Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/11/1998 (MΠΕ)

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και πάλι από το πρωί οι κρατικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση εκτακτων περιστατικών από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες τη Βόρεια Ελλάδα με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους που φθάνουν σε ένταση και τα 8 Μποφόρ. Στις 11 το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος της κοινότητας Λεπτοκαρυάς Πιερίας, όπου από τη συνεχή βροχόπτωση σημειώθηκε καθίζηση στα θεμέλια γέφυρας με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων. Ανδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και υπάλληλοι υπηρεσιών στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται από το πρωί σε ετοιμότητα καθώς από τους ισχυρούς ανέμους υπάρχει κίνδυνος να ξεριζωθούν δέντρα, διαφημιστικές πινακίδες και στάσεις λεωφορείων. Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν και πάλι δρόμοι, αφού τα φύλλα των δέντρων και τα άλλα αντικείμενα που παρασύρονται από τον αέρα βούλωσαν τα φρεάτια, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβει η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το κεντρικό λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των μικρών σκαφών, ενώ δεν διεξάγονται από το πρωί και τα δρομολόγια από την Καβάλα προς και από τη Θάσο. Στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά η θερμοκρασία κυμαίνεται στο μηδέν, ενώ σ' ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία ο καιρός είναι βροχερός και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο.

Eπίθεση κατά της Ν. Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη Γραμματεία των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "πρακτική γηπέδου και πολιτικό λόγο καφενείου". Ο πρωθυπουργός κατελόγισε στη Νέα Δημοκρατία ανευθυνότητα, κοινωνική αναλγησία και θράσος. "Πρέπει να δείξουμε ότι ο πολιτικός λόγος τους είναι λόγος καφενείου και η πολιτική τους πρακτική είναι πρακτική φανατικού γηπέδων και ότι δεν είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο συμβάλει στο να λειτουργήσουν καλύτερα οι θεσμοί", είπε. Υπογράμμισε δε ότι αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ η Ν. Δημοκρατία προωθεί την κοινωνία της αγοράς και αμφισβήτησε τη διαχειριστική δεινότητα των στελεχών της.

Για μείωση της εγκληματικότητας, δημιουργία αρχηγείου αστυνομίας και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών κάνει λόγο σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ.Πετσάλνικος δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να ενισχυθούν οι μάχιμες μονάδες. Από την περασμένη Τετάρτη, όπως είπε, έχει ξεκινήσει το άμεσο πρόγραμμα αστυνόμευσης με 100 μοτοσικλετιστές και 50 περιπολικά, ενώ από χθες το πρωί ξεκίνησε το πρόγραμμα πεζής αστυνόμευσης με 230 αστυνομικούς σε 100 περιπολίες, που ελέγχουν περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα. Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης θεωρεί σημαντικό το πόθεν έσχες των αστυνομικών που θεσμοθετήθηκε από τον προκάτοχο του κ. Ρωμαίο. Πρόσθεσε ότι οι 42.000 αστυνομικοί της χώρας έχουν υποβάλει δηλώσεις που ελέγχονται από τον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για τα ναρκωτικά τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από την αστυνομία, γιατί είναι θέμα πρόληψης και όχι καταστολής. Το κατασταλτικό μέρος όμως ανήκει στην αστυνομία.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας στην 11η σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το τετράπτυχο πολιτισμός-παιδεία-όραμα-δημιουργία. Ο κ.Τσοβόλας έκανε λόγο για την ύπαρξη δημοκρατικού ελλείμματος στη χώρα. Υποστήριξε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία μόνο κατ' επίφασιν και "στα χαρτιά". Τόνισε δε, ότι τις βασικές επιλογές σε ζητήματα εθνικά και εξωτερικής πολιτικής, δεν τις κάνει η κυβέρνηση που επέλεξε ο λαός, αλλά η οικονομική εξουσία.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, με στόχο την προώθηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών δεσμών και την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων Ελλάδας - Ιράν. Η κ.Παπανδρέου σε συνέντευξη της στο Ιρανικό Πρακτορείο τονίζει ότι η επίσκεψη της στην Τεχεράνη σκοπό έχει να αναπτύξει τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι η δημιουργία μικτών πετρελαϊκών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Την υπουργό Ανάπτυξης συνοδεύουν 22 επιχειρηματίες και 13 δημοσιογράφοι.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στον ΟΣΕ ζητούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, πραγματοποιώντας -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- τρίωρες στάσεις εργασίας την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οπότε το δίκτυο θα "νεκρώσει" εξαιτίας των 24ωρων απεργιών που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Προκειμένου να περιορίσει τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), προνόησε για την κυκλοφορία αμαξοστοιχιών κοινωνικών αναγκών. Στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 500/501, ενώ σε εκείνον που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Δίκαια και αντίστροφα, θα επιστρατευτούν οι 604/613. Στον άξονα Πειραιώς-Πατρών-Κυπαρισσίας θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 302-303 και πιθανώς μερικές ακόμη, σε τοπικές διαδρομές.

