Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/04/1998

Στη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα θα λάβει μέρος ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, που έφτασε χθες για τριήμερη επίσκεψη. Ο τούρκος αρχιστράτηγος θα παρακαθίσει σήμερα σε δείπνο στη στρατιωτική λέσχη Αθηνών, ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ενδέχεται να συναντηθεί με τον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Τζογάνη. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν πριν δύο μήνες στη Βιέννη κατά τη διάρκεια εργασιών αμυντικού φόρουμ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, έχει επεξεργαστεί σχέδιο αλλαγών στη δομή της ΔΕΕ, με στόχο την αυτόνομη ανάληψη ειρηνευτικών αποστολών. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΔΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στη Ρόδο.

Συνεχίζονται σε συναινετικό κλίμα οι συνομιλίες μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις για την εξυγίανση της εταιρείας, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, την Πέμπτη, στη Βουλή. Σε συνέντευξή του, στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, εμφανίζεται βέβαιος για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εθνικό μας αερομεταφορέα και επισημαίνει ότι "ο γίγαντας που ακούει στο όνομα Ολυμπιακή, δεν μπορεί να πωληθεί ως έχει". Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσαν γραπτή δήλωση στην οποία τονίζουν ότι χρειάζεται επειγόντως σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Προσθέτουν ότι η παρέμβαση στο εισοδηματικό και εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων δεν είναι από μόνη της αρκετή να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τη διατήρηση της εταιρείας υπό κρατικό έλεγχο ζητά η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Για την Τρίτη η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία. Η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ την Τρίτη και 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη. Συνεχίζεται πάντως η ταλαιπωρία του κοινού λόγω των καθυστερήσεων, αναβολών και ματαιώσεων πτήσεων.

Απόρρητη έκθεση του τμήματος ερευνών του πρωθυπουργικού γραφείου της Τουρκίας αποκαλύπτει, ότι ομάδες μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας ενέχονται σε εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονται σε 11 σελίδες, που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, έδωσε στη δημοσιότητα το σύνολο της απόρρητης έκθεσης, που αναφέρεται στο σκάνδαλο "Σουσουρλούκ", στις διασυνδέσεις του ακροδεξιού τρομοκράτη Αμπντουλάχ Τσατλί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, όπως οι Σεντάτ Μπουτζάκ και Μεχμέτ Αγάρ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο απόρρητο τμήμα της έκθεσης, που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται διάφορες επιθέσεις, που έγιναν σε ελληνικό έδαφος, από μονάδες που "τελούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία".

Σοβαρό ζήτημα δημιουργούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την απόρρητη έκθεση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου που φέρει την Τουρκία να λειτουργεί ως τρομοκράτης σε ξένη χώρα, δήλωσε από την Κοζάνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. "Πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες που πρέπει να καταδικαστούν και η Ελλάδα θα διαμαρτυρηθεί και στην Τουρκία ζητώντας εξηγήσεις, καθώς και σε διεθνή φόρουμ", είπε ο κ. Κρανιδιώτης και πρόσθεσε: "Εμείς από καιρό έχουμε εκφράσει τους φόβους μας ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε διεθνή ταραχοποιό της περιοχής και για αυτό πρέπει να ασκηθεί σε αυτήν κάθε δυνατή επιρροή από τη διεθνή κοινότητα και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο". Τέλος, ο κ. Κρανιδιώτης καταδίκασε τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού που αναπτύσσονται στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι δεν συνάδουν με την ελληνική νοοτροπία και το χαρακτήρα των Ελλήνων.

Εντός της εβδομάδας θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της χώρας που θα επικυρωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής. Μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ο οποίος παρουσιάζει ορισμένες από τις διατάξεις που θα περιλαμβάνει. Με το νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται οι άτυπες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η τηλεργασία, το φασόν και οι συμβάσεις έργου. Προβλέπονται αποτελεσματικοί έλεγχοι, επέκταση της μερικής απασχόλησης και κατοχύρωση της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την κατάργηση της υπερεργασίας και τη μείωση των υπερωριών. Σε ερώτηση αν θα καταργηθεί το οκτάωρο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πρόσθεσε ότι σε περιόδους αιχμής, όταν κάποιος εργαστεί 9 ώρες, κάποια άλλη μέρα θα εργαστεί 7 ή αν δεν γίνει αυτό, θα μπορεί τις επιπλέον ώρες που έχει εργαστεί να τις πάρει ολόκληρη μέρα ρεπό. Αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ. Παπαιωάννου παρατήρησε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ανάγκη να γίνουν και θα γίνουν.

"Δε μπορούμε να μιλούμε για σύγχρονη Ευρώπη, για ενωμένη Ευρώπη, εάν και οι χώρες της Βαλκανικής δε γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από πλευράς της Ελλάδας, αυτό αποτελεί μια στρατηγική επιλογή", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας που δημιουργήθηκε στην Κοζάνη με πρωτοβουλία των φορέων της περιοχής. Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου χαιρετίζοντας την εκδήλωση, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης ''δείχνει τα βαθιά αισθήματα που έχει ο ελληνικός λαός, συνεργασίας, συμπόρευσης, με τους γειτονικούς λαούς''. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Μάτσο Λακρόρι αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση της χώρας του για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ο Νομάρχης Κοζάνης, Πασχάλης Μητλιάγκας, ανοίγοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στη Βαλκανική, ενώ ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, πρόεδρος του ΤΕΙ Κοζάνης, καθηγητής Κώστας Δελίδης δήλωσε ότι η ελληνική παρουσία στην περιοχή και η συνεργασία με όλους τους λαούς της βαλκανικής είναι πρώτα από όλα εθνική και κοινωνική ανάγκη.

