17 Φεβρουαρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απαίτησε σήμερα μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο σύντομα η ειρηνευτική δύναμη και η πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς είπε χαρακτηριστικά ότι η αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και η πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όλους τους τομείς και τόνισε ότι πρέπει πολύ σύντομα να φύγουν ώστε οι σερβικές αρχές να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας.

    O.K.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Η ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Στην Κροατία θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Σάλας "5Χ5".

    Αρχικά οι αγώνες του ομίλου στον οποίο μετέχει η Εθνική Ομάδα επρόκειτο να διεξαχθούν στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η χώρα οδήγησαν την UEFA σε αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των αγώνων.

    Τους αγώνες θα φιλοξενήσει η πόλη Κάρλοβατς, 35 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ από τις 28 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου. Στον όμιλο μετέχουν οι Εθνικές ομάδες της Κροατίας, της Τσεχίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας.

    Στο μεταξύ μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποδοσφαίρου Σάλας "5Χ5" της ΕΠΟ το περιφερειακό πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 5 και 6 Μαρτίου.

    Οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων έως τις 25 Φεβρουαρίου. Ο καθορισμός των ομίλων θα πραγματοποιηθεί στις 28 του μήνα και η κλήρωση θα γίνει στην 1η Μαρτίου.

    [06] Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Μελβούρνη, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Του Κ. Παϊβανά

    Σύσσωμη η γερουσία της Αυστραλίας υιοθέτησε σήμερα το ψήφισμα που κατέθεσε ο γερουσιαστής Κρις Σάαχτ, με το οποίο απαιτεί από την βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Η αυστραλιανή γερουσία θα στείλει το ψήφισμα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και στον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου.

    "Η Ακρόπολη είναι παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και τα γλυπτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Παρθενώνα. Πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν", αναφέρεται στο ψήφισμα.

    Εξάλλου, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα "Νέος Κόσμος", ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας, Στηβ Μπράκς, τόνισε ότι θα ξεκινήσει δυναμική καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων με την υποστήριξη και της αντιπολίτευσης.

    [07] ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΙΛΙΚΟΣ ΜΕ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Διεθνές φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας Ελπίδων ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη της Αυστρίας θα διεξαχθεί την Τρίτη στις 22 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Στάδιο Σπάρτης.

    Από τον προπονητή της Εθνικής Ελπίδων Γιάννη Κόλλια έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στον αγώνα οι παρακάτω ποδοσφαιριστές: Στέφανος Κοτσόλης (Παναθηναϊκός), Κώστας Μπαλαφούτης (Κερατσίνι), Θανάσης Τραγιάννης, Αλέξανδρος Μουτίδης (Πανσερραϊκός), Χαράλαμπος Χαραλαμπάκης, Νίκος Τζανετής, Νίκος Ιορδανίδης (ΟΦΗ), Νίκος Πήλιουρας, Γιώργος Καζαντζής (Προοδευτική), Γιώργος Κυριαζής, Στάθης Ταβλαρίδης (Ηρακλής), Βαγγέλης Κουτσόπουλος, Γιάννης Ταραλίδης (Πανηλειακός), Βαγγέλης Νάστος, Δημήτρης Σαλπιγγίδης (Λάρισα), Χρήστος Πατσατζόγλου (SKODA Ξάνθη), Κώστας Λουμπούτης (Αρης), Γιώργος Εφεντόπουλος (Ιάλυσος), Ξενοφών Γίττας (ΠΑΣ Γιάννινα), Γιώργος Πάσιος (ΑΕΚ), Στάθης Κάππος (Καλαμάτα).

    Οι ποδοσφαιριστές θα αναχωρήσουν για τη Σπάρτη τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Γιώργος Μποροβήλος και βοηθοί του οι Παύλος Μηλιώνης, Γιώργος Τζούκας του ΣΔΠ Αρκαδίας. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Σταύρος Κρεμαστιώτης του ΣΔΠ Αργολίδας.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Μήνυμα νέας αποκλιμάκωσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων από την άνοιξη δίνει το υπουργείο Oικονομικών, με την έκδοση τον Aπρίλιο του νέου 10ετούς δραχμικού ομολόγου, το οποίο θα έχει επιτόκιο ίσο με εκείνο του 10ετούς ευρωομολόγου που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα τις προσεχείς ημέρες. Tο ύψος της έκδοσης του ευρωομολόγου θα είναι 2 δισ. ευρώ και θα κινείται παράλληλα με το νέο δραχμικό έως την 1/1/2001, οπότε θα υπάρξει συγχώνευση των δύο τίτλων.

    H συγχώνευση των δύο παράλληλων τίτλων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Oικονομικών N. Xριστοδουλάκης, παρέχει τα πλεονεκτήματα αφενός της τιμολόγησης του ελληνικού τίτλου ως χρεογράφου της ζώνης του ευρώ και αφετέρου της δυνατότητας ένταξης της συνολικής έκδοσης στο σύστημα διαπραγμάτευσης Euro-MTS, το οποίο ορίζει ως ελάχιστο ποσό έκδοσης τα 5 δισ. ευρώ (ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό εντός του έτους του νέου δραχμικού τίτλου θα είναι 3 δισ. ευρώ).

    Xαρακτηριστικό, επίσης, της έκδοσης του "ευρωομολόγου" είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στους επικεφαλής αναδόχους βρίσκεται μια ελληνική τράπεζα, η Eθνική, ενώ οι υπόλοιποι ανάδοχοι είναι οι CSFB, Deutsche Bank και Morgan Stanley.

