Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ROYAUMONT
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [03] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ
  • [04] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ
  • [05] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΣΥ
  • [07] Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [10] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΤΑΛΑΤ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΜΠΑΝΤΛΕΡ
  • [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • [13] ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

  • [01] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ROYAUMONT

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2000 (14:57 UTC+2)

    Στα Τίρανα θα συνεδριάσουν εντός του 2000 οι Υπουργοί Εργασίας των κρατών της διαδικασίας Royaumont, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που συντελέστηκε στο "μέτωπο" του εκδημοκρατισμού και της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η θεσμοθέτηση του εν λόγω forum περιλαμβάνεται στο κείμενο της διακήρυξης αρχών που υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι Υπουργοί Εργασίας της Ελλάδας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

    Η συγκρότηση του forum, το οποίο θα συνεδριάσει φέτος στην Αλβανία, αποφασίστηκε κατόπιν πρότασης της Αλβανίδας Υπουργού Εργασίας, Makbule Ceco, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξής τύπου, ο Έλληνας ομόλογός της, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Η πρόταση της κ.Ceco κατατέθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της διήμερης διάσκεψης για την Κοινωνία των Πολιτών, τον εκδημοκρατισμό και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η διαδικασία Royaumont, με πρωτοβουλία της ΟΚΕ Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, το τελικό "πράσινο φως" έλαβε στη διάρκεια της διάσκεψης και το πρόγραμμα δράσης, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 600.000 ευρώ, που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κατάρτισης, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και τον εκδημοκρατισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Μάλιστα, η Ελληνίδα επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στην Κομισιόν πρόταση υποστήριξης του σχεδίου δράσης, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων του. Αναφερόμενη στη διάσκεψη, η κ.Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι αυτή έχει τόσο πολιτική όσο και κοινωνική σημασία. "Η πολιτική σημασία των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάρκεια της διάσκεψης εντοπίζεται στο γεγονός ότι, μέσω της διακήρυξης αρχών, διαμορφώθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Εργασίας της διαδικασίας Royaumont", υπογράμμισε η Ελληνίδα Επίτροπος.

    Περαιτέρω, σύμφωνα με την κ.Διαμαντοπούλου, μέσω της έγκρισης του σχεδίου δράσης, τίθενται οι βάσεις για τη "συμφωνημένη κοινή δραστηριότητα" των κρατών της περιοχής, με στόχο την ενίσχυση του στόχων του προγράμματος.

    Σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης, η κ.Διαμαντοπούλου τόνισε: "Μέσω του σχεδίου δράσης θα επιδιωχθεί η υποστήριξη των θεσμών ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου, η εκπαίδευση των κοινωνικών εταίρων, η δικτύωση των χωρών της περιοχής για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και η εκπόνηση μελετών και ερευνών για την κατάσταση στην περιοχή".

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2000 (14:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Macbule Ceco

    Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, θα πραγματοποιήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο ο Υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατόπιν πρόσκλησης της Αλβανίδας ομολόγου του, Makbule Ceco.

    Στη διάρκεια των επαφών που θα έχουν στα Τίρανα οι δύο υπουργοί, αναμένεται να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για το θέμα των μεταναστών, όπως γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Παπαϊωάννου.

    Πάντως, οι δύο υπουργοί είχαν επαφές και στη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης για την Κοινωνία των Πολιτών, τον εκδημοκρατισμό και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, η ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η διαδικασία Royaumont, με πρωτοβουλία της ΟΚΕ Ελλάδας.

    Όπως γνωστοποίησε η κ.Ceco, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη μετανάστευση, αλλά και γενικότερα γύρω από θέματα που αφορούν τις μελλοντικές σχέσεις και συνεργασίες των δύο υπουργείων.

    "Εντοπίσαμε τομείς συνεργασίας, με βάση τους οποίους θα προχωρήσουμε", κατέληξε η κ.Ceco και ευχαρίστησε το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας για την "υποδοχή, την καταγραφή και τη νομιμοποίηση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα".