Στο θέμα της εγκληματικότητας επανήλθε και πάλι χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος κατηγόρησε ορισμένους κοινοτάρχες της χώρας για διπροσωπία. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρωμαίος είπε ότι κάποιοι κοινοτάρχες που αντιδρούν σήμερα και ζητούν την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, την εποχή που η αστυνομία συστηματικά τους επαναπροωθούσε στις χώρες τους, ζητούσαν τη ματαίωση της επιχείρησης επικαλούμενοι τεράστιες οικονομικές ζημιές.

"Συνύπαρξη με διακυμάνσεις" χαρακτηρίζει τις σχέσεις της με τον Κώστα Καραμανλή η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα "Το Βήμα". Όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης στην ίδρυση νέου κόμματος, σημείωσε: " Η λαϊκή επιρροή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι γνωστή και μεγάλη. Ολοι επίσης γνωρίζουν και την πίστη του στην άσκηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής που θα προωθεί τις ρήξεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Ολοι επίσης γνωρίζουν και την άποψη του για την ύπαρξη ισχυρών κομμάτων που θα μπορούν να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική". Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στην Ολυμπιακή, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητο να δοθεί πάλι δεύτερη "εν λευκώ" εξουσιοδότηση σε μια διοίκηση της οποίας η αποτυχία μετρείται σε 680 δισ. δραχμές.

Να δώσει την ψήφο "παρών" όταν φτάσει προς κύρωση στη Βουλή η συνθήκη του Άμστερνταμ αποφάσισε χθες το διαρκές συνέδριο του Συνασπισμού. Στην πρώτη ψηφοφορία το "όχι" συγκέντρωσε 327 ψήφους, το "παρών" 320 και το "ναι" 138. Ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε τους συνέδρους να υπερψηφίσουν συνθετική πρόταση που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του κόμματος, αλλά εκφράζει αντιρρήσεις στη συνθήκη του Άμστερνταμ. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε όσοι είχαν ταχθεί υπέρ της συνθήκης δεν ψήφισαν, ενώ τελικά υπήρξαν 530 ψήφοι υπέρ της πρότασης Κωνσταντόπουλου, 86 κατά, 50 λευκά και 19 αποχές.

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών καταδίκασε χθες η Τουρκία τη βεβήλωση ελληνικού νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από βανδάλους, οι οποίοι γκρέμισαν πάνω από 50 τάφους ενώ ξέθαψαν οστά και κρανία. "Καταδικάζουμε αυτού του είδους τις ενέργειες, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τις αξίες της κοινωνίας μας", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από τις 22 μέχρι και τις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Αρπαντ Γκεντς. Κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ο κ. Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γκιούλα Χορν και τον Πρόεδρο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, Ζόλταν Γκαλ.

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κάνει τις τελικές επιλογές του για τους υποψηφίους δημάρχους. Το Εκτελεστικό Γραφείο θα διαμορφώσει ακόμη την εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο.

Κλειστά θα παραμείνουν στις 20 Απριλίου - δεύτερη ημέρα του Πάσχα- τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των αλλαγών του ωραρίου λειτουργίας τους, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας. Παράλληλα, η Τρίτη 21η Απριλίου είναι, σύμφωνα με το νόμο, ημιαργία. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα δρομολογήσει την Πέμπτη ο ΟΣΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Πέραν αυτών, έχει προβλεφθεί η ετοιμότητα προσωπικού για την επάνδρωση εκτάκτων αμαξοστοιχιών, που θα χρειαστεί να κυκλοφορήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς ή ευπαθή προϊόντα.

Από την Τετάρτη μέχρι το επόμενο Σάββατο στη Βάρνα της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των αρχηγών των πολεμικών ναυτικών των χωρών του Εύξεινου Πόντου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συνάντηση εκπρόσωποι της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Βουλή της Σερβίας για να εγκρίνει την πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι ξένου διαμεσολαβητή στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Την πρόταση Μιλόσεβιτς απέρριψε ήδη ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα. Στο μεταξύ, στο Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνει εντός της εβδομάδας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γίρζι Ντίνστμπιρ, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου των 80 περίπου αλβανοφώνων στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών και της σερβικής αστυνομίας που σημειώθηκαν τον Μάρτιο στην περιοχή της Ντρένιτσα.

Διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία αρχίζουν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Ζιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών, Υμπέρ Βεντρίν. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα στο Σεράγεβο με τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ θα παραβρεθεί και στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Γάλλων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Εξήντα τρεις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και εβδομήντα ένας τραυματίστηκαν στην πόλη Ντονέτσκ της Ουκρανίας, όταν σημειώθηκε έκρηξη μεθανίου στη στοά ανθρακωρυχείου. Τα περισσότερα θύματα ήταν νεαροί μαθητευόμενοι που εργάζονταν στο άνοιγμα μιας καινούριας φλέβας μεταλλείου.

Με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών του Ταε - Κβο - Ντο θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Απριλίου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών. Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 32 χώρες.

Ζεστός και υγρός καιρός προβλέπεται στη χώρα με τοπικές ομίχλες το πρωί, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που προς το βράδυ θα πυκνώσουν στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 27 βαθμούς και στα νησιά από 10 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 6 April 1998 - 11:31:30 UTC