Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Μακρά διάρκεια στη χρηματιστηριακή κρίση προβλέπουν οι Γιάννος Παπαντωνίου και Δημήτρης Ρέππας. - Συναντήσεις του προεδρείου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή.
  • Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.
  • Πτώση 3,81% σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. - Πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
  • Oι πρόεδροι Μπόρις Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον δε συζήτησαν το θέμα παροχής αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία - Ο Γιέλτσιν δεσμεύεται για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
  • Αναρτήθηκαν σήμερα στα Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τα ονόματα των 62. 000 επιτυχόντων στις Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
  • Για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.
  • Από αύριο θα διατίθενται τα πρώτα διετή αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα, με επιτόκιο 10,75%.
  • Επίθεση Παπαγεωργόπουλου εναντίον Λαζαρίδη.
  • Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την Αυτοδιοίκηση του ΔΗΚΚΙ.
  • Το "1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμβούλων σταδιοδρομίας" διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Τις ευχές του για το νέο εκκλησιαστικό έτος αποστέλλει, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξής του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων.
  • Στα Σκόπια από αύριο ο επίτροπος του ΟΑΣΕ αρμόδιος για τις εθνικές μειονότητες, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ.
  • Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στα ανατολικά και νότια πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την εκτίμηση ότι η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση θα είναι μακράς διαρκείας, ωστόσο αυτό το γεγονός δε θα επηρεάσει την πορεία της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ενώ τόνισε ότι η κρίση είναι βαθιά και θα έχει διάρκεια. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, είχε το μεσημέρι το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Βασίλης Τακάς, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στο ραντεβού με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ετέρους στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για την αποβιομηχάνιση ορισμένων περιοχών της βορείου Ελλάδος και την καθυστέρηση δημιουργίας έργων υποδομής.

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κωφεύει στις πιέσεις των επιχειρηματιών και των παραγωγικών τάξεων για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Πτώση σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης σημειώθηκε σημαντική πτώση που έφτασε το 7,78%, ωστόσο αργότερα, οι απώλειες περιορίστηκαν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.092,61 μονάδες με πτώση της τάξης του 3,81%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 58, 083 δισεκατομμύρια δραχμές. Στο μέτωπο της δραχμής δεν εκδηλώθηκαν πιέσεις. Πτώση σημειώθηκε σήμερα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Oι πρόεδροι Μπόρις Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον δε συζήτησαν το θέμα παροχής αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο εκπρόσωπο από το Κρεμλίνο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη Ρωσία, μόνο στην περίπτωση που και η ίδια προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Γέλτσιν διαβεβαίωσε τον Αμερικάνο ομόλογο του ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Αύριο οι κ.κ. Κλίντον και Γιέλτσιν θα υπογράψουν τη συνθήκη για τον περιορισμό των αποθεμάτων πλουτωνίου.

Αναρτήθηκαν σήμερα στα Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τα ονόματα των 62.000 επιτυχόντων στις Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Τις περισσότερες πρωτιές πέτυχαν και φέτος τα κορίτσια και οι μαθητές της επαρχίας. Επίσης ευνοήθηκαν όσοι είχαν κατοχυρώσει βαθμολογίες προηγούμενων χρόνων. Από τα δημόσια σχολεία προέρχονται 372 πρώτοι ενώ από ιδιωτικά 58. Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, επισήμανε ότι το 2000 θα καταργηθούν οι γενικές εξετάσεις ώστε να εξασφαλιστεί μέχρι τότε η απαραίτητη υποδομή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό, καθώς και για τη διεθνή οικονομική κρίση, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στη διάρκεια συνάντησης που διήρκεσε μία ώρα. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι πρέπει "να ληφθούν άμεσα οικονομικά μέτρα από τη Δύση, για να μην υποστούμε και εμείς τις συνέπειες" της χρηματιστηριακής κρίσης που επικρατεί. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς διαδικασίες για υποστήριξη της ρωσικής οικονομίας. Κληθείς να σχολιάσει το κοινό ανακοινωθέν Ντενκτάς-Τζεμ, για συνομοσπονδία δύο κρατών στη Μεγαλόνησο, ο κ.Πάγκαλος επεσήμανε ότι πρόκειται για κίνηση της Αγκυρας, η οποία -όπως είπε- δεν τη βοηθά να ενταχθεί στη διεθνή νομιμότητα.

Για εμμονή της Τουρκίας στις ακραίες της θέσεις και μη αποδοχή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως βάση συνομιλιών για το Κυπριακό κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Άγκυρα προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, επιδιώκει την επιβολή και στην Κυπριακή Δημοκρατία αντίστοιχης ειδικής σχέσης με την Ελλάδα, όπως εκείνη που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τα κατεχόμενα και απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιφυλάξει στην Τουρκία προνομιακή μεταχείριση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου προς επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από αύριο θα διατίθενται τα πρώτα διετή αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Πρόκειται για έναν νέο τίτλο του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να αγοράσει κανείς σε πολύ μικρά ποσά ξεκινώντας από 10.000 δραχμές. Το επιτόκιο των ομολόγων είναι 10,75%. Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι τα νέα ομόλογα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των μικροαποταμιευτών και μικροεπενδυτών.

Επίθεση εναντίον του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Θρασύβουλου Λαζαρίδη εξαπέλυσε ο συνυποψήφιος του Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος τον αποκάλεσε "εκπρόσωπο του κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη" και χαρακτήρισε το πρόγραμμά του διάτρητο. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ακούσουν με επιφυλάξεις τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση λέγοντας ότι και στα εγκαίνια προηγούμενων Εκθέσεων έκανε εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού του για την "αναγέννηση" της Θεσσαλονίκης, για μια νέα εικόνα της πόλης.

Συνεδριάζει αύριο το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΚΙ, υπό την προεδρία του Δημήτρη Τσοβόλα, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την Αυτοδιοίκηση. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι η περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων που κατέθεσαν οι τοπικές πολιτικές οργανώσεις του ΔΗΚΚΙ, για συνδυασμούς που θα προτείνει ή θα στηρίξει το κίνημα, σε δήμους και νομούς της χώρας.

Το "1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμβούλων σταδιοδρομίας" διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική, από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Το σεμινάριο, το οποίο θα παρακολουθήσουν στελέχη των Γραφείων Διασύνδεσης των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και σύμβουλοι σταδιοδρομίας άλλων δημόσιων φορέων, θα έχει εκπαιδευτικό και συντονιστικό χαρακτήρα.

Τις ευχές του για το νέο εκκλησιαστικό έτος αποστέλλει, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξής του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Προτρέπει, δε, τους ανά τον κόσμο ορθόδοξους χριστιανούς να φροντίσουν ώστε να τελεσθεί αγιασμός και να πραγματοποιηθούν όλες οι δέουσες εκδηλώσεις στους ναούς, τα σχολεία και τα κοινοτικά κέντρα. Υπενθυμίζει ότι εδώ και μερικά χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου, που καθιερώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως ημέρα του περιβάλλοντος, στην Κωνσταντινούπολη γίνεται η σύναξη των Αρχιερέων. Παράλληλα, υπογράφεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Αρχιερείς του Θρόνου σχετικός κώδικας και δίδεται άφεση αμαρτιών στο λαό του Θεού, ενόψει του νέου λειτουργικού έτους.

Επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει από αύριο έως τις 5 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος του ΟΑΣΕ αρμόδιος για τις εθνικές μειονότητες, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκογιε Χατζίνσκι, ενώ θα έχει και σειρά επαφών με εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στα ανατολικά και νότια πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 1 September 1998 - 16:05:29 UTC