Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/12/1998 (MΠΕ)

Με 161 ψήφους υπέρ και 135 κατά, υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή, ο προϋπολογισμός του 1999. Από τη διαδικασία, απείχε αδικαιολογήτως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός, ενώ δικαιολογημένες ήταν οι απουσίες των βουλευτών Γιάννη Σκουλαρίκη και Νίκου Αναστασόπουλου. Να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, δήλωσε παρόν, ενώ οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΚΙ, υπερψήφισαν μόνο τις αμυντικές δαπάνες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του, υποσχέθηκε για το 1999 καλύτερες συνθήκες ζωής και περισσότερες δυνατότητες στον κάθε Έλληνα πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι πλησιάζουμε στην εκπλήρωση των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Νωρίτερα χθες το απόγευμα υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και του αρχηγού της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, για την εγκατάσταση των S-300, στην Κύπρο, θέμα για το οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Έντονα επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι οδηγούμαστε στην ΟΝΕ, ως "πρόβατο επί σφαγή", ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας "ηττημένης πολιτικής".

Προσωπική επίθεση κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατηγορώντας τον ότι στην ομιλία του κινήθηκε σε επίπεδο γενικών εντυπώσεων και όχι ουσίας και προτάσεων. Ακόμα, ο κ. Πάγκαλος τον επέκρινε γιατί επέλεξε να μιλήσει την Κυριακή για τον προϋπολογισμό, ενώ είθισται - όπως είπε - ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετείται την τελευταία μέρα δικαιολογώντας έτσι την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση. "Δε θα κανονίζουμε τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και πρακτικές με το ποιο σήριαλ παίζει η τηλεόραση", τόνισε ο κ. Πάγκαλος αφήνοντας ταυτόχρονα υπονοούμενα ότι δεν μίλησε χθες για να μη συμπέσει χρονικά με το σήριαλ "Άγγιγμα ψυχής".

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Ο κ. Πάγκαλος θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τα Σκόπια μετά τις εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα και σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, είχε εκφράσει την άποψη ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα. Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Με αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αλλά και κεντρικών οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας συνεχίζουν σήμερα, οι μαθητές τις κινητοποιήσεις τους. Το σχολικό έτος δεν πρόκειται να παραταθεί τόνισε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο της πειθούς, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Παιδείας είχε εξαντλήσει τα όρια του δυνατού αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου.

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, με αιχμή τις εφημερίες των γιατρών, αλλά και την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων της Αθήνας.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο συναντήθηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο η τριμελής αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ - Καναδά, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, τους Φώτη Οικονόμου Γραμματέα της Παμμακεδονικής Ενωσης και Αντώνη Οικονόμου, πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων. Αμέσως μετά τη συνάντηση τα μέλη της Παμμακεδονικής εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για το εγκάρδιο κλίμα και την υποδοχή που τους επιφύλαξε ο κ. Στεφανόπουλος, ενώ σε δηλώσεις του Προέδρου της Παμμακεδονικής Ευάγγελου Μιχαλόπουλου, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως η εκτίμηση , στην οποία κατέληξαν , μετά τη συζήτηση, είναι ότι στην επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ονόματος.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην είναι επιλεκτική στην επίδειξη ευαισθησίας απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χθες παραβρέθηκε σε εκδήλωση για τα παιδιά των Κούρδων προσφύγων που ζουν στον καταυλισμό του Λαυρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να δείχνει μονόπλευρα την ευαισθησία της, όπως έκανε τις τελευταίες μέρες, και υπογράμμισε ότι η ίδια ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να επιδειχτεί και στην περίπτωση του κουρδικού λαού που έχει δικαίωμα να ζήσει ελεύθερα στον τόπο του.

Τους στόχους του κόμματός της για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, προδιέγραψε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Περισσό για τον επίσημο εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. "Είναι άμεση ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να καταγραφεί και μέσω των ψήφων η ανερχόμενη συνείδηση ότι η Ευρωπαική Ενωση είναι ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός των λαών και της ισότιμης συνεργασίας", είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία έσπευσε να αποκλείσει και οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. "

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε χθες ο εισαγγελέας εναντίον του 30χρονου Χρυσόστομου Παπάτσα, ο οποίος ομολόγησε ότι το περασμένο Σάββατο δολοφόνησε τον πατέρα του Παύλο, μέσα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης, ο οποίος θα οδηγηθεί σήμερα στον ανακριτή είπε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε τον πατέρα του, επειδή δεν του έδινε 20.000 δρχ., για να αγοράσει ναρκωτικά.

Έληξε με επιτυχία, στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Βοήθειας προς τη Ρουμανία, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Δημόσια Διοίκηση και Αποκέντρωση της Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ). Το πρόγραμμα αυτό στόχευε στην ενεργειακή αποδοτικότητα των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αρχών της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για το πρόγραμμα αυτό ανερχόταν στα 100.000 δολάρια. Επίσης, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, συνάντηση εμπειρογνωμόνων των χωρών SECI για θέματα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες των χωρών SECI (Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Τουρκίας), εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του FBI, της Interpol, της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εκπρόσωποι των εδώ Πρεσβειών της Ελβετίας και Αγγλίας, ως παρατηρητές.

Διακόσιοι είκοσι εννέα Ελληνες φοιτητές Ιατρικής διαγράφηκαν προσωρινά από την Ιατρική Σχολή του "Θρακικού Πανεπιστημίου" στη Στάρα Ζαγκόρα, μετά από εντολή του κοσμήτορα Χρίστο Τσούτσκοφ. Την ανακοίνωση αυτή έκανε η υφηγήτρια Μαρία Γκρόζεβα, διευθύντρια της έδρας "Ιατροδικαστικής και Δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι το μέτρο ελήφθη διότι οι φοιτητές καθυστερούν τα δίδακτρα του εξαμήνου. Όπως γράφει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, σε δημοσίευμά της, οι καθηγητές της Σχολής υποστηρίζουν ότι η πραγματική αιτία είναι η κράτηση ενός καθηγητή και του βοηθού του, που κατηγορήθηκαν για δωροληψία από Ελληνες φοιτητές και εναντίων τους σχηματίζεται δικογραφία. "Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι καθηγητές σε συνεδρίασή τους κήρυξαν σιωπηλό πόλεμο στους ξένους φοιτητές, όπως σχολιάζεται στη Στάρα Ζαγκόρα", γράφει η "Τρουντ". Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι, οι 229 φοιτητές ακόμη και αν πληρώσουν αμέσως τα δίδακτρα, δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις αυτού του εξαμήνου, σύμφωνα με εντολή του κοσμήτορα. Οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια και ίσως ακόμη και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και διμερή και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης στη Σόφια, των υπουργών Εξωτερικών της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ και της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ο κ.Γκέρεμεκ που πραγματοποποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, συζήτησε γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις δυο χώρες, καθώς και τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Σοκόλοφ υπογράμμισε ότι για την εθνική ασφάλειά της, η Βουλγαρία δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση, εκτός από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το 60% των Βουλγάρων τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στη Συμμαχία. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και συναντήθηκε με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 22 December 1998 - 6:40:18 UTC