Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 18/05/1998 (MΠΕ)

Το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν με τις θέσεις του πορίσματος για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την απλούστευση των διαδικασιών για τη λειτουργία των ταμείων. Διαφώνησαν όμως με την πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων. Στο μεταξύ, εργοδότες και εργαζόμενοι υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την εκτίμηση ότι το κείμενο αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την οικονομική της πολιτική για την επίτευξη των στόχων ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, που προβλέπει μείωση των ελλειμμάτων, πτώση των επιτοκίων και μείωση όλων εκείνων των δεικτών της οικονομίας που θα εξασφαλίσουν την ευημερία του ελληνικού λαού. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση τη φέρνει πιο κοντά στους στόχους της, δεν παραβλέπει όμως το κριτήριο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Η Ελλάδα έχει τα περιθώρια μέσα σε 18 μήνες να καλύψει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ΟΝΕ το 2001, αλλά για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να προχωρήσει σε έργα, με πιο τολμηρά βήματα. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, καθηγητής Κασιμάτης, με αντικείμενο την εγκατάσταση και λειτουργία ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της Ν.Δ., Γιώργος Αλογοσκούφης, που πρότεινε στην κυβέρνηση να προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό με δύο τουλάχιστον ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μην δώσει την άδεια "εν κρυπτώ".

Τις βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και σε υποκατάστημα της Ιονικής τράπεζας στην Αθήνα καταδίκασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι ασφαλώς η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη πρόσθεσε όμως ότι στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά είναι περιορισμένα και κινούνται σε ήπια επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες.

Η διαδικασία εκλογής νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου γνωστοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα ο κ. Κοσμόπουλος υποβάλλει την παραίτηση του στον περιφερειακό διευθυντή, ο οποίος με τη σειρά του την κάνει δεκτή και εκδίδει διαπιστωτική πράξη, με την οποία καλεί το σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού, με τις περισσότερες ψήφους, να συγκαλέσει εντός 15 ημερών τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας για να εκλέξει με μυστική ψηφοφορία το νέο δήμαρχο. Πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας είναι ο Νίκος Ταχιάος ο οποίος εντός 15 ημερών θα συγκαλέσει τους 24 συμβούλους της παράταξης. Για την εκλογή του νέου δημάρχου χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Αν, όμως, κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία (13 ψήφοι) σε δύο ψηφοφορίες, τότε θα γίνει και τρίτη με σχετική πλειοψηφία.

Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη Σίνδο επισκέφτηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου. Ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΒΟ Λυκούργο Σακελλάρη, και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των παραγγελιών που έχει αναλάβει η ΕΛΒΟ για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου, καθώς και για τα νέα οχήματα που ετοιμάζει η εταιρία, όπως είναι το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με την επωνυμία "Κένταυρος".

Το Βελιγράδι επισκέφθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας- Γιουγκοσλαβίας και οι δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης τους. Ο κ. Παπούλιας επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο έχει την προεδρία αυτή την περίοδο.

Άρχισαν το πρωί στο Παρίσι οι εργασίες της 44ης συνόδου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, που είχε την προεδρία της ΔΕΕ το περασμένο εξάμηνο, εκπροσωπείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και 11μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Βρετό.

Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, αρκετά σπίτια πυρπολήθηκαν και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησε η σερβική αστυνομία στην περιοχή. Σημειώνεται ότι σε συνομιλίες τους την περασμένη Παρασκευή στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντώνται κάθε εβδομάδα και να συζητούν την κρίση στην περιοχή.

Επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία πρόκειται να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόξενος στην Αρμενία, Μισέλ Λεγκρά. Το Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών.

Με άνοδο 1,24% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.500,44 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 53,348 δισ. δραχμές.

Μια νίκη χωρίζει την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού από την κατάκτηση της 3ης θέσης που οδηγεί στην Ευρωλίγκα, αφού προηγείται επί της ΑΕΚ με 2 - 1. Πρώτη ευκαιρία για τους "ερυθρόλευκους" να τριπλασιάσουν τις νίκες θα είναι αύριο στις 9:15 το βράδυ, όπου θα αντιμετωπίσουν την "Ενωση" στο ΟΑΚΑ, στο τέταρτο παιχνίδι του μικρού τελικού. Όσον αφορά τον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ, ο ΠΑΟΚ την Τετάρτη το απόγευμα θα επιχειρήσει να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ, αφού ο Παναθηναϊκός προηγείται στις νίκες με 2 - 1.

Φανερά συγκινημένα είναι τα κορίτσια του 2ου Λυκείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, που βρέθηκαν στην κορυφή του κόσμου, μετά την σπουδαία τους διάκριση στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα βόλεϊ. Το χρυσό μετάλλιο είναι η επιβράβευση των κοριτσιών της Θεσσαλονίκης, που κέρδισαν στον τελικό τη Γερμανία με 3 - 0 σετ.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 18 May 1998 - 16:05:28 UTC