Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 1
  • [03] ΣΕΣΕΛΙ: ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ "ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΡΒΙΑ"
  • [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΟΚ 1 - 1
  • [05] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [06] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 6 - 1
  • [08] ΕΞΙ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΟ 0 - 3
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 3 - 2
  • [11] ΔΗΚΚΙ: "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ" ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

  • [01] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 23 Ιανουαρίου 2000 (11:31 UTC+2)

    Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης στην ΠΓΔΜ, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, τουλάχιστον 15.304 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην πρωτεύουσα, ενώ το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο του Πρίλεπ με τα συμπτώματα της ίωσης εισήχθησαν δύο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η κατάσταση των οποίων θεωρείται κρίσιμη.

    Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία, ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι αύριο λήγουν οι χειμερινές διακοπές και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολικά θρανία.

    Ε.Π.

    [02] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 1

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2000 (18:08 UTC+2)

    Νέα μεγάλη επιτυχία για τον Ηρακλή. Ο Γηραιός επιβλήθηκε στον Κορυδαλλό επί της Προοδευτικής με σκορ 1 - 0 στην 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και παρέμεινε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη, έπαιξαν αρκετά καλά στο σημερινό παιχνίδι, έχασαν πολλές ευκαιρίες και δίκαια κατέκτησαν το θετικό αποτέλεσμα.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν σαφώς ανώτερη στο α' ημίχρονο, όμως δεν κατάφερε να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε γκολ. Στην επανάληψη οι κυανόλευκοι πήραν το προβάδισμα καθώς ο Κύπριος Μιχάλης Κωνσταντίνου με κεφαλιά διαμόρφωσε το 0 - 1 στο 58'. Η Προοδευτική προσπάθησε να ισοφαρίσει, όμως ο Ηρακλής κράτησε μέχρι το τέλος το νικηφόρο αποτέλεσμα.

    Με τη λήξη του αγώνα οι παίκτες του Ηρακλή βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου που βρισκόταν οι κυανόλευκοι φίλαθλοι και πανηγύρισαν όλοι μαζί τη νέα επιτυχία της ομάδας και την παραμονή στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    [03] ΣΕΣΕΛΙ: ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ "ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΡΒΙΑ"

    Βελιγράδι, 23 Ιανουαρίου 2000 (18:05 UTC+2)

    Το όραμα για μια "μεγαλύτερη Σερβία" που θα περιλαμβάνει τμήματα της Κροατίας και της Βοσνίας κυριάρχησε στο πέμπτο συνέδριο του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι.

    Ο Σέσελι είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα σταματήσει ποτέ "ο ιερός αγώνας να απελευθερωθεί το καθετί σερβικό, να απελυεθερωθεί η σερβική δημοκρατία της Κράινα (Κροατία), να απελευθερωθεί η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνάις και το Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι ο σερβικός λαός έχει χάσει μεγάλο τμήμα γης τονίζοντας παράλληλα ότι "εμείς, οι ριζοσπαστικοί Σέρβοι είμαστε πεπεισμένοι ότι η απώλεια είναι μόνο προσωρινή".

    Στο συνέδριο του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρέστη και ο Ρώσος υπερεθνικιστής, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, καθώς και εκπρόσωποι από το Ιράκ και την Κίνα, που έτυχαν θερμής υποδοχής από τα 4.000 άτομα που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας, εκπρόσωπος του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν, Παλαιστίνιος αξιωματούχος και διπλωμάτες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αλγερία και το Ιράν.

    Ο Σέσελι κήρυξε τις εργασίες του συνεδρίου μία ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν το Βελιγράδι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέλος του κόμματος σκοτώθηκε και δεκαπέντε άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε στο συνέδριο ανατράπηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, νότια της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

    Σ.Π.

    [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΟΚ 1 - 1

    Καβάλα, 23 Ιανουαρίου 2000 (18:03 UTC+2)

    Για μια ακόμη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν μπόρεσε να γευτεί τη χαρά της νίκης. Ο Δικέφαλος του Βορρά αναδείχθηκε ισόπαλος στην Καβαλά με την τοπική ομάδα 1 - 1, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Το αποτέλεσμα αυτό απογοήτευσε τους περίπου 2.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ που ταξίδεψαν στη μακεδονική πόλη παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους.

