Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Νικολάου: Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών αλλά πρέπει να το λάβουν και οι άλλοι.
  • Σύσκεψη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. - Συνεδρίασαν βασικά στελέχη της Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή.
  • Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων και των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων που θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, την επόμενη Κυριακή.
  • Ολοκληρώθηκε το απόγευμα ο δεύτερος κύκλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας.
  • Συνεχίστηκε και σήμερα η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
  • Με νέες απώλειες άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους.
  • Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.
  • Ολοκληρώθηκε στη Σόφια η διεθνής διάσκεψη "Οι γυναίκες στον 21ο αιώνα – το ξεπέρασμα των συνόρων και η σταθερή ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".
  • Αποστολή αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη στη Μόσχα.
  • Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών που ολοκληρώθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η εθνική μας ομάδα των νεανίδων.
  • Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών αλλά πρέπει να το λάβουν και οι άλλοι, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι σ αυτές τις εκλογές δεν ετέθη σε κρίση η πορεία της κυβέρνησης γιατί αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, κάθε εκλογική διαδικασία εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα και εστάλησαν από όλους και προς όλους. Η κυβέρνηση, τόνισε, εμμένει στις βασικές πολιτικές της επιλογές, ωστόσο πήρε το μήνυμα και το συντομότερο θα εξετάσει κάθε δυνατότητα. Κάλεσε τη Ν.Δ. να μην θριαμβολογεί, γιατί υπάρχει ακόμη ο δεύτερος γύρος, και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο χώρο της αυτοδιοίκησης η κυρίαρχη δύναμη που στηρίζει το θεσμό.

"Ο τρόπος που έγιναν οι εκλογές δείχνει ότι ο λαός επικυρώνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση που εμείς επιχειρούμε, τη θεσμική ολοκλήρωση της αποκεντρωμένης και δημοκρατικής πολιτείας", δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να περάσουν ένα κλίμα συνολικότερης αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, που, όπως είπε, δεν υπάρχει. "Ο λαός δεν θα επιτρέψει να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας για την επίτευξη των εθνικών της στόχων", είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Σε δηλώσεις του ο Άκης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε το μήνυμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι η κάλπη απέδειξε πως ο λαός θέλει προοδευτική πολιτική.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον αρχηγό του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Στη σύσκεψη μετείχαν βασικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αποφασίστηκε να μην υπάρξουν κομματικές συμφωνίες σε κεντρικό επίπεδο, αλλά όποιες πρωτοβουλίες για συνεργασία να γίνουν σε τοπικό επίπεδο. Στελέχη της Ν.Δ. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ υπογραμμίστηκε ότι το κόμμα θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στον επόμενο γύρο, της ερχόμενης Κυριακής.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων και των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την επόμενη Κυριακή. Από τον πρώτο γύρο οι εκλογές ανέδειξαν 15 νομάρχες και 466 δημάρχους. Το ποσοστό της αποχής έφτασε το 28,6%. Από τους 466 δημάρχους που εκλέγονται οι 118 είχαν τη στήριξη της Ν.Δ., οι 92 του ΠΑΣΟΚ και οι 37 τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους, εξελέγησαν 15 δήμαρχοι που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, 31 που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. και την Πολιτική Άνοιξη και 73 που εκλέχτηκαν χωρίς πολιτική στήριξη. Από τους 15 νομάρχες που εκλέγονται, τρεις είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, ένας του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και της Πολιτικής Άνοιξης, έξι της Ν.Δ. και της Πολιτικής Άνοιξης και ένας ανεξάρτητος είχε την υποστήριξη της Ν.Δ.

