Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συλλαλητήρια μαθητών σε όλη τη χώρα. - Επεισόδια στην Αθήνα - Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά - 11 άτομα προσήχθησαν στην ασφάλεια.
  • Συνάντηση Σημίτη - Αρσένη. - Πλήρης κάλυψη στον υπουργό Παιδείας από την κυβέρνηση - Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου και Σκανδαλίδη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. - Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα λέει ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι σημειολογικό, αλλά πολιτικό.
  • Kανονικά διεξάγονται από το μεσημέρι όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης - Προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα από την κακοκαιρία.
  • Επτά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένης γης πλημμύρισαν στο Τυχερό Εβρου.
  • Δηλώσεις Ρέππα, Παπανδρέου και Σκανδαλίδη για τη δημοσκόπηση της MRB.
  • Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μείωσε η τράπεζα της Ελλάδας τα επιτόκια παρέμβασης.
  • Δηλώσεις Ρέππα για την ανάκληση της παραίτησης του τέως διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Χρυσολούρη.
  • Εικοσιτετράωρη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Μίλερ.
  • Στο Σεράγεβο αύριο ο Γενικός Γραμματέας και ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
  • Οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στη Δυτική Όχθη τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την έναρξη της αντίστασής τους κατά της ισραηλινής κατοχής.
  • Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Ε.Μ. Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην Αθήνα όταν νεαροί που αποσπάστηκαν από την πορεία των μαθητών έριξαν βόμβες μολότωφ και πέτρες έξω από το Υπουργείο Παιδείας και σε βιτρίνες εστιατορίων, καταστημάτων και τραπεζών, ενώ πυρπόλησαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης νεαροί εισήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότωφ με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα διπλωματικό αυτοκίνητο. Ελαφρά τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ενώ έντεκα νεαροί προσήχθησαν στην ασφάλεια και ανακρίνονται. Εξάλλου, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο Υπουργείο Παιδείας προειδοποιώντας για την ύπαρξη βόμβας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει προς στιγμή ένταση. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους. Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στα Γιάννενα δύο χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ απειλήθηκαν επεισόδια όταν φοιτητές ύψωσαν πανό με το οποίο διαφώνησε η συντονιστική επιτροπή των μαθητών. Στην Πάτρα πέντε χιλιάδες μαθητές φοιτητές και καθηγητές έκαναν πορεία που κατέληξε στην νομαρχία. Εκεί κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν αυγά και ψάρια. Διαδηλώσεις μαθητών έγιναν ακόμη στην Κέρκυρα, το Αγρίνιο τη Λάρισα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί, υπάρχουν όμως περιθώρια διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν στην υλοποίησή της. Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, για τους χειρισμούς του στον τομέα της εκπαίδευσης παρείχε σήμερα η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κατέστησε σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Ο κ. Ρέππας καταδίκασε τα επεισόδια και έκανε λόγο για μηχανισμούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στο χώρο της παιδείας και χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις. Την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι μαθητές θα κατανοήσουν πως πρέπει να λύσουν τις καταλήψεις.

"Η κυβέρνηση Σημίτη διαλύει τη δημόσια παιδεία και σπρώχνει τους νέους στην παραπαιδεία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο Συνασπισμός έκανε λόγο για επίδειξη ακαμψίας της κυβέρνησης και το ΔΗΚΚΙ για ψευδεπίγραφη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την παιδεία κατέθεσε στη Βουλή η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η Ελλάδα λέει ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι σημειολογικό, αλλά πολιτικό και ουσιαστικό, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κείμενο που εγκρίθηκε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους-ιδιαίτερα σε εκείνους που πιέζουν να χαρακτηριστεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη και όχι επιλέξιμη χώρα-λέγοντας πως αν θέλουν η Ε.Ε. να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική δεν επιτρέπεται να μπερδεύουν τα πράγματα. Αντίθετα πρέπει να αναδεικνύουν τα προβλήματα στη σωστή τους βάση. Σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση της MRB απάντησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της θητείας της, έχει πάρει τα μηνύματα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το έργο της θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Kανονικά διεξάγονται από το μεσημέρι όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, αφού ειδικά οχήματα αφαίρεσαν το στρώμα πάγου που είχε σχηματιστεί στις πίστες προσγείωσης-απογείωσης. Το αεροδρόμιο είχε κλείσει κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, λόγω της χιονόπτωσης. Το χιόνι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, με εντολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης έκλεισαν σήμερα όλα τα σχολεία στο νομό. Αίσιο τέλος είχε το μεσημέρι η περιπέτεια των τεσσάρων νεαρών που αποκλείστηκαν από το χιόνι μέσα σε τζιπ σε δύσβατη δασική περιοχή, έξω από την κοινότητα Αρδαμερίου Θεσσαλονίκης. Οι νεαροί ειδοποίησαν με κινητό τηλέφωνο τους συγγενείς τους και στη συνέχεια άρχισε η επιχείρηση διάσωσης. Το μεσημέρι δυο ομάδες διάσωσης εντόπισαν σώους τους τέσσερις νεαρούς.

Επτά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένης γης πλημμύρισαν το πρωί στο Τυχερό Εβρου, όταν ανάχωμα υποχώρησε στη θέση "Σπάσμα", καταστρέφοντας το αντλιοστάσιο της περιοχής. Στο μεταξύ, σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας, παρά το γεγονός ότι η στάθμη του ποταμού Έβρου έπεσε στα 4,98 μέτρα.

Για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας MRB που δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, ρωτήθηκε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται στο πεδίο των έργων σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που κρίνεται στο πεδίο των λόγων και υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό έργο θα ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ σύντομα ορατά. Για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ρωτήθηκε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος συνέστησε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να μην είναι τόσο αισιόδοξα. Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μείωσε η τράπεζα της Ελλάδας τα επιτόκια παρέμβασης. Την κίνησή της αναμένεται να ακολουθήσουν άμεσα και οι εμπορικές τράπεζες. Ηδη η Εθνική ανακοίνωσε μεγάλη μείωση των επιτοκίων της. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, συνιστά συγκράτηση στη μείωση των επιτοκίων.

Για την ανάκληση της παραίτησης του τέως διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Χρυσολούρη ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του κ. Χρυσολούρη στον ΟΤΕ καθώς υπάρχει αντικαταστάτης. "Εχουν ληφθεί αποφάσεις και έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος", είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η αναπτυξιακή πορεία του ΟΤΕ θα συνεχιστεί.

Εικοσιτετράωρη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Μίλερ. Ο κ. Μίλερ θα επισκεφτεί επίσης την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη όπου θα παραστεί στη συνάντηση των Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και ο διοικητής των δυνάμεών του, στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ θα συναντηθούν αύριο στο Σεράγεβο με τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, Σίνα Τόμσον, η οποία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την έναρξη της αντίστασης των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής γιορτάζουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο η άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους έχει προκαλέσει ταραχές στην περιοχή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων. Στο μεταξύ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρός, ο οποίος προετοιμάζει την επίσκεψη Κλίντον στην περιοχή.

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά που θα αυξηθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -8 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 μέχρι 10 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -4 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 9 December 1998 - 17:05:27 UTC