Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.3.1998

Τη σύγκληση διαβαλκανικής συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών για το Κοσσυφοπέδιο προβλέπει πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, που θα μεταφέρει την Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο ελληνικής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας μετά τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας για τη λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο προϋποθέτει τόσο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων στο Κοσσυφοπέδιο όσο και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή. Τον τερματισμό της βίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία. Σκληρή προειδοποίηση εναντίον του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να ανοίξει διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και να αποκαταστήσει το καθεστώς αυτονομίας στην επαρχία, διότι διαφορετικά "θα δράσουν άλλοι στη θέση του", απηύθυνε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

Στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών απέδωσε την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ευρώπης ενώ ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, η κρίση θα κλιμακωθεί.

Την ανάγκη να κυριαρχήσουν μετριοπαθέστερες θέσεις τόσο στη σερβική πλευρά, όσο και στην αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διεθνολόγος, πανεπιστημιακός του Α. Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος διετέλεσε μέλος της διεθνούς αποστολής μακράς διαρκείας η οποία προσπάθησε να λειτουργήσει προληπτικά για τις αντιπαραθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο την περίοδο 1992-1993. Ο κ. Καρακωστάνογλου υποστηρίζει ότι εάν δεν εγκαταλείψουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου τις θέσεις περί απόσχισης από την Γιουγκοσλαβία και αυτονομίας τις οποίες χαρακτηρίζει ακραίες και το Βελιγράδι δεν σταματήσει να απαιτεί να αντιμετωπίζεται το θέμα ως εσωτερικό θέμα της Σερβίας, δεν θα υπάρξει η δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η προσέγγιση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, είναι τα θέματα που συζήτησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με τους κοινοτικούς της εταίρους, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της έναρξης, στο τέλος Μαρτίου, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και της επιχειρούμενης τουρκοκοινοτικής προσέγγισης.

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οργανισμός του οποίου ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Οπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν ο μακαριότατος θα παραμείνει στο Λαϊκό Νοσοκομείο μέχρι να συμπληρωθεί η θεραπεία και να παρακολουθούνται τυχόν επιπλοκές. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το πρωί που είδε τον Αρχιεπίσκοπο ήταν διαυγής και είχαν μια καλή συζήτηση. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι βελτιωμένη, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κ.Σεραφείμ δεν έχει πυρετό, τα ζωτικά όργανα δείχνουν να απαντούν στην ιατρική αγωγή και για πρώτη φορά πλέον οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι.

"Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον μεσαίο πολιτικό χώρο και κάθε αντίθετη άποψη είναι εκ του πονηρού". Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ότι επιχειρεί να στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά.

Με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΤΕ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης επισήμανε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού μέσω της αναβάθμισης των δυνατοτήτων του δικτύου του, ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν στο έργο αυτό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε εγκαίρως πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία στη γένεσή της, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το θέμα του ελέγχου της στάθμευσης στο δήμο της Αθήνας και σε 42 άλλους δήμους της χώρας. "Καθήκοντα τροχαίας μπορούν να ασκούν οι δημοτικές υπηρεσίες, η αστυνομία την οποία μπορεί να δημιουργήσει η δημοτική αρχή, ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι άλλο και είναι θέμα προς έρευνα, από το να αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία κατά παραχώρηση να ασκεί τέτοια καθήκοντα", είπε ο κ. Ρέππας και διευκρίνισε ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν αφού επισήμως δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση για το δήμο της Αθήνας. Πάντως ο δήμος Αθηναίων θα επιστρέψει με ταχυδρομική επιταγή τα χρήματα για τις κλήσεις των παρκοεταιριών. Συνέντευξη Τύπου για το θέμα έδωσε το μεσημέρι η υποψήφια για το δήμο της Αθήνας, Μαρία Δαμανάκη που επέρριψε ευθύνες στον Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς, χαρακτήρισε συκοφαντικά όσα είπε η κ. Δαμανάκη, η οποία, όπως είπε, καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική της ασυλία.

Με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και βιοτέχνες, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από Α ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1997. Η προθεσμία για μισθωτούς και συνταξιούχους λήγει 17 Μαρτίου. Στις 23 Μαρτίου θα υποβάλουν δηλώσεις όσοι έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και δεν υποχρεούνται από άλλη διάταξη να υποβάλουν δήλωση σε διαφορετική ημερομηνία. Στις 15 Απριλίου θα υποβάλουν δηλώσεις όσοι απέκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας, που η χρήση έληξε μέσα στον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 1997.

