Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/09/1998 (MΠΕ)

Στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Μπόρις Γέλτσιν με τον Μπιλ Κλίντον στρέφει πλέον το βλέμμα του ο δυτικό κόσμος, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση και ενώ η ρωσική Δούμα απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν, αλλά ο πρόεδρος Γέλτσιν τον προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τερματίζεται σήμερα, η αγωνία των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών, καθώς αναρτώνται στα λύκεια της χώρας, οι κατάλογοι με τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της βαθμολογίας, που ανακοινώθηκε χθες, είναι η μεγάλη πτώση των βάσεων στις τρεις πρώτες δέσμες.

"Απαράδεκτη" χαρακτήρισαν Αθήνα και Λευκωσία την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο κρατών στη Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκείνο που ζητείται είναι "να χρησιμοποιηθεί η κατοχή του νησιού".

Η συγκρότηση της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η διμερής συνεργασία στον αμυντικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν χθες στη Σόφια, ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης με το Βούλγαρο ομόλογο του, Ρούμεν Κέντσεφ.

Στις τέσσερις αξίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού ενόψει της Ευρώπης του 2000 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης στην εκδήλωση για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη οι αξίες αυτές είναι η αξία της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας στον οικονομικό τομέα, οι αξίες της δημοκρατίας στον πολιτικό, της αλληλεγγύης στον κοινωνικό και της αυτονομίας και αυτοπραγμάτωσης στον πολιτισμικό χώρο. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η παραδοσιακή αριστερά αντικαθιστά τον οικονομικό ιμπεριαλισμό με τον πολιτικό ιμπεριαλισμό, δηλαδή τον κρατισμό.

Μικρή άνοδο 0,26% σημείωσε χθες στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.175,53 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 65,72 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εμπορικής έκλεισε στις 21.795 δρχ., η Εθνική στις 40.695 δρχ., η Εργασίας στις 24.246 δρχ., η Κτηματική στις 20.220 δρχ., η Ιονική στις 11.605 δρχ. (limit down) και η Πίστεως στις 22.400 δραχμές. Στον βιομηχανικό κλάδο, η κοινή μετοχή της ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.267 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.810 δρχ. , η Ιντρακόμ (κ) στις 11.690 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.800 δρχ. και ο ΟΤΕ στις 7.020 δραχμές.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο αρχηγός του ΓΕΣ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ, ανέφερε ότι ο μετασχηματισμός του 2ου Σώματος Στρατού σε δύναμη ταχείας επέμβασης θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Η δύναμη, όπως είπε ο κ. Μίχοφ, θα αποτελεί τμήμα των δυνάμεων ξηράς, αλλά θα έχει την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Επίσης, θα υποστηρίζεται από ένα τμήμα μηχανικού και ένα τμήμα χημικού και βιολογικού πολέμου. Διοικητής της δύναμης άμεσης επέμβασης θα είναι ο αρχηγός του 2ου Σ.Σ. Στέφαν Νικόλοφ, ενώ έδρα της δύναμης θα είναι η Φιλιππούπολη.

Απέκλεισε χθες κάθε πιθανότητα αναθεώρησης της ειρηνευτικής συνθήκης του Ντέητον και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επισκέφτηκε το Σεράγεβο, όπου έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με τους αντιπροσώπους των Κροατών και των Μουσουλμάνων στην τριμελή προεδρεία της Βοσνίας, Κρέσιμιρ Ζούμπακ και Αλία Ιζετμπέκοβιτς. "Καθώς η Βοσνία γίνεται ξανά μια ελεύθερη χώρα, δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα αναθεώρησης της βασικής ιδέας της συνθήκης του Ντέητον για την ύπαρξη μιας ενιαίας χώρας, η οποία αποτελείται από την μουσουλμανο-κροατική και τη σερβική οντότητα", είπε η κ. Ολμπράιτ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Σέρβο προέδρο Μόμτσιλο Κράισνικ, καθώς, όπως είπε, επιθυμεί να συνομιλεί μόνο με όσους υποστηρίζουν τη συνθήκη του Ντέητον. Το απόγευμα η κ. Ολμπράιτ ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η διάσκεψη ανάμεσα στο Ρώσο και τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις στη μεταπολεμική Βοσνία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, στα εγκαίνια του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Vokswagen στο Σεράγεβο. Ο κ. Κίνκελ χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του εργοστασίου ως ένα "βήμα που θα αναπτερώσει τις ελπίδες για μελλοντική ανάπτυξη της Βοσνίας" και ευχήθηκε ότι η θα σημειωθεί αυξημένη διεθνής κινητοποίηση για επενδύσεις στην περιοχή. Το εργοστάσιο της Volkswagen χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή των μοντέλων Golf, Jetta, και του γνωστού "Σκαραβαίου" μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο οπότε περιήλθε υπό τον έλεγχο των Σέρβων της Βοσνίας. Στο εξής η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στα 5.000 με 10.000 οχήματα το χρόνο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί προοδευτικά μέχρι το έτος 2000, στα 30.000 οχήματα ετησίως

