Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/10/1998 (MΠΕ)

Σε 341 δήμους και κοινότητες από το σύνολο των 1.033 ΟΤΑ της χώρας εκλέγονται δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων από τον πρώτο γύρο. Από αυτούς η Ν.Δ. εκλέγει 82 και το ΠΑΣΟΚ 73 με αυτόνομη παρουσία, ενώ εάν ληφθούν υπόψη οι διάφορες συνεργασίες με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εκλέγονται 147 υποψήφιοι, έναντι 124άρων της Ν.Δ. Σε 44 δήμους εξάλλου παρατηρείται αλλαγή φρουράς σε σχέση με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 1994. Από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνεται η μάχη σε 14 νομαρχίες, από τις οποίες επτά κερδίζει η Ν.Δ. και τις άλλες επτά το ΠΑΣΟΚ, με διάφορες συνεργασίες.

"Η πολιτική της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σε όλη τη χώρα" δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ιδιαιτέρως ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η παράταξη του, δικαιώθηκε στις επιλογές της, να στηρίξει υποψηφίους, χωρίς στενά κομματικά κριτήρια. "Οι εκλογές αυτές για το Συνασπισμό είναι σταθμός μιας ευρύτερης πορείας, που έχουμε χαράξει και οδηγεί σε αλλαγές σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα", δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των εκλογών εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι η άνοδος του κόμματος της, είναι αισθητή στις λαϊκές, εργατικές και αγροτικές περιοχές. Η δύναμη του ΔΗΚΚΙ διπλασιάζεται πανελλαδικώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημήτρης Τσοβόλας. Στη Θεσσαλονίκη:

Με τους επικεφαλής των συνδυασμών που δε θα συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα ζητήσει να συναντηθεί σήμερα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δηλώνοντας χθες χαρακτηριστικά: "Με την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται όλους θα ζητήσω αύριο να συναντηθώ με τους επικεφαλής των συνδυασμών που δε συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο. Την επόμενη Κυριακή η Θεσσαλονίκη κάνει το πρώτο βήμα προς τον επόμενο αιώνα με το δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση σε αποφασιστικό ρόλο. Προχωράμε μαζί για τη Θεσσαλονίκη και το μέλλον της. Ενωμένοι κοιτάζουμε μπροστά." κατέληξε ο κ Παπαγεωργόπουλος

"Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να ακούσετε τις απόψεις μου σε σχέση με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής". Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "πριν από τέσσερα χρόνια η πλειοψηφία της παρούσας διοίκησης, με έναν άλλο δήμαρχο, τον κ. Κοσμόπουλο συγκέντρωσε από την πρώτη Κυριακή, ένα ποσοστό της τάξης του 52,5% περίπου".

"Στις εκλογές αυτές απελευθερώθηκαν σημαντικές δυνάμεις από χρόνιες κομματικές εξαρτήσεις", επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας (ΣΥΝ-Οικολόγοι), ο οποίος δεν κατάφερε να εισέλθει στον δεύτερο γύρο. "Από την πρώτη στιγμή το κλειδί αυτής της ιδιαίτερης σχέσης που μας έδωσε αυτό το υψηλότατο ποσοστό, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όχι ανάμεσα στους πολίτες και σε μένα προσωπικά και στον συνδυασμό μας, αλλά και γενικότερα ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτική.

Ο κ. Αγάπιος Σαχίνης υπογράμμισε πως στο νέο δημοτικό συμβούλιο ο συνδυασμός του "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση τώρα" θα είναι ένας συνδυασμός που θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, την ίδια επιμονή και την ίδια υπομονή. "Θα είμαστε ο συνδυασμός των αγώνων, ο συνδυασμός του πολιτισμού, ο συνδυασμός των ανθρώπων που θα υπερασπιστούν τον πραγματικό αθλητισμό που έρχεται από μακριά και θα πάει πάρα πολύ μακριά" κατέληξε.

Ο κ. Κωνσταντινίδης ερωτηθείς ποιον θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι του στο δεύτερο γύρο των εκλογών χαρακτήρισε την ερώτηση "προσβλητική" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι ψηφοφόροι του δεν είναι αιγοπρόβατα που χρειάζονται καθοδήγηση". Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ τον έχει πικράνει και ότι και ο ίδιος έχει πικράνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι παρόλα αυτά στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. "Εγώ προσωπικά θα ψηφίσω τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη", είπε.

Στη σκιά της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η διήμερη (δεύτερη) σύνοδος τω βαλκανικών χωρών, με την "περιορισμένη" συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λόγω των δημοτικών εκλογών.

Θετικές είναι οι προοπτικές για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, παρά την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα παραπάνω υποστηρίζουν οι FINANCIAL TIMES σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με τίτλο "Ελληνική Οικονομία: Πληθωριστικό χτύπημα στις ελπίδες για την ΟΝΕ", το δημοσίευμα αναφέρει ότι, ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε από 5% σε 5,2% τον Σεπτέμβριο, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου τιμών καταναλωτικών αγαθών και ενδυμάτων, μετά την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Καραβίτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός "θα μειωθεί σημαντικά τον Οκτώβριο και θα πέσει ακόμη περισσότερο τον Νοέμβριο. Θα ληφθούν εξάλλου έκτακτα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 4,8% τον Δεκέμβριο".

Για πρώτη φορά στην πολιτική πραγματικότητα της Αλβανίας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας χαιρέτησαν ομόφωνα την απόφαση της κυβέρνησης, να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν.

Η Βουλγαρία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της, σε ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, όπως αποφάσισε ομόφωνα μετά από πεντάωρη συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ διάβασε σε δημοσιογράφους τη διακοίνωση, η οποία επιδόθηκε στις Βρυξέλλες στον Βούλγαρο εκπρόσωπο στο ΝΑΤΟ. Στη διακοίνωση αυτή απευθύνεται αίτηση προς τη βουλγαρική κυβέρνηση να επιτρέψει "απεριόριστη πρόσβαση στον βουλγαρικό εναέριο χώρο για ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας".

"Η χώρα μας δε μπορεί να πάρει μέρος σε στρατιωτική επέμβαση που στρέφεται εναντίον ενός γείτονά της" δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε εκδήλωση στην πόλη Κίτσεβο, αφιερωμένη στην επέτειο των 47 χρόνων, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα κατά του φασισμού.

Νέες απειλές κατά της Συρίας εκτόξευσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ δηλώνοντας: "αν δεν υποχωρήσει η Δαμασκός θα κάνουμε εμείς ένα βήμα προς τα εμπρός". Σε ερώτηση αν η παράδοση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στην Άγκυρα θα αποκλιμακώσει την ένταση ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε πως αυτό είναι ένα από τα αιτήματα και επανέλαβε ότι η Συρία θα πρέπει να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στο ΡΚΚ.

Στην Αττάλεια βρίσκονται από χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης που αρχίζει σήμερα στην τουρκική πόλη. Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ατάλεια ότι η γιουγκοσλαβική πλευρά επιθυμεί να επικυρώσει τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κρήτη και ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 12 October 1998 - 5:40:11 UTC