Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.2.1998

· Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε επαφές για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση του Ιράκ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι επικοινώνησε και με τον Γάλλο ομόλογό του, Ιμπέρ Βεντρίν για το θέμα αυτό. Ο κ. Πάγκαλος, από το Αγιο Ορος όπου βρέθηκε χθες, συνοδεύοντας τον Ρώσο ομόλογό του, Γεβγένι Πριμακόφ, τόνισε ότι "κοινός στόχος όλων μας είναι να καταργηθούν τα χημικά και πυρηνικά όπλα, που ενδεχομένως έχει το Ιράκ". Εξέφρασε δε, την ελπίδα να μην υπάρξουν δυσκολίες στο έργο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο Ρώσος υπουργός, προς τιμήν του οποίου παρέθεσε χθές το βράδυ δεξίωση ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φ. Πετσάλνικος, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. "Π΄ρεπει να καταστραφού τα χημικά και βακτηριολογικά όπλα που διαθέτει το Ιράκ, αλλά η στρατιωτική λύση θα ήταν καταστροφή" τόνισε ο Εβγκένι Πριμακώφ και υπογράμμισε, ότι πρέπει να αφεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να επισκεφθεί το Ιράκ και να επιδιώξει λύση του προβλήματος.

· Η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει θετικά κάποια σημεία της πρότασης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των πρέσβεων Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία, Σαββαϊδη και Οϋμέν, με το Χαβιέρ Σολάνα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο και έχει τη διάθεση να πετύχει λύσεις ''εκεί όπου αυτό είναι δυνατό και συμβατό'' στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας με την πολιτική που έχει προτείνει, ''δίνει πολλές ευκαιρίες, απελευθερώνει πολλές δυνατότητες για προσέγγιση των δύο χωρών''. ''Καλό είναι'', κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ''αυτές τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να τις αξιοποιήσει και η Τουρκία''.

Η Τουρκία, με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών θέτει και πάλι θέμα χωρικών υδάτων. Καλεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο της "επισημοποίησης της συμφωνίας της Μαδρίτης" να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Κων. Μπίκας δήλωσε, ότι όπως έχει διακηρυχθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο χρονικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί, επανέλαβε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. "Στόχος μας, συνέχισε ο υπουργός Μεταφορών, είναι να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα και να τηρηθούν οι χρόνοι που έχουν προαναγγελθεί, δύο μήνες για την Ολυμπιακή Αεροπορία και έξι μήνες για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Οι διοικήσεις αυτές στις ανωτέρω προθεσμίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους, που θα συμπεριλαμβάνουν οικονομική εξυγίανση, κανονισμό εργασίας και επιχειρησιακά σχέδια".

· Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης καλείται να δώσει λύση σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των δέκα ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των προέδρων καθώς οι τρεις του ΠΑΣΟΚ Μ. Γικόνογλου, Β. Κεδίκογλου και Χρ. Κηπουρός, δεν προσήλθαν στη χθεσινή σύσκεψη. Όπως δήλωσαν οι τρεις βουλευτές θεωρούν ότι ανήκουν στη κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Πάντως έκπληξη προκλήθηκε από την πρόταση των έξι διαγραφέντων βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας οι οποίοι όρισαν ως εκπροσώπους τους στη διάσκεψη των προέδρων, τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο με αναπληρωτή τον Πέτρο Τατούλη και αυτό, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος τους ο Γιώργος Σουφλιάς.

· Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Κώστα Λαλιώτη θα επισκεφθεί το νομό Εβρου, προκειμένου να ανακοινώσει σειρά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, η οποία επλήγη πρόσφατα από τις θεομηνίες. Μαζί με τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, στον Εβρο θα μεταβούν και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λάμπρος Παπαδήμας, ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης και ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης. Κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον Εβρο θα συζητηθούν και τα προβλήματα των αγροτών του Νομού.

Εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβεγιένκο είχε στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών στον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. Η κ. Ματβεγιένκο επεσήμανε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης την αγαστή συνεργασία των δύο λαών και προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ίδρυση και λειτουργία του Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

Νέα πτώση παρουσίασε ο γενικός δείκτης στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Έτσι μετά την ανοδική πορεία της περασμένης εβδομάδας η αγορά αδυνατεί να κινηθεί και πάλι ανοδικά, με αποτέλεσμα και οι συναλλαγές να εμφανίζονται συρρικνωμένες κάτω από 15 δις δρχ. Καθοριστικό επίσης είναι το σημείο της αδυναμίας που εμφανίζουν οι τράπεζες, να συνεχίσουν την άνοδο που παρουσίαζαν την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 1.479,66 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,21%.

