Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ομιλίες των βουλευτών της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Δ. Ρέππας: Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και όχι για τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων.
  • Εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 5,86% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γεώργιος Χρυσολούρης, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΟΤΕ.
  • Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας διοίκησης και οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Ζόρας.
  • Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι σε γονικές παροχές και επικουρικές συντάξεις, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.
  • Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης μετά από τηλεφώνημα αγνώστου ότι θα εκτοξευτεί ρουκέτα.
  • Στις 12 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας.
  • Στην Καστοριά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Τη μεσολάβησή του ζητούν επίσκοποι της ΠΓΔΜ για την επανένταξη της εκκλησίας τους στις τάξεις της διεθνούς ορθοδοξίας.
  • Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 17χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε δύο Αλβανούς διαρρήκτες.
  • Βουλευτές από τη Ρωσία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αρμενία επισκέφθηκαν σήμερα το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
  • Το πρώτο του μουσείο απέκτησε το Άγιον Όρος και λειτουργεί στη Μονή Ξενοφώντος.
  • Χωρίς νερό θα μείνει αύριο από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό.
  • Ντενκτάς: Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή στις 10 Νοεμβρίου θα παρεμβάλει εμπόδια στις διακοινοτικές συνομιλίες.
  • Τα βασικά κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
  • Ο κεντροδεξιός εκλογικός συνασπισμός VMRO-DPMNE- Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, νικητής των βουλευτικών εκλογών στα Σκόπια.
  • Χίλ: Zήτημα εβδομάδων η επίτευξη πολιτικής λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στις ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της σημερινής δεύτερης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και όχι για τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκρότησαν μόνο στο τέλος της χτεσινής ομιλίας του τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ψήφος των βουλευτών, τα χειροκροτήματα δεν αποτελούν τον κύριο στόχο, είπε και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση είναι παρούσα με την αλήθεια των έργων της και η αντιπολίτευση επέλεξε να πορευθεί με το ψέμα των λόγων της. Ο κ. Καραμανλής δεν πρωτοτύπησε. Επανέλαβε τον εαυτό του αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν έχει πρόγραμμα, αλλά στερείται ήθους και ύφους". Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε: "ματαίως ο κ. Ρέππας ελπίζει ότι θα του απαντήσουμε στα περί ήθους".

Εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 5,86% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης σήμερα στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.289,60. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 376 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 308 δισεκατομμύρια αφορούσαν το book building του ΟΤΕ στη Wall Street. Το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γεώργιος Χρυσολούρης, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των μετοχών του Οργανισμού.

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας διοίκησης και οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Ζόρας, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο υπουργός κατά την σημερινή επίσκεψή του στο μεταφραστικό τμήμα του Υπουργείου διαπίστωσε παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του από ομάδα πρώην υπαλλήλων, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου είχε λήξει. Μάλιστα ζήτησε την άμεση απομάκρυνση δεκαεπτά μεταφραστών. Οι υπάλληλοι που κατέλαβαν τα γραφεία της υπηρεσίας δηλώνουν ότι οι συμβάσεις τους ήταν αορίστου χρόνου και έγιναν οκτάμηνες. Ζητούν δε να μονιμοποιηθούν, όπως άλλωστε προβλέπει διάταξη που κάνει λόγο για μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου. Οι καταληψίες έκαναν λόγο για βίαιη συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου κατά την επίσκεψή του στο Μεταφραστικό τμήμα. Ωστόσο ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν ενεπλάκη σε κανένα επεισόδιο.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι σε γονικές παροχές και επικουρικές συντάξεις, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Δεν πρόκειται να ξανακατατεθεί φορολογικό νομοσχέδιο, δε θα επιβληθούν νέοι φόροι", είπε ο κ. Ρέππας.

Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης μετά από τηλεφώνημα αγνώστου ότι θα εκτοξευτεί ρουκέτα. Ο άγνωστος με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στην Αθήνα στη 1:33' το μεσημέρι εμφανίστηκε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" και απείλησε ότι θα εκτοξευτούν ταυτόχρονα δύο ρουκέτες στα Δικαστικά Μέγαρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε το Σέρβο μαθητή στη Θεσσαλονίκη. Από την αστυνομία εκκενώθηκαν τα ακροατήρια και όλες οι υπηρεσίες στο Δικαστικό Μέγαρο με αποτέλεσμα να διακοπούν όλες οι δίκες.

