Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Α. Τσοχατζόπουλος: Είναι πολιτικό το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
  • Για τις επαφές του στην Κύπρο ενημέρωσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο Γιάννος Κρανιδιώτης. - Στην Άγκυρα συναντώνται οι Τόμας Μίλερ και Ισμαήλ Τζεμ.
  • Σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Γεωργίας. - Έσβησε η πυρκαγιά στη Νέα Πεντέλη.
  • Απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης στις επικρίσεις για τη διάταξη κατά του Τύπου - Αντιδράσεις ΕΣΗΕΑ και των πολιτικών κομμάτων.
  • Ληστεία έγινε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο.
  • Δύο Σέρβοι υπήκοοι και ένας οδηγός ταξί από την ΠΓΔΜ προσπάθησαν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.
  • Πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων οι πολύωρες καθυστερήσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα.
  • Αρχίζει την Παρασκευή η Α΄ Παγκόσμια Συνάντηση Κρητικών Νεολαιών.
  • Νέα κατάθεση κλήθηκε να δώσει εντός των προσεχών ημερών στο ορκωτό ανακριτικό σώμα η Μόνικα Λεβίνσκι.
  • Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων επέβαλε το βρετανικό δικαστήριο στον πιλότο που το 1993 βοήθησε τον φυγόδικο Τουρκοκύπριο Ασίλ Ναδίρ, να διαφύγει στο εξωτερικό.
  • Η ρωσική κυβέρνηση ανέβαλε έως την ερχόμενη Δευτέρα την ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες του προγράμματος ανοικοδόμησης της ρωσικής οικονομίας.
  • Εκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ζήτησε ο Πρόεδρος της αλβανικής Βουλής.
  • Βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τη θέση της Ελλάδας ότι είναι πολιτικό το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη ΝΑΤΟική ειρηνευτική δύναμη ώστε να προωθηθεί η πολιτική λύση στην περιοχή, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την παλλαϊκή άμυνα. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί σε εξτρεμιστές ή σε μειονότητες να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εξτρεμιστικά στοιχεία του Κοσσυφοπεδίου που θέλουν την ένωση της περιοχής με την Αλβανία.

Για τις επαφές του στην Κύπρο ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Στο μεταξύ με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, συναντάται σήμερα στην Άγκυρα ο αμερικανός μεσολαβητής Τόμας Μίλερ κομίζοντας πρόταση της Ουάσιγκτον για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο με αντάλλαγμα την αναστολή της εγκατάστασης των πυραύλων S-300. Την πρόταση αυτή απέρριψε ήδη ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Γκιουρέλ. Ο κ. Μίλερ θα επισκεφθεί την Αθήνα και τη Λευκωσία στις 9 Σεπτεμβρίου. Γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα φτάσει στην περιοχή και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Γεωργίας. Στο μεταξύ, έσβησε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε ρέμα της Νέας Πεντέλης. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στη Ζάκυνθο ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, στην κοινότητα Σαχτούρια Ρεθύμνου, στο Νευροκόπι Δράμας και στον Προφήτη Ηλία στα Μέγαρα.

Στις επικρίσεις που δέχτηκε για τη διάταξη με βάση την οποία θα διώκονται αυτεπάγγελτα και θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι και 2 ετών όσοι δημοσιογράφοι μεταφέρουν άκριτα υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα, απάντησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο υπουργός επισήμανε ότι σκοπός της διάταξης είναι η προστασία των ανυπεράσπιστων πολιτών. Κατηγόρησε εξάλλου για αμέλεια την ΕΣΗΕΑ, καθώς, όπως είπε είχε στείλει τρεις προσκλήσεις για τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας, όμως δεν υπήρξε απάντηση. Από την πλευρά του πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος μίλησε για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και προειδοποίησε ότι οι δημοσιογράφοι θα αντιδράσουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για ξεπεσμό του κ. Γιαννόπουλου σε ξεπερασμένες καταστάσεις, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι ο Ευάγγελος. Γιαννόπουλος είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για ευπρέπεια του πολιτικού λόγου. Την αντίθεση του εξέφρασαν το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη.