Πλήγμα για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, αλλά και για την ομαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με καύσιμα, αναμένεται να αποτελέσουν οι πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες που ξεκινούν μεθαύριο οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Στο πλαίσιο αυτό, ταλαιπωρία αναμένει τους οδηγούς που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα από τις 7 το πρωί της Δευτέρας. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν από την Τετάρτη και οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Κλειστό θα παραμείνει το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 3 και 4 Δεκεμβρίου λόγω της συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων στη 48ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση, ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, ταυτόχρονη συνταξιοδότηση ταμείου Νομικών και Δημοσίου και άμεση προώθηση του κώδικα δικαστικών υπαλλήλων.

Σε κωματώδη κατάσταση, από υπερβολική χρήση φαρμάκων, διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης 20χρονος τοξικομανής την ώρα που βρισκόταν μέσα σε κατειλημμένο από μαθητές σχολικό συγκρότημα της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο Θεόφιλος Μπακαλίδης, χρήστης ηρωίνης τα τελευταία πέντε χρόνια κατά δήλωση του, πήγε στο σχολικό συγκρότημα "Ευκλείδης" στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου για να διανυκτερεύσει επωφελούμενος από την κατάληψη του σχολείου.

Πρόταση για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής ένωσης των βαλκανικών χωρών, διατυπώθηκε στη διάρκεια λογοτεχνικής διημερίδας, που οργάνωσαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δημήτρια 1998" το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Διαβαλκανικό Κέντρο Βιβλίου και Πολιτισμού. Την σχετική πρόταση, που διατύπωσε ο γνωστός συγγραφέας Λάζαρος Παυλίδης, υποστήριξαν με θέρμη λογοτέχνες από όλες τις βαλκανικές χώρες που μετέχουν στην ενδιαφέρουσα αυτή διημερίδα. Ο Σλοβένος θεατρολόγος, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ζάρκο Πετάν, που είχε φυλακιστεί ως αντικαθεστωτικός από το καθεστώς του Τίτο, στην εισήγησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στη ζοφερή εικόνα για τα Βαλκάνια, που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Τονίζοντας ότι η εικόνα αυτή ενισχύθηκε από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που καλλιεργούνταν στις πρώην λαϊκές δημοκρατίες, όπου ελάχιστα πράγματα λέγονταν κυριολεκτικά και ανοιχτά. Ενώ πρόσθεσε ότι σπάνια οι ξένοι έκαναν τον κόπο να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στη βαλκανική ψυχή, στο βαλκανικό χαρακτήρα.

