Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΘΕΣΜΟΙ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ
  • [04] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚFOR
  • [05] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
  • [07] ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  • [08] ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [09] ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΜΝΤΕΣΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΔΝΤ
  • [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ "ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ"
  • [13] ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (09:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σε εκδήλωση που έγινε στο ΑΠΘ για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

    Με πανηγυρικό τρόπο στις 7 το βράδυ αναμένεται η επανεκλογή στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας του Κωστή Στεφανόπουλου που για πρώτη φορά συγκεντρώνει την προτίμηση και των δύο μεγάλων κομμάτων. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και φανερή και υπέρ του κ. Στεφανόπουλου αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καθώς και 7 ανεξάρτητοι. Οι βουλευτές του ΣΥΝ θα ψηφίσουν το Λεωνίδα Κύρκο και του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ θα δηλώσουν "παρών". Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας το προεδρείο της Βουλής θα επισκεφθεί τον κ. Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα. Η ορκωμοσία του θα γίνει στις 11 Μαρτίου.

    [02] ΘΕΣΜΟΙ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2000 (14:45 UTC+2)

    Σε πόλη-"κλειδί" για την ανάπτυξη της ευρωασιατικής συνεργασίας, αναμένεται να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη, μέσω της δημιουργίας τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανισμών, για την προώθηση συνεργιών στο επίπεδο του εμπορίου, του τουρισμού, των τραπεζών και των μεταφορών.

    Εντός των επόμενων μηνών και πιθανότατα το Μάιο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ίδρυση των τεσσάρων οργανισμών ευρασιατικής συνεργασίας και συγκεκριμένα να εξαγγελθεί η δημιουργία εμπορικού κέντρου, διατραπεζικού-χρηματιστηριακού κέντρου, κέντρου τουριστικής συνεργασίας και διαμετακομιστικού κέντρου.

    Οι βάσεις για τη δημιουργία των τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανισμών, στους οποίους προβλέπεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι χωρών της Ασίας και της Ευρώπης, προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, τέθηκαν στη διάρκεια του πρώτου ASIA FORUM, το οποίο επίσης αποφασίστηκε να θεσμοθετηθεί.

    Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ASIA FORUM, καθηγητής Μάριος Νικολινάκος, εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις, για την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων του φόρουμ, στη Θεσσαλονίκη.

    Στο μεταξύ, διαπραγματεύσεις διεξάγονται και για την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, ενώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του ASIA FORUM 2001 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- έκθεση ασιατικής τεχνολογίας.

    Πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την ανάπτυξη της ευρωασιατικής συνεργασίας στο "μέτωπο" της οικονομίας και των επιχειρήσεων, θα γνωστοποιηθούν μεταξύ 23 και 28 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικό forum με έξι επαγγελματικά συμπόσια

    Τα συμπόσια, που αναμένεται να προλειάνουν το έδαφος για την οριστικοποίηση συνεργασιών, αφορούν αντίστοιχα το χώρο των τραπεζών, του χρηματιστηρίου, του εμπορίου, της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση προϊόντων, τουρισμού και χρηματοπιστωτικών μέσων.

    Αναφερόμενος από την πλευρά του, στις προοπτικές που διανοίγει για την πόλη της Θεσσαλονίκης η διοργάνωση του ASIA FORUM, o υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, τόνισε ότι η διοργάνωση "εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης οικονομικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας".

    Οπως είπε, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη θεσμοποίηση του ASIA FORUM, ώστε η Ελλάδα και ιδίως η Θεσσαλονίκη, να αναδειχτεί ως διαμετακομιστικό κέντρο και πύλη εισόδου οικονομικών δραστηριοτήτων, που πηγάζουν από την Ασία προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ευρύτερη Βαλκανική.

    Σημειώνεται ότι οι ασιατικές, οι ευρωπαϊκές, οι βαλκανικές, αλλά και οι αφρικανικές χώρες επεφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στο ASIA FORUM. Tην πρόθεση των χωρών τους να συμμετάσχουν ενεργά στις επόμενες διοργανώσεις γνωστοποίησαν -στη συνέντευξη τύπου- ο αναπληρωτής υπουργός ασιατικών υποθέσεων της Αιγύπτου, Nagui el Ghatrily, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Kairat Abdrakhmanov, ο σύμβουλος του Προέδρου της Ινδονησίας και εκπρόσωπος της ASEAN, Ιman Taufik και ο ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Zhao Yali.

