Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.2.1998

Η απάντηση της Ελλάδας στην πρόταση πέντε σημείων της Άγκυρας αποφασίστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα εμμένει στη θέση της για παραπομπή των αξιώσεων της Άγκυρας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Κατά τη σημερινή σύσκεψη έγινε ακόμη μια γενικότερη επισκόπηση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να κάνει κάτι διαφορετικό από όσα γίνονται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις τουρκικές προτάσεις. "Η συμπεριφορά της Τουρκίας τορπιλίζει αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών", είπε ο υπουργός Τύπου.

Την ικανοποίησή του για τη στάση του Βελγίου στα εθνικά μας θέματα εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν Λυκ Ντεάν. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν ζητήματα Κοινοτικού ενδιαφέροντος καθώς και η πορεία των ευρωπαϊκών χωρών στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, Χοσέ Κουτιλιέιρο, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί ακόμη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Χθες στη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση, ο κ. Καραμανλής, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην επιτρέψει στη Ν.Δ. φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν στη διαγραφή των 6 βουλευτών και να υλοποιήσει την εντολή του συνεδρίου για αλλαγή σελίδας στο κόμμα.

Την ελπίδα να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την Παρασκευή στη Βαγδάτη, και να μην χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η κρίση δια της βίας, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Το ταξίδι του κ. Ανάν στον Περσικό Κόλπο θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από τη συναίνεση των πέντε κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ενώ ήδη ομάδα αξιωματούχων του οργανισμού έχει μεταβεί στο Ιράκ προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψή του. Πάντως χθες το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν, αφήνοντας ένα μόνο ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της επίθεσης, αν το Ιράκ δώσει αμέσως πλήρη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ σε όλες τις εγκαταστάσεις. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι αμερικανική επίθεση στο Ιράκ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ ανέφερε ότι μία στρατιωτική επίθεση στη Βαγδάτη θα οδηγήσει στο θάνατο εκατό χιλιάδων αμάχων. Δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεϊν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιχειρήσεις που θα εξυγιανθούν να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να μην είναι ζημιογόνες, υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Θέλουμε επιχειρήσεις που δεν θα είναι ζημιογόνες όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του προϋπολογισμού ή της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως για να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές, στους Έλληνες πολίτες", είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: "Δεν ξεπουλάμε καμία επιχείρηση, απλώς αξιοποιούμε ό,τι πλεονέκτημα διαθέτει κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική".

Το μεσημέρι σε σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη καθώς και του υφυπουργού Εργασίας, Χρήστου Πρωτόπαππα με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ εξετάστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξυγίανση των οργανισμών αυτών. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης μέσα σε έξι μήνες, ενώ προβλέπεται περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, μετατάξεις, πάγωμα των προσλήψεων και αλλαγές των δρομολογίων. Στο θέμα της εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναμένεται να αναφερθεί το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των κομμάτων. Στην Αθήνα έφτασαν το μεσημέρι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διεξάγουν διαχειριστικό έλεγχο στην Ολυμπιακή.

Κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, ότι ακολουθεί αντιαγροτική πολιτική, απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, με τη λύση που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στα προβλήματα των αγροτών θα περάσει η γη στα χέρια μιας μειοψηφίας γεωκτημόνων και τάχθηκε κατά του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων και της αναδιάρθρωσης των αγροτικών προιόντων. Αναφερόμενη στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έδειξαν την πρέπουσα συμπαράσταση.

Τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και τη διοίκηση των ναυπηγείων, τέσσερις μήνες μετά την αγορά τους από τον όμιλο Ταβουλάρη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσει ο τομέας των κατασκευών και των επισκευών πλοίων την ανταγωνιστική δυναμική που πρέπει. Χαρακτήρισε δε θετική τη σύμπνοια μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης για την ομαλή λειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ξεπερνά το 1 δισ. δρχ το κόστος των καταστροφών, που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Έβρου στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροτικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, αντιπλημμυρικά έργα, αντλιοστάσια και οχήματα στον Έβρο, σύμφωνα με το νομάρχη, Γιώργο Ντόλιο. Άμεση είναι, άλλωστε, η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών σε αναχώματα στο Σουφλί και τις Φέρρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης των φαινομένων. Για το σκοπό αυτό, το νομαρχιακό συμβούλιο θα ζητήσει από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται αύριο το νομό, ποσό 350 εκατ.

Τους εξακόσιους επιστήμονες που συμμετέχουν στις επιτροπές των νομών για τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας" ενημέρωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας. Ο κ. Παπαδήμας επισήμανε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών οι προτάσεις των τεχνικών επιτροπών για την ιεράρχηση των έργων που θα εκτελεστούν από τους νέους δήμους.

Τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα αναλάβει την επεξεργασία των συμπερασμάτων του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανάπτυξης Εξαγωγών, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν ως "προζύμι" για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής, πρότεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Απόστολος Γενίτσαρης. Μια εθνική στρατηγική εξαγωγών κρίνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, ως "επιτακτικά αναγκαία", λόγω της διεθνοποίησης των αγορών και του άμεσου κινδύνου περιθωριοποίησης της ελληνικής παραγωγής. Παράλληλα, προτάθηκε η δημιουργία ενός φορέα που θα κατευθύνει τις δράσεις για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κονδυλίων του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Για τριακοστή τρίτη χρονιά φέτος η Ξάνθη γιορτάζει το Καρναβάλι με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο μετέχουν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Πόλυ Πάνου, Αναστασία Μουτσάτσου, Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος καθώς και τα συγκροτήματα Los Paraguayos De Aregua, Harlems, Jazz Contrabanto, Δυτικός Άνεμος και το Μουσικό Εργαστήρι Σερρών. Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 14 Φεβρουαρίου με αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι ενώ στις 16 Φεβρουαρίου δόθηκε συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου. Στο αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων η παρουσίαση του δρωμένου των Γενίτσαρων της Νάουσας καθώς και η λάτιν συναυλία με την μπάντα Harlems.

Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία, μετά και τις πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον τους. Οι φανατικοί ισλαμιστές σφαγίασαν σήμερα 23 αμάχους.

Πολύ κοντά στη συμφωνία για το σχηματισμό της κυβέρνησης στη Σερβία βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αριστερός συνασπισμός, Σοσιαλιστικό Κόμμα-Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς. H φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Βελιγραδίου "Βέτσερνιε Νόβοστι" και η ουδέτερη "Μπλιτς" αναφέρουν στα σημερινά τους φύλλα ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πολιτικών σχηματισμών, όχι μόνο για το σχηματισμό της σερβικής κυβέρνησης αλλά και για μια ευρύτερη συνεργασία τόσο σε επίπεδο ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τις δύο αυτές εφημερίδες, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης θα λάβει οκτώ υπουργεία στη νέα κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ ο ίδιος ο Ντράσκοβιτς θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουκρανία, στις αρχές Μαρτίου, για την προώθηση οικονομικών ανταλλαγών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια 225 εκατομμυρίων δολαρίων με την προϋπόθεση να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να προωθήσει τις επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες πολλοί Αμερικανοί επενδυτές άσκησαν δριμεία κριτική στο διεφθαρμένο σύστημα διοίκησης και γραφειοκρατίας της Ουκρανίας.

Βελτίωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες μόνο νεφώσεις. Στην Κρήτη όμως θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 18 February 1998 - 18:05:13 UTC