Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/11/1998 (MΠΕ)

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και σήμερα οι κρατικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση εκτακτων περιστατικών από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες τη Βόρεια Ελλάδα με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους που φθάνουν σε ένταση και τα 8 Μποφόρ. Αργά χθες το βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος της κοινότητας Λεπτοκαρυάς Πιερίας, όπου από τη συνεχή βροχόπτωση σημειώθηκε καθίζηση στα θεμέλια γέφυρας με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων. Στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά η θερμοκρασία κυμαίνεται στο μηδέν, ενώ σ' ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία ο καιρός είναι βροχερός και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας. Οι καθηγητές αποφάσισαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 9 Δεκεμβρίου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των μαθητών, εναντίον της μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα, καθημερινά και άλλα σχολικά συγκροτήματα καταλαμβάνονται από τους μαθητές, που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, με στόχο την προώθηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών δεσμών και την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων Ελλάδας - Ιράν. Η κ.Παπανδρέου σε συνέντευξη της στο Ιρανικό Πρακτορείο τονίζει ότι η επίσκεψη της στην Τεχεράνη σκοπό έχει να αναπτύξει τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι η δημιουργία μικτών πετρελαϊκών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Την υπουργό Ανάπτυξης συνοδεύουν 22 επιχειρηματίες και 13 δημοσιογράφοι.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στον ΟΣΕ ζητούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, πραγματοποιώντας -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- τρίωρες στάσεις εργασίας την αύριο Δευτέρα και την Τρίτη. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οπότε το δίκτυο θα "νεκρώσει" εξαιτίας των 24ωρων απεργιών που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Προκειμένου να περιορίσει τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), προνόησε για την κυκλοφορία αμαξοστοιχιών κοινωνικών αναγκών. Στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 500/501, ενώ σε εκείνον που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Δίκαια και αντίστροφα, θα επιστρατευτούν οι 604/613. Στον άξονα Πειραιώς-Πατρών-Κυπαρισσίας θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 302-303 και πιθανώς μερικές ακόμη, σε τοπικές διαδρομές.

Πλήγμα για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, αλλά και για την ομαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με καύσιμα, αναμένεται να αποτελέσουν οι πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες που αρχίζουν αύριο οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Στο πλαίσιο αυτό, ταλαιπωρία αναμένει τους οδηγούς που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα από τις 7 το πρωί της Δευτέρας. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν από την Τετάρτη και οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Κλειστό θα παραμείνει το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 3 και 4 Δεκεμβρίου λόγω της συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων στη 48ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση, ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, ταυτόχρονη συνταξιοδότηση ταμείου Νομικών και Δημοσίου και άμεση προώθηση του κώδικα δικαστικών υπαλλήλων

Με 200 εκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα στην ΠΓΔΜ η Παγκόσμια Τράπεζα. Εκπρόσωπος της τράπεζας ανακοίνωσε στα Σκόπια ότι το ποσό θα χορηγηθεί τμηματικά με τη μορφή δανείων από το 1999 έως το 2002. Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος αυτός χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει στηρίξει με 360 εκατομμύρια δολάρια 12 έργα στην ΠΓΔΜ.

Δύο ομαδικούς τάφους ανακάλυψε στο Σεράγεβο η διεθνής ομάδα ιατροδικαστών η οποία από την Πέμπτη άρχισε νέο κύκλο ερευνών που αυτή τη φορά επικεντρώνονται στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία έχουν θαφτεί εκατοντάδες Σερβοβόσνιοι. Ο πρώτος τάφος βρέθηκε στο νεκροταφείο "Lav" του Σεράγεβο και μέχρι στιγμής έχουν εκταφή 18 νεκροί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, πρόκειται για απλούς πολίτες και όχι για στρατιώτες. Οι ανασκαφές στο δεύτερο τάφο, ο οποίος βρίσκεται σε άλλο νεκροταφείο της πόλης, άρχισε χθες και μέχρι στιγμής έχει φέρει στο φως τα πτώματα 28 ανθρώπων.

Οι επιχειρηματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των εμπορικών και οικονομικών εξελίξεων κατά το 1999, εκτιμώντας ότι οι γενικότερες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα παραμείνουν στάσιμες. Ύπενθυμίζεται ότι σε βάρος τις Γιουγκοσλαβίας εφαρμόζονται εμπορικές κυρώσεις διεθνούς χαρακτήρα από το 1992, ενώ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη τον Ιούνιο, εξαιτίας της κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Η Δύση προχώρησε σε "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων της Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό, ενώ εφαρμόστηκε εμπάργκο και στις προσγειώσεις των αεροσκαφών της JAT, σε αεροδρόμια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Γιουγκοσλάβοι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση την άσκηση πιο ρεαλιστικής οικονομικής πολιτικής κατά την επόμενη χρονιά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, επισκέφτηκε χθες το περίπτερο της ελληνικής επιχείρησης "Σπόροι ΚΕΣΠΥ" στην έκθεση ξένων προϊόντων των Τιράνων. Μάλιστα, ο κ.Μάικο είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της εταιρίας, Στ. Κουρνιάκο, όσον αφορά τις δυνατότητες ελληνο-αλβανικής συνεργασίας στον σποροπαραγωγικό κλάδο. Η ελληνική εταιρία "Σπόροι ΚΕΣΠΥ" πραγματοποίησε πρόσφατα τα πρώτα βήματα διείσδυσης στην αλβανική αγορά, συνάπτοντας συμφωνία με το Σποροπαραγωγικό Ινστιτούτο Κορυτσάς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 29 November 1998 - 9:40:12 UTC