Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/10/1998 (MΠΕ)

Κορυφώνεται ο προεκλογικός πυρετός ένα 24ωρο πριν τις αυριανές εκλογές, καθώς τα κομματικά επιτελεία έχουν τεθεί σε συναγερμό, για τη μάχη του δεύτερου γύρου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τους ψηφοφόρους οι συνδυασμοί των οποίων, αποκλείστηκαν την περασμένη Κυριακή και όπως εκτιμάται προέρχονται κυρίως από την αριστερά. Το βλέμμα των κομμάτων είναι στραμμένο στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης και στις νομαρχίες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Την αντιπαράθεση μέσω συνεντεύξεων Τύπου προτίμησαν δύο μέρες πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Θρασύβουλος Λαζαρίδης και ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς. Ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης κατηγόρησε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ότι αποτελεί συνέχεια της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ευθύνεται για τη συσσώρευση προβλημάτων επί 12 χρόνια στην πόλη. Την παρουσία υπουργικού κλιμακίου και βουλευτών στο πλευρό του Θρασύβουλου Λαζαρίδη επέκρινε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε τις αρχικές εκκλήσεις του κ. Λαζαρίδη, να χαμηλώσουν οι κομματικές σημαίες. Ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς κατηγόρησε κι αυτός τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη του υποψηφίου νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου. Κάλεσε τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να ψηφίσουν το συνδυασμό του την Κυριακή, γιατί όπως είπε ο σημερινός νομάρχης έχει συναινέσει στην εγκατάλειψη του νομού Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση.

Το πράσινο φως για τη μείωση έμμεσων φόρων, ώστε να επιτευχθεί ταχεία μείωση του πληθωρισμού, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με το Γιάννο Παναντωνίου, στην οποία και συζήτησαν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, που θα εγκριθούν από την κυβερνητική επιτροπή την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μειωθέι κατά 20% ο ειδικός φόρος στα Ι. Χ., καθώς και ο ΦΠΑ σε ορισμένες ΔΕΚΟ. Ο νέος προϋπολογισμός δε θα προβλέπει νέους φόρους. Για προεκλογικά τερτίπια έκανε λόγο η ΝΔ.

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε σημαντική άνοδο 6,37%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος έφτασε το 15,14%. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκτίμησε ότι αρχίζει να υποχωρεί η διεθνής οικονομική κρίση.

"Είναι τιμή και χαρά όλων των Ελλήνων να σας φιλοξενούμε στην Αθήνα, καθώς μοιράζονται τις ευχές και τις ελπίδες σας για μια δίκαιη και συνολική επίλυση του τραγικού προβλήματος που σας κρατά διαιρεμένους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γεωργία και την Αμπχαζία, οι οποίες διεξάγονται στον Αστέρα Βουλιαγμένης της Αθήνας. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τη συνάντηση αυτή που έχει ως στόχο την καθιέρωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς της δημοκρατίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς όπως είπε, αποτελεί μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, που προωθούν πολιτική σταθερότητας καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ένα άγνωστο χειρόγραφο του Ρήγα Φεραίου, που βρέθηκε σε μία πόλη της Τρανσυλβανίας υπό την κατοχή του Le Roy, παρουσίασε στο Α' Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών που πραγματοποιήθηκε από 2-4 Οκτωβρίου στο Βερολίνο η Ρουμάνα ελληνίστρια, γλωσσολόγος Lia Brad Chisakof σε ανακοίνωση με τον τίτλο "Habent sua fata manuscripta. Το γεγονός της αποκάλυψης του άγνωστου μέχρι σήμερα χειρογράφου του Ρήγα Φεραίου και η προσεχής έκδοσή του σφραγίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Βαλκάνιου οραματιστή.

Με την πλέον "χρωματισμένη" εικόνα παρουσιάζονται οι Τούρκοι στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας της Μονάδας Έρευνας Σχολικού Βιβλίου του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκαν από τους Κ. Μπονίδη και Σ. Χατζησαββίδη, στη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα "Η εικόνα του "άλλου" γείτονα στα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών". Οι σχετικές αναφορές, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Μπονίδη και Χατζησαββίδη, αντλούν τη θεματική τους από το "βεβαρυμένο" παρελθόν, κυρίως από την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη βαλκανική χερσόνησο.

Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας δέχθηκε στο Εντευκτήριο των βουλευτών ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης υποδεχόμενος τους 31 σπουδαστές μεταξύ των οποίων ήταν ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας, των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξήρε τη σημασία της υψηλής κατάρτισης που αποκτούν στην εκτέλεση της αποστολής τους. Ο πρόεδρος της βουλής κάλεσε τους σπουδαστές να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, την προάσπιση της ελευθερίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας.

Δυνατότητα πραγματοποίησης συναντήσεων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει το πρόγραμμα της ΕΕ "Νεολαία για την Ευρώπη". Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία έγινε ο απολογισμός της μέχρι σήμερα πορείας του προγράμματος, στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει από την 1η Νοεμβρίου 1997. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Εθνική Υπηρεσία Κύπρου Γιάννης Γιαννάκης το πρόγραμμα κατά το οποίο πραγματοποιούνται ανταλλαγές ομάδων νέων 15-25 ετών από την Κύπρο με ομάδες νέων από τις χώρες της ΕΕ είναι ανοικτό σε όλους τους νέους της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή μίας δικοινοτικής ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με μία δικοινοτική ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία Προτεσταντών και Καθολικών.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας χαιρετίζει τη διαγραφόμενη πολιτική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία στο πρόσωπο του Αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ εξήρε τις διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την κατεύθυνση. Η κ.Μιχάιλοβα αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του ΝΑΤΟ και την αποφασιστικότητά που εκδήλωσε για τη λήψη μέτρων με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η πρώτη αντίδραση για την ιδέα του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο, να ιδρυθεί στην Αλβανία ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, έρχεται από τον πρόεδρο του κόμματος "Δημοκρατική Συμμαχία", Νεριτάν Τσέκα. Ο κ. Τσέκα, εμφανίζεται ιδιαίτερα σκεπτικός σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι "δεν είναι ο καιρός για τέτοιες συμμαχίες στην Αλβανία. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμμετοχή του κόμματός μου στο νέο κόμμα που προτείνει ο κ. Νάνο. Νομίζω ότι προς το παρόν η ιδέα του κ. Νάνο δε θα κερδίσει έδαφος". Πρόσθεσε δε, ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα έχουν πολλά επείγοντα προβλήματα να λύσουν, ενώ επεσήμανε ότι "ίσως μετά το 2000 η ιδέα του Νάνο για ενοποίηση των πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς να πραγματοποιηθεί". Σημειώνεται ότι και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Καστριότ Ισλάμι και στενός συνεργάτης του Φατός Νάνο δε συμφωνεί με την ιδέα ενός νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Κουκ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους στα ανατολικά θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 17 October 1998 - 5:40:09 UTC