Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Θ. Πάγκαλος: "Η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει ποτέ σλαβική μειονότητα στην ελληνική Μακεδονία".
  • Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο αλφαβητικός κωδικός της ΠΓΔΜ θα είναι "ΧJ" και όχι "ΜΚ".
  • Βελτιώσεις στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας. - Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ και το ΔΗΚΚΙ.
  • Σε αποκλεισμούς δρόμων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας προχώρησαν και σήμερα οι μαθητές λυκείων.
  • Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Ρουμάνος ομόλογός του Βίκτωρ Μπαμπιούς.
  • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, παρουσίασε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
  • Νέα διοικητική διαίρεση της χώρας προτείνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
  • Ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την Helexpo.
  • Νέα επίθεση έγινε σήμερα στο βόρειο Ιράκ, όπως καταγγέλλει η Βαγδάτη. - Δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία.
  • Με τους προέδρους της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ συναντήθηκε ο Ανδρέας Φούρας.
  • Κακοκαιρία θα επικρατήσει και αύριο, σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

"Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ σλαβική μειονότητα στην ελληνική Μακεδονία" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. "Εμείς πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον, είπε ο κ. Πάγκαλος και όποιος τυχόν έχει τέτοιες βλέψεις, καλά θα κάνει να τις ξεχάσει". Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το κλίμα ήταν καλό στις συζητήσεις που είχε στα Σκόπια. Μιλώντας για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Πάγκαλος είπε ότι υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση των επαφών στη Νέα Υόρκη, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο κ. Ζαχαράκης. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ακόμη επαφές με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, το Σκοπιανό ομόλογο του, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Σάβο Κλιμόφσκι, τον πρόεδρο του κόμματος "Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης", Βασίλ Τοπουρκόφσκι, τον πρώην πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπλαγκόι Χατζίνσκι.

Τη διαβεβαίωση ότι ο αλφαβητικός κωδικός της ΠΓΔΜ θα γίνει "ΧJ" αντί του "ΜΚ" (Μακεδονία) από 1ης Ιανουαρίου 1999, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετικό προβληματισμό του βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή. Ο κ.Ρέππας διευκρίνισε ότι έγινε διάβημα προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τα εν λόγω αρχικά, που εμφανίζονταν στους ευρωπαϊκούς καταλόγους χωρών, διορθώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε όταν ο κ.Παπαθεμελής κατέθεσε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, που αναφέρει ότι ο αλφαβητικός κωδικός της FYROM (ΧJ), για την ανεύρεση στοιχείων, παραμένει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά θα ισχύσει ο "ΜΚ". Εξάλλου, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε απόπειρα προβοκάτσιας την προβολή -στη σκοπιανή τηλεόραση- δυσφημιστικού ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα. Ο υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι ήδη έγινε προφορικό διάβημα από τον ακόλουθό μας στα Σκόπια και πρόσθεσε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση παραδέχτηκε, πως η προβολή του ντοκιμαντέρ δεν ήταν φιλική ενέργεια.

Βελτιώσεις στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Συγκεκριμένα, μόνο για φέτος, ο βαθμός των μαθητών της Β΄ Λυκείου θα συνυπολογιστεί στο Εθνικό Απολυτήρι αν είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον γενικό βαθμό της Γ΄ Λυκείου. Αν είναι μικρότερος τότε ο βαθμός του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου θα διαμορφωθεί μόνο από τον γενικό μέσο όρο της βαθμολογίας της Γ΄ Λυκείου. Επίσης μόνο για φέτος θα ισχύσει ο θεσμός των μετεξεταστέων. Ο κ. Αρσένης ανακοίνωσε ακόμη την περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα αρχίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1999, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημά τους. Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης έκανε λόγο για άτολμα βήματα του υπουργείου Παιδείας. Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΔΗΚΚΙ.

