Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.2.1998

Συνεχίστηκαν και σήμερα με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σ' ολόκληρη τη χώρα. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας, στον κόμβο των Μαλγάρων, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, σε όσους ήθελαν να ταξιδέψουν από και προς την Θεσσαλονίκη. Άλλες ομάδες αγροτών, κυρίως από το ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης και τη βόρεια Χαλκιδική, απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Την ίδια ώρα, αγρότες των Σερρών, απέκλεισαν την οδό Σερρών - Προμαχώνα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και στην Θεσσαλία, όπου οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Αθήνας, στο ύψος της Βιοκαρπέτ, όπου προσέδωσαν και φολκλορικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις, με αναπαράσταση του "βλάχικου γάμου". Το απόγευμα η κυκλοφορία στο σημείο αυτό αποκαταστάθηκε. Οι αγρότες επιμένουν στο κυρίαρχο αίτημά τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να του εξηγήσουν το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την συντονιστική επιτροπή αγώνα. Την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό επίτροπο, Φραντς Φίσλερ, για το θέμα του ελαιολάδου.

Την πρόθεσή του να συνεχίσει ακάθεκτος την πορεία του, βάσει της εντολής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση στο Αίγιο. "Δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Δεν μπορώ να κάθομαι σε μια καρέκλα που διαρκώς πριονίζεται", φέρεται εξάλλου να δήλωσε ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ¨Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Την άποψη, ότι "είναι πρόωρο να μιλήσει για νέο κόμμα" εκφράζει ο Γιώργος Σουφλιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Ο διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία, βουλευτής Λάρισας, που ήταν διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο, δηλώνει όμως, ότι " η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, είναι πλέον ένα άλλο κόμμα, ιδιοκτησιακής αντίληψης, ξένο προς την παράταξη". Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, δήλωσε από τον Έβρο, όπου περιοδεύει, ότι όσο υπάρχουν διαφωνούντες θα υπάρχουν και προβλήματα. Τη σιωπή της έλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη που επισήμανε ότι προσέφεραν κάκιστη υπηρεσία όλοι εκείνοι που όχι μόνο πλήγωσαν αναίτια την ενότητα του κόμματος αλλά και συνέχισαν να καταφέρονται εναντίον συναδέλφων και συναγωνιστών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και προκαλώντας την αγαλλίαση των αποτυχημένων αντιπάλων της Ν.Δ.. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Προσφέρουν κακές υπηρεσίες όταν επιδιώκουν μερικοί το ρόλο των άτυπων "Ηρακλέων του στέμματος" και οδηγούν εκτός κόμματος στελέχη που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος σε όλες τις μάχες της παράταξης". Σε δηλώσεις του από το Βουκουρέστι, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτίμησε ότι η κρίση στη Ν.Δ. αποτελεί μέλος της γενικότερης κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα 446.731 Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι για να αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι οι έβδομες κατά σειρά εκλογές που διεξάγονται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, και το αξίωμα του Προέδρου διεκδικούν επτά υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Κύπρου. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 5 το απόγευμα. Οι εκλογείς άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1023 εκλογικά κέντρα, σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ενώ για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων που ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν λειτούργησαν τέσσερα ειδικά εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τις 7.30. Ωστόσο αναμένεται ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα προκύψει από τον δεύτερο γύρο, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι κανένας από τους κ.κ. Κληρίδη και Ιακώβου δεν θα συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων.

Συνεχίζονται στον Έβρο οι έρευνες για τον εντοπισμό του 28χρονου κυνηγού, Σπύρου Γαλατσίδα που χάθηκε χθες με τη βάρκα του στα νερά του ποταμού. Στο μεταξύ ο νομός εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Ευρεία σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη νομαρχία Έβρου. Στο σταθμό του Πυθείου, η στάθμη των νερών του Έβρου ποταμού, ανέβηκε στα 6.02 μέτρα, αλλά οι αρμόδιοι περιμένουν "κάθοδο" μεγαλύτερο όγκου υδάτων, λόγω των χιονοπτώσεων, στην Βουλγαρία. Χθες, "έσπασε" το κεντρικό ανάχωμα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν άλλα 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, ανεβάζοντας τη συνολική έκταση, που πλημμύρισε στα 80.000 στρέμματα. Σήμερα το πρωί, λόγω κατολισθήσεων, στη σιδηροδρομική γραμμή, διεκόπη η σιδηροδρομική συγκοινωνία από και προς το Πύθειο, ενώ εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη, σιδηροδρομικά, η περιοχή πάνω από το Διδυμότειχο, για τέταρτη μέρα, αφού τα νερά έχουν υπερκαλύψει τη σιδηροδρομική γραμμή.

Άρχισε το πρωί και θα λήξει στις 9 το βράδυ η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ύπαιθρο. Στην οργάνωση της πόλης έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 12.000 μέλη που καλούνται να εκλέξουν την 35μελή Ν.Ε και στην οργάνωση υπαίθρου 3.600 μέλη που θα εκλέξουν την 19μελή Ν.Ε. Όπως δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δύο απερχόμενοι γραμματείς, Κώστας Μαμέλης και Γιώργος Καραμάνης η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε ομαλά. Μόνο στην οργάνωση πόλης υπάρχουν μικροπροβλήματα με τους καταλόγους των μελών που όμως αντιμετωπίζονται από τις εφορευτικές επιτροπές. Στο μεταξύ, νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε σήμερα στους κόλπους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται για τις εγγραφές νέων μελών.

