Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/11/1998 (MΠΕ)

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία προς την ΟΝΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες στη Βουλή, όπου και διεξάγεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίτευξη των στόχων εξαρτάται και από αυτήν και επεσήμανε ότι ζήτησε τη συζήτηση αυτή, ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην πλάτη του κοινοβουλίου, προσπαθεί να λύσει εσωκομματικά προβλήματα, ενώ τόνισε ότι η τριήμερη αυτή συζήτηση πραγματοποιείται επειδή η κυβέρνηση αισθάνεται πιο αδύνατη από ποτέ. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η προσαρμογή στην ΟΝΕ οδηγεί τη χώρα σε πλήρη χρεοκοπία και στην πιο βαθιά κρίση, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ως δείγμα πολιτικής οπισθοδρόμησης, που αποδυναμώνει το πολιτικό μας σύστημα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θέλησε να ξεκαθαρίσει εσωκομματικούς λογαριασμούς. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με την καθιερωμένη ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί στις 12:30 μ. μ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Στη Wall Street αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΟΤΕ, στην Αθήνα αναμένεται να μιμηθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες την Πίστεως και την Πειραιώς, μειώνοντας τα επιτόκια χορηγήσεων.

Στο αυτόφωρο θα οδηγηθούν σήμερα οι 16 νεαροί που συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού. Οι νεαροί κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί γηπέδων, εξύβριση και φθορά ξένης περιουσίας.

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών αρχών στη Νέα Καρβάλη, προκειμένου να συλλάβουν τους 50 λαθρομετανάστες, που διέφυγαν από φορτηγό χθες το βράδυ.

Την ήττα του κόμματος του, στο χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών στην ΠΓΔΜ, παραδέχτηκε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Μπράνκο Τζεβερνκόφσκι

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το παράρτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ στη Βρετανία. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι όλα όσα γίνονται στον τομέα της άμυνας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις απειλές της βίας, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολιτικό και όχι στρατιωτικό, άρα και η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική. "Ελλάδα και Κύπρος, με κοινή στρατιωτική άμυνα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση και απειλή, αλλά αυτό γίνεται για να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά έναντι εκείνου που θα διανοηθεί κάτι τέτοιο", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Πρώτος στόχος του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη είναι να αξιοποιήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου και να βάλει μια αναπτυξιακή πινελιά, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Το υπουργείο αυτό, μπορεί να είναι διεκδικητικό για τα ώριμα και πολλές φορές καθυστερούμενα αιτήματα της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας και της Θράκης, σημειώνει και σχολιάζοντας κάποιες γκρίνιες που έχουν εκδηλωθεί με αφορμή τον ανασχηματισμό προσθέτει: "Εκείνο που πρέπει να πρυτανεύει σε ένα πολιτικό στέλεχος είναι η εκπροσώπηση της περιφέρειας του, η διεκδίκηση με έναν υπεύθυνο και σχεδιασμένο τρόπο των αιτημάτων των πολιτών και, βεβαίως, η υποστήριξη των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης που στηρίζει. Με αυτήν την έννοια πιστεύω πως κάθε στέλεχος μπορεί και πρέπει να έχει τη δική του θέση και βεβαίως τη θεμιτή προσμονή συμμετοχής στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα".