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη διοργάνωση του ASIA FORUM, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν περισσότερες από 36 χώρες, πολλές από τις οποίες εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μακεδονίας-Θράκης και Μεταφορών-Επικοινωνιών.

    A.Γ

    [03] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 8 Φεβρουαρίου 2000 (11:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάβλε Μπουλάτοβιτς

    Ειδική συνεδρίαση για να τιμήσει τη μνήμη του Πάβλε Μπουλάτοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε αργά, χθές το βράδυ, ενώ γευμάτιζε σε εστιατόριο του Βελιγραδίου, πρόκειται να έχει σήμερα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Η συνεδρίαση θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι, ενώ αργά χθές το βράδυ, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Γιουγκοσλάβου αξιωματούχου, συνεδρίασε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση .

    Μετά τη συνάντηση, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η δολοφονία Μπουλάτοβιτς είναι μια "κλασσική τρομοκρατική ενέργεια".

    Σ.Π.

    [04] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚFOR

    Μόσχα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Η Ρωσία απείλησε ξανά να αποσύρει τα στρατεύματα της από την ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, KFOR και ζήτησε από το ΝΑΤΟ και την πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στη περιοχή να λάβουν μέτρα για την προστασία των εθνοτήτων.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής ασφάλειας Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι οι αλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο θα αναγκάσουν τη Ρωσία να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στην KFOR και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι υπεύθυνο για ότι γίνει μετά από αυτό.

    Ο.Κ.

    [05] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας 'Ιβιτσα Ράτσαν και ο υπουργός Εξωτερικών Τονίνο Πίκουλα έχουν προσκληθεί για να επισκεφθούν το Σάββατο την Πορτογαλία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας.

    Ο κ. Ράτσαν αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στη βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησης του τονίζοντας ότι βασικός στόχος του θα είναι η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι ο εκλιπών πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν είχε οδηγήσει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση αλλά η νίκη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στις 3 Ιανουαρίου σηματοδοτεί τη στροφή της χώρας προς τη δημοκρατία.

    Ο.Κ.

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    "Η σημερινή ημέρα, ημέρα εκλογής του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για μία δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την ευρύτερη στήριξη και αποδοχή της Βουλής είναι ημέρα δικαίωσης της θεσμικής προσέγγισης στην πολιτική", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή είναι ημέρα ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος, καθώς για πρώτη φορά εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τέτοια πλειοψηφία.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι με την εκλογή αυτή αναδεικνύεται σήμερα σύμφωνα με την απαίτηση του ελληνικού λαού μια γνήσια και με ουσιαστικό περιεχόμενο συναίνεση.

    "Αισθάνομαι περήφανος, γιατί με την πολιτική μας επιλογή συμβάλαμε σε αυτή την ουσιαστική και συμβολική εδραίωση της συναίνεσης, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Εχοντας στηρίξει το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη του θητεία και έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία για την επανεκλογή του χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή εκλογή του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι ο κ. Στεφανόπουλος - το αναγνωρίζουν όλοι οι Ελληνες - πέτυχε αυτό που ζητάει το Σύνταγμα, να λειτουργήσει ως σύμβολο και ως εκφραστής της ενότητας των Ελλήνων.

    "Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα συναρπαστικό μέλλον και της πρέπει ένα τέτοιο σύμβολο ενότητας και συναίνεσης", κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    [07] ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    "Η σημερινή πανηγυρική επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί την καλύτερη δικαίωση τόσο της προσωπικότητάς του, όσο και του τρόπου, με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του", δήλωσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώντας Σαμαράς.

    "Ταυτόχρονα, όμως, σηματοδοτεί και μία νέα εποχή για τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Γιατί, πράγματι, είναι μία από τις ελάχιστες φορές που στην πολιτική μας Ιστορία το σύνολο σχεδόν των πολιτικών συμπίπτει σε μία σημαντική πολιτική πράξη", επεσήμανε.

    Ο κ. Σαμάρας τόνισε επίσης ότι είναι μία από τις εξίσου ελάχιστες φορές που η πολιτική ηγεσία της χώρας, ικανοποιεί τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

    "Η Πολιτική Ανοιξη, που είχε την ιστορική τιμή να πρωτοστατήσει πριν από πέντε χρόνια σε αυτή την εξέλιξη, σήμερα αισθάνεται υπερήφανη και δικαιωμένη", κατέληξε.