    Ο ΠΑΟΚ είχε την εδαφική υπεροχή στα πρώτα 20' λεπτά του αγώνα, όμως η Καβάλα κατάφερε να ανεβάσει το ρυθμό της και είχε πολλές καλές ευκαιρίες μέχρι το τέλους του πρώτου ημιχρόνου. Με το πρώτο λεπτό της επανάληψης οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με τον Κουμπή, που μπήκε ως αλλαγή στο 46'. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε γρήγορα κάποιες αλλαγές στην ομάδα του θέλοντας να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

    Οι παίκτες του ΠΑΟΚ προωθήθηκαν και προσπάθησαν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Ο Αδόλφο Βαλένθια που μπήκε ως αλλαγή στο 46' κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1 - 1 για τον ΠΑΟΚ στο 85' με πλασέ. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τους φιλοξενούμενους που ζητούσαν τη νίκη για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

    [05] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 23 Ιανουαρίου 2000 (18:00 UTC+2)

    Τον διάδοχο του εκλιπόντος προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, καλούνται να εκλέξουν αύριο οι κάτοικοι της χώρας, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να επιβεβαιώσει τις τάσεις που διαγράφηκαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα στη χώρα με την επικράτηση της αντιπολίτευσης.

    Και οι τρεις κύριοι αντίπαλοι για το προεδρικό χρίσμα έχουν προβεί σε παρόμοιες διακηρύξεις κάνοντας λόγο για την ανάγκη καθιέρωσης μιας πιο ανοικτής κοινωνίας και την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο Στρίπε Μέσιτς, ο οποίος αντιπροσωπεύει τέσσερα μικρά κόμματα του κέντρου, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακολουθεί ο ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλφιλελευθέρων, Ντράζεν Μπούντισα, το κόμμα του οποίου κατόρθωσε να επικρατήσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές συσπειρώνοντας τις δυνάμεις του με τους Σοσιαλφιλελευθέρους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάτε Γκράνιτς, ο οποίος πριν από αρκετούς μήνες ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις.

    Ο κ. Μέσιτς, ο τελευταίος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας πριν τη διάσπασή της το 1991, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην ιδέα μιας συμβολικής προεδρίας σε αντίθεση με την απόλυτη κυριαρχία του εκλιπόντος Τούτζμαν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων τον Φεβρουάριο.

    Σ.Π.

    [06] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Μόσχα, 23 Ιανουαρίου 2000 (17:57 UTC+2)

    Ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε το πτώμα του στρατηγού Μιχαήλ Μαλαφέγιεφ, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί προ ημερών στην τσετσενική πρωτεύουσα, Γκρόζνι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, βοηθός του προσωρινού προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και υπεύθυνος πληροφόρησης για την Τσετσενία, δήλωσε ότι το πτώμα του Ρώσου στρατηγού βράθηκε σε περιοχή του Γκρόζνι, όπου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

    Σ.Π.

    [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 6 - 1

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2000 (17:53 UTC+2)

    Επιτέλους νίκη για τον Αρη. Οι κίτρινοι επικράτησαν άνετα στο κατάλευκο γήπεδο Χαριλάου επί της Καλαμάτας με σκορ 6 - 1 στην 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και πήραν τους πολύτιμους τρεις βαθμούς. Το χιόνι που έπεφτε από το πρωί στη Θεσσαλονίκη έντυσε στα λευκά τον αγωνιστικό χώρο, όμως ο διαιτητής έκρινε πως οι δύο ομάδες μπορούσαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

    Ο Αρης άνοιξε γρήγορα το σκορ, μόλις στο 4' λεπτό με κεφαλιά του Απόστολου Λιολίδη. Στη συνέχεια, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε καθώς τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών δυσχέραινε ο αγωνιστικός χώρος. Ωστόσο οι κίτρινοι, ως γηπεδούχοι, μπήκαν δυνατά στην επανάληψη και μόλις στο 47' κατάφεραν να πετύχουν ένα δεύτερο τέρμα με το Γιώργο Κούτση. Η Καλαμάτα όμως αντεπιτέθηκε και στο 50' μείωσε το σκορ σε 2 - 1 με τον Χίτλον.

