Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Νεκρός πιλότος από πτώση βομβαρδιστικού αεροσκάφους, στο Μεσσηνιακό κόλπο. - Για επισφαλείς συνθήκες στον έλεγχο και τη συντήρηση των πολεμικών αεροσκαφών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
  • Μεγάλη πτώση κατά 3,89% σημείωσε το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. - Πτώση και στο χρηματιστήριο της Μόσχας.
  • Σε εξέλιξη νέες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, την Αχαϊα και την Αττική.
  • Συνεχίζεται στον Πύργο η ανάκριση των τεσσάρων συλληφθέντων που κατηγορούνται για εμπρησμό. -Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι αρχές εξετάζουν τις τέσσερις εμπρηστικές ρουκέτες που βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. - Στην Ιεράπετρα καταζητούνται δύο εμπρηστές.
  • Κορυφώνεται αύριο η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για το Δεκαπενταύγουστο.
  • Ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία".
  • Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια στη χώρα μας τεσσάρων ελικοπτέρων παντός καιρού.
  • Προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση των συνθηκών φυλάκισης και θανάτου του Νίκου Ρούσσου διέταξε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
  • "Λουκέτο" μπαίνει σε 34 επιχειρήσεις όλης της χώρας που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις.
  • Τον 24χρονο γιο του πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονος φύλακας εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη.
  • Ρόμπιν Κουκ: οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί επιδεινώνουν την ένταση στην Κύπρο.
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από αύριο το βράδυ θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι ο υποσμηναγός Μιχάλης Ζώτος, πιλότος του μοιραίου βομβαρδιστικού αεροσκάφους Α-7 Κορσέρ το οποίο κατέπεσε στο Μεσσηνιακό κόλπο. Ο υποσμηναγός που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, έκανε χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης, όμως πνίγηκε στη θάλασσα. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε απογειωθεί το πρωί μαζί με άλλο ένα Α-7 Κορσέρ από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται. Για επισφαλείς συνθήκες στον έλεγχο και τη συντήρηση των πολεμικών αεροσκαφών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Μεγάλη πτώση κατά 3,89% σημείωσε το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2513,25 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 50,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Σημαντική πτώση σημείωσαν οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, ως αποτέλεσμα της πτώσης του ιαπωνικού νομίσματος. Η Κεντρική Τράπεζα της Μόσχας σε μια προσπάθεια μείωσης του αντίκτυπου της κρίσης, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη δυνατότητα των εμπορικών τραπεζών να κάνουν πράξεις σε συνάλλαγμα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο νέες φωτιές που ξέσπασαν τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο και την περιοχή Χαλανδρίτσα της Πάτρας. Εξακολουθεί να μαίνεται και η πυρκαγιά στον Ταϋγετο, ενώ το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Δύο νέες φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι στην Καισιαριανή πίσω από το νεκροταφείο του Βύρωνα και στα Άνω Λιόσια, στην Αττική. Υπό έλεγχο τέθηκαν το μεσημέρι οι φωτιές στο Σούλι Μαραθώνα και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Στο μεταξύ, συνεχίζεται στον Πύργο η ανάκριση των τεσσάρων συλληφθέντων που κατηγορούνται για εμπρησμό. Παράλληλα στο Ηράκλειο της Κρήτης οι αρχές εξετάζουν τις τέσσερις εμπρηστικές ρουκέτες που βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Στην Ιεράπετρα καταζητούνται δύο άγνωστοι οι οποίοι απείλησαν εποχικό πυροσβέστη ο οποίος τους αντιλήφθηκε να τοποθετούν εμπρηστικό μηχανισμό.

Κορυφώνεται αύριο η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για το Δεκαπενταύγουστο. Αυξημένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές είναι η κίνηση στα λιμάνια ενώ δεν υπάρχουν εισιτήρια στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Τα λιμεναρχεία προειδοποιούν τους εκδρομείς να προσέρχονται έγκαιρα στα λιμάνια και να φροντίσουν από τώρα για τα εισιτήρια της επιστροφής. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" που φέρεται ως επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και περιέχει τις απόψεις πανεπιστημιακών σχετικά με τα ελληνοτουρκικά διέψευσαν σήμερα με ανακοινώσεις τους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Οι ανακοινώσεις κάνουν λόγο για ανώνυμη επιστολή και όχι επίσημο έγγραφο και διαψεύδουν το περιεχόμενο της επιστολής αυτής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έγγραφο γίνεται ανάλυση των τάσεων που αναπτύσσονται σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Για το θέμα διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια στη χώρα μας τεσσάρων ελικοπτέρων παντός καιρού που θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ναυαγών και τη μεταφορά κατοίκων απομακρυσμένων νησιών. Τη συμφωνία θα υπογράψουν, τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και εκπρόσωποι γαλλογερμανικής εταιρείας. Τα ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να διανύουν, χωρίς ανεφοδιασμό, απόσταση 180 ναυτικών μιλίων. Μπορούν να μεταφέρουν δώδεκα άτομα και έξι φορεία.

Προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση των συνθηκών φυλάκισης και θανάτου του Νίκου Ρούσσου διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο Ρούσσος είχε φυλακιστεί σύμφωνα με απόφαση που αφορούσε συνονόματό του και δεν μπόρεσε να αντισταθεί διότι έπασχε από άνοια.

"Λουκέτο" μπαίνει σε 34 επιχειρήσεις όλης της χώρας που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται κυρίως για καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Τον 24χρονο γιο του πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονος φύλακας εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης έκανε λόγο για ατύχημα ενώ συγγενείς του δηλώνουν ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα. Ο 24χρονος υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείριση και νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Tην πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί επιδεινώνουν την ένταση στην Κύπρο και για αυτό πρέπει να μειωθούν, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε, εξάλλου, την προσήλωση της κυβέρνησής του σε μια "συνολική επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας". Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, Χάρη Σοφοκλείδη, ο κ.Κουκ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν κατέστη δυνατόν να ξαναρχίσουν φέτος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Επτά νεκροί και 49 τραυματίες Αλβανοί είναι ο απολογισμός της χθεσινών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με αλβανικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 25.000 πολίτες της κωμόπολης Ντέτσαν που "έχασαν" τα σπίτια τους κινδυνεύουν άμεσα αντιμετωπίζοντας καθημερινά την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Οι στρατιωτικές πηγές της Σερβίας αναφέρουν ότι από τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν ένας τακτικός και ένας έφεδρος αστυνομικός. Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στο Βελιγράδι κ. Γκρούπερ, το σχέδιο σύστασης ομάδας για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για την αυτοδιαχείρισή του, κατά το πρότυπο των περιοχών όπου υπερισχύουν οι εθνικές ομάδες που αποτελούν την πλειοψηφία.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από αύριο το βράδυ θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά, που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 13 August 1998 - 16:05:12 UTC