Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Μαίνεται σε έξι μέτωπα η φωτιά στην ανατολική Αττική και στον Όλυμπο, και τον Ταϋγετο, ενώ μικρότερες εστίες φωτιάς υπάρχουν στην Επίδαυρο, τα Γιάννενα και το Λιβάδι Αμφιλοχίας.
  • Σε εμπρησμό αποδίδει τις πυρκαγιές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. - Επικρίσεις στην κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Α. Τσοχατζόπουλος: Κανείς δεν θα εμποδίσει την Κύπρο να ασκήσει το δικαίωμα ενίσχυσης της άμυνάς της.
  • Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
  • Την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης για το λεξικό του, ζητά ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.
  • Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τη Θεσσαλονίκη.
  • Δεν επιβεβαιώνονται τουρκικοί ισχυρισμοί για επεισόδιο στα Κιμέρια Ξάνθης.
  • Τρία κιλά και τριακόσια γραμμάρια ηρωίνης βρέθηκαν στην κατοχή 28χρονου πορτογάλλου που τα μετέφερε στη χώρα μας από την Κωνσταντινούπολη.
  • Αναχώρησε σήμερα από τη Βαγδάτη ο επιθεωρητής του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ.
  • Πολυκατοικία κατέρρευσε στη Βομβάη της Ινδίας - Πολυώροφο κτίριο κατέρρευσε στο Βερολίνο.
  • Τριήμερο ροκ μουσικής ξεκινά την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.
  • Το βράδυ ο κρίσιμος αγώνας μπάσκετ μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας για το 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα.
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα. Στην ανατολική Αττική η φωτιά μαίνεται σε έξι μέτωπα: στην Παλλήνη, από τα σύνορα Χαλανδρίου και Γέρακα μέχρι το Πικέρμι, στο Διόνυσο, όπου διατάχθηκε η εκκένωση της κοινότητας, στην Ανθούσα, τα Καλύβια και την παλιά Πεντέλη όπου κάηκαν σπίτια και στη Βαρυμπόμπη όπου η πυρκαγιά έφτασε μέχρι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοϊου. Η φωτιά έκαψε τεράστια έκταση πάνω από το Λαγονήσι και την Κερατέα. Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στον Όλυμπο που καίει δάσος με πεύκα και έλατα για δέκατη πέμπτη μέρα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, ωστόσο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και τις προσπάθειες πυρόσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής. Στον Ταϋγετο μαίνεται η φωτιά στη θέση Κοκκινόλακα ενώ μικρότερες είναι οι εστίες στην Επίδαυρο και στα Γιάννενα. Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Λιβάδι της Αμφιλοχίας.

Πάνω από τις καμένες εκτάσεις πέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών και ανακοίνωσε ότι αρχίζει από τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού η αεροφωτογράφηση των καμένων περιοχών ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καταπατήσεων. Πάνω από τις πληγείσες περιοχές πέταξαν το μεσημέρι και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, καθώς και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αποκατάσταση των πληγέντων, την αεροφωτογράφηση των δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν και την άμεση αναδάσωση ζήτησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και μίλησε για ανεπάρκεια επίγειων και εναέριων μέσων. Σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για σκόπιμη καθυστέρηση και σύγχυση στον τομέα αντιμετώπισης των πυρκαγιών και καταγγέλλει ότι οι ελλείψεις σε υποδομές προστασίας από τις φωτιές δεν είναι ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση οργανωμένων συμφερόντων. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ταρακουνηθεί και να ξεκολλήσει την προσοχή της από τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Για ανετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές κατηγόρησε την κυβέρνηση το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης.

Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την Κύπρο να ασκήσει το δικαίωμα ενίσχυσης της άμυνάς της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, από το Βόλο όπου επισκέφθηκε πολεμική βιομηχανία. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που διατυπώνονται για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στη μεγαλόνησο ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι όσοι ασχολούνται με το θέμα των S-300 χάνουν το δάσος παραγνωρίζοντας την ουσία του Κυπριακού προβλήματος. Ιδιαίτερα σημαντική για τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στις 27 Αυγούστου.

Με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον τομέα της δικαιοσύνης, που πρόκειται να κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο για αντιθεσμική και αντικοινοβουλευτική μεθόδευση και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μνημείο προχειρότητας και αυταρχισμού.

