Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/08/1998 (MΠΕ)

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα. Στην ανατολική Αττική η φωτιά μαίνεται σε έξι μέτωπα σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Βαρυμπόμπη, Ανθούσα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναζωπυρώθηκαν οι φωτιές στο Γέρακα, τη Σταμάτα και τη Βαρυμπόμπη. Οικισμούς απειλούν οι πύρινες γλώσσες στη Νέα Μάκρη, ενώ εστίες καίνε στην Παλλήνη. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Πεντέλη, ύφεση παρουσιάζει και το μέτωπο στον Διόνυσο. Στον εφιάλτη των πυρκαγιών ζουν όμως και άλλες περιοχές της χώρας. Το βράδυ ξέσπασε νέα μεγάλη πυρκαγιά στη θέση Κάτω Σιχενά της Πάτρας. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η Καλαμάτα. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στο Μελιγαλά, ενώ εκκενώθηκαν τα γύρω χωριά. Φωτιά μαίνεται στην περιοχή Χράνου στη Μεγαλόπολη. Στον Ταύγετο εκκενώθηκαν οι κοινότητες Λαγονία και Πηγές, ενώ μαίνονται δύο φωτιές στο Γύθειο, καθώς και στην Εμούτα στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας, όπου απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Από τη φωτιά στην Εμούτα υπέστη εγκαύματα τριμελής οικογένεια, τα μέλη της οποίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πύργου. Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Ανδρίτσενα, καίγεται και η Εύβοια. Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές στις κοινότητες Σταυρού, κοντά στα Ψαχνά και Ζωοδόχου Πηγής. Μαίνονται οι φωτιές στον Όλυμπο στη θέση Κρανιά και στην Αγιά Λαρίσης. Στη Θεσσαλονίκη σβήστηκε χθες η φωτιά στην περιοχή του Χορτιάτη, χωρίς να απειληθούν κατοικημένες περιοχές

Ενισχύσεις από την Ιταλία και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως αποφάσισε χθες βράδυ το αρμόδιο διυπουργικό όργανο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από τη Σίφνο όπου βρισκόταν για διακοπές, δήλωσε ικανοποιημένος από τον κρατικό μηχανισμό, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων πρόνοιας για τους πληγέντες, ενώ τόνισε υπήρξε υπερβολή στην παρουσίαση της κατάστασης. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα από τη συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου. Ο κ.Τζουμάκας, λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη στη Βουλή και σε ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε ότι δεν εκλήθη. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, δήλωσε ότι θα γίνει αεροφωτογράφηση της περιοχής και δεν θα επιτραπούν αλλαγές στη δημοτόμιση. Τόνισε επίσης ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο μέτωπο του Διονύσου όπου άρχισαν και πάλι να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αποκατάσταση των πληγέντων, την αεροφωτογράφηση των δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν και την άμεση αναδάσωση ζήτησε χθες ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και μίλησε για ανεπάρκεια επίγειων και εναέριων μέσων.

Συνεχείς διακοπές ρεύματος σημειώνονται εξαιτίας της φωτιάς στην Ανθούσα κοντά στους πυλώνες υπερυψηλής τάσης της γραμμής Παλλήνης - Αγίου Στεφάνου. Η ΔΕΗ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδρότηση όλης της Αττικής.

Τη δεύτερη συνεχόμενη της ήττα γνώρισε χθες η εθνική μας ομάδα μπάσκετ για το 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Αθήνα. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν τα κατάφεραν κόντρα στους πανίσχυρους Γιουγκοσλάβους και ηττήθηκαν με σκορ 70 - 56 με αποτέλεσμα να τερματίσουν στην 3η θέση του Ε' ομίλου. Πλέον οι διεθνείς μας θα αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά της Παρασκευής την ομάδα της Ισπανίας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, χαρακτήρισε τους Ισπανούς δύσκολους αντιπάλους, προσθέτοντας ότι η εθνική μας οφείλει στους φιλάθλους μια μεγάλη εμφάνιση. Στον Ε' όμιλο την 1η θέση πήραν οι Γιουγκοσλάβοι, δεύτεροι κατετάγησαν οι Ρώσοι, 3η η εθνική μας ομάδα, ενώ οι Ιταλοί έμειναν στην 4η θέση. Στο Στ' όμιλο οι ΗΠΑ πήραν την 1η θέση, ακολουθούν οι Ισπανοί στη δεύτερη θέση , 3η είναι η Λιθουανία και 4η η Αργεντινή. Σήμερα και αύριο οι ομάδες θα έχουν ρεπό, ενώ την Παρασκευή επιστρέφουν στα γήπεδα με τους ημιτελικούς και τους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις από 9 έως 12.Στους "8" θα αναμετρηθούν επίσης τα ζευγάρια ΗΠΑ - Ιταλία, Λιθουανία - Ρωσία και Γιουγκοσλαβία - Αργεντινή.

