Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Την υιοθέτηση συμφώνου για την απασχόληση στην Ευρώπη αποφάσισαν οι "15" στη σύνοδο της Ε.Ε., στη Βιέννη.
  • Ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου - Συγκεντρώσεις μαθητών στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις.
  • Με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, συναντήθηκαν το πρωί εκπρόσωποι ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ν. Αθανασάκης: Σε εξέλιξη ο διάλογος της κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς και μαθητές. - Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ζητούν Συνασπισμός και ΚΚΕ.
  • Για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την ανεργία, κατηγόρησε τον αρχηγό της Ν.Δ. ο Ν. Αθανασάκης.
  • Εβδομάδα συσκέψεων για την εθνική άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις ξεκινάει τη Δευτέρα.
  • Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία των λιμενικών υπαλλήλων ο γενικός γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης.
  • Ν. Κώνστας: Να εγγυηθεί η ενωμένη Ευρώπη την κοινωνική προστασία και την ευημερία των πολιτών της.
  • Δηλώσεις Κυπριανού με αφορμή την επίσκεψη Μίλερ στη Μεγαλόνησο.
  • Αεροπορικό δυστύχημα στη νότια Ταϊλάνδη.
  • Χ. Σολάνα: Αναγκαία η μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.
  • Ντέρμπι Παναθηναϊκού - Αρη και ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην 12η αγωνιστική της Α1 στο μπάσκετ.
  • Οι τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια στα βόρεια και κεντρικά ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την υιοθέτηση συμφώνου για την απασχόληση στην Ευρώπη αποφάσισαν οι δεκαπέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν στη Βιέννη. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην ανεργία και την απασχόληση, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα πλήττονται από την ανεργία κυρίως οι γυναίκες, οι νέοι, οι μετανάστες και οι αγρότες. Αναφερόμενος στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 1998 η Ελλάδα θα πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ εκτός από εκείνο του πληθωρισμού που θα το πληροί στο τέλος του 1999. Στη σύνοδο συζητούνται ακόμη τα κοινοτικά κονδύλια και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για την αποτροπή της αναβάθμισης της θέσης της Τουρκίας.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου, στην Αττική, όπου επρόκειτο να μιλήσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, μετά από πρόσκληση του δημάρχου. Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και μερίδας μαθητών και καθηγητών που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του κ. Ανθόπουλου στην περιοχή. Μάλιστα άγνωστοι πέταξαν γιαούρτια και αυγά εναντίον των γονέων και του δημάρχου Περιστερίου τονίζοντας ότι η συγκέντρωση αυτή δεν θα ήταν ενημερωτική αλλά πολιτική. Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από τον κ. Ανθόπουλο. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της παιδείας. Οι μαθητές πραγματοποίησαν και σήμερα πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις. Το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον ανακριτή οι νεαροί που συνελήφθησαν προχθές στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πορεία των μαθητών. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, συναντήθηκαν το πρωί εκπρόσωποι ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο πλαίσιο του διαλόγου και της ενημέρωσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε θετικό και ουσιαστικό το διάλογο που γίνεται, και πρόσθεσε ότι καταγράφονται όλες οι εμπειρίες και οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γενικός γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος της κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσον αφορά την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην παιδεία. Παράλληλα, ο κ.Αθανασάκης επανέλαβε εκ νέου τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών ή αναστολής της μεταρρύθμισης. Την αναστολή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την ανεργία, κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γενικός γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ.Καραμανλή για ανεργία 13% στην Ελλάδα, ο κ. Αθανασάκης τόνισε: "Ο καθένας μπορεί να κάνει κριτική και να διαφωνεί με την πολιτική, αλλά δεν μπορεί να παραποιεί τα στοιχεία". Κάλεσε δε, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης "να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον, αν μπορεί". Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, η ανεργία στη χώρα δεν ξεπερνά το 10, 3%, ενώ την ίδια στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυμαίνεται στο 11,6%.

Εβδομάδα συσκέψεων για την εθνική άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις ξεκινάει τη Δευτέρα. Στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Το πρωί της Τρίτης, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με θέμα το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία των λιμενικών υπαλλήλων ο γενικός γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η μετατροπή των Οργανισμών Λιμένος Θεσσαλονίκης και Πειραιώς σε ανώνυμες εταιρίες, έχει ψηφιστεί εδώ και οκτώ μήνες. Διατύπωσε, ακόμη, την εκτίμηση ότι η απεργία αυτή θα οδηγηθεί σε εκτόνωση και λύση, ενώ υποστήριξε ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα αποβούν τελικά προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων, όσο και του κράτους.

Tην ανάγκη να εγγυηθεί η ενωμένη Ευρώπη την κοινωνική προστασία και την ευημερία των πολιτών της επεσήμανε ο πρόεδρος του "Σπιτιού της Ευρώπης" Θεσσαλονίκης, Νίκος Κώνστας, κατά την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Ο ενιαίος κοινωνικός χώρος που θα δημιουργηθεί από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα". Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αποκαταστήσουν αμέσως και το κοινωνικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ύστερα από μία δεκαπενταετία σταθερής προσήλωσης στα νομισματικά μεγέθη, στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και στη συντηρητική διανομή του δημόσιου πλούτου που πέρασε η Ευρώπη στην προσπάθεια για σύγκλιση των οικονομιών της, παρατήρησε ο κ.Κώνστας.

Tην εκτίμηση ότι η νέα αμερικανική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε για το Κυπριακό δεν θα έχει αποτελέσματα, εάν δεν υποχρεωθεί η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, με αφορμή την επίσκεψη του Τόμας Μίλερ στην Κύπρο. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι στόχος των ΗΠΑ, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών είναι η αποτροπή της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300. "Καταντήσαμε πλέον η Ευρώπη να τρέχει πίσω από την Τουρκία, αντί η Τουρκία πίσω από την Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού. Ο κ. Μίλερ το πρωί συναντήθηκε στη Λευκωσία με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους. Το απόγευμα ο κ. Μίλερ αναχώρησε για την Αθήνα και από εκεί θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραβρεθεί σε συνάντηση επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα όταν αεροσκάφος τύπου Αirbus των ταϊλανδέζικων αερογραμμών με 146 επιβαίνοντες συνετρίβη, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της νότιας Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, βρέθηκαν επτά επιζώντες μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Αναγκαία χαρακτήρισε τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στο Σεράγεβο, όπου συναντήθηκε με τα μέλη της τριπλής προεδρίας της Βοσνίας. Σε συνέντευξή του στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο κ.Σολάνα τόνισε ότι η συλλογική προεδρία της Βοσνίας πρέπει απαραιτήτως να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης της χώρας, δεδομένου ότι οι δαπάνες για τον στρατό είναι τεράστιες.

Οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους -σε δύο μεγάλα ντέρμπι- για την 12η αγωνιστική της Α1. Παναθηναϊκός - Αρης και ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός είναι τα ζευγάρια που θα συγκρουστούν την Κυριακή σε παιχνίδια που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια της διοργάνωσης. Η αυλαία της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ θα ανοίξει αύριο με πέντε παιχνίδια. Ο Ηρακλής θα επιδιώξει αύριο στις 5 το απόγευμα να πάρει τη νίκη στο Ιβανώφειο από το Ηράκλειο. Επίσης αύριο θα διεξαχθούν τα παιχνίδια Νήαρ Ηστ - Πανιώνιος, Μαρούσι - Περιστέρι, Απόλλων Πατρών - Σπόρτιγκ, ενώ η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Παπάγου.

Οι τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια στα βόρεια και κεντρικά ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 11 December 1998 - 17:05:38 UTC