Ανέκδοτες μαρτυρίες για τα χαμένα μνημεία του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας συγκεντρώνει με στόχο την αξιοποίησή τους ο τομέας αρχαίας ιστορίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ιωάννη Τουλουμάκου. Το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο "Συγκέντρωση και ιστορική αξιοποίηση ανεκδότων μαρτυριών για χαμένα μνημεία του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας των αρχαίων χρόνων" είναι διετούς διάρκειας και χρηματοδοτείται από το ΑΠΘ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα εκδοθεί τόμος ο οποίος θα σταλεί στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και θα υποβληθεί στην ηγεσία της UNESCO.

Με 200 εκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα στην ΠΓΔΜ η Παγκόσμια Τράπεζα. Εκπρόσωπος της τράπεζας ανακοίνωσε στα Σκόπια ότι το ποσό θα χορηγηθεί τμηματικά με τη μορφή δανείων από το 1999 έως το 2002. Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος αυτός χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει στηρίξει με 360 εκατομμύρια δολάρια 12 έργα στην ΠΓΔΜ.

Δύο ομαδικούς τάφους ανακάλυψε στο Σεράγεβο η διεθνής ομάδα ιατροδικαστών η οποία από την Πέμπτη άρχισε νέο κύκλο ερευνών που αυτή τη φορά επικεντρώνονται στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία έχουν θαφτεί εκατοντάδες Σερβοβόσνιοι. Ο πρώτος τάφος βρέθηκε στο νεκροταφείο "Lav" του Σεράγεβο και μέχρι στιγμής έχουν εκταφή 18 νεκροί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, πρόκειται για απλούς πολίτες και όχι για στρατιώτες. Οι ανασκαφές στο δεύτερο τάφο, ο οποίος βρίσκεται σε άλλο νεκροταφείο της πόλης, άρχισε χθες και μέχρι στιγμής έχει φέρει στο φως τα πτώματα 28 ανθρώπων.

Οι επιχειρηματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των εμπορικών και οικονομικών εξελίξεων κατά το 1999, εκτιμώντας ότι οι γενικότερες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα παραμείνουν στάσιμες. Ύπενθυμίζεται ότι σε βάρος τις Γιουγκοσλαβίας εφαρμόζονται εμπορικές κυρώσεις διεθνούς χαρακτήρα από το 1992, ενώ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη τον Ιούνιο, εξαιτίας της κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Η Δύση προχώρησε σε "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων της Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό, ενώ εφαρμόστηκε εμπάργκο και στις προσγειώσεις των αεροσκαφών της JAT, σε αεροδρόμια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Γιουγκοσλάβοι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση την άσκηση πιο ρεαλιστικής οικονομικής πολιτικής κατά την επόμενη χρονιά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, επισκέφτηκε το περίπτερο της ελληνικής επιχείρησης "Σπόροι ΚΕΣΠΥ" στην έκθεση ξένων προϊόντων των Τιράνων. Μάλιστα, ο κ.Μάικο είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της εταιρίας, Στ. Κουρνιάκο, όσον αφορά τις δυνατότητες ελληνο-αλβανικής συνεργασίας στον σποροπαραγωγικό κλάδο. Η ελληνική εταιρία "Σπόροι ΚΕΣΠΥ" πραγματοποίησε πρόσφατα τα πρώτα βήματα διείσδυσης στην αλβανική αγορά, συνάπτοντας συμφωνία με το Σποροπαραγωγικό Ινστιτούτο Κορυτσάς.

Οι αντιδράσεις των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, μετά την εξοντωτική ποινή που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Οι οπαδοί του "Δικεφάλου" δεν άφησαν σήμερα το πρωί την ομάδα του μπάσκετ να αναχωρήσει για το Βόλο, όπου επρόκειτο να πάρει μέρος το Σαββατοκύριακο σε φιλικό τουρνουά που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μαγνησίας. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των συνδέσμων του ΠΑΟΚ και ο λόγος είναι προφανής, καθώς η ομάδα μπάσκετ του "Δικεφάλου" σήμερα στις 9 το βράδυ θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 28 November 1998 - 18:40:23 UTC