"Σκοπός της τουρκικής ακταιωρού ήταν να μας σπρώξει προς το λιμάνι της Αινού. Παραξενεύτηκα για τη συμπεριφορά του και καταλάβαμε ότι σκοπός του ήταν αυτός, αλλά εμείς δεν αλλάξαμε πορεία. Είδε τη δικιά μας αντίδραση και ψυχραιμία, αλλά μας πλησίασε και μας έριξε ζεστό νερό με μάνικες, το οποίο όμως δεν έφθασε στο σκάφος μας". Με αυτά τα λόγια άρχισε την περιγραφή της "περιπέτειάς" του ο καπετάνιος του ελληνικού αλιευτικού, "Παναγία Λήμνος", Γιάννης Κολοσέντας, όταν τουρκική ακταιωρός τους πλησίασε και άρχισε να τους καταδιώκει. Όπως είπε ο κ. Κολοσέντας, "Ο Τούρκος Κυβερνήτης μας είπε στην αγγλική γλώσσα ότι αν δεν σταματήσουμε τις μηχανές θα κάνει χρήση των όπλων. Καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα προκλητικό επεισόδιο της τουρκικής πλευράς εκ του μη όντος. Πράγματι, το είπαν και το έκαναν, χρησιμοποίησαν τα όπλα που κρατούσαν και έριχναν προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Ένας μάλιστα απ' το πλήρωμα, έβαλε το κράνος του και πήρε θέση μπροστά στο κανονάκι του σκάφους". "Τότε - συνέχισε ο Ελληνας καπετάνιος - έδωσα εντολή στο πλήρωμά μου να καθίσει κοντά στο σκάφος το οποίο είναι σιδερένιο, έχει ηλικία δύο ετών και στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σε απόσταση 9 περίπου ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το τουρκικό σκάφος εγκατέλειψε την προσπάθεια και έφυγε. Εμείς αρμενίζαμε, δεν ψαρεύαμε σε μια απόσταση 11,5 μιλίων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

"Ως αστυνομική αυθαιρεσία και πολιτική πρόκληση προς τη Βουλγαρία" χαρακτήρισε ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια, Αγγελ Ντιμιτρόφ, την απαγόρευση της εισόδου δυο Βουλγάρων δημοσιογράφων στην ΠΓΔΜ από τις σκοπιανές τελωνειακές αρχές. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "24 Ωρες" της Σόφιας, Αντοανέτα Μασκράτσκα και Κρασιμίρ Ουζούνοφ, εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ, με δηλώσεις του στην εκπομπή "Κυριακή 150" του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου, ο κ.Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για παραβίαση διεθνών νομικών κανόνων και μη σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δυο δημοσιογράφοι έχουν διαπιστευτεί στο υπουργείο Πληροφοριών των Σκοπίων για την κάλυψη του β΄ γύρου των εκλογών. Ο Βούλγαρος πρέσβης σημείωσε ακόμη ότι η Σόφια έχει στείλει σχετική νότα διαμαρτυρίας στις σκοπιανές αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί για το συμβάν και οι εκπρόσωποι της αποστολής της ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ.

Την άνοιξη του 1999 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του κτιρίου του νέου μεθοριακού σταθμού "Ιλιντεν" στα βουλγαροελληνικά σύνορα, στην κατεύθυνση Γκότσε Ντέλτσεφ - Δράμα. Το σημείο, όπου θα γίνει η ανέγερση του κτιρίου του τελωνείου επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου. Το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εξασφαλίσει 3 εκατομμύρια ECU για την κατασκευή του τελωνείου "Ιλιντεν", καθώς και 9 εκατομμύρια ECU για τη διάνοιξη δρόμου, μήκους 13 χλμ, από το χωριό Κοπρίβλεν μέχρι το σημείο του νέου τελωνείου.

Για τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, και της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, οι Βούλγαροι μέτοικοι στη Μπούρσα προετοιμάζουν πόστερ με τα λόγια του Κεμάλ Ατατούρκ: "Ο εχθρός του βουλγαρικού λαού είναι και εχθρός του τουρκικού λαού, ο εχθρός του τουρκικού λαού είναι και εχθρός του βουλγαρικού λαού", ανακοίνωσε η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία. Στη Μπούρσα, όπου κάθε δεύτερος πολίτης είναι μέτοικος από τη Βουλγαρία, αναμένουν με ανυπομονησία τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, που θα διεξαχθεί από τις 4 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου ο κ. Κόστοφ θα επισκεφτεί ειδικά τη Μπούρσα, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, προκειμένου να συναντηθεί με τους Βούλγαρους μετοίκους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών θα συναντηθούν και με επιχειρηματίες από τη Μπούρσα, οι μισοί από τους οποίους είναι μέτοικοι από τη Βουλγαρία. Θα συζητηθούν επίσης και τα προβλήματα των χωρισμένων οικογενειών.

Οι αραιές νεφώσεις, που παροδικά θα αυξηθούν θα είναι το χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού, ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 9-17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 2 November 1998 - 6:05:12 UTC