Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/08/1998 (MΠΕ)

Ποινική δίωξη για εμπρησμούς από ιδιοτέλεια άσκησε ο εισαγγελέας Πύργου εναντίον του 30χρονου Γιώργου Αναστασόπουλου, ο οποίος συνελήφθη και στη διάρκεια της προανάκρισης, ομολόγησε έξι από τους επτά εμπρησμούς στην Ηλεία. Ο Αναστασόπουλος τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ως μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης κατονόμασε ως συνεργούς του τρία άτομα, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Οι συλλήψεις αυτές κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, δεν έχουν σχέση με την επικήρυξη των εμπρηστών και έγιναν μετά από έρευνες των αστυνομικών αρχών. Στη Θεσσαλονίκη, αθωώθηκε τελικά ο 25χρονος Αντώνης Σταματάκης, που είχε συλληφθεί την περασμένη βδομάδα κατηγορούμενος για εμπρησμό δασικής έκτασης.

Φθηνότερα κατά 1,2 δραχμές το λίτρο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο κίνησης στα πρατήρια όλης της χώρας, ενώ πιο ακριβή κατά 0,2 δραχμές το λίτρο θα είναι η τιμή της βενζίνης.

Το τριμελές συμβούλιο Εφετών απάλλαξε με βούλευμα του από την κατηγορία της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου τους αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, καθώς επίσης και το Βασίλη Παπά. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του νοσοκομείου, που οι αδελφοί Παπαγεωργίου ανοικοδόμησαν στη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας 27 εκατ. δολάρια. Σε βάρος τους, είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη και διατάχθηκε κύρια ανάκριση.

Έκτακτα δρομολόγια πλοίων προγραμματίζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας, Νίκος Οικονομάκης, σημείωσε ότι υπήρξε μέριμνα για να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων ενώ έχουν ενισχυθεί και οι περιφερειακές αρχές σε προσωπικό ώστε να διευκολυνθεί και η επιστροφή των εκδρομέων. Αυξημένη αναμένεται να είναι και η κίνηση στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα αναμένεται να αρχίσει σήμερα και θα κορυφωθεί αύριο.

Δωρεάν συγγράμματα θα δοθούν και φέτος στους φοιτητές των ΑΕΙ και τους σπουδαστές των ΤΕΙ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας. Με την τροπολογία αυτή αναστέλλεται για ένα χρόνο η εφαρμογή της διάταξης Σουφλιά για υπό προϋποθέσεις κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Την Αθήνα και την Άγκυρα θα επισκεφθεί ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ που θα φτάσει στην περιοχή την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Ο κ. Μίλερ θα έχει συνομιλίες και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική πλευρά για μη εγκατάσταση των S- 300 και να θέσει για συζήτηση την πρόταση για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Βουλής των Ελλήνων, για την προσπάθεια ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τους κινδύνους εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή Ακκουγιού της Τουρκίας, με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισού από τον Καναδά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης σε συνάντηση που είχε με πενταμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στη γειτονική χώρα. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η Βουλή θα ενημερώσει το καναδικό Κοινοβούλιο για τις ανησυχίες του ελληνικού λαού από το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει η Τουρκία, ενώ παράλληλα θα μελετήσει και άλλους τρόπους, που θα συμβάλλουν στην ματαίωση της εγκατάστασής του.

Με άνοδο 0,14% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), φτάνοντας στις 2614, 90 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στα 45,443 δισ. δρχ, παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με χτες, οπότε δεν ξεπέρασε τα 37,5 δισ. Στον τραπεζικό χώρο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στις 50.400 δραχμές, ενώ εκείνη της Κτηματικής στις 26.550. Η μετοχή της Ιονικής διαμορφώθηκε στις 17.450, της Εργασίας στις 30.170 και της Πίστεως στις 26.480 δρχ. Στον βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έκλεισε στις 3.395 δρχ, της "ΑΓΕΤ Ηρακλής" στις 8.350 και της "Τιτάνας" στις 21.900 δρχ. Η κοινή μετοχή της "Ιντρακόμ" ανήλθε στις 12.950 δρχ και του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.700.

Εργαστήρια επεξεργασίας ναρκωτικών ουσιών έφεραν στο φως οι έρευνες που διενήργησε σε δύο μεγάλες πόλεις της Αλβανίας η αστυνομία της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις της αλβανικής αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό εργαστηρίων επεξεργασίας ναρκωτικών φυτών στο Φίερ και το Αργυρόκαστρο.

Θύματα ληστρικών επιθέσεων πέφτουν τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών στην επαρχία Τροπόγια της βορειοανατολικής Αλβανίας. Τα αυτοκίνητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν επανειλημμένα δεχτεί επιθέσεις από τοπικές συμμορίες, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ρελίντια Ντεμοκρατίκ", στο κύκλωμα των συμμοριών εμπλέκονται και άτομα που διατηρούν σχέσεις συνεργασίας με εκπροσώπους της εξουσίας.

Το θέμα της εξασφάλισης βίζας από τους Βούλγαρους που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό απασχολεί εφημερίδες της Βουλγαρίας αλλά και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το BBC ιδιωτικές εταιρίες της Βουλγαρίας μεσολαβούν σε προξενικές αρχές για την έκδοση βίζας έναντι 600-2.000 μάρκων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ρ. Βλάιτκοφ έχει δηλώσει ότι πρέπει να ελεγχθούν οι εν λόγω εταιρίες, ενώ Βούλγαροι πολίτες κατηγορούν υπαλλήλους πρεσβειών ευρωπαϊκών χωρών για διαφθορά και καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσων καταφεύγουν στις πρεσβείες για την έκδοση βίζας.

Να εγκαταλειφθεί η λογική του "εθνοκεντρισμού, του εθνικού ξεκαθαρίσματος και του πολέμου", απ' όλες τις πλευρές, στο Κοσσυφοπέδιο και να υιοθετηθεί καθεστώς ευρείας αυτονομίας με εγγυήσεις από τη Διεθνή Κοινότητα, αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, Σέρβους και Αλβανούς της Πρίστινα, αλλά και εντατικοποίηση των διεθνών πιέσεων για άμεση κατάπαυση του πυρός, ζήτησε η τριμελής ηγεσία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Ευρώπης (ΚΤΠΑΕ), που απαρτίζεται από τον Γάλλο Αλέν Σενάρ (Πρόεδρο), τον Αυστριακό Δρ. Χέρβιγκ Βαν Στάα (εκ μέρους Δήμων και Κοινοτήτων) και τον Βέλγο Ζαν Κλοντ Βαν Κόβενμπεργκ (εκ μέρους των Περιφερειών).

Αίθριος αρχικά καιρός προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 33 βαθμούς, στα δυτικά από 23 μέχρι 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 13 August 1998 - 9:09:48 UTC