    [03] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2000 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" που επικαλείται έγκυρες πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ είναι πιθανόν να διεκδικήσουν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης. Εφόσον οι προσπάθειες των δύο πολιτικών να υπάρξει προσέγγιση και εξομάλυνση των προβλημάτων στεφθούν από επιτυχία, διεθνείς παράγοντες (μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ν.Μπερνς) όχι μόνο δεν αποκλείουν αλλά και εμφανίζονται πρόθυμοι να προωθήσουν μια κοινή υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης. Καθίσταται φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο πριμοδοτεί πολιτικά τους δύο άνδρες στις χώρες τους στις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, εμφανίζονται ως μελλοντικές χρυσές εφεδρείες των κομμάτων αλλά το κυριότερο τροφοδοτεί περαιτέρω τη διαδικασία προσέγγισης και διευθέτησης των διαφορών Αθήνας και Άγκυρας. Προσέγγιση, η οποία, εφόσον καταστεί δυνατή, εκτιμάται ότι θα προσδώσει μια άλλη δυναμική και προοπτική ευρύτερα στην περιοχή τη! ! ς νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Παρακασπίας ζώνης και της Μέσης Ανατολής.

    Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν διεθνείς παράγοντες -ιδίως ο αμερικανικός- χρησιμοποίησαν την απονομή του Νόμπελ σαν προωθητική διαδικασία σε ειρηνευτικές συνομιλίες, δίδοντας εξ ημισείας στους πρωταγωνιστές το βραβείο (Γ. Αραφάτ και Γ.Ρόμπιν).

    [04] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ

    Βελιγράδι, 22 Ιανουαρίου 2000 (17:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ζέλικο Ραζνιάτοβιτς (Αρκάν)

    Φως στη δολοφονία του Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλκο Ραζνάτοβιτς γνωστού ως Αρκάν έδωσε σήμερα με ανακοίνωσή της η αστυνομία του Βελιγραδίου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνελήφθη ο 23χρονος Ντόμπροσαβ Γκάβριτς από το χωριό Τρμπούσνιτσα στην περιοχή της Λόζνιτσα. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Γκάβριτς στις 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ δολοφόνησε τον Αρκάν και τους δύο σωματοφύλακές του Μιλένκο Μάντιτς και Ντράγκαν Γκάριτς.

    Η αστυνομία συνέλαβε επίσης δύο συνεργούς του Γκάβριτς, τον 33χρονο Ντέγιαν Πίτουλιτς από το Βελιγράδι και τον 36χρονο Βούγιαντιν Κρστιτς από το Ζβόρνικ.

    Κ.Γ.

    [05] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας από τις Σέρρες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.

    Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι αυτό που έζησε όλος ο ελληνικός λαός χθες, είναι ο εκσυγχρονισμός του κ. Σημίτη και της ηγεσίας του σημερινού ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν, στην ουσία, προς τα πίσω και τη δημοκρατία και το λαό μας.

    "Το κόμμα αυτό, εμείς, το αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και κυρίως της νεολαίας", πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ότι την ώρα που τα παραδοσιακά κόμματα στη χώρα κλείνουν γραφεία, γιατί έχουν πάψει ιδεολογικά και πολιτικά να εκφράζουν τη νεολαία και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφού έχουν μετασχηματιστεί σε μηχανισμούς νομής της εξουσίας και εξυπηρέτησης συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, το ΔΗΚΚΙ κάθε μέρα αναπτύσσεται οργανωτικά και μπαίνει στις καρδιές περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από την προηγούμενη κομματική τους τοποθέτηση.

    "Αυτό δείχνει το δυναμισμό του ΔΗΚΚΙ. Ο φόβος που προκαλούμε σε κάποιους φαίνεται από τον προκλητικό και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό μας από τα γνωστά μεγάλα κανάλια, που έχουν τις διαπλοκές τους με το κυβερνών κόμμα", τόνισε.

