Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/10/1998 (MΠΕ)

Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία, από τις 7 το πρωί, για την ανάδειξη νέων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών. Oι εκλογές στους Δήμους και τις Νομαρχίες όπου δεν υπήρξαν νικητές θα γίνουν χωρίς σταυρούς προτίμησης. Οπως δήλωσε ο επόπτης των εφορευτικών επιτροπών δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, παρουσιάστηκαν στις θέσεις τους και όλα λειτουργούν ομαλά. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα στη δημαρχία και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς και στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, αλλά δεν υπάρχουν για αυτούς που δεν θα ψηφίσουν αδικαιολόγητα, οι διοικητικές ποινές, παρά μόνον οι ποινικές. Δεν είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους και για όσους ψηφίζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων, από τον τόπο διαμονής τους.

Η ανάγκη αλλαγής στο δήμο και συνέχειας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, είναι το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης. "Η απαίτηση της αλλαγής απέναντι στη σημερινή κατάσταση, το ξεκίνημα μιας προσπάθειας για μια νέα πορεία με νέα πρόσωπα, όσον αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο μήνυμα που βγήκε από τη σημερινή μας συζήτηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε δε την ανάγκη ενδυνάμωσης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ώστε να αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στο μονοπώλιο της Αθήνας, υπαγορεύει τη συνέχιση της θητείας του σημερινού νομάρχη. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", δήλωσε ότι για όσους αντάρτες δεν υποστηρίξουν στο δεύτερο γύρο τους επίσημους συνδυασμούς του κόμματος τίθεται θέμα συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Αυξημένη εμφανίζεται από το πρωί η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο λόγω της μετακίνησης των ετεροδημοτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ψηφοφόρων. Τα έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης είτε λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα είτε όχι.Την απόφαση αυτή πήρε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της απουσίας ετεροδημοτών εκπαιδευτικών.

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 1999. Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού συζητήθηκαν στη συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου. Οπως επισημάνθηκε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και για το σκοπό αυτό θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική, ωστόσο θα υπάρξει πάγωμα των άμεσων και έμμεσων φόρων, θα γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και θα ισχύσει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το πάγωμα στις τιμές των τροφίμων και των ειδών οικιακής χρήσης.

Την εμφάνισή τους θα κάνουν στη μεγάλη παρέλαση της 28ης στη Θεσσαλονίκη τα πέντε άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ 1Α-5 που πρόσφατα έφτασαν από τη Γερμανία. Πρόκειται για μέρος της συμφωνίας που είχε υπογράψει στη Γερμανία ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και η οποία αφορούσε την προμήθεια 172 αρμάτων μάχης για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της διεύθυνσης Ιππικού-Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ, που παρέλαβαν τα πέντε Λέοπαρντ, τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα είναι σε αρίστη κατάσταση και βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι πρόσφατα, όταν και αντικαταστάθηκαν από τα τελευταίου τύπου άρματα που διαθέτει στις τάξεις του ο γερμανικός στρατός, τα Λέοπαρντ-2.

Αρχίζει την Τρίτη στην Κύπρο η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος". Στην άσκηση θα μετέχουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα.

Ολοένα περισσότεροι Ελληνες υποκύπτουν στο δέλεαρ της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πλούσια "σοδειά" των φθινοπωρινών ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που υπέστησαν ελέγχους το Σεπτέμβριο φοροδιαφεύγει. Ειδικότερα, 3.680 φορολογικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε σύνολο 12.545 ελέγχων. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τον περασμένο μήνα σε επιχειρήσεις, επώνυμους ελεύθερους επαγγελματίες, συναυλίες, τουριστικές περιοχές, πρατήρια καυσίμων και κάβες οινοπνευματωδών.

Eκπρόσωποι 76 χωρών θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τις "βιώσιμες προοπτικές του νέου οικονομικού χώρου μετά το 2000", στη διάρκεια του τρίτου συνεδρίου με αυτόν τον τίτλο, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από τις 22 ως τις 25 Οκτωβρίου. Την έναρξη των εργασιών της σημαντικής αυτής εκδήλωσης του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, θα κηρύξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Προθεσμία μέχρι τις 27 Οκτωβρίου για την απόσυρση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο έδωσε το ΝΑΤΟ στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως σερβικές και αλβανικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές, με τουλάχιστον διακόσια οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένα, εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο.

Καθοριστικές για το μέλλον της ΠΓΔΜ αναμένεται ότι θα είναι οι βουλευτικές εκλογές -οι τρίτες κατά σειρά- από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της- που διεξάγονται σήμερα. Τριάντα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων διεκδικούν τις 120 έδρες του κοινοβουλίου από το εκλογικό σώμα, το οποίο ανέρχεται στους 1. 572.976 ψηφοφόρους. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι συμμαχίες που συνήφθησαν, μεταξύ των περισσοτέρων κομμάτων.

Συνεχίζονται σήμερα στις ΗΠΑ οι συνομιλίες Νετανιάχου - Αραφάτ για το Μεσανατολικό, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν αύριο, ενώ οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμά τους.

Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Στην Θεσσαλονίκη θα πνέουν ασθενείς άνεμοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 βαθμούς. Ιδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατούν και στην Αθήνα, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 18 October 1998 - 7:40:08 UTC