    O κ. Xριστοδουλάκης ανέφερε επίσης ότι σε περίπου 1 μήνα από σήμερα θα εκδοθούν τα αγροτικά προμέτοχα, οι τίτλοι του Δημοσίου που θα είναι ανταλλάξιμοι με μετοχές της ATE, όταν η τράπεζα εισαχθεί στο XAA. Θα είναι τίτλοι μη διαπραγματεύσιμοι, που θα διατεθούν σε συγκεκριμένο κοινό, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις, οι αγρότες κ.λπ. H έκδοση ανατέθηκε στις Eθνική, Eurobank και Paribas.

    [09] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ... ΟΜΟΦΩΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ SPS

    Βελιγράδι, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, που είχε ως σύνθημά του: "Ανασυγκρότηση, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις".

    Ο κ. Μιλόσεβιτς ψηφίσθηκε ομόφωνα από 2.308 συνέδρους πρόεδρος, ενώ μια ψήφος κρίθηκε άκυρη ανακοίνωσε η Γκόριτσα Γκάγιεβιτς Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς που ίδρυσε το κόμμα το 1990 ήταν σίγουρος για την επανεκλογή του αφού δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος.

    Ο.Κ.

    [10] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ

    Βρυξέλες, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας.

    Με ψήφισμα της η Επιτροπή των Περιφερειών εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη συμμετοχή στην αυστριακή κυβέρνηση ενός κόμματος που ρέπει προς την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και την ανισότητα και καταδίκασε όλες τις δηλώσεις μελών του κόμματος Ελευθερία και του προέδρου του Γιοργκ Χάιντερ που στρέφονται κατά της Ευρώπης.

    Ο κ. Χάιντερ δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών ως κυβερνήτης της περιοχής της Καρινθίας στην Αυστρία αλλά προτίμησε να επισκεφθεί το Κέντρο του Ολοκαυτώματος στο Μόντρεαλ όπου δεν του επιτράπηκε η είσοδος.

    Η Επιτροπή των Περιφερειών έχει 222 μέλη και συμβουλεύει την ΕΕ για θέματα περιφερειακής πολιτικής και ο Χάιντερ είναι μέλος της από τον Μάιο του 1999.

    Ο.Κ.

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΟΙ 20 ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ομάδας Ανδρών που θα αποτελέσουν την αποστολή για το διεθνές φιλικό παιχνίδι με την αντίστοιχη της Αυστρίας την ερχόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στο γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα ανακοίνωσε ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Βασίλης Δανιήλ.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι Νίκος Μαχλάς (Ajax), Βασίλης Τσάρτας (Sevilla FC), Νίκος Νταμπίζας (Newcastle United), Γρηγόρης Γεωργάτος (Inter), Παρασκευάς Αντζας, Γιώργος Αμανατίδης, Ηλίας Πουρσανίδης, Δημήτρης Μαυρογενίδης (Ολυμπιακός), Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Ιωάννης Γκούμας (Παναθηναϊκός), Βασίλης - Ανδρέας Ζήκος, Βασίλης Λάκης (ΑΕΚ), Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Φραντζέσκος (ΠΑΟΚ), Μαρίνος Ουζουνίδης, Άγγελος Γεωργίου (Πανηλειακός), Ιεροκλής Στολτίδης (Ηρακλής), Θωμάς Κυπαρίσσης (Skoda Ξάνθη).

    Οι ποδοσφαιριστές θα αναχωρήσουν για την Καλαμάτα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και την ίδια μέρα θα κάνουν προπόνηση στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Την Τρίτη η προπόνηση θα γίνει στο γήπεδο "Τογιότα".

    Διαιτητής του φιλικού αγώνα θα είναι ο Σκωτζέζος Χιου Ντάλας, με βοηθούς του συμπατριώτες του Γουϊλσον Ιρβάιν και Τζιμ Ντιουν. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ηρακλής Τσικινής του ΣΔΠ Μεσσηνίας.

    [12] ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ'' ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ

    Μελβούρνη, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Του Κ. Παϊβανά

    Ελληνικό χρώμα θα έχει το φετινό Φεστιβάλ Αδελαϊδας, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα και θεωρείται το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της Αυστραλίας. Μεγάλο μέρος του προγράμματος κατέχει το έργο του ομογενούς Ανδρέα Λίτρα "Οδύσσεια", που παρουσιάστηκε και στη Μελβούρνη και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.

    Παίρνοντας το έργο του Όμηρου και μεταφέροντας χρονικά την υπόθεση στα μεταπολεμικά χρόνια, πλέκει την ιστορία του μετανάστη με όλες τις πίκρες, την αγωνία και ότι άλλο φέρνει μαζί του ο κάθε ξεριζωμός. Το έναυσμα για τη μεταφορά του ομηρικού έπους στο σήμερα, ήταν η προσωπική ιστορία των γονέων του Ανδρέα Λίτρα και το πάθος του γυρισμού τους, στην ... Ιθάκη.

    Στο ίδιο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος και γνωστά ελληνικά μουσικά συγκροτήματα.

    [13] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Απόδημων Αθλητών Ελληνισμού, "Ελληνιάδα", θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κυβερνείο, υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη.

    Η ''Ελληνιάδα'' θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ η πρώτη της διοργάνωση θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι, με τη συμμετοχή Ελλήνων αθλητών της Ομογένειας από όλο τον κόσμο.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση είναι οι στόχοι και η φιλοσοφία της ''Ελληνιάδας'', οι αρμοδιότητες, λειτουργία και στέγαση της εκτελεστικής επιτροπής και ο προγραμματισμός για το 2000-2001.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 February 2000 - 19:13:49 UTC