Σε αποκλεισμούς δρόμων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας προχώρησαν οι μαθητές λυκείων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές απέκλεισαν την οδό Αγίου Δημητρίου, την Παπαναστασίου στο ύψος της 28ης Οκτωβρίου και την οδό Γεωργικής Σχολής στο ύψος του εργοστασίου "Βιαμύλ". Για μισή ώρα απέκλεισαν και τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Σταυρού. Το πρωί εκατόν πενήντα μαθητές κατέλαβαν για μία ώρα την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της διασταύρωσης με την παλαιά εθνική οδό Λαρίσης - Βόλου. Στην Αθήνα οι μαθητές έκλεισαν το ένα ρεύμα της οδού Πανόρμου, τις οδούς Ιπποκράτους και Φαναριωτών, τη διασταύρωση της Ιεράς Οδού με την Φειδών, την οδό Φορμίωνος και Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, την οδό Δαβάκη στην Καλλιθέα, τη λεωφόρο Ποσειδώνος και την οδό Πειραιώς στο ύψος της ''Ελαϊς''. Οι μαθητές απέκλεισαν ακόμη την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα, στο ύψος της Renault, και την επαρχιακή οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Ρουμάνος ομόλογός του Βίκτωρ Μπαμπιούς, που επισκέπτεται τη χώρα μας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προοπτική ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικότερα το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος συνέχισης των συγκρούσεων στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπιούς ευχαρίστησε τη χώρα μας για τις προσπάθειές της να προσφέρει σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 1999, παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο υπουργός τόνισε ότι βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας και πρόσθεσε ότι με αυτό θα εξασφαλιστεί πλήρως η προστασία των εννόμων αγαθών των Ελλήνων πολιτών. Οι λαθρομετανάστες θα απελαύνονται άμεσα, ενώ αυστηρές κυρώσεις θα επιβάλλονται σε όσους διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και διαμονή τους στη χώρα μας. Ερωτηθείς για το θέμα της προαιρετικής καύσης των νεκρών που δεν ανήκουν στο ορθόδοξο δόγμα, ο κ. Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο και στους ορθοδόξους.

Νέα διοικητική διαίρεση της χώρας με μείωση του αριθμού των περιφερειών, από 13 σε 6-7, και με την τοποθέτηση υπουργών ή υφυπουργών ως επικεφαλής των νέων μεγαλύτερων περιφερειών προτείνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης και επιθυμία του είναι να συμπεριληφθούν οι αλλαγές αυτές στο πρόγραμμα "Καποδίστριας 2" του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ανάγκη να ξεκινήσουν οι οριστικές διαδικασίες χωροθέτησης της Helexpo και να ενημερωθούν οι επενδυτές σχετικά με το Master Plan της έκθεσης, προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της μέσω και των κεφαλαίων που θα προέλθουν από επενδύσεις, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι τώρα αποτελεί ένα μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο γενικής έκθεσης, πρέπει να αποκτήσει ένα πιο επίκαιρο και συγκεκριμένο χαρακτήρα, ενώ θα πρέπει να προδιαγραφεί η μελλοντική θέση της και ο χαρακτήρας της στον 21ο αιώνα, υποστηρίζει το ΕΒΕΘ.

Νέα επίθεση έγινε σήμερα στο βόρειο Ιράκ, όπως καταγγέλλει η Βαγδάτη. Συγκεκριμένα, το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο "Ιράκ Νιους" μετέδωσε το μεσημέρι ότι δυτικά αεροσκάφη εκτόξευσαν δύο πυραύλους βόρεια της Βασόρας. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλες πηγές.

Με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σωτήρη Αλημίση και τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Κώστα Αλαμάνο συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. Οι πρόεδροι της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ επέμειναν στο αίτημα τους για αύξηση των ποσοστών που εισπράττουν από το ΠΡΟ -ΠΟ, ενώ ζήτησαν τη συμμετοχή τους και σε άλλα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΠΑΕ το οποίο θα αποφασίσει εάν τελικά η 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου ή όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί την τρίτη μέρα του 1999.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και καταιγίδες στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 22 December 1998 - 17:05:54 UTC