Κανείς δε θα εμποδίσει την Κύπρο να ασκήσει το δικαίωμα της ενίσχυσης της άμυνάς της, δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, χθες από το Βόλο όπου επισκέφθηκε πολεμική βιομηχανία. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στη μεγαλόνησο ο κ. Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι όσοι ασχολούνται με το θέμα των S-300 χάνουν το δάσος παραγνωρίζοντας την ουσία του κυπριακού προβλήματος. Ιδιαίτερα σημαντική για τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στις 27 Αυγούστου.

Με την κατηγορία της δολοφονίας βορειοηπειρώτη συνελήφθησαν ο αστυφύλακας Σπύρος Δημητρίου και ο αδελφός του Νίκος, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις έρευνες τα δύο αδέλφια σκότωσαν το βορειοηπειρώτη, όταν ο τελευταίος ζήτησε το μερίδιο του από ληστεία που διέπραξαν σε χρηματαποστολή των ΕΛΤΑ στις 3 Μαρτίου στην Τρίπολη. Η εξιχνίαση της ληστείας επετεύχθη όταν βρέθηκε το πτώμα του βορειοηπειρώτη, Αριστείδη Φώτου. Από τις έρευνες προέκυψε ότι το θύμα μαζί με τον αδελφό του αστυνομικού και τον οδηγό της χρηματαποστολής, διέπραξαν τη ληστεία. Σε βάρος του οδηγού της χρηματαποστολής εκδόθηκε ένταλμα για υπεξαίρεση, ενώ εναντίον των δύο αδελφών για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Οι κ.κ. Λιονέλ Ζοσπέν και Αλέν Ζυπέ βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", υπογραμμίζοντας ότι ο κ.Ζυπέ γράφει το νέο του βιβλίο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ.Ζοσπέν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "δεν θα παραλείψει να ζητήσει εκ νέου την υποστήριξη της Γαλλίας ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα".

Η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τη Θεσσαλονίκη και απέκλεισε την πόλη από τη χωροθέτηση των αθλημάτων της Ολυμπιάδας του 2004, κατήγγειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Οπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην τελευταία του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να πάρει από τη Θεσσαλονίκη τα ναυταθλητικά αγωνίσματα και αφήνει μόνο τον όμιλο προκριματικών ποδοσφαίρου.

Με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον τομέα της δικαιοσύνης, που πρόκειται να κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή.

Οι πρωθυπουργοί των βαλκανικών κρατών θα συναντηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο στην Αττάλεια της Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ. Ο κ. Κόστοφ χαρακτήρισε αναχρονιστική τη δήλωση του προέδρου του Συνασπισμού Επιχειρηματιών, Ζ. Γκάντσεφ ότι η βουλγαρική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει άξονες στα Βαλκάνια με τη συνάντηση στη Σόφια των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Ρουμανίας.

Σεισμός 7,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ στον Ισημερινό. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Φιλικό παιχνίδι με το Ισραήλ θα δώσει σήμερα το απόγευμα στο Τελ Αβίβ η εθνική μας ομάδα βόλεϊ ανδρών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι διεθνείς μας θα συναντηθούν εκ νέου με τους Ισραηλινούς σε δύο ακόμη φιλικά τεστ αύριο και το Σάββατο. Στο μεταξύ, αναχωρεί σήμερα για την Ορεστιάδα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των εφήβων για να λάβει μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην ακριτική πόλη από 9 έως 13 Αυγούστου.

Με απώλειες 0,19% έκλεισε χθες στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.783,82 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 43 δισ. δραχμές.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείξει από 28 έως 39 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 5 August 1998 - 5:05:08 UTC