    Ανέφερε τέλος ότι αναμένει χτυπήματα κάτω από τη μέση και ψευτοδιλήμματα υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δε φοβίζει τα κεντρικά και περιφερειακά στελέχη και τα μέλη του ΔΗΚΚΙ που συνεχίζουν την πορεία κοντά στο λαό.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Μια ευκαιρία στην πολιτική της ύφεσης που συνειδητά επέλεξε η Ελλάδα κάλεσε τους Κύπριους να δώσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "μπροστά στο δίλημμα του σίγουρου αδιεξόδου και μιας δοκιμής, δεν είναι σωστό να πούμε όχι στη δοκιμή".

    Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων που διοργανώνει η νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ευρώπη γίνεται τώρα μέσω του πολιτικού διαλόγου που αναλαμβάνει με την Τουρκία μέρος της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού ενώ χαρακτήρισε ασυμβίβαστο το δρόμο της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση με την παρούσα πολιτική που υποστηρίζει στην Κύπρο.

    "Το σημαντικότερο όμως είναι η νέα πολιτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την πολιτική της έντασης και της αντιπαράθεσης τη γνωρίσαμε. Τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά", είπε και σημείωσε ότι "συνειδητά η Ελλάδα επέλεξε τώρα την πολιτική της ύφεσης. Το στοίχημα είναι μεγάλο, μεγάλες και οι προσδοκίες", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην πολιτική αυτή, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να πετύχει" και πρόσθεσε ότι "έχουμε καθήκον και εμείς οι Κύπριοι να εργαστούμε για να πετύχει".

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια σύνθεση στόχων βασισμένων στα δεδομένα και στις συγκυρίες που δημιουργούνται διεθνώς, περιφερειακά και γύρω μας", ενώ σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελεί ένα νέο παράγοντα ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη του πολιτικού προβλήματος.

    Τονίζοντας ότι "η γραμμή μας και το χαράκωμά μας είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ και τα διεθνώς παραδεκτά ανθρώπινα δικαιώματα", ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι "αν υπάρχει βούληση από την τουρκική πλευρά για ειρηνική λύση και επανένωση της Κύπρου, τότε θα βρει ανταπόκριση από τη δική μας πλευρά".

    Είπε τέλος ότι αν υπάρχει διάθεση για πολιτική λύση από την τουρκική πλευρά θα διαφανεί μετά τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα.

    [07] Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    "Θετική εξέλιξη" χαρακτήρισε το γεγονός ότι αρχίζει "βήμα με βήμα να διατηρείται αλλά και να βελτιώνεται το κλίμα" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων με θέμα "Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης στη Νέα Χιλιετία", ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στην επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία πρόσθεσε ακόμη ότι θεωρεί "αρνητικό το γεγονός ότι ο (Τούρκος ΥΠΕΞ) Ισμαϊλ Τζεμ και γενικότερα η Τουρκία εμμένει στις θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι "επιτέλους θα πρέπει να είμαστε, αν έχουμε και πολιτική διορατικότητα, αρκετά ρεαλιστές για να αναγνωρίζουμε ότι δεν αναμένετο και οποιαδήποτε πρόοδος, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο και αυτή την ώρα, από πλευράς Τουρκίας".

    [08] Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανέμενε οποιοδήποτε διέξοδο ή αλλαγή της τουρκικής πολιτικής και ρητορικής από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη θέση Παπανδρέου ότι η δυναμική που έχει δημιουργήσει το Ελσίνκι και η νέα σχέση Ελλάδας - Τουρκίας θα "ξεφουσκώσουν" αν δεν υπάρξει αλλαγή στη τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων της νεολαίας του ΔΗΣΥ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου και ίσως πραγματοποιήσουν συνάντηση στη Ζυρίχη.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση διεξάγει ενέργειες προς την κατεύθυνση δημιουργίας μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι "το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε κάποιες ενέργειες", πρόσθεσε ωστόσο ότι "βρισκόμαστε σε στάδιο διαβουλεύσεων".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης "αυτά τα μικρά μέτρα" δεν θα παρεισφρήσουν στη διαδικασία της Γενεύης και μετέπειτα των συνομιλιών επί της ουσίας.

