Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 9.2.98

· Μάχη "στήθος με στήθος" ως τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Γιώργο Ιακώβου. Η πρώτη θέση κρίθηκε με τα τελευταία αποτελέσματα. Ο Γιώργος Ιακώβου πήρε ποσοστό 40,6 % έναντι 40,06% του Γλ. Κληρίδη και όλα τώρα θα κροθούν στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή. Ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος, φαίνεται ότι είναι το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, αφού ο πρόεδρός του Βάσσος Λυσσαρίδης με ποσοστό , περίπου 10, 56% , θα κρίνει τη μονομαχία της άλλης Κυριακής. Εντύπωση προκάλεσε και το υψηλό ποσοστό που πήρε ο Αλ. Γαλανός, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος, διαφωνώντας με την επιλογή του Σπ. Κυπριανού να υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου. Αντίθετα ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, δεν συγκέντρωσε ούτε καν το ποσοστό, που έλαβε το κόμμα του, των Ελευθέρων Δημοκρατών, στις βουλευτικές εκλογές.

· Ετοιμος να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματός του στο νομό Αχαίας, όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Καραμανλής είπε, ότι δεν μπορεί να κάνει συνέχεια " τον διαιτητή του χθες" και επεσήμανε ότι το συνέδριο που τον επέλεξε αρχηγό, του έδωσε έντολή "να γυρίσει σελίδα και να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά".

· Αντίθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη, που μίλησε το Σαββατόβραδο στον Πολύγυρο, κατηγόρησε διάφορους στο κόμμα ως "Ηρακλείς του στέμματος" και τόνισε πώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει περίσσευμα ιδεών και στελεχών, διαφωνώντας με την τακτική των διαγραφών. Στις εξελίξεις στην Νέα Δημοκρατία παρενέβη και ο δήμαρχος Αθηναίων, από το Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε, ότι η κρίση στη Νέα Δημοκρατία αντανακλά την κρίση που διέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου.

· Ο Γιώργος Σουφλιάς, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής δήλωσε, πως δεν είναι του παρόντος η δημιουργία ενός άλλου κόμματος, αλλά πρώτος στόχος του είναι να αναγεννήσει τη φιλελεύθερη παράταξη. Χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, όπως είναι σήμερα, ως κόμμα από άτομα που εμφορούνται από ιδιοκτησιακή αντίληψη και εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση για τις διαγραφές είχε ληφθεί νωρίτερα.

· Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις για δεύτερη εβδομάδα σ΄ολόκληρη τη χώρα. Χθες οι αγρότες έκλεισαν, κατά διαστήματα, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας , στον κόμβο των Μαλγάρων και στη "βιοκαρπέτ", προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό , για να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

· Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθούν να είναι οι αρχές στο νομό Εβρου, για την αντιμετώπιση της θεομηνίας, που πλήττει το νομό. Η στάθμη των νερών του Εβρου ποταμού ξεπέρασε τα 6 μέτρα και "επσασαν" ακόμη και χθες αναχώματα , με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένης έκτασης. Υπολογίζεται, ότι περίπου 80.000 στρέμματα έχουν καταληφθεί από τα νερά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε σπίτια και στο ζωϊκό κεφάλαιο. Στο νομό Εβρου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτ. Εβερτ, που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής του νομού.

· Εσωκομματικές εκλογές διεξήχθησαν χθες στο ΠΑΣΟΚ, για την ανάδειξη νέων τοπικών και νομαρχιακών οργάνων. Στην Θεσσαλονίκη, όπου η συμμετοχή έφτασε το 70% των 12.000 μελών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μέλη του κινήματος προτίμησαν τους υποψήφιους, που εκφράζουν τη γραμμή του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, η τάση των "εκσυγχρονιστών" εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανεβασμένη.

· Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν και πάλι σήμερα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εξαιτίας της στάσης εργασίας των ιπτάμενων φροντιστών και συνοδών. Από την Ολυμπιακή ανακοινώθηκε ήδη ότι ματαιώνονται τρείς πτήσεις προς Παρίσι, Στουτγκάρδη και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για συγχώνευση πτήσεων, προς άλλους προορισμούς.

· Την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που δρά ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης κατήγγειλε ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην διάρκεια της διάσκεψης πολιτικής ασφάλειας, που ολοκληρώθηκε χθες στο Μόναχο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρότεινε επίσης, τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία τέτοιων δομών, ώστε να προλαμβάνεται κάθε πιθανή ανάφλεξη στο ευαίσθητο τρίγωνο Υπερκαυκασία- Μέση Ανατολή- νοτιοανατολική Ευρώπη.

· Ο σαφής καθορισμός των προτεραιότήτων του προγράμματος δράσης, για τη διετία 1998-99, όσο διαρκεί και η θητεία του εννεαμελούς νεοεκλεγμένου προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, προσδιορίστηκαν στις διήμερες εργασίες, που έληξαν χθές στην Θεσσαλονίκη.

Καταστροφές και πολλά τροχαία δυστυχήματα συνεχίζει να προκαλεί η κακοκαιρία στην Βουλγαρία. Όπως μεταδίδεται, καθίζηση, που προκλήθηκε από το πολύ χιόνι, ήταν η αιτία για την διακοπή επί 12 ώρες, της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας προς και από την Ελλάδα. Άλλη μια καθίζηση, "έκοψε στα δύο" ολόκληρο ξενοδοχείο στη Βάρνα. Επί τέσσερις μέρες, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλά χωριά , κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 9 February 1998 - 6:40:14 UTC