Ο τουρκικός στρατός κατήγγειλε ότι οι γειτονικές χώρες στηρίζουν τις ενέργειες των Κούρδων αυτονομιστών, κατηγορώντας ιδιαίτερα αυτή τη φορά, το Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ερκάλ Μπεκτάς, δήλωσε ότι "το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα υποστηρίζεται από την Ελλάδα, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ" και συγκεκριμένα ότι το Ιράκ άρχισε να τηρεί τη συγκεκριμένη στάση, μετά τις χημικές επιθέσεις κατά του κουρδικού πληθυσμού στα βόρεια της χώρας. Ο κ.Μπεκτάς υποστήριξε ότι η Βαγδάτη επιθυμεί να δημιουργήσει αυτόνομο κουρδικό κράτος στη νότια Τουρκία, προσπάθεια που έγινε εντονότερη μετά από τον Πόλεμο στον Κόλπο, το 1991, κατά τον οποίο η Άγκυρα υποστήριξε τη στάση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ο Τούρκος εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης επιτρέπουν στο PKK να δρα στα εδάφη τους, τονίζοντας ότι υπάρχουν 313 αξιωματούχοι της παράνομης κουρδικής οργάνωσης, οι 178 από τους οποίους βρίσκονται στη Γερμανία, και καλύπτουν τις ενέργειές τους με το πρόσχημα ότι εργάζονται για πολιτιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Άγκυρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζον Σάτουκ. Ύστερα από συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό, αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χικμέτ Σαμί Τουρκ, ο κ. Σάτουκ δήλωσε ότι σχεδιάζει να συζητήσει τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών προς την κατεύθυνση αυτή. "Ο τουρκικός λαός περιμένει την επίτευξη προόδου ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ΗΠΑ, ως φίλη της Τουρκίας, θα στηρίξουν όλες τις προσπάθειές της", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική συνεργασία Τουρκίας - ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Ντούσαν Πέτροφσκι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με Τούρκους επιχειρηματίες. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της οικονομίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, αφού ο στόχος να ανέρχονται τα κέρδη των εμπορικών συναλλαγών στα 400 με 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δεν έχει επιτευχθεί. "Η Τουρκία είναι ένα από τα κράτη, με τα οποία διατηρούμε ανεπτυγμένες πολιτικές σχέσεις. Ομως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με την πορεία των οικονομικών σχέσεων", ανέφερε ο κ. Πέτροφσκι.

Η Γιουγκοσλαβία δεν αντιτίθεται στην εθελοντική παράδοση των εγκληματιών πολέμου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Ζόραν Κνέζεβιτς, στην κρατική εφημερίδα "Μπόρμπα", δήλωση η οποία δεν ερμηνεύεται ως πρόθεση αλλαγής της στάσης του Βελιγραδίου. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός δήλωσε ότι "εάν το Δικαστήριο ζητούσε την παράδοση Γιουγκοσλάβων, εναπόκειται στην καλή τους θέληση να υπακούσουν, άρα πρόκειται για μια εθελοντική πράξη", προσθέτοντας ότι το δικαστήριο κατέληξε να αποτελεί περισσότερο θεσμό δικαιοσύνης παρά πολιτικής, γι' αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Τη διαβεβαίωση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό μέσο για να αποφυλακιστούν οι 14 οπαδοί του, έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ενώ ο αντιπρόεδρος, Γκεντς Πόλο, σημείωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι τα δεκατέσσερα αυτά άτομα, είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε ότι ήδη το Δημοκρατικό Κόμμα έχει έλθει σε επαφή με δικηγόρους για τη διευθέτηση του θέματος αυτού. Πάντως, ο κ. Πόλο, αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του υπουργού Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα, βάσει των οποίων το Δημοκρατικό Κόμμα έχει σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας, λέγοντας ότι "ο κ. Τσέκα είναι αυτός που είχε συναντήσεις με τον κ. Μιλόσεβιτς πριν από τέσσερα χρόνια".

Βουλγαρική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόντορ Καβαλτζίεφ και με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Γεωργίας, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαυαρία, όπου θα ανταλλάξει απόψεις με τη γερμανική πλευρά γύρω από θέματα του αγροτικού τομέα και του περιβάλλοντος. Οι Βούλγαροι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Βαυαρίας, Τόμας Γκόπελ, με τον οποίο θα εξετάσουν την υλοποίηση δυο οικολογικών προγραμμάτων για τις παραδουνάβιες και της προστατευόμενες περιοχές της Βουλγαρίας, τα οποία έχουν επεξεργαστεί στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 18 February 1998 - 7:40:11 UTC