Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/08/1998 (MΠΕ)

Από το Σεπτέμβριο θα ισχύσει η εννιάμηνη υποχρεωτική παραμονή όλων ανεξαιρέτως των στρατεύσιμων του στρατού ξηράς, σε μονάδες της μεθορίου. Στη συνέχεια, ο κάθε στρατεύσιμος μέσω διαδικασίας μορίων θα έχει τη δυνατότητα μετάθεσης σε μονάδα κοντά στον τόπο της καταγωγής του. Επίσης, στη διάρκεια της υποχρεωτικής του παραμονής στα σύνορα, θα λαμβάνει κάθε δύο μήνες ολιγοήμερη άδεια, πέραν της κανονικής που δικαιούται. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την Παλλαϊκή Άμυνα.

Η πορεία των εθνικών μας θεμάτων και κυρίως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην οικονομία και η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, στον ορίζοντα των δημοτικών εκλογών αναμένεται να απασχολήσουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις διακοπές του. Στις 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, κατά την οποία θα εξεταστούν οι παραπέρα χειρισμοί των δύο κυβερνήσεων στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300. Η ελληνική διπλωματία χαρακτηρίζει "απογοητευτική" την απόρριψη από την Άγκυρα της αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

"Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατά των εκφωνητών, αναλυτών και παρουσιαστών εκπομπών, καθώς και των προϊσταμένων τους, αποτελούν παραπέρα ένταση του καλπάζοντος κυβερνητικού αυταρχισμού", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ. Τα μέτρα αυτά επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, "αποσκοπούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν όσους δημοσιογράφους τολμούν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική πολιτική".

"Ο κ. Χριστόδουλος συνεχίζει δυστυχώς και με την ανοχή της κυβέρνησης να εμφανίζεται σαν εκφραστής των πιο οπισθοδρομικών μεωαλοϊδεατικών αντιλήψεων", δήλωσε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι "ο λόγος που κηρύσσει είναι η βία, το μίσος μεταξύ των λαών.

"Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η απόφαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών της Δωδεκανήσου, που οδήγησε στο να αφεθούν ελεύθεροι οι Τούρκοι που προκάλεσαν τον ελληνικό λαό, αλλά και τους κατοίκους της Καλύμνου, με το αναρτήσουν τουρκική σημαία σε ελληνικό έδαφος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

Την απογραφή όλων των Ελλήνων, αλλά και των αλλοδαπών ναυτικών που εργάζονται στον ελληνόκτητο στόλο αποφάσισαν με κοινή απόφαση τους, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η απογραφή θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή όλων των ναυτικών, που την ημέρα εκείνη θα βρίσκονται ναυτολογημένοι σε φυλλάδιο ή όχι.

Ολοκληρώθηκαν χθες στο κινηματοθέατρο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Νέας Ορεστιάδας οι εργασίες του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών. Η συνεδρία της τρίτης θεματικής ενότητας, τις εργασίες της οποίας διηύθυνε ο πρόεδρος της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, Γιάννης Νικολαϊδης, ήταν αφιερωμένη στη γεωστρατηγική σημασία της Θράκης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, και στις ευκαιρίες και τις απειλές που προκύπτουν ως συνέπεια της Τελωνειακής Ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Oι προοπτικές ελληνο-πολωνικής επιχειρηματικής συνεργασίας θα διερευνηθούν στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνουν στις 8 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) και η πολωνική πρεσβεία. Η διοργάνωση, που συμπίπτει χρονικά με την 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τιτλοφορείται "How to do business with Poland" και αναμένεται να κομίσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι στο κεντροευρωπαϊκό κράτος.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι διεθνείς χρηματαγορές ύστερα από τα προβλήματα που προκάλεσε η υποτίμηση του νομίσματος της Ρωσίας κατά 30%. Η δραχμή υποχώρησε έναντι των ξένων νομισμάτων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,63% φτάνοντας στις 2.539,35 μονάδες.

Καταπονημένος, αλλά πανευτυχής για το μοναδικό επίτευγμά του επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ο 36χρονος καθηγητής Γιώργος Μαθάς, ο πρώτος Έλληνας μαραθωνοδρόμος κολυμβητής στα μεταπολεμικά χρονικά της χώρας που κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας τη θάλασσα της Μάγχης. Ο καθηγητής σωματικής αγωγής σε σχολείο μαθητών με ειδικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης από το 1984, όταν άρχισε να ασχολείται με αγώνες κολύμβησης μεγάλων διαδρομών, είχε βάλει με τον εαυτό του ένα στοίχημα. Πίστεψε ότι θα ήταν ο πρώτος Έλληνας, μετά το 1939 που διέσχιζε το στενό της Μάγχης κολυμπώντας από τη Βρετανία μέχρι τις γαλλικές ακτές και τελικά τα κατάφερε.

Επεισόδια προκλήθηκαν στα αλβανο - γιουγκοσλαβικά σύνορα. Συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι, στο μεθοριακό φυλάκιο Παντές, έπεσαν πυροβολισμοί από τη σερβική πλευρά και οβίδες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, παρόμοιο επεισόδιο είχε δημιουργηθεί στην ίδια περιοχή πριν από μερικές ημέρες, αλλά το χθεσινό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σοβαρά των τελευταίων μηνών.

Συνεχίζεται ο σάλος στην Αλβανία για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, στις 14 Αυγούστου, να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα. Σύμφωνα με τα αλβανικά κρατικά Μ.Μ.Ε η απόφαση πάρθηκε μετά από πρόσφατες δηλώσεις ακραίων Ισλαμιστών σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

Πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τίτο Πέτκοφσκι, ο οποίος θα αναχωρήσει στις 3 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου της Αυστραλίας, Γιαν Σίνκλερ. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πέτκοφσκι προβλέπονται συναντήσεις με την πρόεδρο της Γερουσίας, Μάργκαρετ Ρέιβ, με τον αρχηγό της αυστραλιανής διπλωματίας, Αλεξάντερ Ντόουνεφσ και με τον υπουργό Μετανάστευσης, Φιλίπ Ερντο, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, ζήτησε από τους Γερμανούς τουρκικής καταγωγής να "λάβουν υπόψη τους τα γεγονότα του Λουξεμβούργου", πριν ρίξουν την ψήφο τους κατά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της Γερμανίας στις 27 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", προτρέποντας τους οσιαστικά, να καταψηφίσουν τους Χριστιανοδημοκράτες του καγγελαρίου Κολ. Ο κ.Γιλμάζ αναφερόταν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδό της στο Λουξεμβούργο το Δεκέμβριο, να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στη λίστα των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, ενώ η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού ότι είχε "καταστρώσει σχέδιο" για την απόφαση αυτή.

Με τον Αμερικανό πρέσβη στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ συναντήθηκε χθες στην Πρίστινα ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και ο συνεργάτης του, Φέχμι Αγκάνι.Ο κ. Αγκάνι, απάντησε στην επιστολή του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, στην οποία ο κ. Μάρκοβιτς πρότεινε στον κ. Αγκάνι να συναντηθούν για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Αγκάνι τόνισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επιθυμούν να συνεχισθεί ο διάλογος, αλλά όπως ανέφερε στην πρώτη επιστολή του προϋπόθεση για αυτό είναι να σταματήσουν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και να αποσυρθούν οι ειδικές δυνάμεις.

Βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας τις απογευματινές ώρες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι αίθριος όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις και θα σημειωθεί καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 19 August 1998 - 5:40:18 UTC