Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/12/1998 (MΠΕ)

Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά που θα αυξηθού. Το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -8 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 μέχρι 10 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -4 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.

Σε μείωση του επιτοκίου παρέμβασης κατά μισή μονάδα από 12,75 σε 12,25% προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ακολουθώντας την κίνηση αυτή, η Εθνική ανακοίνωσε νέο στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο 7,5% για 15 χρόνια και 8,25% για 10 χρόνια. Μείωσε επίσης, στο 18% το επιτόκιο για πιστωτικές κάρτες, στο 16,75% για προσωπικά δάνεια, σε 8,50% το επιτόκιο ταμιευτηρίου και σε 7% των τρεχούμενων λογαριασμών.

"Είμαστε πρόθυμοι για διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και όπου διαπιστωθούν λάθη, ατέλειες και παραλείψεις στη φάση της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα υπάρξουν διορθώσεις, τροποποιήσεις και βελτιώσεις". Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την κ. Παπαρήγα και το κόμμα της ότι ακουλουθούν τη ΝΔ συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα ή προτάσεις. Εκείνο που επιδιώκεται - σημείωσε ο κ. Σημίτης - είναι ένας λυσσαλέος αντικυβερνητικός αγώνας με όλα τα μέσα με στόχο όχι την εκπαίδευση, αλλά την ματαίωση της προσπάθειας της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Στο μεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα όταν νεαροί που αποσπάστηκαν από την πορεία των μαθητών έριξαν βόμβες μολότωφ και πέτρες έξω από το Υπουργείο Παιδείας και σε βιτρίνες εστιατορίων, καταστημάτων και τραπεζών, ενώ πυρπόλησαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης νεαροί εισήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφμε συνέπεια να καταστραφεί ένα διπλωματικό αυτοκίνητο. Ελαφρά τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ενώ έντεκα νεαροί προσήχθησαν στην ασφάλεια και ανακρίνονται. Εξάλλου, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο Υπουργείο Παιδείας προειδοποιώντας για την ύπαρξη βόμβας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει προς στιγμή ένταση. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους.

"Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη της στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης, για να πετύχει μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών του Κοινοτικού Προϋπολογισμού". Αυτό τόνισε στη Βούλη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου. Παράλληλα επεσήμανε ότι η χώρα μας δε βρέθηκε απροετοίμαστη -όπως υποστήριξε ο κ. Κωνσταντόπουλος- απέναντι στην πρόταση της αυστριακής Προεδρίας για περικοπή των χρηματοδοτήσεων. "Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα έχει κάνει από πολύ καιρό συμμαχίες, έχει υποβάλλει προτάσεις, έχει στρατηγική και αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι "σε μια ένωση 15 κρατών υπάρχουν διαφορετικές επιδιώξεις και συμφέροντα και συνεπώς προβλήματα".

"Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά". Με τη φράση αυτή απάντησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης στους πανηγυρισμούς της ΝΔ, σχετικά με τη δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε και τη φέρει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη κάλεσε τη ΝΔ να διαβάσει πιο προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και να μην πανηγυρίζει τόσο εύκολα.

Με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, συναντήθηκαν χθες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, στα Βαλκάνια. Η κ. Παπαρήγα ενημέρωσε τον κ. Ζουγκάνοφ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, καθώς και για τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Ακόμα, επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς της περιοχής από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη δράση του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ζουγκάνοφ αφού ενημέρωσε για την τακτική και στρατηγική του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης, καθώς και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Αλέκα Παπαρήγα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες των ΤΑΞΙ οι οποίοι ζητούν να αυξηθούν τα κόμιστρα και να μην επιβληθεί στον κλάδο, φορολογία αναδρομικού χαρακτήρα.

Να καταθέσει στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, ο Γεώργιος Χρυσολούρης, σχετικά με τις συνθήκες παραίτησής του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έξι βουλευτές της Ν.Δ. Πρόκειται για τους Σταύρο Δήμα, Δημήτρη Σιούφα, Δημήτρη Κωστόπουλο, Βαγγέλη Μειμαράκη, Γιάννη Τζοάννο και Θανάση Χειμάρα.

Επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, προανήγγειλε ο Σκοπιανός ομόλογός του, Αλεκσάνταρ Ντιμίτροφ. Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντιμίτροφ επεσήμανε ότι είχε επαφές με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων.

Συντονισμένη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στην τουρκική πλευρά που θα την υποχρεώσουν να βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, αναλαμβάνουν σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, αφού διαπιστώνεται αδιέξοδος στο θέμα αυτό.