Τα δύο κόμματα των Αλβανών, δηλαδή το PDP του Αμπντουραχμάν Αλίτι και το PDP-A του Αρμπέν Τζαφέρι, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για κοινή εκπροσώπηση στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου. Οπως γράφει η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας ήδη υπάρχει συμφωνία και η αναλογία για τους υποψηφίους είναι 10 του PDP και 7 υποψήφιοι του κόμματος του Αρμπέν Τζαφέρι στο πλειοψηφικό σύστημα. Ομως, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του PDP, προς το παρόν υπάρχει μια συμφωνία και όχι μια συμμαχία. Η συμφωνία αυτή αποβλέπει στον εξής στόχο: Εκεί που θα υπάρχει υποψήφιος από το ένα κόμμα, να μην υπάρχει υποψήφιος από το άλλο κόμμα.

Καθώς εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, άρχισαν έντονοι διαξιφισμοί ανάμεσα στα κόμματα με αλληλοκατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτό η προσκείμενη στην κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" αποκαλύπτει ότι στελέχη του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE παρακολούθησαν σε χωριό κοντά στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας σεμινάριο με θέμα "Πως να κερδηθούν οι επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές". Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαίου με τη χορηγία του βουλγαρικού κόμματος VMRO-SMD, είχε ως στόχο να προετοιμάσει το μεγαλύτερο αυτό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της ΠΓΔΜ προκειμένου να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του Οκτωβρίου.

"Με την Τουρκία δεν μπόρεσε να τα φέρει εις πέρας όλος ο κόσμος, εσείς δεν μπορείτε με τίποτε, να τα φέρεται εις πέρας. Απευθύνομαι σε αυτούς που βρίσκονται στα βουνά και λέγω: Βρίσκεστε σε λάθος δρόμο. Είναι κρίμα και για τον εαυτό σας και για τις οικογένειές σας, παραδοθείτε". Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής εορτασμού της 92ης επετείου από τη νίκη του Μαλαζγκιρτ, προσθέτοντας ότι το τουρκικό κράτος, κάτω από όλες τις συνθήκες, θα προστατεύσει τα σύνορά του, τα εδάφη του και τον λαό του. Εξάλλου και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, σε εγκαίνια στο Μπουρντουρ, σπάζοντας τη σιωπή του για το θέμα της μαφίας και απευθυνόμενος προς το λαό είπε ότι θα κάνει τα πάντα για την εξάρθρωσή της.

Για σοβαρές ενδείξεις ανάπτυξης τουρκικών πυρηνικών όπλων, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Franfurter Rundschau, υπογραμμίζοντας ότι "η σχεδιαζόμενη κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία", καθώς και ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η οργάνωση ιατρών για αποτροπή πυρηνικού πολέμου ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανάπτυξη ατομικών όπλων. Η "αντιπυρηνική πλατφόρμα", η οποία απαρτίζεται από 60 οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι παράλληλα με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Ακκουγιού, επιδιώκονται και στρατιωτικοί στόχοι.

Τη δέσμευση ότι θα προασπίσει με κάθε προσπάθεια τo κοσμικό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας, ανέλαβε ο νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουσείν Κιβρίκογλου. Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον εορτασμό της τουρκικής ανεξαρτησίας, ο στρατηγός Κιβρίκογλου, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία κατά των ακραίων ισλαμιστών που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί.

Σχεδόν αίθριο καιρό με νεφώσεις και βροχές το απόγευμα στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 1 September 1998 - 5:40:18 UTC