Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 3.3.1998

Τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ζήτησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φατός Νάνο για την εκτόνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Νάνο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Σημίτη, ενώ καταβάλλει προσπάθειες να έρθει σε επαφή με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους. Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και τα κόμματα της Αλβανίας, ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συνεχώς ειδήσεις και σχόλια για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο. Η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές μιλάει για 30 Αλβανούς νεκρούς ενώ ο ανταποκριτής της τηλεόρασης των Τιράνων κάνει λόγο για δεκάδες Αλβανούς νεκρούς.

Την πεποίθηση ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Σερβίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία της Σερβίας να λύση μόνη της το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και ζήτησε από τους αλβανόφωνους να σταματήσουν την αιματοχυσία, η οποία, όπως υπογράμμισε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα εξωτερικών πολιτικών παραγόντων. Στο μεταξύ, έκκληση προς τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν πίεση στο Βελιγράδι, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε ο ηγέτης των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη παρουσιάζει η εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, ''Από το Σάββατο και μετά παρακολουθούμε μια ανάκαμψη, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το τι πρόκειται να ακολουθήσει'', είπε ο πρόεδρος του νοσοκομείου,κ. Παπαδόπουλος. Ο Αρχιεπίσκοπος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση

Σε ισχύ παραμένουν τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Τροχαία όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας στα αστικά κέντρα. Παρά τα αυξημένα μέτρα, όμως, και φέτος η έξοδος της Αποκριάς βάφτηκε με αίμα στην άσφαλτο. Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 23 άτομα και 300 τραυματίστηκαν σε 199 τροχαία δυστυχήματα

Αρχίζει από σήμερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1997. Σήμερα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που το επίθετό τους αρχίζει από Α.

Αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις δραστηριότητες των καζίνων αλλά και των τακτικών θαμώνων τους, δραστικό περιορισμό της λειτουργίας τους και επιβολή εξοντωτικών ποινών σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους παραβαίνουν τη νομοθεσία ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα στη Βουλή, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, για τη λειτουργία των καζίνων στη χώρα. Σε συνέντευξή της στο ''Βήμα της Κυριακής'', η κ. Παπανδρέου παρατηρεί ότι ''αυτό που έχει συμβεί τα τρία τελευταία χρόνια στα ιδιωτικά καζίνο στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο'' και τονίζει ότι η κυβέρνηση ''θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει το θέμα''.

Διάκριση εις βάρος της χώρας του θεωρεί την απόφαση του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "El Pais", ενόψει της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από αύριο στη Μαδρίτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, δηλώνει ότι "οι φιλικές χώρες όπως η Ισπανία πρέπει να επανορθώσουν αυτό το λάθος". Σύμφωνα με τον κ Ντεμιρέλ η απόφαση αυτή απογοήτευσε και πλήγωσε τον τουρκικό λαό με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να μην έχει την υποστήριξή του για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη . "Ελπίζουμε ότι στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Cardiff θα επανορθωθεί η διάκριση εις βάρος της Τουρκίας" τονίζει ο κ Ντεμιρέλ.

Ολιγοήμερη επίσκεψη στο Σίδνεϋ πραγματοποιεί από το προηγούμενο Σάββατο ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'', Κώστας Μπακούρης, προσκεκλημένος του υπουργού Αθλητισμού και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, των Ολυμπιακών Αγώνων ''Σίδνεϋ 2000'', Μάικλ Νάιτ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Μπακούρης θα έχει επαφές με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής ''Σίδνεϋ 2000'', ενώ ακόμη θα επισκεφθεί τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Χόμπους, απ'όπου θα πάρει μια ''πρώτη γεύση'' για τα έργα που γίνονται εκεί.

Το 75% της ηρωίνης που κατάσχεται στην Ευρώπη έχει υποστεί επεξεργασία στην Τουρκία από όπου και εξάγεται λαθραία. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με θέμα την διεθνή στρατηγική για τον έλεγχο των ναρκωτικών , η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Μιλλιέτ" εστάλη χτες στο Κογκρέσο. Στο τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στην Τουρκία επισημαίνεται ότι η χώρα αυτή λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί δίοδο για την παράνομη εξαγωγή ναρκωτικών από την νοτιοδυτική Ασία προς την Ευρώπη. Παράλληλα γίνεται λόγος για ύπαρξη ισχυρών δεσμών μεταξύ αρμοδίων του κράτους και λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Σε πολιτικό κόμμα μετατράπηκε επίσημα η "Ευρωαριστερά" της Βουλγαρίας, με απόφαση του διήμερου ιδρυτικού συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σόφια. Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κόμματος εξελέγη ο Αλεξάντερ Τόμοφ. Υπενθυμίζεται ότι στις πρόωρες βουλευτικέ εκλογές της 19ης Απριλίου του 1997 η "Ευρωαστερά" με ηγέτη τον Α. Τόμοφ, είχε συγκεντρώσει το 5,50 % των ψήφων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 3 March 1998 - 7:05:10 UTC