Το 20-25% των Ελλήνων είναι παχύσαρκοι, ενώ το 40% του πληθυσμού της χώρας πιστεύει ότι έχει περιττά κιλά και επιθυμεί όχι μόνο να τα χάσει αλλά και να διερευνήσει τη πιθανότητα κάποιου λανθάνοντος προβλήματος. Δυστυχώς, ενώ πρόκειται για νόσο με αυξημένη νοσηρότητα, η παχυσαρκία συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, είτε ως αμιγές διαιτητικό πρόβλημα είτε ως αδυναμία χαρακτήρα, ψυχολογικό πρόβλημα ή μυστηριώδης ορμονική διαταραχή. Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας με αφορμή επιστημονική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις 7 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της Θεσσαλονίκης.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του συστήματος των προτυπωμένων εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης. Ηδη, τα νέα εισιτήρια υπάρχουν σε 200 προεπιλεγμένα σημεία, και από τις 9 Μαρτίου στις λεωφορειακές γραμμές 3-Φοίνικας, 5-Νέα Κρήνη και 6-Καλαμαριά, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με αυτά, τις κάρτες των 12 διαδρομών και, βέβαια, τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Σταδιακά το μέτρο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες αστικές γραμμές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Από την ημερομηνία αυτή, η αποβίβαση και επιβίβαση θα γίνεται και από τις τρεις πόρτες των λεωφορείων. Τα νέα εισιτήρια διατίθενται σε τέσσερις τύπους από περίπτερα και καταστήματα ψιλικών.

Με τη συμμετοχή δεκάδων εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα λειτουργήσει από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου, στο περίπτερο 17 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η 6η έκθεση εσωρούχων και μαγιό "LACE". Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση παρουσιάζει φέτος θετικά στοιχεία εξέλιξης, όχι τόσο στον τομέα των μεγεθών, που παραμένουν ίδια με τα περσινά, όσο στην "ταυτότητα" των συμμετοχών, οι οποίες εμφανίζουν φέτος ευρεία αντιπροσωπευτικότητα. Η 6η LACE έχει προκαλέσει το εμπορικό ενδιαφέρον, αφού θα καλύψει τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες ενός μεγάλου επιχειρηματικού κλάδου της Ελλάδας και μιας αγοράς που διευρύνεται διαρκώς και προσφέρει νέες ευκαιρίες, προσεγγίζοντας τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό και εκπαιδευτικό υλικό, συγκέντρωσαν και αποστέλλουν -στο τέλος του μήνα- στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και φορείς της περιοχής. Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση της βοήθειας ανέλαβε πριν από δύο μήνες, η δημοτική επιτροπή νεολαίας Αλεξανδρούπολης. Στην προσπάθεια συστρατεύθηκαν φορείς και κάτοικοι της πόλης. Συνέδραμαν, όμως, και μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Καλύμνου, καθώς και μέλη της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Κύπρου.

Παρουσία του υπουργού πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, θα δοθεί αύριο στην Αθήνα, στο θέατρο Αμόρε, η πρώτη παράσταση του θεατρικού έργου του ομοεθνή του συγγραφέα Ντέγιαν Ντουκόφσκι η ''πυριτιδαποθήκη''. Το έργο το οποίο ανεβάζει το θέατρο του Νότου στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που οργανώνει με τις βαλκανικές χώρες, αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας μετά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο. Η παρουσία του κ.Ούνκοφσκι στην Αθήνα, θα είναι η πρώτη παρουσία υπουργού από την ΠΓΔΜ στην Αθήνα μετά την ανεξαρτησία της γειτονικής χώρας το 1991.

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθεί την Πέμπτη ο κοινοτικός επίτροπος για εξωτερικές σχέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος φτάνει αύριο το βράδυ στη Μεγαλόνησο. Την ίδια μέρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου, και τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Την επομένη ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ε.Ε., ενώ τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς, μετά την άρνηση του κατοχικού ηγέτη.

Νέο ψήφισμα με το οποίο προειδοποιείται το Ιράκ με αυστηρές κυρώσεις αν παρεμποδίσει το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παρόλα αυτά δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου.

Ένταση επικρατεί και πάλι στη Μέση Ανατολή καθώς το πρωί το Ισραήλ πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο. Συγκεκριμένα τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών της "Χεζμπολάχ".

Στον πάγκο της ομάδας μπάσκετ του Άρη παραμένει ο Χρήστος Μαγκώτσιος. Το διοικητικό συμβούλιο των "κιτρίνων" μετά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την παραίτηση του Έλληνα τεχνικού και να τον κρατήσει στην ομάδα. Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, η απόφαση του Γιώργου Λαϊνόπουλου, για το αν θα αναλάβει χορηγός και θα δώσει λύση στο "κιτρινόμαυρο" ΤΑΚ.

Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα επικρατεί αίθριος καιρός, ενώ και αύριο ο καιρός θα είναι καλός και μόνο το πρωί θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νότια βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 3 March 1998 - 17:05:37 UTC