    "Δεν αναμέναμε", είπε, "ότι θα υπήρχε οποιαδήποτε διέξοδος ή αλλαγή στην τουρκική πολιτική και ρητορική από αυτή την επίσκεψη, όμως συγκρατώ και συμφωνώ με τη θση ότι η δυναμική που έχει δημιουργήσει το Ελσίνκι και η νέα σχέση που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ξεφουσκώσει εάν δεν υπάρξει μετατροπή της τουρκικής πολιτικής όσον αφορά το Κυπριακό".

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει κατά πόσον αν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    Εξάλλου σε ερώτηση κατά πόσο αναμένεται συνέχιση της συζήτησης για το Κυπριακό κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ στην Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει.

    Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το ελβετικό μοντέλο και εάν η κυβέρνηση έχει προβεί σε κάποια μελέτη που να αναλύει το ελβετικό σύνταγμα, ο ΥΠΕΞ εαπάντησε "γνωρίζουμε πως λειτουργεί το ελβετικό μοντέλο. Η λύση του Κυπριακού θα είναι κυπριακή και καμία σχέση θα έχει με οποιαδήποτε άλλη χώρα και οποιοδήποτε άλλο μοντέλο", κατέληξε.

    [09] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος υποβλήθηκε την Πέμπτη σε εγχείρηση καρδιάς στις ΗΠΑ και αναμένεται ότι εντός των ημερών θα μεταφερθεί σε κανονικό θάλαμο, από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, "ουσιαστικά εξελίσσεται ομαλά η κατάσταση της υγείας" του κ. Κυπριανού και "είναι πολύ ικανοποιημένοι οι γιατροί του".

    Ο κ. Κάρογιαν είπε ότι ο ίδιος μίλησε με τον Κώστα Ζαμπάρτα, προσωπικό γιατρό του κ. Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είναι καλύτερα.

    Ο Δρ. Ζαμπάρτας ανέφερε, επίσης, στον κ. Κάρογιαν ότι έχουν αφαιρεθεί τα σωληνάρια από το στήθος του κ. Κυπριανού.

    Ο κ. Κάρογιαν είπε, εξάλλου, ότι ο κ. Κυπριανού μπόρεσε χθες να καθήσει και να μιλήσει, προσθέτοντας ότι θα μεταφερθεί σήμερα στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του καρδιολογικού τμήματος του Cleveland Foundation, από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του πνευμονολογικού τμήματος, όπου νοσηλεύεται τώρα.

    Σημείωσε, ακολούθως, ότι σε δύο ή τρεις ημέρες ο κ. Κυπριανού "θα μεταφερθεί σε κανονικό θάλαμο".

    [10] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βρίσκεται στην Αγκυρα για επαφές με Τούρκους επισήμους.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε ήδη με τον Υπουργό Προεδρίας αρμόδιο για Κυπριακές Υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα οικονομικά του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ταλάτ στάθηκε ιδιαίτερα στα μετά - Ελσίνκι δεδομένα για να τονίσει ότι η Τ/κ κοινότητα και η Τουρκία θα πρέπει να επωφεληθούν από το νέο κλίμα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η Τ/κ πλευρά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στις διαδικασίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο κ. Ταλάτ θα γίνει τη Δευτέρα δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΜΠΑΝΤΛΕΡ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, πριν τη συνάντηση ο κ. Ντεντκάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στο Κυπριακό υπάρχουν νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν καλά και να μην υπάρξουν εκ νέου εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε, επίσης, ότι τις θέσεις αυτές υιοθετεί και ο κ. Μπάντλερ, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχουν "καλές ευκαιρίες" και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες με αμφότερες τις πλευρές για επίλυση του προβλήματος.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο νέο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, λέγοντας ότι περιμένει με ανυπομονησία το νέο γύρο στη Γενεύη.

