Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/12/1998 (MΠΕ)

Η απασχόληση και η οικονομική πολιτική απασχόλησαν τους "15" στη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα παλιά ανάκτορα της Βιέννης. Η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε πως η απασχόληση "είναι το μείζον θέμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη" και πρότεινε "να αποτελέσει το κορυφαίο μήνυμα αυτής της Συνόδου". Ως γνωστόν με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε διεξοδικά το πρωί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ρόμπλες, που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών χθες το βράδυ, δεν έτυχαν ιδιαίτερης συζήτησης, οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι 15 συμφώνησαν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου, η πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και να επισημανθεί ιδιαιτέρως η απόφαση της συνόδου κορυφής του Κάρντιφ, επί του θέματος. Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να παραπέμψουν προς εξέταση στο ECOFIN, το θέμα της κατάργησης των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, που έχει δρομολογηθεί για τον Ιούνιο του 1999. Στο περιθώριο των σημερινών εργασιών της συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επισκέπτης που θα υποδεχθεί η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Η επίσκεψη θα γίνει αυθημερόν. Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν την επίσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: "Εκδήλωσαν ενδιαφέρον να είμαστε οι πρώτοι που θα πάμε στα Σκόπια, σε διμερές επίπεδο. Ηταν πολύ δύσκολο λόγω των ημερών, αλλά βρέθηκε η 22α Δεκέμβρη".

Ένταση επικράτησε χθες έξω από το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου, στην Αττική, όπου επρόκειτο να μιλήσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, μετά από πρόσκληση του δημάρχου. Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και μερίδας μαθητών και καθηγητών που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του κ. Ανθόπουλου στην περιοχή. Μάλιστα άγνωστοι πέταξαν γιαούρτια και αυγά εναντίον των γονέων και του δημάρχου Περιστερίου τονίζοντας ότι η συγκέντρωση αυτή δεν θα ήταν ενημερωτική αλλά πολιτική. Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από τον κ. Ανθόπουλο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της παιδείας. Οι μαθητές πραγματοποίησαν και χθες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση για σήμερα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθησαν χθες μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι δέκα νεαροί, που είχαν συλληφθεί στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Νωρίτερα είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και ο 11ος κατηγορούμενος.

Με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, συναντήθηκαν χθες εκπρόσωποι ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο πλαίσιο του διαλόγου και της ενημέρωσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε θετικό και ουσιαστικό το διάλογο που γίνεται, και πρόσθεσε ότι καταγράφονται όλες οι εμπειρίες και οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Με σημαντική πτώση της τάξεως του 3% έκλεισε χθες η Σοφοκλέους, η οποία και ακολούθησε το αρνητικό κλίμα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε μείωση των επιτοκίων της προχωρεί από τις 15 Δεκεμβρίου και η Ιονική Τράπεζα. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνονται έως και 2,5%, το χορηγήσεων κατά 1% και το καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 0,25%.

Αυξήσεις των πρόωρων αγροτικών συντάξεων 100.000 δρχ για όσους αγρότες κατοικούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από παραμεθόριες περιοχές (στις 85.000 δραχμές για όλους τους υπόλοιπους αντί των 40.000 δραχμών που παίρνουν σήμερα), προανήγγειλε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης. Απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, ο υπουργός εμφανίστηκε διστακτικός στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων λέγοντας ότι είναι θέμα του συνδικαλιστικού τους κινήματος και ότι τα προβλήματα εστιάζονται σε κλαδικά ζητήματα και έτσι θα τα δει η κυβέρνηση.

Με τον πρόεδρο της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και εισηγητή για το Κυπριακό Andras Barsony συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο κ. Barsony, ο οποίος είχε πρόσφατα κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόσο στην προώθηση της πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού, όσο και στους τομείς της παροχής εγγυήσεων για την ασφάλεια της ενδεχόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την πείρα που διαθέτει ο οργανισμός σε παρόμοια ζητήματα.

Τον υποσμηναγό Νικόλαο Παρούση που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στον Ωρωπό και τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Δημήτριο Καραμολέγκο που βρήκε τραγικό θάνατο παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Καρέα Αττικής τίμησε η Βουλή. Ο πρόεδρός της, Απόστολος Κακλαμάνης απέδωσε χθες στη σύζυγο του υποσμηναγού και στους γονείς του δασοπυροσβέστη το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα.

Η Κύπρος προηγείται των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εναρμόνισης και είναι σε θέση να μην αντιμετωπίζει κωλύματα όσον αφορά τους δείκτες του Μάαστριχτ, σημείωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εξάλλου, ο Κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων δημοσιογράφων, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει μια ανάλυση της κατάστασης για την πρόοδο της προετοιμασίας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

Ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, στη Βουλγαρία, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Πέταρ Στογιάνοφ. Ο Αλβανός Πρόεδρος με τον Βούλγαρο ομόλογό του υπέγραψαν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, καθώς και πρόγραμμα για συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αλβανίας στους τομείς των επιστημών, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, για την περίοδο ως το 2000.

Οι τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια στα βόρεια και κεντρικά ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 12 December 1998 - 6:40:16 UTC