    [08] ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft θα αναλάβει προσωρινά τη λειτουργία των διυλιστηρίων και των εργοστάσιων παραγωγής φυσικού αερίου στην Τσετσενία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

    Η ρωσική εταιρεία θα έχει την κυριότητα των εργοστασίων επεξεργασίας πετρελαίου που βρίσκονται στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, η οποία από την Κυριακή είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι η Rosneft παράγει κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

    Ο.Κ.

    [09] ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Σχετικά με την κοινή θέση των δύο μεγάλων κομμάτων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε ότι η δημιουργία προηγούμενου εξαρτάται από την επιλογή των προσώπων.

    Όπως διευκρίνισε, αυτό που σίγουρα θα αποτελέσει προηγούμενο είναι η συνεργασία σε ένα πρόσωπο που μπορεί να επεκταθεί σε σειρά επιμέρους ζητημάτων, όπως για παράδειγμα σε ένα συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

    [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ποντγκόριτσα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Οι πρωθυπουργοί του Μαυροβουνίου και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας συμφώνησαν να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς και ανακοίνωσαν από κοινού συμμετοχή σε σειρά προγραμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας Εντχέμ Μπίτσακτσιτς επικεφαλής αντιπροσωπείας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Μπίτσακτσιτς υπογράμμισε ότι "με περισσότερο επιθετική υποψηφιότητα σε κοινά περιφερειακά προγράμματα θα καταστεί δυνατή σημαντική πρόοδος στην ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση".

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι διερευνητική αποστολή του Μαυροβουνίου θα μεταβεί στη Βοσνία για να εξετάσει τις προοπτικές εμπορικής συνεργασίας

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης για την πιθανότητα μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως επίσης και για την

    Χθες οι κ.κ. Βουγιάνοβιτς και Μπίτσακτσιτς υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Σεράγεβο στο Μαυροβούνιο εντός του 2000.

    Κ.Γ.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΜΝΤΕΣΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΔΝΤ

    Ουάσιγκτον, 8 Φεβρουαρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσί δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι απογοητευμένος από την αποτυχία της Μόσχας να τηρήσει πλήρως τα οικονομικά προγράμματα που έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ.

    Ο κ. Καμντεσί είπε ωστόσο ότι η κυβέρνηση της χώρας μένει προσηλωμένη στις αρχές της δημοκρατίας και υπάρχουν κάποιες οικονομικές αλλαγές για αυτό το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Μόσχα.

    Ο κ. Καμντεσί ο οποίος αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του στις 14 Φεβρουαρίου μετά από 13 χρόνια στη διοίκηση του οργανισμού φάνηκε αισιόδοξος όσον αφορά την μελλοντική συνεργασία Ρωσίας - ΔΝΤ και είπε ότι αυτή θα συνεχιστεί.

    Σημειώνεται ότι ο οργανισμός δεν έδωσε στη Ρωσία δανειοδοτική δόση 640 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο γιατί δεν εκπλήρωσε όλα όσα είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ.

    Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα ελπίζει να λάβει από το ΔΝΤ μέσα στο 2000 2,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις δόσεις των 640 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο.Κ.

    [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ "ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ"

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Σχετικά με το περοεκλογικό κλίμα που επικρατεί αλλά και την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε το κόστος, αλλά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να "ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα".

    Όπως εξήγησε, υπήρχε μία κεκτημένη ταχύτητα ήδη από το Δεκέμβριο, όταν όλοι προδίκαζαν ως δεδομένες τις εκλογές της 26 Μαρτίου, και αυτό συνέβαινε επειδή η ΝΔ, σιωπούσε στις θέσεις της για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ανεπισήμως διέδιδε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει από την εξουσία. Άλλωστε, ανέφερε ότι η παρατεταμένη αυτή προεκλογική περίοδος είναι καλή για την αντιπολίτευση.

    [13] ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Άγνωστοι εμπρηστές χτύπησαν αργά χθες το βράδυ δύο τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, στην Ανθούπολη και τα Άνω Πετράλωνα.

    Οι εμπρηστές τοποθέτησαν τρία γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Ανθούπολη, τα οποία περιέλουσαν με έφλεκτο υλικό και πυρπόλησαν. Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν φτάνουν τις 300 χιλιάδες δραχμές, ενώ η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε.

    Μία ώρα αργότερα εμπρηστές πυρπόλησαν τα γραφεία της οργάνωσης στα Πετράλωνα, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ. Από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν μικρές ζημιές.

    Να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μέρες ανάλογος εμπρησμός με γκαζάκια έγινε και σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 February 2000 - 19:13:47 UTC