Αρχισε χθες στη Σόφια η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, "Cooperative Determination '98", στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Συμμαχίας "Συνεργασία για την Ειρήνη". Μεταξύ των πιο σημαντικών ασκήσεων για το στρατό ξηράς του ΝΑΤΟ, κατέταξε τη συγκεκριμένη, ο επικεφαλής των δυνάμεων ξηράς της Συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Εντιπ Μπάσερ, ο οποίος μαζί με τον διοικητή των ενωμένων ενόπλων δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Νότια Ευρώπη, ναύαρχο Τζέιμς Ελις, έλαβε μέρος στην επίσημη τελετή έναρξης. Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, πτέραρχο Μίχο Μίχοφ, μέσα στο 1998 ο βουλγαρικός στρατός έλαβε μέρος σε 36 στρατιωτικά γυμνάσια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διεξήχθησαν στα πλαίσια της "Συνεργασίας για την Ειρήνη", του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμφωνία για τον τερματισμό της κοινοβουλευτικής κρίσης που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες επήλθε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους ηγέτες των κομμάτων στη Ρουμανία. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά δημοσιεύματα των ρουμανικών εφημερίδων, ενώ προβάλλονται και οι δηλώσεις του προέδρου της Γερουσίας, Πέτρε Ρόμαν.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ενδέχεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ για την επίλυση του "γλωσσικού προβλήματος", εξαιτίας του οποίου εκκρεμεί η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, κατά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της συνάντησης του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Σύμφωνα με την κ.Μιχάιλοβα, η συνάντησή της με τον Σκοπιανό υπουργό ήταν "πολύ χρήσιμη", καθώς συζητήθηκαν οι δυνατότητες για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, μετέβη χθες στη Σόφια για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο της Σόφιας τον κ. Μεϊντάνι και τη σύζυγό του, πρώτος υποδέχτηκε ο γιος τους που είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Μπλαγκόεβγκραντ. Λίγα λεπτά αργότερα διεξήχθη συνάντηση του Αλβανού Προέδρου με το Βούλγαρο ομόλογό του, Πέταρ Στογιάνοφ. Τον κ. Μεϊντάνι συνοδεύει και ομάδα επιχειρηματιών της χώρας του.

Το σήριαλ τιμωρία - ΠΑΟΚ συνεχίζεται. Το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνει τελικά γνωστή η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ για την έφεση που κατέθεσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της εξοντωτικής ποινής που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό. Ενώ όλοι περίμεναν με αγωνία να μάθουν χθες την απόφαση της επιτροπής, τελικά η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, καθώς τρία μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ΠΑΟΚ (να επιστραφούν οι τρεις βαθμοί, να μειωθούν οι αγωνιστικές αποκλεισμού της Τούμπας και να δοθεί το παιχνίδι στον Ολυμπιακό) και άλλα τρία μέλη ψήφισαν κατά. Υπήρξε ισοψηφία και ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ δεν έλαβε θέση, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.

Στο γήπεδο της Λάρισας θα διεξαχθεί οριστικά ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ενώ η ΕΠΑΕ είχε ορίσει σαν έδρα του "Δικεφάλου" του ΟΑΚΑ, πριν ακόμη βγει η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ για την έφεση του ΠΑΟΚ, σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή άλλαξε γνώμη και το παιχνίδι τελικά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 2:30 το μεσημέρι στο γήπεδο της θεσσαλικής πόλης. Εξάλλου η αστυνομική διεύθυνση Αττικής ζήτησε αλλαγή έδρας διεξαγωγής του αγώνα ΠΑΟΚ - ΟΦΗ, φοβούμενη τυχόν επεισόδια από φιλάθλους αθηναϊκών ομάδων. Ακόμη η διεύθυνση του ΟΑΚΑ δήλωσε αδυναμία να παραχωρήσει το Ολυμπιακό Στάδιο.

Αν και δυσκολεύτηκε ο ΠΑΟΚ τελικά κατάφερε να πάρει τη νίκη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης από την ιταλική Τιμσίστεμ Μπολόνια με σκορ 68 - 59 για την 9η αγωνιστική του Δ' ομίλου της Ευρωλίγκα.

Στην κορυφή της βαθμολογίας της Β' εθνικής επέστρεψε η Καλλιθέα μετά την σπουδαία νίκη που πέτυχε επί του ΠΑΣ Γιάννενα με σκορ 3 - 1.

Ιστορική πρόκριση πήρε χθες ο Ολυμπιακός για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λίγκ, στο οποίο, θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του πορεία, μετά την ισοπαλία στο Ζάγκρεμπ κατά το παιχνίδι με την Κροάσια, ενώ ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με 3-1 από την αγγλική Άρσεναλ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τραυματίστηκε θανάσιμα ο 16χρονος φίλαθλος Κωνσταντίνος Τσάρκος, ο οποίος έπεσε από το άνω διάζωμα των κερκίδων, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 10 December 1998 - 6:40:17 UTC