    Ο Αρης δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται και στο 67' ο Απόστολος Λιολίδης, πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό τέρμα, διαμορφώνοντας έτσι το 3 - 1 για τους γηπεδούχους. Λίγο αργότερα, στο 84' και πάλι ο Λιολίδης έκανε το 4 - 1 για τον Αρη με κεφαλιά, ενώ στο 87' ο Μάριος Αγαθοκλέους -που μπήκε ως αλλαγή στο 85'- πέτυχε το πέμπτο τέρμα των κιτρίνων. Το τελευταίο τέρμα για τους γηπεδούχους το σημείωσε ο Ιγκόρ Γκλούσεβιτς στο 90'.

    Με την ομάδα του Αρη δεν αγωνίστηκαν σήμερα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας καθώς η ΕΠΟ δεν εξέδωσε τα δελτία. Οι Μάγιορος, Σάβιτς και Βερετένικοφ θα κάνουν ντεμπούτο στο παιχνίδι της Κρήτης με τον ΟΦΗ.

    [08] ΕΞΙ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2000 (17:53 UTC+2)

    Εξι ακόμη πτώματα θυμάτων της τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ βρήκε σήμερα η τουρκική αστυνομία στην επαρχία Ιτζέλ, φέρνοντας έτσι στους 31 τον αριθμό των θυμάτων της οργάνωσης που ήρθαν στο φως τις τελευταίες πέντε ημέρες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας βρήκαν τα πτώματα σε δύο ξεχωριστούς τάφους, σε προχωρημένο βαθμό σήψης, με δεμένα τα άνω και κάτω άκρα, μετά από καθοδήγηση μέλους της Χεζμπολλάχ που είχε συλληφθεί προηγουμένως .

    Η τουρκική αστυνομία εξαπέλυσε κυνηγητό κατά της Χεζμπολλάχ σε ολόκληρη της τουρκική επικράτεια την προηγούμενη Δευτέρα, όταν σκοτώθηκε ο αρχηγός της οργάνωσης, Χουσεϊν Βελιογλου, και συνελήφθησαν άλλα δύο ανώτατα στελέχη της σε συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι καταθέσεις των δύο μελών της Χεζμπολλάχ οδήγησαν την αστυνομία σε ομαδικό τάφο δέκα θυμάτων της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα μετά τη συμπλοκή και ακολούθησαν αποκαλύψεις και άλλων τάφων κατά τις επόμενες ημέρες.

    Σ.Π.

    [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΟ 0 - 3

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2000 (17:43 UTC+2)

    Ενα 24ωρο κράτησε μόνο η χαρά του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι κέρδισαν χθες στο στάδιο Καραϊσκάκη τον Απόλλωνα Αθηνών με σκορ 3 - 0 για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και ανέβηκαν προσωρινά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Σήμερα όμως ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε επί της Ξάνθης και άφησε εκ νέου στη 2η θέση τους πράσινους.

    Το θετικό είναι πως ο Παναθηναϊκός πήρε μια άνετη και σπουδαία νίκη κόντρα στον Απόλλωνα. Το σκορ άνοιξε στο 32' λεπτό ο Ασάνοβιτς, ενώ στο 40' ο Καραγκούνης έκανε το 0 - 2 για τους φιλοξενούμενους. Το τελικό σκορ το διαμόρφωσε στο 57' ο Νασιόπουλος. Αντίθετα, ο Απόλλωνας που προερχόταν από δύο επιτυχίες κόντρα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να απειλήσει σε κανένα σημείο την εστία του Παναθηναϊκού.

    Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη αναμέτρηση του τερματοφύλακα Γιότσεκ Βάντσικ κόντρα στην παλιά του ομάδα τον Παναθηναϊκό.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 3 - 2

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2000 (17:43 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μετά τη νίκη που πήρε σήμερα στο ΟΑΚΑ επί της Ξάνθης, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 3 - 2 και άφησαν εκ νέου στη 2η θέση τον Παναθηναϊκό. Με την ομάδα του Ολυμπιακού έκανε την επανεμφάνιση του και ο "άσωτος" Ζλάτκο Ζάχοβιτς.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, θέλοντας να "καθαρίσουν" από νωρίς το παιχνίδι. Μόλις στο 12' λεπτό ο Λουτσιανό βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και έκανε το 1 - 0 για τον Ολυμπιακό. Στα επόμενα λεπτά οι παίκτες του Αλμπέρτο Μπιγκόν είχαν κάποιες καλές ευκαιρίες όμως δεν μπόρεσαν να ζευγαρώσουν τα τέρματα τους. Το 2 - 0 έγινε στο 46' με τον Αλέκο Αλεξανδρή, ενώ 20' λεπτά αργότερα ο Ζάχοβιτς πέτυχε το τρίτο γκολ των ερυθρολεύκων.

    Και ενώ όλοι περίμεναν πως ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει εύκολα, η Ξάνθη έκανε την αντεπίθεση της. Η ομάδα της Θράκης μείωσε στο 82' σε 3 - 1 με τον Πάρι Ζουμπούλη, ενώ στις καθυστερήσεις ο ίδιος παίκτης πέτυχε το δεύτερο τέρμα της Ξάνθης και έκανε το 3 -2. Ομως οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τα χρονικά περιθώρια να ισοφαρίσουν και να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Επομένως ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη και παρέμεινε στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    [11] ΔΗΚΚΙ: "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ" ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Απαράδεκτος χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Αγροτικού του ΔΗΚΚΙ ο χρόνος εξαγγελίας των νέων μέτρων από τον υπουργό Γεωργίας για το βαμβάκι, ενόψει μάλιστα των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

    Τα νέα αυτά μέτρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση αύξησης του πλαφόν για τη βαμβακοκαλλιέργεια και είναι επικίνδυνα για την αγροτική οικονομία και το εισόδημα των αγροτών.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΔΗΚΚΙ τα νέα μέτρα οδηγούν στη μείωση της καλλιέργειας του βαμβακιού κατά 700.000 στρέμματα, χωρίς να προτείνεται εναλλακτική καλλιέργεια, δε στηρίζουν στην ουσία το εισόδημα των μικρών αγροτών.

    Το ΔΗΚΚΙ εκτιμά ακόμή ότι με τα νέα μέτρα θα αυξηθούν υπερβολικά άλλες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι κ.α., με αποτέλεσμα να γίνουν ζημιογόνες και να μειωθεί το εισόδημα και άλλων παραγωγών, καταστρέφονται οικονομικά πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές, που έχουν κάνει επενδύσεις σε εξοπλισμούς και έχουν ήδη πληρώσει ενοίκια χωραφιών.

    Οι προτάσεις του ΔΗΚΚΙ είναι:

    - Να δοθεί πολιτική προτεραιότητα στη στήριξη του αγροτικού τομέα στην κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική.

    - Να αυξηθεί το πλαφόν και η στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, γιατί η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα παραγωγής και ποιότητας στην Ε.Ε. και γιατί το βαμβάκι έχει τις μικρότερες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα.

    - Να ισχύσει η αρχή της κοινοτικής προτίμησης για το βαμβάκι, αφού η Ε.Ε. είναι ελλειμματική σε βαμβάκι.

    - Να ενισχυθούν οι έλεγχοι της διακίνησης του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, για να σταματήσουν τα διπλοζυγίσματα.

    - Να παρθούν γενναία μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των μικρών αγροτών από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

    - Να εφαρμοσθεί το μητρώο αγροτών, για τη στήριξη των πραγματικών αγροτών.

    - Να στηριχθεί η κτηνοτροφία, στην οποία είμαστε ελλειμματικοί και παράλληλα να αυξηθούν οι καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 January 2000 - 16:53:56 UTC