Στις 12 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σημειώνοντας ότι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Στην Καστοριά βρίσκεται σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Μιλώντας στους νέους ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να συνεχίσουν να πιστεύουν σε ιδέες και οράματα. Στο μεταξύ, τη μεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου ζήτησε αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ για την επανένταξη της Εκκλησίας στις τάξεις της διεθνούς Ορθοδοξίας. Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο φυλάκιο της Νίκης, στα σύνορα των δύο χωρών. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 17χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε δύο Αλβανούς διαρρήκτες. Οι δύο Αλβανοί είχαν διαρρήξει το σπίτι όπου διαμένει ο 17χρονος, στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας.

Βουλευτές από τη Ρωσία, την Κύπρο, την Λιθουανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αρμενία επισκέφθηκαν σήμερα το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Δημητριάδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ της πόλης και των χωρών τους. Οι βουλευτές που συναντήθηκαν με το δήμαρχο αποτελούν τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της τακτικής συνέλευσης της γραμματείας, η οποία οργανώνεται με την ευθύνη της Ελληνικής Βουλής. Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Δημητριάδης τους πρόσφερε βιβλία με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τη σύγχρονη ταυτότητά της.

Σπάνιες εικόνες και ψηφιδωτά που είχαν παρουσιαστεί στην Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους εκτίθενται πλέον μόνιμα στο μουσείο που απέκτησε το Άγιον Όρος και λειτουργεί στη Μονή Ξενοφώντος. Το μουσείο εγκαινίασε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο του εορτασμού των 1000 χρόνων της Μονής. Προς το παρόν λειτουργεί η πρώτη πτέρυγά του η οποία καταλαμβάνει έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων ενώ μελλοντικά πρόκειται να δημιουργηθούν πτέρυγες στις οποίες θα εκτεθούν δισκοπότηρα και ιερά σκεύη που χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα καθώς και χειρόγραφα του 13ου και 14ου αιώνα.

Χωρίς νερό θα μείνει αύριο από τις 9 το πρωί ως στη 1 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω αποκατάστασης βλάβης σε κεντρικό αγωγό. Συγκεκριμένα, θα διακοπεί η υδροδότηση στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Ολύμπου, Πλατεία Δημοκρατίας, Μοναστηρίου, Κωλέτη, 26ης Οκτωβρίου και Λεωφόρου Νίκης.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 10 Νοεμβρίου θα παρεμβάλει εμπόδια στις διακοινοτικές συνομιλίες, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Ο Ντενκτάς κατηγορεί την Κοινότητα ότι "ενέδωσε στους εκβιασμούς" της Ελλάδας και επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θα αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΕΕ ακολουθεί "λάθος δρόμο" αφού δεν παραδέχεται ότι στην Κύπρο υπάρχει και μία άλλη κοινότητα, ισότιμη με αυτή των Ελληνοκυπρίων.

Τα βασικά κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πορεία προς τον εκδημοκρατισμό, η εγκαθίδρυση κράτους δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ειρηνική συνεργασία με τους γείτονες. Τη δήλωση αυτή έκανε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Gunter Verheugen, με αφορμή τον εορτασμό της 75ης επετείου από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Γερμανός υφυπουργός πρόσθεσε, ότι στην περίοδο της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Τουρκία, η οποία όμως θα πρέπει να φτάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην ΠΓΔΜ είναι ο κεντροδεξιός εκλογικός συνασπισμός VMRO-DPMNE- Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, εξέλεξε 59 βουλευτές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο συνασπισμός ενδέχεται να σχηματίσει και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο συνασπισμός VMRO-DPMNE- Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση δεν κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιθανόν να χρειαστεί μόνο την υποστήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κερδίζουν 3-4 έδρες.

Zήτημα εβδομάδων -παρά τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται- εκτιμά ότι είναι η επίτευξη πολιτικής λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, καθώς όπως είπε, έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων. Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας με χρονοδιάγραμμα τριών ετών, που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο και τη στελέχωση των δυνάμεων της αστυνομίας από αλβανόφωνους της περιοχής.

Ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με παροδικές βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 2 November 1998 - 17:40:10 UTC