Για παρέμβαση στη συνταγματική τάξη κατηγόρησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Στέφανο Ματθία, ο οποίος εισηγήθηκε τη σύγκληση της ολομέλειας του κόμματος, προκειμένου να αποφανθεί αν είναι επιτρεπτός ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των δικαστικών αποφάσεων. Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι ο κ. Ματθίας εμπλέκεται στην πολιτική. Η αντιπαράθεση αυτή ξεκίνησε από τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου σχετικά με την καταδικαστική απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου εναντίον του πρώην τοξικομανούς, Γιώργου Πουρσανίδη.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των αυτοκινήτων. Το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του τέλους για τις πινακίδες κυκλοφορίας. Παράλληλα θεσπίζεται το ειδικό τέλος ταξινόμησης και το τέλος μεταβίβασης. Επίσης προβλέπεται η μείωση της φορολογίας των εισαγόμενων καταλυτικών και από 1.1.1999 θα δοθούν κίνητρα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων.

Την πεποίθηση ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Βρετανία προς την Ελλάδα θα φθάσει περίπου το 22%, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Τη διαπίστωση αυτή έκανε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην βρετανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό οικονομικών της Βρετανίας και με επιχειρηματικούς παράγοντες, στους οποίους ανέπτυξε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία, όπως είπε, βελτίωσε την εικόνα της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους. Βάσει αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Παπαντωνίου, είναι εφικτή η πραγματοποίηση του στόχου, που έχει θέσει η κυβέρνηση, για την ένταξη της χώρας στην Τρίτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους αναστέλλουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, ο ένας μετά τον άλλον, λόγω των τεράστιων οφειλών των ταμείων των ασφαλισμένων. Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς, δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών η επέκταση του μέτρου στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Άρχισε στη Σμύρνη η συνάντηση της κίνησης "Οι δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και τη Θράκη για την ειρήνη" που είχε σαν στόχο να ανιχνεύσει το ρόλο ευθύνης των δημοσιογράφων μέσα από μια αυτοκριτική ματιά στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Μια συνάντηση φιλίας, εκτός πρωτοκόλλου, όπως επισήμανε ο Μπουρχάν Οζβατούρα, δήμαρχος της Σμύρνης, που γίνεται κάτω από την πίεση της Αμερικής στο Ιράκ, θέμα που απασχολεί έντονα την Τουρκία. Από τη μειονότητα που ζει στη Θράκη μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Μουσταφά Μουσταφά, ενώ για την κατάσταση στην Ιμβρο μίλησε ο μειονοτικός Κώστας Αγαλιώτης. Τούρκοι βουλευτές, Ελληνες ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν για το ρόλο των τρίτων στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής έντασης, ενώ δημοσιογράφοι όπως ο Ριχάρδος Σωμερίτης, ο Γιάννης Τζανετάκος, η Λεϊλά Καφσάνογλου, ο Σαϊνούρ Γκελεντάκ, είδαν τη δεοντολογική πλευρά της λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κυρίως του ηλεκτρονικού τύπου στον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Τη συμμετοχή της Αυστραλίας στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, από τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζων Χάουαρ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αυστραλού πρωθυπουργού, ο ίδιος απάντησε ότι το θέμα θα εξεταστεί την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπέρ μιας δυναμικής αντιμετώπισης της κρίσης του Ιράκ τάσσονται ο Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ωστόσο την θέση αυτή δεν συμμερίζονται η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα. Πάντως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράκ θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Εντός της ημέρας φτάνουν στη Βαγδάτη 18 Ρώσοι βουλευτές, ενώ ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Κόεν, πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα παραμείνει για τρεις μέρες και θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Ίγκορ Σεργκέγιεφ.

Ισχυρή μετασεισμική δόνηση έπληξε σήμερα το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 250 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι πενήντα. Στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κρίσιμη, εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης εξτρεμιστικής δραστηριότητας, εντός και εκτός Κοσσυφοπεδίου, των ακραίων αλβανικών αποσχιστικών στοιχείων. Δραστηριότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα να σκληραίνει η στάση και των Γιουγκοσλαβικών αρχών, υπό τις πιέσεις των Σέρβων εθνικιστών. Πάντως για την ώρα, οι επίσημες αρχές, τόσο στο Βελιγράδι όσο και στα Τίρανα, τηρούν ψύχραιμη στάση, προσπαθώντας με χαμηλούς τόνους και αποδοκιμάζοντας τις εξτρεμιστικές ενέργειες, να συμβάλουν στην αποκλιμακωση της έντασης.

Πρόσκαιρη εξασθένιση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με την εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα δυτικά και τις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την κεντρική Στερεά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 6 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 12 και στην υπόλοιπη χώρα από έναν μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 8 February 1998 - 17:05:13 UTC