Ληστεία έγινε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο. Ο ένοπλος ληστής απέσπασε περίπου τέσσερα εκατομμύρια δραχμές και διέφυγε πεζός.

Δύο Σέρβοι υπήκοοι και ένας οδηγός ταξί από την ΠΓΔΜ συνελήφθησαν σήμερα το πρωί σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Κιλκίς, ενώ προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Κιλκίς, ύστερα από έλεγχο που έγινε στις αποσκευές του 24χρονου Α.Μπράσικ και του συμπατριώτη του Μ.Σεκίλαρακ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια τύπου "Ζάσταβα" μαζί με περίπου 30 σφαίρες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πολυκάστρου Κιλκίς όπου ανακρίνονται από αστυνομικούς.

Πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων οι πολύωρες καθυστερήσεις που σημειώνονται καθημερινά στο τελωνείο του Προμαχώνα, όσον αφορά τη διέλευση φορτηγών οχημάτων. Τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα προς εξαγωγή, σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στις δύο πλευρές των συνόρων, περιμένοντας επί ώρες την άδεια διέλευσης. Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο στο βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό, λόγω των συχνών διακοπών ηλεκτροδότησης, που "αχρηστεύουν" τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της αστυνομίας και του τελωνείου, καθιστώντας αδύνατους τους ελέγχους. Στις παραπάνω διαπιστώσεις κατέληξε κλιμάκιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που επισκέφτηκε πρόσφατα το τελωνείο του Προμαχώνα, ύστερα από επανειλημμένες εκκλήσεις των μελών του.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Α΄ Παγκόσμιας Συνάντησης Κρητικών Νεολαιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Αυγούστου και ώρα 10.30 π.μ. στις Γούβες Ηρακλείου. Σκοπός της δημιουργίας της Παγκρήτιας Νεολαίας και κατ' επέκταση και της εν λόγω διοργάνωσης, είναι η συστράτευση των νέων κρητικής -και όχι μόνο- καταγωγής και η ενεργοποίησή τους σε δραστηριότητες που αφορούν τη μελέτη, διάσωση, δημιουργική βίωση και αξιοποίηση του Κρητικού αλλά και ευρύτερα του Ελληνικού πολιτισμού.

Νέα κατάθεση κλήθηκε να δώσει εντός των προσεχών ημερών στο ορκωτό ανακριτικό σώμα η Μόνικα Λεβίνσκι, πέτρα του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο ίδιος σήμερα κλείνει τα 52 του χρόνια σε νησί της Μασαχουσέτης όπου μετέβη με την οικογένειά του για διακοπές. Πάντως, μετά την ομολογία του Μπιλ Κλίντον ότι διατηρούσε ανάρμοστη σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι, ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το Λευκό Οίκο.

Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων επέβαλε το βρετανικό δικαστήριο στον πιλότο που το 1993 βοήθησε τον φυγόδικο Τουρκοκύπριο Ασίλ Ναδίρ, να διαφύγει στο εξωτερικό. Ο 57χρονος πιλότος είχε παραμείνει στην κατεχόμενη Κύπρο για πέντε χρόνια, αλλά τελικά συνελήφθη τον Ιανουάριο στην Ουαλία.

Η ρωσική κυβέρνηση ανέβαλε έως την ερχόμενη Δευτέρα την ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες του προγράμματος ανοικοδόμησης της ρωσικής οικονομίας. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μπόρις Φουοντόροφ όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η παγκόσμια αγορά αναμένει αγωνιωδώς της λεπτομέρειες για την αποκατάσταση της ρωσικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος. Οι εξελίξεις στο ρούβλι ανάγκασαν αρκετούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, στην απεγνωσμένη προσπάθεια τους για ρευστό δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στο χρηματιστήριο αξιών.

Εκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ζήτησε ο Πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, ύστερα από το χθεσινό επεισόδιο στα αλβανο-γιουγκοσλαβικά σύνορα. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι το μεθοριακό φυλάκιο Παντές δέχθηκε πυρά από τη σερβική πλευρά, ενώ σύμφωνα με επίσημες πηγές στο αλβανικό έδαφος έπεσαν 12 οβίδες. Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε ως το σοβαρότερο των τελευταίων μηνών.

Βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος και το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 19 August 1998 - 17:05:22 UTC