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικά αποτελέσματα.

    [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να προχωρήσουν σε σημαντικά βήματα για βελτίωση των διμερών τους σχέσεων εκφράζουν Ελληνες και Τούρκοι που ζουν στις ΗΠΑ.

    Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες ελληνοαμερικανικών και τουρκοαμερικανικών οργανώσεων εκφράζουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες εξελίξεις και για την πρόσκληση που απηύθυνε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ προς τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη.

    Αναφερόμενοι στις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες, οι ηγέτες των οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι ορθά έχουν χαρακτηριστεί ως "επιτυχημένη αρχή προς μία νέα εποχή στις σχέσεις" των δύο χωρών και καλωσορίζουν την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στην Αθήνα, τον ερχόμενο μήνα.

    "Οπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του (στην Τουρκία), η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ικανές να ανταποκριθούν στις επιθυμίες του ελληνικού και του τουρκικού λαού να ζήσουν ειρηνικά και να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, οι ηγέτες των ελληνοαμερικανικών και τουρκοαμερικανικών οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι οι προσπάθειες αυτές αποτελούν "σημαντική συμβολή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο".

    [13] ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ

    Βελιγράδι, 22 Ιανουαρίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του 23χρονου Ντόμπροσαβ Γκάβριτς που συνελήφθη για τη δολοφονία του Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνάτοβιτς γνωστού ως Αρκάν έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Βελιγραδίου.

    Ο Γκάβριτς φοίτησε σε σχολή αστυνομικών, υπηρέτησε από το 1996 έως τον Ιούνιο του 1999 στο Αστυνομικό Σώμα του Βελιγραδίου και στη συνέχεια ζήτησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Σύμφωνα με την αστυνομία δεν επέστρεψε στο Σώμα και άρχισε να συνεργάζεται με ανθρώπους του υπόκοσμου, κάτι για το οποίο υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

    Πρώην αστυνομικός είναι και ένας από τους συνεργούς του Γκάβριτς, ο Ντέγιαν Πίτουλιτς, ο οποίος εκδιώχθηκε από την υπηρεσία Αμεσης Δράσης του Βελιγραδίου στις 5 Ιουνίου 1999 για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας σε εγκληματίες.

    Ο άλλος συνεργός του Γκάβριτς, ο Βούγιαντιν Κρστιτς έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία και έχει καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

    Τα κίνητρα της τριπλής δολοφονίας δεν έγιναν γνωστά.

    Κ.Γ.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Σκόπια, 22 Ιανουαρίου 2000 (18:50 UTC+2)

    Συνεχίζονται σήμερα στο ξενοδοχείο Αλεξάντερ Παλάς των Σκοπίων οι εργασίες του συνεδρίου της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών με τη συμμετοχή 327 αντιπροσώπων και θέμα την ανάλυση της δράσης του κόμματος, με έμφαση στα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επέκρινε το έργο της σημερινής κυβέρνησης και είπε ότι στους 15 μήνες εξουσίας του VMRO σημειώθηκε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στους στρατηγικούς στόχους της χώρας.

    Οπως είπε εγκαταλείφθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, καταλύθηκε η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και μειώθηκε το διεθνούς κύρος της.

    Απέρριψε την κατηγορία ότι το κόμμα του έχει αντιΝΑΤΟϊκό προσανατολισμό και τόνισε ότι το κόμμα του επιδιώκει να γίνει η ΠΓΔΜ ισότιμο μέλος της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας και όχι προτεκτοράτο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 January 2000 - 19:57:17 UTC