Δεύτερος γύρος θα υπάρχει για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, όπου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 44,43% έναντι 31,35% του Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Ο Σπύρος Βούγιας που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΝ και τους Οικολόγους συγκέντρωσε 15%, και πρότεινε στους ψηφοφόρους του ψήφο κατά συνείδηση. Στη δημαρχία της Αθήνας επανεξελέγη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 57,7%, ενώ η Μαρία Δαμανάκη συγκέντρωσε ποσοστό 16,36%. Ο Δημήτρης Μπέης συγκέντρωσε ποσοστό 12,63% και ο Λέων Αυδής 10,34%. Στον Πειραιά, ο Χρήστος Αγραπίδης συγκέντρωσε 43,15%, ενώ ο Χρήστος Φωτίου 27,51%. Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης προηγείται ο Κώστας Παπαδόπουλος με 42,1% έναντι 41,5% του Χρήστου Κοσκινά.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος και ο επιχειρηματίας Άγγελος Φραντζής εξελέγησαν παμψηφεί, ελλείψει άλλων υποψηφίων, ο πρώτος πρόεδρος της κοινότητας Νυμφαίου Φλώρινας και ο δεύτερος δήμαρχος Αγίου Γεωργίου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα ο δεύτερος κύκλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στο επίκεντρο της συνόδου βρίσκεται η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα και υπογράμμισε την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Για απρόβλεπτες συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση. Το μεσημέρι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Απόψε, στο περιθώριο της συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες μεταξύ των προέδρων και των πρωθυπουργών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ.

Συνεχίστηκε και σήμερα η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Στη σημερινή συνεδρίαση των ιεραρχών της χώρας αποφασίστηκε το τροπάριο "Σώσον Κύριε τον λαόν σου" που περιλαμβάνει την επίμαχη φράση "Νίκας τοις βασιλεύσι" να ψάλλεται ως έχει μέσα στους ιερούς ναούς, ενώ στις τελετές εκτός των ιερών ναών να τροποποιείται και να χρησιμοποιείται η φράση "Νίκας τοις ευσεβέσι". Εξάλλου, σχετικά με τη στάση της εκκλησίας για την τέλεση νεκρώσιμης ακολουθίας σε όσους έχουν κάνει πολιτικό γάμο, οι ιεράρχες αποφάσισαν να τελείται κανονικά η νεκρώσιμη ακολουθία, επισήμαναν όμως ότι εμμένουν στις αποφάσεις τους σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τον πολιτικό γάμο. Όπως επισημάνθηκε, οι τελικές αποφάσεις επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια κάθε ιερέα. Αύριο η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με τα οικονομικά της εκκλησίας.

Με νέες απώλειες άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 1,83% και διαμορφώθηκε στις 1.739,61 μονάδες, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι συναλλαγές, οι οποίες τελικά ανήλθαν στα 27,380 δισ. δραχμές.

Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση στο Βελιγράδι του απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια ύστατη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να εξευρεθεί διπλωματική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και να αποφευχθούν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Με την υπογραφή κειμένου, οι θέσεις του οποίου θα παρουσιαστούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης ολοκληρώθηκε στη Σόφια η διεθνής διάσκεψη "Οι γυναίκες στον 21ο αιώνα – το ξεπέρασμα των συνόρων και η σταθερή ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Στη διάσκεψη, στην οποία μετείχαν οι σύζυγοι των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και η σύζυγος του αμερικανού Προέδρου, Χίλαρυ Κλίντον, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία των πολιτών, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

Αποστολή αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη στη Μόσχα, επειδή η ρωσική κυβέρνηση δεν υπέβαλε πλήρη στοιχεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Όλεγκ Βούγκιν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Ζαντόρνοφ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Γκερασένκο ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να πείσουν το ΔΝΤ για την παροχή δανειοδοτικού πακέτου.

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών που ολοκληρώθηκε χθες στη Σόφια η εθνική μας ομάδα των νεανίδων. Τα κορίτσια της ελληνικής ομάδας βρέθηκαν στην 3η θέση της βαθμολογίας, πίσω από την Ισπανία και την Πολωνία. Οι έφηβοί μας αντίθετα δεν κατάφεραν να διακριθούν, στη διοργάνωση. Κατέλαβαν την 9η θέση με 329 βαθμούς, ενώ την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα κατέκτησε η ομάδα της Ρωσίας.

Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από τα δυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα. Το βράδυ όμως ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 12 October 1998 - 16:05:12 UTC