Την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης για το λεξικό του, ζητά ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Το αίτημά του συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης είχε υποχρεώσει τον καθηγητή να απαλείψει από το λεξικό του την ερμηνεία του λήμματος Βούλγαρος ως υβριστικής έκφρασης που αποδίδεται από ορισμένους στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ο κ. Μπαμπινιώτης δήλωσε ότι το θέμα πλέον δεν έχει σχέση με το λεξικό του ή τον ίδιο αλλά με το αν θα μπορούν οι επιστήμονες στην Ελλάδα να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Υπέρ του κ. Μπαμπινιώτη κατέθεσε στο δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος χαρακτήρισε πλήγμα στην ελευθερία του λόγου την απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τη Θεσσαλονίκη και απέκλεισε την πόλη από τη χωροθέτηση των αθλημάτων της Ολυμπιάδας του 2004, κατήγγειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Οπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην τελευταία του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να πάρει από τη Θεσσαλονίκη τα ναυταθλητικά αγωνίσματα και αφήνει μόνο τον όμιλο προκριματικών ποδοσφαίρου. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, να μην υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης στην οποία εκλέγεται και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου τείνει να λάβει συμβάν στο χωριό Κιμέρια της Ξάνθης, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μουσουλμάνοι και Ελληνοπόντιοι. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι ομάδα μοτοσικλετιστών μετέβη στο χωριό και εξύβρισε τους μουσουλμάνους. Η τουρκική πλευρά κατηγόρησε τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας για αδιαφορία και ζήτησε να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί έφτασαν, με τη μορφή διακοίνωσης και όχι επίσημου διαβήματος, και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισημαίνει ότι επιχειρείται να δοθούν διαφορετικές διαστάσεις σε προσωπικό ζήτημα. Τα παραπάνω είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, που προσέθεσε ότι η ελληνική διπλωματία περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας των αστυνομικών αρχών στην Ξάνθη, προκειμένου να απαντήσει στις τουρκικές αιτιάσεις.

Τρία κιλά και τριακόσια γραμμάρια ηρωίνης βρέθηκαν στην κατοχή 28χρονου Πορτογάλου που τα μετέφερε στη χώρα μας από την Κωνσταντινούπολη. Ο Πορτογάλος Ντοσάντος Κόστα Φερνάρντο συνελήφθη στο τελωνείο Κήπων του Έβρου ενώ επέβαινε σε λεωφορείο του ΟΣΕ που είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη και είχε προορισμό την Αθήνα. Σύμφωνα με την αστυνομία ο συλληφθείς είναι μέλος κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών από την Κωνσταντινούπολη προς το Λονδίνο.

Αναχώρησε σήμερα από τη Βαγδάτη ο επιθεωρητής του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ, μετά από άκαρπες συνομιλίες για το θέμα του Ιρακινού οπλοστασίου. Ο διεθνής αξιωματούχος θα παρουσιάσει αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Ιράκ.

Πολυκατοικία κατέρρευσε στη Βομβάη της Ινδίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκαέξι άνθρωποι. Ο αριθμός των αγνοουμένων υπολογίζεται σε πενήντα πέντε. Πολυώροφο κτίριο κατέρρευσε και στο Βερολίνο μετά από έκρηξη που προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από διαρροή υγραερίου. Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Τριήμερο ροκ μουσικής ξεκινά την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν γνωστά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, όπως οι "Τρύπες", τα "Ξύλινα Σπαθιά", οι "Magic de Spell", οι "Βάλια Κάλντα" και οι "Troublemakers".

Σε περιπέτειες μπήκε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ μετά τη χθεσινή της ήττα από τους Ρώσους με 60 - 48 για τη β' προκριματική φάση του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη στις 10 το βράδυ θα δώσουν έναν επίσης πολύ δύσκολο αγώνα στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, που θεωρείται ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Οι διεθνείς μας, έχουν ήδη προκριθεί στους "8" της διοργάνωσης, όμως ισοβαθμούν πλέον στην κορυφή του Ε' ομίλου με τους Γιουγκοσλάβους και τους Ρώσους και κινδυνεύουν να μείνουν στη 3η θέση του ομίλου τους, αν χάσουν σήμερα.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα και των ισχυρών ανέμων στα ανατολικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 39 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 4 August 1998 - 16:40:08 UTC